Szezonajánló: 2016-os téli animék

teli-szezon

Komor történetek, díjnyertes mangák adaptációi. Ezt ígéri az idei, a szokottnál érdekesebbnek tűnő 2016-os téli szezon. Nézzük is a címeket, amiket a MondoCon kerekasztal beszélgetésére gyűjtöttünk össze! (Ha kíváncsi vagy a teljes animelistára, akkor itt egy letölthető és magyar nyelvű animechart, amin az összes animét megtalálod.)


I. Boku Dake ga Inai Machi (Manga-adaptáció, 12 epizód)

01Indulás: 2016. január 8., Hossz: 12 epizód, Műfaj: pszichológiai, seinen, természetfeletti, rejtély, romantikus, dráma, Eredeti alkotó: Sanbe Kei (manga), Stúdió: A-1 Pictures, Linkek: MAL, AniDB, ANN, Wikipedia, Hivatalos honlap

Történet: Satoru (Mitsushima Shinnosuke) 29 éves mangaka, aki mellékállásban pizzafutárként dolgozik. A férfinak különleges képessége, hogy képes utazni az időben. 18 évvel ezelőtt egy sorozatgyilkos megölte az édesanyját, és váratlanul úgy alakul, hogy megakadályozhatja a tragédiát. Emellett a férfi rendszeresen ment meg idegeneket végzetes balesetektől vagy gyilkosságoktól. Az őt övező furcsaságokra kolléganője, Katagiri Airi (Akasaki Chinatsu) is felfigyel.

Előzmények: Sanbe Kei azonos című mangájából adaptálják ezt az animét. Sanbe Kei nem ismeretlen mangaka, szép rajzstílusát már a Mōryō no Yurikago (Cradle of Monsters) című képregényben is megmutatta. Ez egy ecchi-zombis horror manga, ami egy süllyedő hajón játszódik. A Boku Dake ga Inai Machi című mangája 2012-ben indult, és eddig 6 kötete jelent meg. A képregényt a francia Ki-oon is kiadta. A mangát jelölték a 18. Tezuka Osamu Kulturális-díjra, a 2014-es Manga Taishō-díjra (végül második helyen végzett), majd a 2015-ös Manga Taishō-díjért is ringbe szállt. A 16. helyen végzett 2014-ben a Kono Manga ga Sugoi! szavazáson, amin a top 20 mangát választotta ki a férfi, így seinen célközönség. A képregény a Kadokawa kiadó Young Ace magazinjában fut. A mangából live-action film is érkezik 2016 márciusában, a főszerepekben Fujiwara Tatsuya (Battle Royal, Death Note live, Rurōni Kenshin live) és Arimura Kasumi (Strobe edge live) láthatók majd.

Az animéről: Az animét az A-1 Pictures adaptálja (Oreimo, SAO, Anohana, Magi), a zenéjét a szenzációs Kajiura Yuki szerzi (Puella Magi Madoka MagicaSword Art Online, Noir). A sorozat a Fuji TV Noitamina programblokkjában indul. A rendező Ito Tomohiko (Sword Art Online, Silver Spoon), a karakterdizájner Sasaki Keigo (Nanatsu no TaizaiAo no Exorcist).


II. Ajin (Manga-adaptáció, 13 epizód)

02Indulás: 2016. január 16., Műfaj: akció, horror, rejtély, seinen, Eredeti alkotó: Sakurai Gamon (manga), Stúdió: Polygon Pictures, Linkek: MAL, AniDB, ANN, Wikipedia, Hivatalos honlap

Történet: 19 évvel ezelőtt az afrikai csatatéren jelentek meg először a halhatatlan emberek. Őket hívják Ajinnak. A világ kormányai bármit megtennének azért, hogy tudományos kísérleteikhez felhasználják őket.  Főszereplőnket, a középiskolás Nagai Keit (Miyano Mamoru), egy nap elgázolja egy kamion. Ám a srác nem hal meg. Kiderül, hogy ő is egy Ajin, és egyik percről a másikra körözött személy lesz emiatt. Senkiben sem bízhat, rejtőznie kell. Egyedül legjobb barátja, Kaito (Hosoya Yoshimasa) segítségére számíthat.

Előzmények: Az Ajin Sakurai Gamon mangaka képregényét adaptálja, ami eddig 7 kötetet tudhat magának. Érdekesség, hogy a képregény első kötetén még Miura Tsuina nevét jelölték meg alkotónak, de később soha többet nem jelent meg a neve az Ajin kiadványain. A 2012-ben indult képregényt már megjelentették angol és spanyol nyelven is, jelölték a 2014-es Manga Tashiō-díjra, ugyanebben az évben a Kono Manga ga Sugoi! szavazáson erős harmadik helyet szerzett magának. Jelölték még a 18. Tezuka Osamu Kulturális-díjra és a 38. Annual Kodansha Manga-díjra. A sorozat a Kodansha kiadó Good! Afternoon magazinjában fut. 2015 szeptemberi adat szerint, összesen 3,2 millió példány kelt el belőle.

Az animéről: A Sidonia no Kishi (2014-2015) teljes alkotóstábja tér vissza az Ajin produkciójában. Megint a Polygon Pictures gyártja a sorozatot, megint nagy adagban kapjuk a 3D számítógépes animációt. A 13 részes sorozatot egy filmtrilógia első része előzi meg, ami 2015. November 27-én debütált Japánban. (A második film 2016 májusában kerül a mozikba, illetve ekkor jelenik meg egy OVA epizódja is.) Az animesorozatban, ami az első movie közvetlen folytatása, az endinget Miyano Mamoru énekli majd, aki egyúttal a főszereplő szinkronhangja is. A zeneszerző Kanno Yūgo (Psycho-Pass, JoJo’s Bizarre Adventure: Stardust Crusaders), a forgatókönyvért Seko Hiroshi (Owari no Seraph) felel, a rendező Seshita Hiroyuki (Sidonia no Kishi). A sorozatot a Netflix is vetíteni fogja, mégpedig előre láthatólag 2016 közepétől minden olyan országban, ahol elérhető a szolgáltatása.


III. Shōwa Genroku Rakugo Shinjū (Manga-adaptáció, 13 epizód)

03Indulás: 2016. január 8., Műfaj: josei, történelmi, dráma, vígjáték, slice-of-life, Eredeti alkotó: Kumota Haruko (manga), Stúdió: Studio Deen, Linkek: MAL, AniDB, ANN, Wikipedia, Hivatalos honlap

Történet: A Sóva-korban járunk Japánban az 1960-70-es években. Egy börtönből szabadult rab újra beilleszkedne a társadalomba, amikor váratlanul magával ragadja a japán stand-up comedy tradicionálisabb és sokkal egyedibb formája, a rakugo. (Ez egy humoros történetmesélési forma, amit egyetlen ember ad elő, miközben a színpadon ül egyhelyben, kezében legyezővel. A Joshiraku anime is erről a szórakoztató műfajról szólt 2012-ben, lányok főszereplésével.)

Az ex-börtönlakónknak annyira megtetszik Yūrakutei Yakumo (Ishida Akira) mester előadása, hogy tanítványául jelentkezik. Az egyébként tanoncokat rendszerint elutasító mester mindenkit meglep azzal, amikor befogadja a férfit, és a Yotarō (Seki Tomokazu) becenevet adja neki (jelentése antihős, avagy lassú észjárású férfi). A tanítvány megismerkedik a mester gyámsága alatt élő lánnyal, Konatsuval (Kobayashi Yū) is. Konatsu édesapja híres rakugo mester volt, és minden álma, hogy a nyomdokaiba léphessen. Ám a nők számára nem engedélyezett a rakugo művelése.

Előzmények: Az eredeti josei mangát Kumota Haruko készítette, aki többnyire yaoi mangákat ont magából. A Shōwa Genroku Rakugo Shinjū 2010-ben indult, eddig 8 kötete jelent meg a Kodansha kiadó, Itan magazinjában. A  manga elnyerte a „Best general manga” kitüntetést a 38. Kodansha Manga Awardson, díjazták a 17. Japan Media Arts Fesztiválon és jelölték Manga Tasihō-díjra és a 17. Osamu Tezuka Kulturális-díjra is 2013-ban. Második helyen végzett a 2012-es Kono Manga ga Sugoi! nőknek szóló mangáinak húszas toplistáján.

Az animéről: A manga kötetivel idén márciusban és augusztusban kijött két OVA epizód is. Érdekesség még, hogy a január 8-án induló sorozat kezdő része egy órás lesz. Az openingjét Hayashibara Megumi fogja énekelni, aki szinkronszerepet is kapott az animében. A rendezője Omata Shinichi, avagy más néven Hatakeyama Mamoru (Rozen Maiden 2013, Sankarea), a karakter dizájner Hosoi Meiko (Nerawareta Gakuen mozifilm, Aoi Bungaku Series). Hasonló sorozatok: Ristorante Paradiso, Sakamichi no Apollon


IV. Akagami no Shirayuki-hime 2 (Manga-adaptáció, 12 epizód)

04Indulás: 2016. január, Műfaj: romantikus, dráma, shōjo, slice-of-life, Eredeti alkotó: Akizuki Sorata (manga), Stúdió: Bones, Linkek: MAL, AniDB, ANN, Wikipedia, Hivatalos honlap

Történet: Ez az anime a 2015 júliusában indult első évad közvetlen folytatása. Itt megismerhettük Shirayukit (Hayami Saori) a vörös hajú gyógyszerész lányt, ki Tanbarun királyságában él. Miután Tanbarun hercege arra akarta kényszeríteni, hogy a szeretője legyen, a lány megszökött egy másik királyságba. Itt ismerkedett meg Zen herceggel (Osaka Ryota), akivel szerelembe esett, és aki miatt udvari gyógyszeresszé vált. A januárban induló második évad Shirayuki és Zen tiltott szerelmét és annak nehézségeit mutatja be, miközben új karaktereket is színre visz. Például Shirayuki hazájának hercegnőjét, valamint egy Shirayuki után kutató titokzatos párost, Itoya és Kazuki személyében.

Előzmények és az animéről: Az anime első évada kiválóan hozta azt, amit egy romantikus animétől elvárnánk. Shirayuki egy igazi amazon, egy Ghibli hősnők színvonalán mozgó bátor és független lány, aki szorgalmasan és odaadóan dolgozik álmai megvalósításán. Zen herceg is a jólelkűség és az áldozatkészség mintaképe, amellett, hogy lehengerlően jóképű. Kapcsolatuk ártatlanul és lassan bontakozott ki az első évadban – a fordulópontok meglepően jól voltak felépítve, még a klisésségük ellenére is.

Az Akagami Shirayuki hime egy shōjo manga adaptációja, ami 2006-ban indult. A manga 15. kötete 2016. január 5-én fog megjelenni, amit majd egy OVA epizód is kísér. Az animét Ando Masahiro rendezi (Hanasaku Iroha – Blossoms for Tomorrow,Blast of Tempest). A második évad openingjét a Shirayukinak is hangját kölcsönző Hayami Saori éneklni, aki egyébként a sorozat első évadának openingjével indította el énekesi karrierjét.


V. Dagashi Kashi (Manga-adaptáció, 12 epizód)

05Indulás: 2016. január 7., Műfaj: vígjáték, romantikus, slice-of-life, Eredeti alkotó: Kotoyama (manga), Stúdió: Feel, Linkek: MAL, AniDB, ANN, Wikipedia, Hivatalos honlap

Történet: A főszereplőnk Shikada Kokonotsu (Abe Atsushi), aki mangaka akar lenni. De az édesapjának más tervei vannak vele, mivel híres édességboltjuk vezetését szeretné rábízni. A szülői akarat részben jogos, mert Kokonotsunak hihetetlen tehetsége van az édességek jobbá tételéhez. Még akkor is zseniális ötleteket kottyant el, amikor totál nemtörődöm választ akar adni. Egy nap látogatóba érkezik hozzájuk Japán egyik legnagyobb édesség gyárának leendő örököse, a gyönyörű Shidare Hotaru (Taketatsu Ayana). A lány elhűlve látja, hogy miként akarja tehetségét elpazarolni főhősünk. Hotaru egyébként azért jött, hogy rábeszélje Kokonotsu apját, hogy olvadjon bele boltjával a cégébe. Ám az apuka csak akkor hajlandó erre, ha Hotaru ráveszi Kokonotsut, hogy vigye tovább családi vállalkozásukat.

Előzmények: Nagyon fiatal mangát adaptál az anime. A mindössze 2014-ben indult képregénynek eddig 3 kötete jelent meg a Shogakukan kiadó, Shūkan Shōnen Sunday magazinjában. A manga minden fejezete egy-egy japán édesség történelmi hátterét és készítési módjait is bemutatja a hétköznapi szerelmi-komédia tipikus jelenetei mellett. A gasztro mangák és animék elég felkapottak lettek az utóbbi időkben, úgyhogy itt egy újabb téma (édességek), ami érdekes lehet. Érdekesség, hogy a manga címe megegyezik egy japán együttes nevével is, csak másképpen kell olvasni.

Az animéről: Az animét Takayanag Shigehito rendezi (KanamemoThe World God Only KnowsTokyo ESP), a karakterdizájnt Kamimoto Kanetoshi készíti (Burst AngelTaishō Baseball Girls.Mushi-Uta). Az anime endingjét a Hotarut szinkronizáló Taketatsu Ayana énekli, aki a K-ON! Azusáját, és az Oreimo Kirinóját szólaltatta meg korábban. Hasonló sorozatok a Dagashi Kashihoz: Shokugeki no Soma, Kōfuku Graffiti, Yume-iro Pâtissière


VI. Nijiiro Days (Manga-adaptáció, 24 epizód)

06Indulás: 2016. január, Műfaj: vígjáték, romantikus, slice-of-life, shōjo, iskolai élet, Eredeti alkotó: Mizuno Minami (manga), Stúdió: Production Reed, Linkek: MAL, AniDB, ANN, Wikipedia, Hivatalos honlap

Történet: A sztoriban négy fiú szoros barátságát és szerelmi kalandjait követhetjük nyomon. Ott van Na-chan (Matsuoka Yoshitsugu), a haveri ugratások állandó áldozata, aki egy nagy szakítás után belezúgott egy Anna nevű iskolatársába. Három jó barátja próbál segíteni neki összejönni a lánnyal. Hogy kik is ők? A velejéig playboy Mattsun (Eguchi Takuya), aki minden lánnyal csak játszik, a szadista Kei-chan (Shimazaki Nobunaga), aki titokban a suli nővérért van oda, és az anime otaku Tsuyobon (Eguchi Takuya), akinek cosplayes barátnője van. Ezzel indul négy hősünk története, akiket az iskolai klubbok helyett csak a szórakozás és a szerelem érdekel.

Előzmények: Egy 2012-es manga adaptációja, ami 10 kötettel jelent meg eddig a Shuiesha manga kiadó, Bessatsu Margaret című magazinjában. A manga hetedik kötetéhez kijött egy dráma CD 2014-ben. Az itt hallható seiyūk térnek vissza az animében is. Jövőre iOS és Android készülékekre is ki fog jönni egy telefonos játék a sorozathoz.

Az animéről: Az animét Ōkobu Tomohiko rendezi (Final Fantasy, Yobarete Tobidete Akubi-chan) a Production Reednél. Az Sonar Pocket együttes fogja an anime openingjét előadni, ők korábban az Ushio & Tora endingjét és a World Trigger openingjét adták elő.


VII. Dimension W (Manga-adaptáció, 12 epizód)

07Indulás: 2016. január 10., Műfaj: sci-fi, akció, cyberpunk, dráma, seinen, Eredeti alkotó: Iwahara  Yūji (manga), Stúdió: Studio 3Hz, Orange, Linkek: MAL, AniDB, ANN, Wikipedia, Hivatalos honlap

Történet: 2071-re valóra válik Tesla álma, a vezeték nélküli energiatovábbítás. Az úgynevezett coils-szokkal az emberek közvetlenül nyerhetnek energiát a W dimenzióból. Ám nem mindenki használja jó célokra ezt az új technikai előrelépést. Néhányan pusztításra használják fel a technikát, a rendőrség pedig nem tudja őket féken tartani. Főhősünk, a lényegében fejvadászként dolgozó Kyōma Mabuchi (Ono Daisuke) pénzért és gázolajért cserébe hajlandó begyűjteni a coils-szal szórakozó rosszfiúkat. Egyik akciója közben találkozik egy kiborg lánnyal, Yurisaki Mirával (Ueda Reina), akivel hősünknek véletlenül összefonódik a sorsa.

Előzmények: A cyberpunk mangaként is számon tartott Dimension W-t adaptálja az anime, ami 2011-ben indult Iwahara Yūji tollából. Az eddig 8 kötetnél tartó manga előtt a King of Thorns (Ibara no Ō) című alkotásáról volt ismert a képregényrajzoló, amiből 2010-ben készült egy szuper anime mozifilm. De emellett a Darker than Black karakterdizájnereként is ismertté vált a neve. A Dimension W-t a Square Enix adja ki Japánban, de Észak-Amerikában is megjelent a Yen Press jóvoltából.

Az animéről: Az anime adaptáció látványosnak ígérkezik, és az openingjét („Genesis”) a Gangsta. szenzációs nyitódalát is jegyző STEREO DIVE FOUNDATION adja elő. Az endinget a Fo’xTails (Junjō Romantica 3Kuroko’s Basketball) énekli. A rendező Kamei Kanta (Tales of Vesperia ~The First Strike~Saekano: How to Raise a Boring Girlfriend,Bunny DropOreshura), a karakterdizájner Matsutake Tokuyuki (Mass Effect: Paragon LostTales of Phantasia), míg a forgatókönyv felett Suga Shōtarō bábáskodik (Ghost in the Shell: Stand Alone ComplexDarker than Black).

(Visited 1 637 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .