Anhua Gao: A mennyek küszöbéig / To the edge of the Sky (könyv; 2000)

Anhua Gao: A mennyek küszöbéig (könyv; 2000)

Anhua Gao: A mennyek küszöbéig (könyv; 2000)
Anhua Gao: A mennyek küszöbéig (könyv; 2000)

Tökéletes agymosás, és a marxi új gazdasági rendszer bevezetése? Egy ország, ahol Lenin és Mao Ce-tung volt évtizedekig az Isten, az Apa, a Mindenható? Ez a vörös Kína, ahol még ma sincs teljesen sajtó- és véleménynyilvánítás szabadság, gondoljunk csak a közelmúltból hallott blog-cenzúra kísérletekről, vagy a Google szolgáltatásainak kínai letiltásáról. Hogyan jutott el az egykori műveltségéről, évezredes kultúrájáról ismert császári birodalom a kommunizmus kísérletező, keserves évein, és melléfogásain túl a mai állapothoz? Anhua Gao önéletrajzi ihletésű dokumentumregényéből közelebb kerülünk azokhoz az eseményekhez, amelyeket a történelem könyvek csak megemlítenek, de amelyeket kínai családok milliói éltek át, és tűrtek el.

Anhua Gao önéletrajzi regénye jelent meg idén magyarul, az Alexandra Kiadó jóvoltából. A jelenleg Nagy-Britanniában élő, brit-kínai írónő az 1920-as évektől, egészen 1994-ig mutatja be saját és családja történetét Kínában. A dokumentumregényben megosztja az olvasóval szülei életét, akik a kommunizmus kiépítésében vették ki részüket, majd a kínai hadsereg, és párt magas beosztású vezetői lettek. Ám az állandó éhezés, elégtelen egészségügyi ellátás miatt fiatalon meghaltak, magára hagyva a kicsi Anhuát és három testvérét. Mivel szüleiket forradalmi mártírrá nyilvánították, így a gyerekek védelmet élveztek a párt politikai csatározásai közepette, de ez nem tartott sokáig. A művelt, tudás szomjas Anhua édesanyja álmát akarta beteljesíteni, hogy egyetemre mehessen, és angolt tanulhasson, de a politika nemcsak az ő, de megmaradt családja életét is tönkretette. A kulturális forradalom (1960-as évek) idején belépett a hadseregbe, ahonnan saját testvére árulása miatt végül leszerelték. Évekig élt egy erőszakos, őt állandóan verő férj mellett, majd letartóztatták, és börtönbe vetették angol tudása és munkája miatt, azzal a váddal, hogy külföldi kém, miközben összes barátja, saját családja is elhagyta.

Sok viszontagság, szenvedés, politikai arculcsapások után végre sikerült elhagynia azt az országot, ahol a látszólagos egyenlőséget a korrupció, a kizsákmányolás, és milliók üldözése keserítette meg. Ahol a politika mindent átszőtt, családot, munkát, tanulást, szerelmet, ahol nem lehetett szabad véleménye senkinek, az emberek kiszolgáltatottak voltak a pártnak, és annak kénye-kedvének, akár még az önmagának ellentmondó rendelkezéseknek is.

A könyv eredetileg a Penguin Kiadónál jelent meg Angliában, ahol Anhua Gao immár Anhua Bennettként él, angol férje oldalán, és az írásnak, tanulásnak szenteli életét. Beszámolóját a könyv közepén található családi fekete-fehér fotók teszik hitelessé az írónő személyes tapasztalatai mellett.

Linkek: Alexandra (hun); Wikipedia (írónő); Anhua Gao (blogja)

(Visited 133 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .