Munto (TV-sorozat; 2009)

Munto (TV-sorozat; 2009)

Munto (TV-sorozat; 2009)

A Munto anime sorozatot vártam idén télen a leginkább, bár nem volt neki túl nagy hangverése, és csak véletlen bukkantam rá, még más blog oldalakon se nagyon olvastam róla. Pedig nagyon aranyos anime, igaz, elég ismeretelen is, hiszen már korábban volt neki 2 OVA epizódja, melyek 2003-2004-ben jelentek meg (jómagam is egy AMV kapcsán figyeltem fel rá).

Az animáció szerintem nagyon bájos, már ami a karaktereket illeti, kicsit a nem is olyan régi shoujos műveket juttatja eszembe (pl.: Air). A háttér animáción, és a láthatólag nagyon részletesen dolgoztak (mind az OVA epizódok és a mostani TV-sorozat esetében is). Ez a mostani sorozat tulajdonképpen a korábbi két OVA-t dolgozza fel, és ugyanazt a történetet mondja el, csak kicsit bővebb terjedelemre eresztve, mert mint látjátok 9 részes lesz (úgy tűnik). Az animáció szerencsére megtartotta az OVA-k színvonalát, amiben a tv-sorozat egyenlőre újat mutat még, az a zene.

Gondolom akik látták az Ef-tale of memoriest és folytatását, a 2008-as Ef-tale of melodiest, azoknak ismerősen fog csengeni Eufonius neve, hiszen az openingben az ő dallamai csendülnek fel, ami mellesleg nagyon kellemesre sikeredett. Az op, ed zenék mellett az ez alatt látható animáció is szemet gyönyörködtető, pont az anime hangulatához illő képsorokkal kápráztatnak bennünket a készítők.

Na de, ez egy fantasy világban játszódó, varázslatokkal teli sztori, amiben a szerelmi szál, ha van is, nem igazán (volt az OVA-kban) hangsúlyos, hanem a szokatlan, természetfeletti lények mellett, azért ott vannak  a hétköznapi élet apró kis mozzanatai is. Bár, talán a sorozat gyengéjének lehet azt tartani, hogy kísértetiesen hasonlít a Noein történeti szálához, természetesen kvantumfizika nélkül,  és egyéb komolyabb, elvont mondanivaló mellőzésével, a Vision of Escaflowne TV-sorozatáról, és mozifilmjéről nem is beszélve. De, mielőtt a történet részletezésébe kezdenék bele, érdemes utánanézegetni szokás szerint az alkotóknak is.

Szerintem aki először belenéz a stáb listába, rögtön nagy lesz a meglepődés (saját tapasztalat XD), hogy a rendező, Yoshiji Kigami az Akira mozijának (ezt szerintem nem kell bemutatni, alap mű, az animék etalonja) volt a fő animátora (itthon is megrendelhető már dvd-én), plusz erre jön a következő kultúrsokk, a Grave of the Fireflies (Szentjánosbogarak sírja – szintén elérhető itthon dvd-én) animációját is ő készítette. Uhhh na ezen meglepődtem… Talán éppen ezért olyan aranyos, és mégis drámai ez a sorozat. Mindezek mellett, a korábbi OVA epizódokat is ugyanúgy ő rendezte. És ami a (számomra) a legdúrvább, hogy nemcsak ő rendezi ezt a sorozatot, de ő állítja össze a részeket, a az egész sztorit egyedül építi fel, a forgatókönyvet is ő írta.

A karakter design  Tomoe Aratani keze munkája, és ezzel meg is kaptam a magyarázatot az Air-hez való hasonlóság miatt, hiszen ugyanúgy köreműködött ebben a műben is, és még ezen kívül az Air in Summer-ben,  a Clannad-ban, a Full Metal Panic? Fumoffu -ban (ez éppen aktuális is, hiszen az Animaxon rendszeresen megy) és a Melancholy of Haruhi Suzumiya-ban.
A fentieken túl érdekesség még, hogy a történet kigondolója, Yoko Hatta, olyan animék producere volt, mint a már emlegetett Air sorozatok, special-ök, a Clannad, a Full Metal Panic! szériák, a Kanon, stb.

Történet: Főhősnőnk Yumemi Hidaka (heh Hitomira kicsit asszociál a neve az Ecsaflowneből XD), egy 13 év körüli szőke leányzó, aki ugyan látszólag normális életet él, ugyanúgy iskolába jár, ugyanúgy vannak barátai, szerető családja (apa, anya, öcsi). Csakhogy, Yumeminek igazán riasztó látomásai vannak. A kis város gyönyörű kék, békés egét, gyakran egy másik világ képe töri meg, melyben háborúk, csaták dúlnak, és pusztulás zajlik. A bökkenő ezen túl, hogy ezt csak Yumemi látja, rajta kívül bizony senki más nem. Ezért egy időben sokat is hiányzott a suliból (gondolom kicsit hibbantnak is tatották). A látomásokon túl, szörnyű rémálmok is kísértik, melyekben az utóbbi időben feltűnik egy titokzatos, vörös hajú fiú, aki a segítségét kéri, és magával akarja vinni saját világába, hogy megmentse a pusztulástól azt… A fiú neve pedig nem más, mint Munto…a Magical Kingdom jelenlegi uralkodója. A Yumemi által látott világ, pedig Munto hazájának pusztulását, és esetleg Yumemi saját világának megsemmisülését is magában hordozza.

Ugyanis fenn a felhők között terül el a Mennyek Birodalma, melyben eluralkodott a káosz, főleg, hogy az életben maradáshoz szükséges energiaforrás apadni kezdett, és megindül a birodalom részei között a háború.  A Mennyek Birodalma el akarja teljesen puszítani a Magical Kingdomot, mellyel egy súlyos katasztrófa sorozatot indítanak el, hiszen így a Mennyek Birodalma lefog zuhanni Yumemi világába, és el fogja törölni a Föld felszínéről…

És a megoldás ekkor csöppen be a képbe. Ugyanis a Magical Kingdom jósnője szeme világának feloldázásért cserébe megláthatta az egyik lehetséges jövőt, melynek kulcsa a mi világunk Yumemi-ja. A lány különleges képességekkel bír tudtán kívül, mellyel megmentheti a világukat. Így a végső pusztulás kezdetekor, Munto eljön Yumemi világába, hogy megkeresse a lányt, akit sokszor látott már korábban is az álmaiban. Az egész történet tehát a két világ megmentéséről fog szólni, emellett Yumemi vívódásáról, hogy most segítsen-e a félelmetes Muntónak, aki az életét kockáztatja azzal, hogy párhuzamos világában tartózkodik. Emellett Yumemi hétköznapi életét is végig követhetjük, főleg iskolás kaladjait, két legjobb barátnőjének kíséretében. Fiatal lányok szerelmi problémái, az igaz barátság, elhallgatott titkok, és egy rejtélyes vágy, mely egy varázslatos utazásra ragadja el főhősnőnket. És ezzel még nincs is vége a szereplők sorának, hiszen a Magical Kingdomban is további szereplőket ismerhetünk meg.

Vélemény: Nem annyira kiemelkedő alkotás az tény. Az animáció első osztályú, ugyan a karakter design hagy néha kívánni valót maga után. Tipikus fantasy sztori, mint a screenshottokon is látszik, hosszú fülcimpák rengetegje jellemzi a Magical Kingdom lakóit, és ami még érdekesebb, ezzel engem kifejezetten emlékeztet a Chrono Crusade anime szereplőire (nem hagyhatom ki a kis reklámot neki: most jelenik meg magyar a Chrono Crusade mangája, sőt az Animaxon is el kezdték vetíteni az anime adaptációját, úgyhogy nem szabad kihagyni! Egyik személyes kedvencemet köszönthetjük benne.^^ Ennyi lenne a miniatűr reklám.) Összegezve, nincsenek benne nehezen emészthető, kritikus pillanatok, csak egy kellemes kikapcsodást nyújtó, világ megmentős kis történet, jó adag drámával, kis melankóliával, és nagyon élvezetes zenei aláfestéssel, na meg persze animációval. Aki szereti a fantasyt, és az ehhez hasonló páhuzamos világok közötti harcos sztorikat, annak megérhet egy próbát. Nekem nagyon aranyos élménynek számít ez a sorozat.

Anime adatok:

  • Angol cím:Munto TV
  • Japán cím: Sora o Miageru Shōjo no Hitomi ni Utsuru Sekai
  • Írta/Történet: Yoko Hatta
  • Rendezte: Yoshiji Kigami
  • Karakter design: Tomoe Aratani
  • Megjelenés éve: 2009
  • Típus: TV-sorozat
  • Terjedelem: 9 epizód
  • Műfaj: fantasy, dráma, varázslat, kaland
  • Zene: Satoru Kousaki
  • Stúdió: Kyoto Animation
  • Opening theme: „Anemoi” ~ Eufonius
  • Ending theme: „Hikari to Yami to Toki no Hate” ~ Ceui
  • Kapcsolódó oldalak: Hivatalos honlap / ANN
(Visited 346 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .