Watase Yuu: Ayashi no Ceres

Watase Yuu: Ayashi no Ceres

Watase Yuu: Ayashi no Ceres

A történet alapjai egy 8. századi legendához nyúlnak vissza, mely egy égből jött angyalról (=tennyóról) szól. Ez a tennyó (alternatív elnevezések: tennin, tenshi) éppen fürdött egy tóban, amikor meglátta egy halász. A halász azonnal beleszeretet az angyalba, és hogy az égi lény ne tudjon visszatérni otthonába, elvette a „hagoromóját„(égi ruha, ami nélkül nem tud visszatérni). Az égi lény, beleszeretett a halászba, így nemsokára összeházasodtak, és gyerekeik születtek. Boldogan is éltek mindaddig a napig, míg falujukat meg nem támadták, de a halász nem tudta megvédeni a családját. Emiatt a tennyó adott neki az varázserejéből, melynek hatására természetfeletti képességekre tett szert a férfi. Ettől kezdve a férfi teljesen megváltozott. Agresszív lett, durván bánt gyermekeikkel, és feleségével is, sőt egyik gyermeküket meg is ölte.  Ezért a tennyó végzett vele, és elszökött gyermekeivel. Később vissza akart térni az égbe, de nem tudta megtalálni a hagoromóját, így örökre a Föld lett otthona.

Ez a történet lényegében két legenda ötvözete, melyet először a tradicionális színházakban (hagyományos japán színi előadás, jellegzetes lassú, tánc mozdulatokkal) mutattak be. A legendák: a halász történetét elmesélő Shuruga Dance, a tennyó leszármazottjaival pedig egy 11. századi vers foglalkozik. A rejtélyes, misztikummal teli történet szintén több feldolgozást megért már pl.: Osamu Tezuka Phoenix nevű anime sorozata is erre épül. (Szöveg melletti fametszet: Kimura Buzan – Hagoromo)

Watase Yuu adaptációja körülbelül napjainkban kezdődik, ahol egy ikerpárt: Mikage Ayát és Mikage Akit ismerhetünk meg. Éppen a 16. szülinapjukra készülnek, s nagyban tervezik, hogy elmennek bulizni a barátaikkal, amikor a szüleik váratlan „programváltozással” állnak elő. Ikreink kénytelenek részt venni egy családi vacsorán, ami nem valami „örömtelinek” ígérkezik. Az összejövetlen, szinte az egész rokonság jelen van, csak az a bökkenő, hogy úgy néznek ki, mintha temetésre készülnének. Ekkor Aya-ék nagyapja egy furcsa csomagot ad át a lánynak, melyet az nem mer kinyitni, ezért Aki vállalja át ezt a feladatot. A dobozban pedig egy mumifikált kézfej lesz látható. Ennek hatására Aya előtt, egy különleges szimbólum jelenik meg. A haja kibomlik, a ruhái leszakadoznak róla. Akin pedig vérző sebhelyek tűnnek elő, és elveszti eszméletét…a teremben e közben néma csönd és borús hangulat uralkodik, majd Aya nagyapja kijelenti, hogy Ayának meg kell halnia, és hogy menjen el Aki közeléből… A lány persze semmit sem ért, azt hiszi hogy valami poén az egész… Nagyapja felszólítására végül a saját apja fog rá fegyvert, ami teljesen sokkolja a lányt… De az édesapja nagyon szereti, ezért inkább a védelmére kell, amiért főbe lövik, lánya szemeláttára… Ettől kezdve Ayát üldözi az egész Mikage család, először azért, hogy megöljék, később pedig azért, hogy kísérleteket végezzenek rajta.

Akkor most feltehetnénk a kérdést, hogy mi köze Ayának és AkinakCereshez”, a legendás égi tennyóhoz, ahogy Watase Yuu nevezi. A válasz: Ceres leszármazottjai a Mikage család sarjai. Ezeknek a leszármazottaknak pedig a vérében jelen van a tennyó ereje, de természetesen nem mindenkiben ugyanolyan arányban, és csak a lányutódokéban. A Mikage családban pedig hagyománnyá vált, hogy a 16. életévét betöltött lányoknak megmutatják Ceres mumifikált kezét, s ha felébred bennük a tennyó, akkor megölik őket. (Ugyanis Ceres minden célja az, ahogy kiírtsa az összes Mikagét, és hogy megszerezze a hagomoróját – természetesen a Mikagék ezt meg szeretnék akadályozni.) Nos, Ayával is ez a helyzet, felébred benne Ceres, mégpedig teljes formájában, így eddig Aya az egyetlen, aki teljes mértékben rendelkezik a tennyó erejével (helyesbítve: Ceres rendelkezik „vele”, hiszen reinkarnálódott a testében). A ráadás pedig az, hogy Akiban pedig az ős (halász), Mikage született újjá (a mumifikált kéz hatására megjelent sebhelyeket eredetileg Ceres idézte elő Mikage testén), aki később teljesen átveszi a fiú felett az irányítást, s minden vágya az, hogy a „nőjét”, Cerest visszakapja. Ayának így menekülnie kell, gyilkos hangulatú családtagjai elől.

Watase Yuu tennyójának útja nemcsak árulásokkal, és retteget meneküléssel teli, hanem harcokkal, érzelmi csatákkal, és természetesen egy mindent elsöprő szerelmi szállal is gazdagított.

(Visited 80 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .