Boogiepop Phantom (TV-sorozat; 2000) – Egy bizarr etalon

Boogiepop Phantom (TV-sorozat; 2000)

Egy bizarr etalon

Gondoltam éppen ideje, hogy sokkoljam magam valami animés alap művel, így kezdtem neki a Boogiepop Phantomnak. Mivel a hasonlóan elborult, pszichológiai frász dömpinges  NGE-en, Lainen, Ghost Houndon, Haibane Renmei-en és a Soul Takeren is túl vagyok már egy ideje, pont aktuális volt, hogy lecsapjak erre is. Egy kis figyelmeztetésként megelőlegezem, hogy e mű kifejezetten érettebb nézőknek szól, akik elég erősek ahhoz, hogy ne szenvedjenek lelki sérüléseket a megtekintése után, nem véletlen az a 15-ös + a dvd borítón.

No Evolution! Just killing time…

Az éjszaka sötétségét egy váratlan fénycsóva töri meg, majd az eset után egyre több fiatal tűnik el, sőt, egy 5 évvel korábban aktív sorozatgyilkos is újra mészáros asztalához áll. Az esetek kapcsán szárnyra kap egy furcsa szóbeszéd, mely szerint az eltűnések, és a halálesetek mögött egy Boogiepop nevű „lény” áll, aki maga a Halál. Az eltűnések a középiskolák diákjait érintik elsősorban, mely miatt az egyik diáklány, Nagi Kirima is titkos nyomozásba kezd Boogiepop után. Valójában egy rejtélyes szervezet munkálkodik a háttérben, mely konzerválni akarja az emberi evolúciót, ezért, olyan extra képességű fiatalok likvidálására szakosodik, akik az egyedfejlődésünk következő lépcsőfokát jelentenék. A szervezet tehát nem akarja, hogy a világ, és az emberiség kimozduljon pillanatnyi állapotából, ezért olyan „Emberevő” gyilkosokat kreálnak, akik maguk is emberfeletti képességgel rendelkeznek, ergo magasabb rendű emberek. Teljesen beilleszkednek a társadalomba, majd áldozataik alakját felöltve folytatják tovább küldetésüket. Vezetőjük, és egyben teremtőjük, Manticore, akit valójában Boogiepop el akar pusztítani.

12 epizódon keresztül követhetjük nyomon a szervezet működését, és mindig egy-egy újabb fiatal középiskolás sorsát a megaláztatás, az önkeresés, a lelki vívódás, családi problémák közepette, a valós és képzelt társadalmi elvárásokkal megsózva. Így válik sokkal többé ez a mű, egy egyszerű horror/nyomozás/gyilkosság körül forgó thrillernél, egy rendkívül szürreális látomássokkal teletűzdelt, filozófiai animévé. A teljes történetét képtelenség is lenne leírni, nehezen emészthetősége miatt nem árt többször visszatekerni a már látott részekhez, mivel a szereplők útjai mindig keresztezik egymást, ráadásul össze-vissza ugrálunk az időben, lehet hogy egy véletlen oda vetettnek vélt jelenet, a későbbiek során válik kulcsfontosságúvá a megértéshez.Tömény, bizarr, és elgondolkodtat.

A látványvilág egész eredeti, különösen lágy, szépia színek jellemzik, és olyan mintha szemüvegen át látnánk az eseményeket, ami szinte berántja magát a nézőt is a filmbe. Emellett mai szemmel nézve elnagyoltnak, és gyengécskének tűnik az animáció, de a hangulat, és a hangeffektek ezt magasan kenterbe verik. Hihetetlenül bizarr, megrázó hangtorzításokat, igazi vérfagyasztó, elborult zenéket, hangokat hallhatunk végig, melyet Koji Kasamatsu és Yoshimi Sugiyama közös munkája dicsér.

Boogiepop Phantom: A gyökerek

Boogiepop története regényként látta meg a napvilágot, Kouhei Kadono tollából. Az anime 2000-ben debütált a Madhouse fő gondozásában, majd ezt követte pár manga adaptáció is, én a Boogiepop Doesn’t Laugh-ot és a Boogiepop Dualt ismerem (ha lesz időm, írok róluk). Sőt, 2000-ben Boogiepop and Others címmel még egy live-action film is készült hozzá. Az anime feldolgozást Takashi Watanabe (pl.: Slayers) rendezte, a karakter dizájnt Kouji Ogata eredeti ötletei nyomán Shigeyuki Suga (pl.: Kino’s Journey) készítette el az animációban. Az openingben Shikao Suga (pl.: xxxHolic) „Yuudachi” című dala csendül fel, míg az endingben „Mirai Seiki Maruhi Club” Kyokótól.

Pillanatképek / Screenshots [nggallery id=51]
Adatok
  • Japán cím: ブギーポップは笑わない / Boogiepop wa Warawanai
  • Angol cím: Boogiepop Phantom
  • Eredeti történet: Kouhei Kadono
  • Rendezte: Takashi Watanabe
  • Zene: Yota Tsuruoka, Atsushi Yabe, Hideki Amano
  • Karakter dizájn: Shigeyuki Suga
  • Megjelenés éve: 2000
  • Típus: TV-sorozat
  • Terjedelem: 12 epizód
  • Műfaj: dráma, thriller, seinen, fantasy, természetfeletti, horror
  • Stúdió: Madhouse, Shaft
  • Hivatkozások: ANN (eng),  Wikipédia (eng), Anime Addicts (hun); Anime Nfo (eng); AniDB.net (eng); Aoi Anime (hun); My Animelist (eng)
(Visited 276 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .