Tsutsui Yasutaka / Yamazaki Sayaka: Telepathic Wanderers (manga; 2001)

Tsutsui Yasutaka / Yamazaki Sayaka: Telepathic Wanderers (manga; 2001)
Tsutsui Yasutaka / Yamazaki Sayaka: Telepathic Wanderers (manga; 2001)

Yamazaki Sayaka (lásd korábbi bejegyzésemet siker mangájáról, a Haruka 17-ről) mangái után kutakodva bukkantam e különleges, tragikus történetre.

A Telepathic Wanderers érdekessége, hogy a történetet az a Tsutsui Yasutaka írta, akinek regényei közül, a Paprikát (1993) és a Toki wo Kakeru Shoujo (1967)-t (The girl who leapt through the time) animére adaptáltak. A Paprika animét az egyedi vizualitásáról, és feletébb összetett történeteiről ismert Satoshi Kon (Perfect Blue, Millenium Actress, Paranoia Agent) rendezte.

Tsutsu Yasutaka (1934- ) Oszakában született regényíró, színész. Shinichi Hoshi és Sakyo Komatsu mellett ő a legismertebb japán sci-fi író hazájában. Egyik műve, a Yumenokizaka bunkiten megnyerte a Tanizaki díjat 1987-ben, és még számtalan kitüntetést kapott, sőt, még a francia kormánytól is. A regényei sötét humoráról és gyakran szatirikus tartalmáról ismertek. Előszeretettel feszegeti a Japánban tabunak számító jelenségeket, amiért sok kritikus támadta.

A Telepathic Wanderers történetét tehát e zseniális író alkotta meg, a rajzokért pedig a tehetséges Yamazaki Sayaka felelt. A látványvilág sokkal sötétebb, és még a Haruka 17 stílusánál is realisztikusabb, a gyönyörű karakter dizájn, és részletes háttérábrázolásokról nem is beszélve.

Egy gondolatolvasó szépség

A történet főhősnője Nanase Hita, gyönyörű fiatal lány. A történet elején visszatér főhősnőnk szülővárosába, ám egykori középiskolai tanára elrabolja. Ugyanis Nanase leplezte egykori tanára rém tettét, ami miatt a férfit kirúgták az intézményből, és a társadalom szélére sodródott. A férfi most bosszút akar állni a szépséges lányon, aki érzi mindenki gondolatát. Nanase ugyan megmenekül rossz akarója őrült karmai közül, de végül egy újabb indokkal gazdagodik gyűlölt képességének fekete listája.

Nanase szüleit fiatalon elvesztette egy autó baleset során. A lány így városról városra vándorolva próbál megélni alkalmi munkákból, mint hosztesz, vagy házvezetőnő. Különleges képessége miatt elszigeteltnek érzi magát, nincsenek barátai, mély kapcsolatai. A férfiakkal sem tud mit kezdeni, hiszen minden hátsó gondolatukat, vagy sötét szándékukat látja. Nanase próbál együtt élni a képességével, aminek hála további természetfeletti erővel rendelkező emberekkel sikerül megismerkednie:

1. A négy éves Norióval, aki szintén gondolat olvasó. Az ártatlan kisfiút gyilkos hajlamokkal megáldott mostohaanyja karjai közül menti meg főhősnőnk.
2. Tsuneo-szan, a jövőbe látó fiú, aki talán gyengéd érzelmeket is táplálna törékeny testű szépséges főhősnőnk iránt.
3. Henry, a sötét bőrű, pincérként dolgozó srác, aki telekinézisre képes, azaz tudja mozgatni  a tárgyakat.
4. Fujiko-chan, az időutazó lány, aki teljesen elszigetelten él az emberektől.

Nanase kalandjai több epizodikus jellegű fejezeten át bontakoznak ki előttünk. A lány nem kért képességének hála gyilkosok, bűnözők elméjébe is képes bepillantást nyerni, s bár nehezen tud, mégis megpróbál a szerencsétlen áldozatokon segíteni, a bűnösöket pedig megbüntetni rém tetteikért. Ezzel kapcsolatban merülhet fel pár morális kérdés, hogy van-e joga valakinek ítélkezni mások tettei felett, még ha jogos büntetést is szab ki a rém tettek elkövetőire.

Az emberi drámák nyomában egy különleges thriller bontakozik ki a szemünk előtt, ahol olyan bűnösök tűnnek fel, mint pl. a menyasszonyát meggyilkolni készülő ifjú, élvhajhász vőlegény, a szado-mazo játékokat, és brutális erőszakot kedvelő kis gazdag ficsúr, vagy egy titkos szervezet, mely a természetfeletti erőkkel bírók likvidálására specializálódott. Ahogy Nanase elkerülhetetlenül halad a saját végzete felé, egyre több sötét titokkal, és az emberek lelkében megbúvó szörnyűségekkel telítődik a szíve. Vajon meg tudja őrizni e külsőleg lélegzet elállítóan gyönyörű lány az ártatlanságát? És újonnan szerzett ismerőseiben végre igaz barátokra lel?

A Telepathic Wanderers során így egy megható, mégis hátborzongató történet bonyolódik a manga lapjain, egy pillanatra sem hagyja, hogy figyelmünk lankadjon. A történet 2001-ben futott, négy kötettel jelent meg a Kodansha kiadó jóvoltából. A sorozat a Bessatsu Young és a Magazine SPECIAL magazinokban. A Tokyopop jóvoltából pedig már angol nyelven is kiadták.

Linkek: MangaFox.com (online fejezetek angolul); Wikipedia (manga); Baka-Updates (manga); ANN (manga)

(Visited 48 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .