2015 legjobb animéi: közönségszavazás eredménye

Közel tíz napig szavazhattátok meg a 2015-ös év legjobb animéit. Azon magam is meglepődtem, hogy tavalyhoz képest 400-szal többen töltöttétek ki a kérdőívet, így végül 2110-en voksoltatok kedvenceitekre! Örömmel láttam, hogy ennyire izgatja a magyar otakukat a kutatás eredménye! De nem is szaporítom a szót, jöjjön a lényeg.

Gyors áttekintés: mi lett a 2015-ös legjobb animeszavazás eredménye?

A részletes statisztikákat lentebb találjátok. Az látszik belőle, hogy a top animék között megint a shōnen művek verekednek egymással. A One Punch Man 963 szavazattal – a szavazatok közel felével – beütötte magát az első helyre, másodikként a remek emberi drámákat és őrültséget bemutató Death Parade landolt 778 szavazattal. Ezután shōnen művek jönnek láncban, így a Noragami Aragoto (743 szavazat), az Owari no Seraph (684 szavazat), a Tokyo Ghoul A Root (548 szavazat), az Overlord (511), a Kuroko no basket 3. évada (448), a Nanatsu no Taizai (444 szavazat), a Charlotte (439 szavazat), a Gangtsa. (435 szavazat) és végül egyetlen shōjo animeként az Akatsuki no Yona (428 szavazat) zárja az első 11 anime sorát.

A végeredményben érdekes, hogy más amerikai szavazásokkal összehasonlítva, például az Anime News Network megapolljával, amit 18,213-an töltöttek ki, vagy a Random Curiosity blog szavazásával (ezt 17,676-an töltötték ki) közel hasonlóak a magyar fanok kedvencei. Az ANN-nél ugyanaz a top 3 anime nyert, mint nálunk – sőt ugyanabban a sorrendben is! Ellenben az amerikaiaknál előrébb végeztek olyan animék, mint a Fate/stay night idei tavaszi évada, a főzős Shokugeki no Soma, a New Yorkban játszódó Kekkai Sensen, vagy a téli szezonban általatok legjobban várt Ansatsu Kyōshitsu. A Random Curiosity blog eredményeivel szemben látszik, hogy nálunk inkább az aktuális sorozatok kerültek fel az élre, míg az RC-n olyan imádnivaló szériák is elől végeztek, amik 2014 őszén indultak, de végül 2015-ben értek véget. Ilyen volt a Parasyte, a SHIROBAKO és a Shigatsu wa Kimi no Uso. Nálunk meglepően alacsony szavazatot kapott ez a három anime, pedig tavaly a Parasyte sokáig úgy tűnt nyerni fog.

Persze a legnagyobb eltérés egy japán szavazással összehasonlítva látható. A Goo ranking 500 japánt kérdezett meg az év legjobb animéivel kapcsolatban – érdekesség, hogy a kitöltők a 20-as és 30-as éveikben jártak. Ezen a szavazáson olyan Japánban nagyobb kultusznak örvendő sorozatok landoltak az első helyeken, mint a Lupin III, az Osomatsu-san és az Ore Monogatari!! – az Ore Monogatari!!-nál meglepő volt, hogy itthon csak 311 szavazatot tudott összegyűjteni a legszokatlanabb shōjo anime létére. Ami érdekes még, hogy ennél a japán szavazásnál a One Punch Man csupán a 10. helyre tudta magát felküzdeni. Úgy tűnik a szuperhős paródiára nyugat jobban vevő? Emellett érdekes volt látni, hogy itthon a régóta várt Dragon Ball folytatás csupán a 42. helyre jutott fel 152 szavazattal, és ami még szomorúbb, hogy egy shōjo-hárem animével – a Diabolik Lovers More, Blood-dal végzett holtversenyben ezen a helyen.

A SZAVAZÁS RÉSZLETES EREDMÉNYEIT az alábbi linkeken tudod letölteni

INFOGRAFIKA AZ EREDMÉNYEK ÖSSZESÍTÉSÉRŐL

Hányan töltötték ki a szavazást? Milyen csatornákról érkeztek a kitöltők? Hány fiú és hány lány voksolt végül? Melyik az a 11 anime-sorozat, amiket 2015 legjobb szériáinak ítéltetek meg? Melyik az a 2015-ben DVD és Blu-ray megjelenést kapó 11 mozifilm, amit a legtöbben láttatok? Mely animék voltak a fiúk kedvencei? Mely animéket imádták a lányok? A válaszokat az alábbi infografikán találod.

top-anime-szavazas-2015

Mi a véleményed a szavazás eredményeiről? Milyen statisztikára lennél még kíváncsi?

A válaszok jöhetnek ide kommentbe.

(Visited 8 093 times, 1 visits today)

5 thoughts on “2015 legjobb animéi: közönségszavazás eredménye

  1. Nagyon jó volt, így összefoglalva visszanézni a tavalyi szériákat a magyarok véleménye alapján! Már nem is emlékszem AA-n vagy Facebook-on találkoztam a szavazással. Sajnos, vagy nem sajnos, a hype-ok miatt megtudtam volna tippelni az első 11-ből 8-9et. De ami kifejezetten tetszett, hogy kiderült a japánok nem is teljesen azon a véleményen vannak, mint a mi kis Otakuink.
    Jó cikk volt köszönet érte!

  2. Hűha…. hát…..

    Owari No Seraph és Tokyo Ghoul animék és mangák sikerét egyáltalán nem értem. A Tokyo Ghoul egy közepes mű nekem, az Owari No Serpah meg nálam az év egyik legrosszabb anime és manga. De majd írok róluk részletesebben.

    Dragon Ball Z Resurrection Of F(anservice) = Már a Battle Of Gods sem tetszett, de ez már nagyon, nagyon nem kellett volna! Látszik, hogy Frieza-val, Goku-val, Vegeta-val és a nosztalgiával akarták eladni, mert se logika, se történet, de humor is ritkán fordul elő! Annyi fejfájást kaptam egyes hülyeségektől (Super Saiyan God Super Saiyan, Buu kiiktatása hogy még véletlenül se verje el Frieza-t stb). Nálam egy 3/10. Poén, hogy a mozikban hiába robbantott nagyot, a DVD és Blu-Ray kiadások gyengék voltak.

    Naruto-s filmek = A Boruto-sat nem láttam, de a másikat láttam. Semmivel sem jobb vagy rosszabb, mint az előtte lévő X Naruto film, viszont az a hatalmas shipping war, ami már a filmkritikus oldalakra is kiterjedt, LOL! Kár, hogy a sikeres mozi bevételek mellett még a DVD és Blu-Ray kiadások is sikeresek voltak (a DVD eladások 3-ik, 6-ik helye környékén volt, lásd 2015-ös DVD eladásokat a ANN-ok). 5/10 a saját franchise-ában – amúgy meg azon kívül 2/10 (a többi film is akörüli), a másikról nem tudok semmit.

    Charlotte meg… no komment.

    DE ízlések és pofonok! 😉

    Milyen szavazásra lennék kíváncsi…. mangákkal kapcsolatos szavazásokra kíváncsi lennék.

    1. Köszi a kommentet, meg hú tök jókkal egészítetted még ki! A BD/DVD eladásokat nem követtem. Dragon Ball durva hogy ennyire bőr lehúzós lett. 🙁 Meg kb az animefilmek többsége. Ott a Kyokai no kanata, aminek a sorozatából adnak most ki két filmet. Ami ok, imádom a szériát, de még egyszer nem nézném meg ugyanazt :D.

      Manga szavazás nagyon érdekes felvetés! Felírom magamnak. Most annyi ötlet futott be hozzám. Szeretnének szezon kedvenc animekaraktere, seiyuu-ja szavazást is az emberek. Hát nem gondoltam volna, hogy ennyire lelkesek a témában. :))) Szuper lelkes vagyok magam is.

  3. „A BD/DVD eladásokat nem követtem.”

    Itt vannak az 2015-ös japán DVD és BR eladások. Vigyáz, mert belekeverték a nem japán animációs filmeket és sorozatokat is, de ki lehet szűrni őket + szerintem nagyon érdekes, mekkora teret tudott az amerikai animációs cuccok nyerni japánban.

    http://www.animenewsnetwork.com/news/2016-01-09/top-selling-animation-dvds-in-japan-2015/.97383

    http://www.animenewsnetwork.com/news/2016-01-09/top-selling-animation-blu-ray-discs-in-japan-2015/.97382

    És a kettő együtt véve

    http://www.animenewsnetwork.com/news/2015-12-29/top-selling-animation-in-japan-on-blu-ray-disc-dvd-by-series-2015/.97049

    Utóbbi magába foglal mindent! A rendes és a „limitált”, valamint „különleges” kiadásokat is.

    A Seiyuu szavazás is érdekes és jó ötlet.

    Amúgy csak a véleményedet szeretném kérdezni…. szerinted ez mennyira valid:

    http://www.animenewsnetwork.com/answerman/2015-09-08/.92622

    Tény, sok mindent megmagyarázna…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .