Szezonajánló: 2017-es téli animék

blog-post-cover-tel-2017

Hamarosan kikerül az idei utolsó animés kerekasztalunkról a videofelvétel. (Figyeljétek a Mondo Facebook oldalát, mert iszonyat jó volt a hangulat!) De! Tudom, hogy sokakat fűt a kíváncsiság, hogy milyen sorozatokat lesz érdemes nézni 2017 januárjától. Főleg úgy, hogy tudjuk micsoda uborkaszezon vár ránk! Ennek ellenére szemfüles anime-kritikusaink már kiszemelték azokat az esélyes alkotásokat, amikkel agyonütik téli estéiket. Hogy mik is ezek?

  • Daisetsu: Fūka, Kuroshitsuji mozifilm, Kabaneri mozifilm
  • Dóczi Attila: Ao no Exorcist: Kyoto Fujouō-hen, Kono Subarashii Sekai ni Shukufuku wo! 2, Yōjo Senki, Fūka, Granblue Fantasy The Animation, Hand Shakers, ACCA: 13-ku Kansatsu-ka, Chaos;Child, Kuzu no Honkai, Masamune-kun no Revenge, Demi-chan wa Kataritai, Kobayashi-san Chi no Maidragon
  • Fullmoon: ACCA: 13-ku Kansatsu-ka, Ao no Exorcist: Kyoto Fujouō-hen, Chaos;Child, Kobayashi-san Chi no Maidragon, Granblue Fantasy The Animation, Little Witch Academia, Kuzu no Honkai, Shouwa Genroku Rakugo Shinjū: Sukeroku Futatabi-hen, Onihei
  • Ricz: Akiba’s Trip The Animation, Demi-chan wa Kataritai
  • Saci: Hand Shakers, Chaos;Child, Yōjo Senki
  • Tizes: One Room, Onihei, Granblue Fantasy

Miről szólnak ezek a sorozatok? Összeszedtem nektek ide egy helyre!


Egy zseniális nő, akinek már a harmadik mangája kap animét!

Műfaj: rendőrségi, dráma, seinen; Stúdió: Madhouse; Epizódok száma: N/A; Linkek: ANN, MAL, Wikipedia, AniDB, Hivatalos weboldal, Baka-Updates Manga; Manga-adaptáció

acca-blogLe vagyok döbbenve. Oda-meg vissza cikázik a szemem a laptopom képernyőjén ebben a pillanatban, ahogy ezeket a sorokat írom. Totál izgatott lettem.

Ezt az animét nem várja senki. Mindenki átsiklik felette, pedig annak a szenzációs Ono Natsumének a mangáján alapul, akinek a Ristorante Paradiso (2009) és a House of Five Leaves (2010) című animék alapját adó mangákat is készítette! Ez a hölgyemény egyszerűen annyira stílusosan egyedi dolgot tol, ami elképesztően ritka, és most konkrétan a One Punch Man és a Space Dandy alkotói (rendezőtől kezdve a forgatókönyvíróig) álltak össze azért, hogy az ACCA: 13-ku Kansatsu-ka című rendőrségi-drámáját animében is sikerre vigyék a Madhouse-nál.

Történet: Egy olyan alternatív történelmi korban játszódik, ahol Dowa királysága 13 államból áll. A monarchia éppen fennállásának 99. évét készül ünnepelni. A királyság államait egy ACCA nevű titkos szervezet felügyeli. A szervezet minden államban tíz ügynököt foglalkoztat, és közülük lesz egy a történet főhőse. Ő Gene (Shimono Hiro), aki állítólag az ügynökök között a legravaszabb.

acca

Mindenképpen érdemes megnézni a sorozat előzetesét. A hangulat egyszerre idézi a Lupin, a Gilgamesh és a Death Parade sorozatokat – az utóbbinál főleg a karakterdizájn hasonlósága miatt! Az eredeti manga pont idén ért véget 5 kötettel, úgyhogy remélhetőleg a Madhouse kreatívkodni is tud (és akar) a történettel. Ha tényleg jó rendőrségi dráma lesz, nekem ez lesz a kedvenc sorozatom a télen. Indulás: január 10.


Harry Potteres varázslótörténet egy csöpp Kill la Kill-les őrültséggel

Műfaj: vígjáték, kaland, varázslat, iskolai élet; Stúdió: Trigger.; Epizódok száma: N/A; Linkek: ANN, MAL, Wikipedia, AniDB, Hivatalos weboldal; Eredeti történet

little-witch-academiaAkárkit kérdeztem eddig, senki se említette, hogy nézni fogja a Little Witch Academia-t, pedig come oooon, az a Trigger csinálja, akinek a Kill la Kill-t is köszönhetjük! 2013-ban a Young Animator Training projekten tűnt fel rövidfilmként ez az anime, akkor óriási sikere volt a maga kissé Harry Potteres boszorkány világával. (A YAT egy olyan program, amit a Japán kormány hirdet, és pályakezdő animátoroknak ad esélyt megvillantani a tudásukat.)

A Little Witch Academia megjelenését követően angol szinkronnal felkerült YouTube-ra, ahol több mint 800 ezer megtekintést ért el, mielőtt levették a Blu-ray megjelenése miatt. Utána elindítottak neki egy Kickstarter projektet, ahol mindössze 6 óra alatt! összejött az az összeg, amiből elkészítették az 50 perces animefilm folytatását! Akkor az anime alkotói, így a rendező, Yoshinari You is, azt mondták, hogy ha ez is jó fogadtatásra lel, akkor csinálnak hozzá egy anime-sorozatot is. És igen! Megcsinálták! Mi több, a Netflix is streamelni fogja! Na de, hogy lássátok, hogy nem csak a túllelkesült fan beszél belőlem, íme a kerettörténet: Főhősnőnk a megacuki Kagari Akko (Han Megumi), aki egy gyerekkori élményének köszönhetően jelentkezik a Luna Nova Varázslóképzőbe. Mivel a muglik közül szabadult be a seprűn lovagló, fekete köpenyes varázslóközösségbe, ezért kezdetben bizonytalanul bontogatja képességeit. Persze ez nem akadályozza meg abban, hogy új barátokra tegyen szert. Elsőként a Hermione-klón tudorka, Yansson Lotte (Orikasa Fumiko) jelentkezik a barátságára, majd a mérgező főzet mániás, kissé Tim Burtonösen groteszk Manbavaran Sucy (Murase Michiyo) bővíti triumvirátussá kis csapatukat. A három jóbarát (hah, ez is olyan Harry Potteres!) közös kalandokon át menti meg a varázsvilágot, küzd meg sárkányokkal és fedez fel rég elveszettnek hitt ereklyéket!

little-witch-academia

Szórakoztató, vicces és mérhetetlenül aranyos! Kicsit Panty & Stocking with Garterbelt-osan kergült az egész koncepció, nem kell itt meglepődni a fura reakciókon és az olyan amerikaias rajzfilm fogásokon, mint amikor leesett állal bambul valaki, vagy hatalmas robajjal megy a száguldás. Érdemes beizzítani a “beszerző csatornákat” január 8-ra, mert akkor startol el ez a szuper sorozat!


Az anime, ami mellett szó nélkül elmentem volna

Műfaj: történelmi, seinen, bűnügyi; Stúdió: Studio M2.; Epizódok száma: 13; Linkek: ANN, MAL, Wikipedia, AniDB, Hivatalos weboldal; Regény-adaptáció

onihei-blograHa nincs a kerekasztal, és például Tizes nem szúrja ki ezt az animét, akkor bizony, simán átsiklottam volna felette. Sajnos még túl sok mindent nem tudni róla – még rendes screenshotokat sem lehet látni a készülő animéből -, de egy valami biztos: egy regény-sorozatot fog adaptálni epizódjaiban, olyan Aoi Bungakus feelinggel. Aki szereti a japán irodalmat és a krimit, annak must see lesz ez a sorozat!

Az eredeti regény-sorozat írója Ikenami Shōtarō (1923-1990), aki munkásságért Naoki-díjat nyert 1960-ban. Két regénye angolul is megjelent. Az 1967-ben indult, Onihei Hankachō krimis szamuráj sztorija annyira népszerű volt Japánban, hogy készült hozzá egy 137 részes élőszereplős TV-sorozat 2005-ben, és 1995-ben egy mozifilmet is kapott a történet. A színházi darabokról, DVD filmekről és egy videojáték-adaptációról nem is beszélve. A regény-sorozat központi alakja a szamuráj nyomozó, Heizō Hasegawa. Hírhedt hősünk az Edo-korban tett szert hírnévre, ahol gyújtogatós rablóbandákat fülelt le. Beceneve Onihei, avagy Heizō a démon. Az ő kalandjait fogja az anime epizodikus formátumban feldolgozni, egyes források szerint 12, mások szerint 13 epizódos terjedelemben. Érdekesség, hogy már manga feldolgozást is kapott a történet, ami 1993 óta 98 kötetet ért meg. Tinédzser koromban faltam a szamuráj-krimit, főleg a Laura Joh Rowland írta Szano Ichiro történeteket. A nosztalgiám kielégül MEGINT. Az anime január 10-én indul. 


Végre yuri bait helyett a tettek mezejére lép a Kyōto Animation?

Műfaj: slice-of-life, vígjáték, fantasy, shōjo ai, ecchi, seinen; Stúdió: Kyoto Animation.; Epizódok száma: N/A; Linkek: ANN, MAL, Wikipedia, AniDB, Hivatalos weboldal; Manga-adaptáció

kobayashi-szan-blograAnnyit kellett erre várni! Az azonos neműek közötti romantikus szálak sejtetése után – gondoljunk csak a Free!-re vagy a Hibike! Euphoniumra – a Kyōto Animation végre a lovak közé mer csapni azzal, hogy egy nyíltan ecchi-shōjo ai mangát adaptál idén télen! (Igaz, a benne ábrázolt „szerelem” csak egyoldalú.) Nem mondom, a műfaj elég távol áll tőlem, de csinált már a KyōAni jó fantasy-hárem sorozatokat is (a Musaigen no Phantom World jó példa erre) – alapvetően ezért a műfajért sem ugrálok. Ennek ellenére a KyōAni csinálhat BÁRMIT, én akkor is szeretni fogom. Remélhetőleg ez lesz a helyzet legújabb művükkel, a Kobayashi-san Chi no Maidragon-nal is. (Őszintén, azért a Violet Evergarden animéjüktől nagyobb gyönyör töltene el most. Az valami eszméletlenül látványos steampunkosan varázslós animének ígérkezik, de sajnos bizonytalan időre eltolták a premierjét… Pedig az előzetese mindent visz!)

No de, nézzük mit tud a Kobayashi-szan! Adott egy uncsi office lady, ő a címben is megnevezett Kobayashi-szan (Tamura Mutsumi), akinek szürke hétköznapjait és bizarr szobalány fétisét az forgatja fel, hogy megment egy sárkányt. (Végül is nem mindennap adatik erre alkalma az embernek!) A sárkány különleges képességének hála, egy gyönyörű lánnyá tud átváltozni, akinek csak szarva és sárkányfarkincája árulkodik származásáról. Ő lesz másik hősnőnk, Tooru (Kuwahara Yuuki), aki egyébként megveti és mélyen lenézi az emberiséget, de mivel meg akarja hálálni Kobayashi segítségét, ezért hozzáköltözik (mert miért ne!) és kielégíti maid-fétisét azzal, hogy a házi “szobalánya” lesz. Persze, ahol egy sárkány van, ott lesz több is. Hamarosan a démonvilág több emberbőrbe bújt képviselője is feltűnik Kobayashi lakásán és munkahelyén. Kezdve a videojáték-függő otakutól a munkamániás kisasszonyig.

kobayashi-san

Komikusnak, komikusnak ígérkezik, az előzetes alapján totál Lucky Star és Nichijō feelingű humorparádét tartogat majd nekünk, úgyhogy magas esélyekkel indul nálam. KyōAni, neked nem tudok ellenállni! Főleg azért sem, mert Takemoto Yasuhiro rendezi az animét, neki köszönhetünk olyan sorozatokat, mint az Amagi Brilliant Park, a The Disappearance of Haruhi Suzumiya, a Hyōka és a Lucky Star. A forgatókönyvbe Yamada Yuka folyt bele, aki korábban a Neo Angelique Abyss, a Samurai Warriors és az Umi Monogatari című animéken dolgozott. Indulás: január 12.


A sorozat, amire mindenki várt?

Műfaj: sci-fi, hárem, rejtély, pszichológiai, természetfeletti; Stúdió: Silver Link.; Epizódok száma: N/A; Linkek: ANN, MAL, Wikipedia, AniDB, Hivatalos weboldal; Visuel novel-adaptáció

chaos-child-bloVégre jön a zseniális Steins;Gate, a Chaos;Head és a kevésbé zseniális, de azért még pont szórakoztató Robotics;Notes alkotóinak új animéje! Az 5pb. és a MAGES’ már hosszú ideje tologatja nekünk a Chaos;Child pszichológiai-suspense feldolgozását – a teljesen fanboy fogó és egyúttal felesleges hárem elemmel együtt – amivel ennek ellenére is csak egy bajom van: miért ilyen a grafikája? Nem hiszem el, hogy elvileg egy ilyen komor történethez nem tudnak ennél a tipikus “hárem kellék csaj” sorozat-gyártott sémánál valami darkosabbat, magasabb minőségűt kitalálni. Bárcsak az A-1 Pictures vinné a sorozatot! A tőlük jelenleg is futó Occultic;Nine-ban valami elképesztően megnyerő, amit alkottak! Jó, ez a színvonal még a 2008-as animénél, a Chaos;Headnél még elment. Értem én, hogy totál ugyanaz a felállás fog itt is megelevenedni, mint anno a Chaos;Headben, pláne, hogy annak a folytatása, de pont emiatt vannak fenntartásaim, hogy elég jó lesz-e. Már nemcsak a grafika, hanem a történet szempontjából is.

Történet: 2009. november 6-án egy nyolcas erősségű földrengés döntötte romba Shibuyát, majd egy “fekete tűz” nevű jelenség okozott tömegpánikot. Több, mint háromezer ember halt meg, míg további 30 ezer sérült meg az incidensben. A történet 6 évvel később folytatódik. Shibuyát éppen újjáépítik, de rejtélyes halálesetek zavarják meg a munkálatokat. Ráadásul a brutális esetek pontosan ugyanazon a napon kezdődnek, mint a hat évvel ezelőtti tömegpánik. (Fontos: a lenti screenshotok a visual novel openingjéből származnak!)

chaos-child

Az animét Jinbo Masato rendezi (Fate/kaleid liner Prisma Illya 2wei!, Shomin Sample, Nozo × Kimi). A zeneszerzők Abo Takeshi (Steins;Gate, Robotics;Notes) és onoken (Accel World). Az openinget Itō Kanako énekli (Steins;Gate, Robotics;Notes) – remélem a korábbiakhoz hasonlóan impozáns lesz, míg az endinget Suzuki Konomi adja majd elő (Re:Zero, WATAMOTE). Sajnos előzetes még nem jött ki a január 11-én induló animéhez. Meglátjuk. Fingers crossed, hogy a sztorit ne tolják el.


Egy loli kislány, akinek nem szívesen lennél az ellensége

Műfaj: katonai, seinen, varázslat; Stúdió: NUT; Epizódok száma: N/A; Linkek: ANN, MAL, Wikipedia, AniDB, Hivatalos weboldal; Light novel-adaptáció

yujo-senki-blogEgy szőke, kék szemű, kissé pösze szépség? Aki a császári hadsereg legfélelmetesebb mágusa? Bizony. Ez a legmorbidabb sztori az utóbbi évekből! A “kislány”, a kegyetlen gyilkológép, valójában Tanya Degurechov (Yuuki Aoi) – a név megtévesztő ám! Egykori menő salaryman, aki magára haragított egy Istent. Jön a nem túl meglepő csavar: az Isten bosszúból kislánnyá változtatja hősünket, akinek a fronton kell helyt állnia. Repül az égen, lekardozza az ellenséget, és közben egy egész osztagnak parancsol.

Ennyivel indítana január 6-án a Yōjo Senki című anime. Az alapja egy hat kötetes, gyönyörűen rajzolt light novel, ami azóta manga-adaptációt is kapott. A sorozat előzetese komor hangulatot sejtet nulla komikummal, úgyhogy megint egy durvább animét köszönthetünk a személyében, ahol hullanak az emberek, míg a törtetően ambiciózus főhős, olyan Lelouchosan törtet előre, és tipor mindenkit a földbe saját céljainak elérése érdekében. Az animét Uemura Yutaka rendezi (The Mystic Archives of Dantalian), a forgatókönyvet Ihara Kenta (Ajin) írja. Meglátjuk mi lesz belőle. Ennyi információ alapján izgalmasnak ígérkezik. Potenciál van benne. De hogy tényleg jó is lesz-e? Majd eldől. 

yuojo-senki


Interjú a vámpírral…és még pár másik szörnnyel!

Műfaj: vígjáték, fantasy, kaland, természetfeletti, seinen; Stúdió: A-1 Pictures.; Epizódok száma: N/A; Linkek: ANN, MAL, Wikipedia, AniDB, Hivatalos weboldal; Manga-adaptáció

demi-chan-blogTakahashi Tetsō (Suwabe Junichi) egy biológiatanár – diákjai csak Vasembernek becézik jól megtermett külseje miatt. Érett férfiemberünk elég szokatlan fétist mutat a nem e világi lények iránt, akiket csak ajinnak hívnak. Ezek az emberi külsővel megáldott szörnyek évezredekig titokban éltek közöttünk, azonban most már felmerik vállalni “másságukat”. Tetsō pedig majd kiugrik a bőréből, mert diákjai személyében végre közelebbről is tanulmányozhatja őket! Így jön a képbe a féktelen vámpírlány, Takanashi Hikari (Hondo Kaede), aki imádja a fokhagymát, az életben maradáshoz szükséges vért a kormány szállítja neki, vagy csak szimpla alternatívaként paradicsomlevet iszik. A fejetlen és félénk mimóza, Machi Kyōko (Shinoda Minami), első látásra beleszeret tanárába – végre valaki, akit nem zavar, ha nincs helyén a feje! (Meglátjuk, hogy képes lesz-e lekörözni a Durarara!! Celty-szanját. Nincs motorja és dögös szerkója, úgyhogy biztos nem!) A Jégvarázsból szalajtott Kusakabe Yuki (Natsukawa Shiina) legfőbb komplexusának forrása a hulla hideg teste, és fagyasztó képessége, míg a mindig slamposnak tűnő matematika tanárnő, Satō Sakie (Hikasa Yoko) menekül a fizikai érintkezések elől, mert szukkubuszként még melegítőfölsőben is képes elcsavarni bárki fejét!  

demi-chan

Biz’ a, a karakterkínálat szórakoztató a Demi-chan wa Kataritai című animében, jó a tanár-szörnyszülött felállás, talán érdekes helyzetkomikumok adódnak majd az animében. A január 8-án induló sorozat egy 2014 óta futó, 4 kötetes manga-sorozaton alapul. Az animét Andō Ryō rendezi, aki ezzel a projekttel fog újoncként debütálni, a forgatókönyvet Yoshioka Takao írja (DearS, Elfen Lied, High School DxD). Meglátjuk mennyire lesz magas a mókafaktor benne. A szintén szörnyes Monster Musume-nél csak jobb lehet! (Sorry MM rajongók!)


Egy romantikus-komédia, ami a karakterfejlődésre fókuszál?

Műfaj: romantikus, vígjáték, iskolai élet, dráma, ecchi; Stúdió: Diomedéa; Epizódok száma: N/A; Linkek: ANN, MAL, Wikipedia, AniDB, Hivatalos weboldal; Manga-adaptáció

fuuka-blograTucat animének ígérkezik a január 7-én induló Fūka. Ám az animesorozat alapját adó mangaka (Seo Kōji) talán rácáfol előítéleteinkre. A Fūka ugyanis a 2004-es, Suzuka című manga folytatása, ami 18 kötetével kisebb rajongótábort tudhat magának. Anno ez a manga és a belőle adaptált 26 részes anime, különös karakterdrámájával hívta fel magára a figyelmet, mivel több volt egy egyszerű romantikus animénél – sokan a Love Hina, Maison Ikkoku és Kimagure Orange Road című animékhez hasonlítják – különösen a sorozat elejét. Lényegében a főszereplők atlétikában elért céljairól és motivációiról is szólt a Suzuka. Úgy tűnik ezt a vonalat folytatja majd a Fūka, mivel 1) a Suzuka hőseinek lánya lesz itt a kiszemelt főhős, 2) a sport helyett a profi zenélés kerül majd a középpontba, 3) szinte a megszólalásig ugyanazok a karaktertípusok tűnnek majd fel itt is (kékes rövid hajú hősnő, szőke és laza jóbarát, sötétbarna csibész, stb). 

Történet: Haruna Yū (Kobayashi Yūsuke) éppen most érkezett új iskolájába. Nincsenek barátai, egyedül a Twitteren lógva tengeti napjait. Egyik nap váratlanul megismeri Akitsuki Fūkát (Lynn). Mondhatni elég kellemetlen első találkozásuk lesz, mivel a lány azt hiszi, hogy a srác éppen az bugyijáról készült lesi fotót lőni. A félreértés tisztázása után kiderül, hogy a lány énekesnek készül, főhősünkről pedig (mily meglepő!), hogy gitározik! Úgy döntenek, hogy közös bandát alapítanak, és közben lassan egymásba szeretnek. Ám az idilli képbe bezavar Yū gyerekkori szerelme, a jelenleg befutott idolként dolgozó Hinashi Koyuki (Hayami Saori).

fuuka

Az animét a Diomedéa stúdió készíti, akik az előzetes alapján meglepően igényes animációt produkáltak. Hogy a történet beváltja-e a hozzáfűzött reményeket? Romantikus-drámából kaptunk már egy rakattal – de, ha jó karakterfejlődést rittyentenek elénk, még lehet belőle szórakoztató történet. Bár a rendező nem biztosíték egy jó animére, Kusakawa Keizō (Akuma no Riddle, Kantai Collection: KanColle) nem igen tett le kimagasló sztorikat az asztalra, az Akuma no Riddle tőle egyenesen borzasztó volt. Érdekesség, hogy az eredeti 2014-es mangában (eddig 12 kötete jött ki), a szereplők egy Hedgehogs nevű bandát alapítottak. Ezen a néven összehoztak egy együttest ismert zenészekből az animéhez is. Ők éneklik majd az openinget.


Egy alapvetően érzéki manga ártatlan anime-adaptációt kap?

Műfaj: dráma, seinen, romantikus, iskolai élet, mature, pszichológiai; Stúdió: Lerche; Epizódok száma: N/A; Linkek: ANN, MAL, Wikipedia, AniDB, Hivatalos weboldal, Baka-Updates Manga; Manga-adaptáció

kozu-no-honkai-blogEz aztán a meglepetés! A Noitamina idén télen igen merészen választott animét. A Kuzu no Honkai egy tinidráma, amiben a viszonzatlan szerelem elől a fiatalok érzelem mentes testi kapcsolatokba menekülnek, legyen az éppen ellenkező neművel, avagy sem. (Ez a koncepció mennyire tipikus és normális felállás lenne már egy amerikai TV-sorozatban!) A meglepődésem netovábbja, hogy ez a manga egy olyan Japánban kap anime-adaptációt, ahol az utóbbi években olyan szigorú a cenzúra, hogy nem hogy mellbimbót, de még rendes kaszabolást sem lehet látni elsötétítés és kamera elfordítás nélkül. A Kuzu no Honkai anime előzetese egyelőre nem lövi le, hogy mennyire lesz manga hű, bár egyfokú “ártatlanság” már erősen sugárzik belőle. Én félek, hogy a cenzúra miatt nem lesznek elég tökösek a készítők, így az egyébként történet szempontjából meghatározó szexuális együttléteket nem fogják bevállalni. A prűdségre adott még egy ok: az Amazon streamelni fogja a sorozatot annak január 12-i premierjével szinte egy időben.

Történet: Hanabi (Anzai Chika) és Mugi (Shimazaki Nobunaga) látszólag az idilli szerelmespár. Mindketten népszerűek, tökéletesen illenek egymáshoz. Ám kapcsolatuk valójában egy nagy hazugság. Együttlétük egyetlen oka az, hogy viszonzatlan szerelmet táplálnak valaki más iránt. Hanabi a családi barátként náluk sokszor megforduló fiatal tanárúrba, míg Mugi az őt egykor házitanítóként oktató tanárnőbe szerelmes. Fájdalmas érzéseikre egymás karjaiban találnak vigaszt. Ám meddig képesek fenntartani ezt a színjátékot?

hozuki

Évekkel ezelőtt imádtam az ilyen drámai, és egyúttal emberi pszichét megbolygató történeteket, úgyhogy jól eső nosztalgiával várom ezt a sorozatot. De csak akkor, ha képes a Lerche stúdió tényleg meghatóvá tenni. Az animáció éppen kellemesnek ígérkezik, a rendező Andō Masaomi (Gakkōgurashi!, White Album 2, Muv-Luv Alternative: Total Eclipse) már elég tapasztalt a szívet megérintő drámák terén, elég csak a zombis-kislányos Gakkōgurashi!-ra gondolni. A forgatókönyvet Uezu Makoto (Akame ga Kill!, Arslan Senki, Jinrui wa Suitai Shimashita, School Days, Seto no Hanayome) írja a 2012. óta 6 kötetet megért manga alapján. Ő is jó szakembernek tűnik, főleg a School Days miatt, ami szintén egy pszichológiai románc volt, csak a sokkal durvább fajtából.


A szezon ügyeletes hárem-sorozata (reméljük a jobbik fajtából)

Műfaj: vígjáték, hárem, romantikus, iskolai élet, shōnen; Stúdió: Silver Link.; Epizódok száma: N/A; Linkek: ANN, MAL, Wikipedia, AniDB, Hivatalos weboldal, Baka-Updates Manga; Manga-adaptáció

masamune-kunA Kami-sama no Memo-chō című manga alkotói, Hazuki Takeoka és a koreai rajzoló Tiv, úgy gondolták, hogy az Accel World Haruyukijának testalkatát idézik meg új történetükben. Ez a 2012-es, 7 kötetes mangájuk – amiből január 5-én indul az anime-adaptáció. A címe: Masamune-kun no Revenge. Mit tartogat nekünk ez a komikus bosszútörténet?

A történet szerint Makabe Masamune (Hanae Natsuki) gyerekkorában komoly megaláztatásnak volt kitéve. Kövérsége miatt még a neki tetsző lány, a gazdag Adagaki Aki (Adagaki Aki) kisasszonyka is folyton kigúnyolta. Masamunét úgy feldühítette az eset, hogy úgy döntött megváltozik. Éveken át saját One Punch Manes edzéstervét követve, immár lefogyva és testén izomkötegektől dagadva lép be a középiskolai életbe. Mit adj Isten, pont abba az iskolába kerül, ahova a gyerekkorát is tönkretevő Aki is jár. Masamune bosszút esküszik, és jégkirálynő hősnőnk cuki szobalányának segítségével kezdi el revansát. Ám egy valamire nem számít. Ahogy egyre jobban megismeri Akit, egyre inkább úgy tűnik, hogy a bosszúja értelmét veszti. Ám a képlet szokás szerint nem ilyen egyszerű. A sulijukba új gazdag lány érkezik, aki valamiért pont Masamune-kunba esik bele.

masamuke-kun

TIPIKUS! Süt róla a tipikusság bélyege. Szórakoztató faktor ennek ellenére még lehet benne, amit a főhős mérhetetlen nárcisztikussága – ez jól működött a 2014-es Amagi Brilliant Parkban is -, és Aki szobalányának kettőssége (egyszerre gonoszan alattomos, és cuki) okozhatja. A rendező Minato Mirai (Fate/kaleid liner Prisma☆Illya) és a forgatókönyvíró Yokote Michiko (hack//Gift, Bleach, , Dagashi Kashi, Gravitation). Főleg a forgatókönyíró Michikónak van tapasztalata. Ha ő jól tolja a rendezőnek az alapokat, még talán jó dolog is kisülhet ebből a műfaj kedvelőinek.


Hoppá! Ez egy vetkőztetős játék fiúknak!

Műfaj: akció, kaland, ecchi, seinen, természetfeletti; Stúdió: Gonzo.; Epizódok száma: N/A; Linkek: ANN, MAL, Wikipedia, AniDB, Hivatalos weboldal; Videojáték-adaptáció

akiba-trip-blogHa Ricz nem mondta volna oly lelkesen, hogy a 2016-os téli animekerekasztalon ezt az animét akarja ajánlani, bizony meg se fordult volna a fejemben, hogy utánanézzek. Pedig omg, lehet hogy ez lesz a Gonzo nagy coming back animéje? (Nem hinném.) A rég letűnt fénykorú stúdió 25. születésnapját ünnepli ezzel a videojáték adaptációval, amiben Akiba otaku negyedében kell vámpírokkal harcolni. Ám a legyőzésükhöz nem kell se karó, se hagyma, még a keresztet is szögre akaszthatod. A vámpíroknak csak le kell tépni a ruháját! Ha nappal érintkeznek bizony megsemmisülnek. Nem tudtad? Kinek a fejébel bukott ki egy ilyen elborult ötlet! És emellett még főszereplők is lesznek a történetben, név szerint egy otaku srác (mi más jellemzője lehetne?), Denkigai Tamotsu (Ishiya Haruki), a vörös hajú és tüzes Mayonaka Matome (Takahashi Rie), a főhős srác cuki! kishúga, Denkigai Niwaka (Kōno Marika) és a szöszi kebelcsoda Ahokainen Arisa (Nagaku Yuki) – mindig kell két jó nyomos érv egy sorozat mellett.

akibas-trip

Milyen lesz az Akiba’s Trip The Animation? Hát a Panty & Stocking with Garterbelt stílusát idéző animáció már bíztató abból a szempontból, hogy mennyire jópofa lehet majd a sorozat – a lehetséges humorbombákról nem is beszélve. Az említett animével nem véletlen a hasonlóság, mivel ugyanaz az ember lesz a kulcskocka animátora. Az Akiba rendezője Ikehata Hiroshi (Seiyu’s Life!, Robot Girls Z), a forgatókönyvírója pedig Hyodo Kazuho (ReLIFE, Robot Girls Z). Én fenntartásokkal várom, általában nem fognak meg az ilyen sorozatok, de Ricz miatt kap minimum egy epizódnyi esélyt.


Íme a K anime riválisa, egy lolikkal túltömött akció-fantasy sorozat

Műfaj: sci-fi, fantasy, akció, shōnen; Stúdió: GoHands; Epizódok száma: 13 epizód; Linkek: ANN, MAL, Wikipedia, AniDB, Hivatalos weboldal; Eredeti történet

hand-shakers-blogLelombozó lesz a leadem ehhez az animéhez. A sorozat kísértetiesen hasonlít elemeiben a 11eyes című animére, látványvilágában pedig a Guilty Crown-hoz – a K-ról nem is beszélve, hiszen ugyanaz a stúdió kreálja. Sajnos a sztorija, amit a GoHands, a Kadokawa és a Frontier Works jegyez közösen, nem ígér semmi eget rengetőt a csillivilli látványvilág dacára, hiszen…

A történet főhőse Tazuna, aki egy nap megpillantja a laboratóriumban alvó Koyorit, a lányt, aki halott kishúgára emlékezteti. Hirtelen felindulásból megérinti a lány ujjait, és abban a pillanatban egy furcsa hang szólal meg az elméjében, és egy teljesen új világ nyílik meg előtte. Ez a világ a Ziggurat, ahol Hand Shaker csapatok küzdenek a csúcsra jutásért, hogy Istent legyőzve megmeneküljenek ebből a világból – tiszta Mirai Nikki áthallás! Tazuna Koyori partnere lesz a csatában, mivel a lány nélküle meghalna. A Hand Shakerek különlegessége, hogy egymás kezét megfogva, a szívükben lévő kívánságok alapján fegyvereket képesek megidézni. (Azért imádom, amikor a japánok angol szavakat pakolgatnak össze, amik tök mást jelentenek, mint amit kiakarnak fejezni. Az anime címe angolul „kezet rázók”-at jelent. Ugye ezt első találkozáskor ejtjük meg, amikor üdvözöljük egymást. Ebben az animében meg kb. lélek összekapcsoló szerepe van a kézfogásnak, sőt, már-már erotikus-szerelmet jelképező ábrázolást kap, csak nézzétek meg az előzetest. Az külön poén, hogy Tazuna SOHA sem engedheti el Koyori kezét, ami miatt hát kénytelenek együtt fürödni és egyéb khm tevékenységeket végezni a lánnyal. Nagyon romantikus!)

hand-shakers

A látvány szépnek ígérkezik, úgyhogy ezért megér egy próbát. Hogy pontosan kik állnak e 13 részes sorozat mögött? A zenei betéteket és az openinget jegyzőkön kívül SEMMIT nem tudni erről. Egyelőre. Nincsenek nagy elvárásaim, egy rész erejéig belelesek azért. Indulás: 2017. Január 11.


Minden szezonnak megvan az a bizonyos fantasy sorozata

Műfaj: fantasy, akció; Stúdió: A-1 Pictures; Epizódok száma: N/A; Linkek: ANN, MAL, Wikipedia, AniDB, Hivatalos weboldal; Mobiljáték-adaptáció

granblue-fantasy-blogRepülő kis sárkányok, gigantikus kardcsaták, természetfeletti erők és páncélban flangáló lovagok. Lehet, hogy ez lesz A TÉL fantasy animéje?

Ha az A-1 Pictures csinál valamit, abból kisülhet valami jó. Olyan fantasy sztorit, ami jó, ellenben ritkán kapunk. 2016 januárjában futott a szép, de felettébb unalmas Hai to Gensō no Grimgar – szintén a stúdiótól, most szép kis ellentmondásba keveredtem, mert ez az anime nem volt jó. Ellenben a Shinsekai yori és az Ao no Exorcist már zseniális produkció a stúdiótól. Nyilván, itt sok minden függ attól is, hogy milyen alapanyagból dolgozhatnak a stúdió munkatársai.

No de, a GRANBLUE FANTASY The Animation egy klasszikus fantasynak ígérkezik, ami mobiljáték alapokból építkezik! A 2013-ban iOS és Android platformra megjelent játék arról híres, hogy újra összehozta a Final Fantasy VI és IX című játékokon egykor együttdolgozó Uematsu Nobuot (zeneszerző) és Minaba Hideot (művészeti rendező). A játék kifejezetten sikeres pályafutást tudhat magának Japánban. Tíz millió letöltést élt meg egy év alatt, sok újságíró a Final Fantasy játékokhoz hasonlította sikerét.

granblue-fantasy

Persze, 2015 őszén bejelentették az anime-adaptáció érkeztét és még egy light novelt is kapott már 2014-ben. Hogy milyen lesz az anime? A történetről még nincs információ egy impozáns előzetesen kívül. Ami tuti, Itō Yūki lesz a rendező, aki elég kezdő a szakmájában. Eddig egyedül a Mahō Shōjo Lyrical Nanoha ViVid című animét rendezte – ami azért nem olyan rossz referencia, a Vividred Operation című animénél pedig rendező-asszisztens volt. Ha lesz olyan jó ez a sorozat, mint mondjuk a Seiken no Blacksmith (2009) volt egykor – én már boldog leszek. A karakterdizájn és az előzetes megvett, adok neki egy esélyt.


Kihagyhatatlan folytatások a téli estékre

folytatasok-montazs

Ao no Exorcist: Kyoto Fujouō-hen: Az egyetlen klasszikus shōnen, aminek végigizgultam a 2011-es első anime-sorozatát is. Jó, ott volt még a One Punch Man, azt is szerettem. Meg a Boco no Hero Academiát… De ennyi. Az Ao no Exorcistban megfogott a démoni világ, a fantasy elemek, a látvány, az, hogy egy testvérpár a főhőse, akik közül az egyik bőre alatt a Sátán bújhat meg. Nem olvastam a mangát, úgyhogy tiszta lelkesedéssel várom a folytatást, amiben ügyeletes testvérpárunk, Rin és Yukio nézetei megint összecsapnak, csak ezúttal Kiotóban. Az egész azzal indul, hogy a srácoknak otthont adó Akadémiáról ellopják a Tisztátalan Király szemét – a király egykor jó kis démoni vérengzést rendezett, több ezer embert ölt meg. Miután az Igaz Kereszt lovagjai legyőzték, az egyik szemét elzárták. Most azonban Kiotóba viszi valaki ezt a mérhetetlen démoni erejű szemet, ráadásul túszt is ejt az útja során. Így Rin, Yukio és barátaik az A-1 Pictures jóvoltából egy újabb kalandra indulnak, ahol nemcsak testi épségükért, hanem a Rin testét átvenni készülő Sátán bácsi miatt is izgulhatunk.

Shōwa Genroku Rakugo Shinjū: Sukeroku Futatabi-hen: Mondanom se kell, hogy mennyire várom a folytatást! 2016 januárjában oda voltam érte! Ez a rakugós, 1950-60-as években játszódó történet művészi, drámai, tele van érzelemmel, mint féltékenység, szerelem, bűntudat és így tovább. A szereplői fiatal felnőttek és egy öregúr, akik egy klasszikus japán szórakoztató műfajnak, a rakugónak élnek – röviden ez arról szól, hogy japán komikus, erotikus vagy éppen tragikus történeteket adnak elő egy színpadon ülve, egymaguk alakítva a mesélt történet minden egyes szereplőjét. Nagyon fontos itt a színészkedés, a kitartás, a közönség figyelmének fenntartása. A műfaj fénykora már leáldozóban van, de egy jeles képviselője még stabilan tartja magát tragikus múltja ellenére. Az első évadban megismertük e múlt minden egyes részletét, most pedig elvileg visszatérünk a jelenbe, ahol magánéleti drámák dúlnak továbbra is, míg a színpadon a maximumot nyújtva kell teljesíteni.

Tales of Zestiria the X 2: Imádtam a 2016 nyarán lement első évadot! Az a 12 epizód látványvilágban mindent vert – nem csoda, az ufotable stúdió dolgozott rajta, ami a Fate/Zero és a Kara no Kyōkai animéket is zseniálisan prezentálta. Ez egy videojáték-adaptáció, tipikus, heroikus történettel, de pont ez vett le a lábamról. A karakterdizájn pedig egyszerűen bámulatos volt! 

A történet: Sorey (Kimura Ryōhei) egy srác, aki gyerekkorától kezdve az emberi szemnek láthatatlan spirituális lények között él. Ők a “Seraphimok”, akik varázserővel bírnak. Sorey hisz a legendában, miszerint, az emberek és a Seraphimok régen nagy egyetértésben éltek együtt, és részben ez a hite teszi lehetővé, hogy egyedüli emberként lássa és kommunikáljon e csodálatos “lényekkel”. Ám amikor Alisha (Kayano Ai) hercegnő sérülten bepottyan az életébe, hirtelen megnyílik előtte az emberek világa. Az a világ, ami kegyetlen, véres, tele van fájdalommal és bosszúvággyal. Alisha felkelti Sorey érdeklődését az emberi világ iránt, és mielőtt észbe kapna, ő lesz az a “Messiás”, aki a világ megtisztításával, démoni lények megsemmisítésével kell, hogy megváltást hozzon.

A második évad pont ott folytatódik majd, ahol az első abba maradt. Egy dolgot kérek a folytatástól és akkor felhőtlenül boldog leszek: ne erőltessenek bele egy totál másik történetszálat más karakterekkel! Az első évadban két epizódnyi ilyen felesleges kitérő teljesen elég volt. Lehet, hogy az eredeti játék fanjainak kellett, de az egyszerű nézőnek nem.    

További folytatásokYowamushi Pedal: NEW GENERATION, Gintama (2017), SUPER LOVERS 2, Rewrite / 2nd Season Moon-Hen/Terra-Hen, Reikenzan: Eichi e no Shikaku, Kono Subarashii Sekai ni Shukufuku wo! 2

Téli Blu-ray és DVD megjelenések mozifilmek esetében

Ennyi volt a téli anime-ajánlóm! Ti mely sorozatokat/filmeket nézitek majd télen? Válaszaitokat írjátok meg kommentbe! Hátha akad olyan jó sorozat, ami felett elsiklottam.

(Visited 22 658 times, 1 visits today)

4 thoughts on “Szezonajánló: 2017-es téli animék

  1. „Akárkit kérdeztem eddig, senki se említette, hogy nézni fogja a Little Witch Academia-t”

    Come oooon….Nálam pedig a legjobban várt cím a téli szezonból, már a két előző OVA is bejött, meg hát TRIGGER, ami eleve elszállt. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .