Mangaka: Watase Yuu

Mangaka: Watase Yuu

Fushigi Yuugi

Watase Yuu 1970-ben, március 5-én született, a Halak jegyében, egy Osakához közeli városban (természetesen Japánban). Nem sokkal ezután elhagyta szülővárosát, és Tokióba költözött, hogy valóra váltsa élete legnagyobb álmát: hogy mangákat (japán képregényeket) készíthessen. Debütáló mangája, a Pajama De Ojama után, több mint 50 befejezett, rövidebb történetet, és 10-12 folyamatosan futó, nagyobb volumenű alkotásokat készített. A legnépszerűbb romantikus/fantasy története a Fushigi Yuugi: The Mysterious Play, melyből TV-sorozat is készült (52 rész+3 OVA), ez a mangája Észak-Amerikában is kiadásra került a Viz Communications által, az anime változat pedig videón a Pioneer: Ms. Watase loves science fiction néven jelent meg. A Fushigi Yuugi mellett népszerű története még az Ayashi no Ceres – The Celestial Legend című műve, melyből szintén készítettek animét (24 résszel, 2000-ben), és amely egyben egy ismert japán legenda adaptációja.

Akkor most egy kicsit bővebben Watase kisasszony stílusáról. Művei legtöbbje nagyon romantikus, s ezek közül sok jelent meg a Shoujo Comic című újságban. A romantika mellett, szerepet kap még a humor, melyet a „művésznő” a legváratlanabb pillanatokban is képes alkalmazni, s oldani a drámai hangulatot, így már el is érkeztünk munkáinak harmadik jellemzőjéhez: a drámához. Mindezek mellett Watase hatalmas fantáziával rendelkezik, mivel nem elégedik meg egy egyszerű hétköznapi történettel, hanem szívesen alkalmaz bennük egy kis misztikumot, varázslatot (így pl.: szerepeltethet angyalokat, szellemeket, pszichikai képességekkel rendelkező fiatalokat).

Már ebből is látszik, hogy munkái elsősorban a tinédzser, kamasz  lányoknak szólnak (persze azért nem kivételek teljesen a fiúk se, van akinek tetszhet természetesen). Ezzel szemben, műveit nem lehet egy eseménytelen és kicsit szirupos „lányos” sztorihoz hasonlítani, hiszen vannak olyan mangái, melyben szerepet kap az erőszak, a harc, valamint fontos kérdéseket felvető, és elgondolkodtató eseményeket, helyzeteket is bemutathatnak művei, melyek (női főszereplői révén) általában a legtöbb tinédzserkorban lévő lányt érinthetik: mi a szerelem, barátság, illetve végig követhetjük hősnőinek felnőtté válását is. Ebből következik, hogy alkotásainak főhősnői nem tökéletesek, ők is tévednek, s gyakran követnek el hibát, rivalizálnak, szerelmi háromszögek tömkelegébe gabalyodnak, de az általa kreált váratlan fordulatok hatására gyökeresen megváltozik személyiségük, s szembe kell nézniük gyakran a rideg valósággal is… De ez utóbbi jellemzők inkább hosszabb történeteire igazak, ezek mellett természetesen vannak könnyedebb hangvételű, s szórakoztató mangái is. Figurái alaposan kidolgozottak, arányosak, s a szemek amiket készít, lenyűgözőek, szinte az összes valós emberi érzelmet tudja ábrázolni velük. Figurái emellett légiesek, kecsesnek hatnak. A háttér és környezet is nagyon részletesen kidolgozott.

(Visited 69 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .