Narutaru: Mukuro Naru Hoshi Tama Taru Ko / なるたる (TV-show; 2003)

Narutaru: Mukuro Naru Hoshi Tama Taru Ko (TV-sorozat; 2003)

Halálos fegyver gyerekek kezében…

Mostanság rászoktam, hogy az Aoi Anime oldalán kutakodok érdekesebb, egyedibb animék után, (szeretem az Anime Addictsot is, de ott már annyira sok ismertető van, hogy túl nagy a választék, és nehezen találom meg az igazán kedvemre valót), ezért inkább visszatértem erre a szinte első komolyabb, igényesebb anime ismertetők tárházára, amit még 5-6 éve zöldfülűként böngésztem mindig. A Boogiepop Phantom kapcsán bukkantam egy hasonlóan érzelmi terrorral átmosott, eléggé megtévesztő, de ütős animére, a Narutarura, vagy másképp Shadow Starra. Már eleve mikor megláttam, hogy a sztoriját Chiaki J. Konaka írta, (pl.: Hellsing, Texhnolyze, Malice@Doll, The Big O,  Ghost Hound, Air Gear) gondoltam, hogy ez is a képernyő elé fog szegezni, és igen, így is történt, bár magához a mester korábbi műveihez képest eléggé visszafogottra sikerült a végeredmény.

A történet főhősnője, a 11 éves Tamai Shiina, aki egy hetet nyaral nagyszüleinél, egy kis szigeten. Látogatása során azonban egy apróbb balesetet szenved. A mindig életvidám, kalandra vágyó lány majdnem belefullad a tengerbe. Ekkor egy furcsa, csillag alakú lény menti meg, aki ettől kezdve a barátja lesz hősnőnknek. Shiina el is nevezi őt Hoshimarunak. A lány így magával viszi otthonába a vakáció végén frissen szerzett barátját. Ám váratlanul megismerkedik egy idősebb lánnyal, Sakura Akirával, akinek szintén van egy ilyen lénye. Kiderül, hogy ezek valójában sárkányok, akik csatlakozni tudnak „gazdájukhoz” (ugyanazt érzik, látják, hallják, amit gazdájuk, vagy éppen fordítva, és ha kell, halálos fegyverré képesek válni). Azonban Shiina valami miatt nem képes ilyen kapcsolatra Hoshimaruval, ő csak barátnak tekinti a kis jövevényt, és nem is vett rajta észre semmi szokatlant.

Ám ahogy egyre több mindent tud meg ezekről a sárkányokról, egyre jobban rájön, hogy nem is egyszerű, ártatlan lények. Egy csoport elborult elméjű fiatal, például a világ, és az emberiség elpusztítására akarja felhasználni őket. Ám a sárkányokban rejlő veszély nemcsak ezt takarja… Ha nem tudják őket irányítani a fiatalok, akkor a kis „szörnyek” veszik át az irányítást felettük, és akkor már nincs vissza út. Az értelmetlen, lelki felindulásból, vagy beteges életszemléletből fakadó gyilkosságokat a főhős fiatalok lelkének, jellemének kifejtése előzi meg pl.: diákok, akiket folyamatosan bántanak, csúfolnak az osztálytársaik, és nem is akármilyen módon. Még a félénk Akira-chan is komoly lelki sérülésekkel küzd. Így elég erős pszichológiai drámát kapunk, mely során minden szereplőnek, még Shiinának is megmérettetésre kerül az embersége, és a szeretetbe, barátokba vetett hite, bizalma.

Olyan ártatlanul indult…

Maga a látványvilág, és a sorozat első fele a megtévesztés eszközével élve, nagyon aranyosan indult (még az Elfen Lied cuki gyilkológépét is hajazza), de azért pár komorabb jelenet beszúrásával éreztették, hogy nem éppen egy vígjáték lesz ez. Az események szépen, lassan, drámai élen táncolva folytak egészen az utolsó két epizódig, mikor hirtelen eldurvult minden. A vége pedig teljesen lezáratlan maradt, néhány kérdést tekintve, ezért érdemes lesz az eredeti,12 kötetes mangának is utána olvasni, főleg, ha ilyen additívan hatott rám a sztori.

Az animáció mai viszonylathoz képest nagyon egyszerű, a hátterek gyakran elmosott foltokban jelennek meg, a szereplők sem kimondottan szépek, de magához képest erős közepes az animáció. A kis sárkányok elsőre nagyon édesek, de egy-kettőnél már a kinézetben is törekedtek félelmet kelteni. A zenei repertoár nem túl változatos, de kellő hangulatot ad, az opening gyerekes muzsikájával, és animációjával még inkább azt az érzetet kelti, hogy ez nem egy komoly mű, de tévedés. Az ending, mint általában, itt egy kis melankolikus muzsika, érzelmekkel átitatva – „Kairo (Circuit)” című dalocska biniou-tól.

Narutaru: mangától az animéig

Az eredeti képregény Mohiro Kitoh története alapján született meg, mely 1998-2003-ig futott. A 12 kötetes mangát a Kodansha adta ki, még pedig az Afternoon című seinen magazinjában. Az anime adaptáció 2003 nyarán indult, a Planet stúdió (pl.: Galaxy Railways, Ginga Tetsudo Monogatari) gondozásában. A rendező Toshiaki Iino volt (pl.: animációs rendező volt a Bokura ga Itában), a zenét Susumu Ueda szerezte (pl.: Re: Cutie Honey, I’m in love woth my little sister).

Kimondottan hasonlít a 2007-es Bokuranóhoz (a karakter dizájnban, és a történet alap koncepciójában is pl.: ott is 11-13 éves gyerekek kezébe kerül egy nem éppen mindennapi fegyver). Illetve ehhez hasonló animék még: Alien 9, Shoujo Tsubaki, Gantz, Red Garden.

Összegezve, nagyon jó élmény volt, a vége ugyan megrázó lett, de kíváncsivá is tett egyben, hogy a mangában hogyan zárul végül, és milyen titkok húzódnak még meg a sárkányok mögött. Aki szereti a pszichológiai, kicsit elborult darabokat, az megpróbálkozhat vele.

Pillanatképek / Screenshots [nggallery id=52]
Adatok
  • Japán cím: Narutaru ~Mukuro naru Hoshi·Tama taru Ko / なるたる ~骸なる星・珠たる子
  • Angol cím: Shadow Star
  • Eredeti történet (manga): Mohiro Kitoh
  • Forgatókönyv: Chiaki J. Konaka
  • Rendezte: Toshiaki Iino
  • Zene: Susumu Ueda
  • Karakter dizájn: Keiji Hashimoto, Masahiko Ohta
  • Megjelenés éve: 2003
  • Típus: TV-sorozat
  • Terjedelem: 13 epizód
  • Műfaj: dráma, seinen, természetfeletti, horror, pszichológiai, akció
  • Stúdió: Planet
  • Hivatkozások: ANN (eng),  Wikipédia (eng), Anime Addicts (hun); Anime Nfo (eng); AniDB.net (eng); Aoi Anime (hun)
(Visited 133 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .