Tamako Market / たまこまーけっと (TV-sorozat; 2013) ~ 01. epizód alapján

Tamako Market /  たまこまーけっと (TV-sorozat; 2013) ~ 01. epizód alapján

Tamako Market /  たまこまーけっと (TV-sorozat; 2013)
Tamako Market / たまこまーけっと (TV-sorozat; 2013)

Adott egy bevásárlónegyed, ahol két japán édességet, azaz mochit készítő bolt rivalizál egymással, ahol mindennap történik valami, és ahova egy messzi földről érkezett, beszélő kakadu robban be a maga arisztokrata stílusával. Ez a méltán ismert és magas cuki faktorral ellátott Kyoto Animation új animéje, a Tamako Market (Tamako Māketto), ami nevetőgörcsöket és cseppet sem hétköznapi komikumot kiváltó első epizódjával egy új színt hozott a stúdió palettájára. A másik oldalról jöhet a kritika, hogy a karakterdizájn egy újabb K-On! klónsorozatot produkál, de a Hyōka és a Chuunibyō óta nekem mindegy mit csinál a stúdió, így is-úgy is levesz a lábamról. Üdvözlet a Tamako Marketben, ami megtévesztő módon akar földhöz ragadt slice-of-life sztori lenni, de egy beszélő madárral, akinek még lézeres hologram képességei is vannak, igazán mókás fantasztikumot csöppent a sztoriba.

Playboy kakadu feleséget keres hercegének

Kyoto Animation legfrissebb, saját gyártású sorozata megint hozza a moe-kawaii-humor hármasának szórakoztatóan magas színvonalát, amit a szintén mókás animáció és lüke karakterek csak tovább fokoznak. A történet hősnője, Kitashirakawa Tamako (Suzaki Aya), aki korán elvesztette az édesanyját, ennek ellenére édesapjával (Fujiwara Keiji) és folyton durci, Anko (Hidaka Rina) nevű húgocskájával boldogan viszik tovább a család több nemzedéken át öröklődő mochiboltját. Az iskolában hősnőnk két (Kanna és Midori) majd később három főre duzzadó (a harmadik, szemüveges lány Shiori) barátnőjével tölti idejét, és láthatólag mazsoretteznek a lányok, de ezúttal nem e zenés és pálcika bűvészmutatványokat prezentáló tevékenység kerül a középpontba, hanem maga Tamako otthona és az annak környékén működő többi üzlet. Először is ott van a szomszédos nagy rivális mochibolt, ahol a tulaj évtizedek óta heves szócsatákat és felhevült ökölharcokat vív Tamako apjával (természetesen mindezt a baráti ugratás jegyében teszik), a rivális tulaj fia, Ooji Mochizō (Tamaru Atsushi) azonban Tamakóba szerelmes titkon – csak hogy még izgalmasabb legyen a dolog.

Tamako és a kakadu első romantikus találkozása.Az igazi felfordulás azonban akkor veszi kezdetét, amikor Tamako egy furcsa madárra (Yamazaki Takumi) bukkan a virágboltban, aki ijedtében a lány arcába repül, majd hősnőnk tüsszentő manőverét félreértve belehabarodik a lányba (a prüszkölés a kakadunál a tojó vonzalmát fejezi ki – madarunk magyarázatával élve), aki ráadásul egy beszélő Casanova és még kukkolni se rest, ha hősnőnk fedetlen idomaira kerül a sor. A család, még maga Tamako is félelemmel és biztosítékot kicsapó meglepetéssel fogadja e beszélő madár hódolatát, aki úgy ontja a szóvirágokat magából, mintha könyvből olvasná. Ráadásul nem kisebb feladata van fehér madárkánknak, minthogy feleséget keressen a hercegének. Azonban küldetését megakadályozza a mochis bőséges lakoma, ami miatt húsz töltött galamb méreteivel bírva labdává terebélyesedik, így repülvén nem tudván marad még egy ideig Tamako nyakán, azaz pontosabban a feje búbján, hiszen ott szeret tartózkodni a leginkább.

Ilyen cukiságnak ki tudna ellenállni?Két poén is csattan ekkor egy nagyot: a madár neve De La Mochidis Gusting (Undorító Mochi tömören), ami miatt Tamako apja a földbe döngöli értetlen madarunkat, majd sürgős gyorsasággal átkeresztelik Dera Mochimazzira (Isteni Mochi). A másik bökkenő, hogy perverz madárkánk nem egy másik madarat keres társnak hercegének, hanem egy emberlányt! Kakadunk ugyanis egy trópusi szigetről érkezett Tamako életébe, úgyhogy Mochizōnak a perverz madár mellett lesz még oka aggodalomra, ha nem akarja hogy szíve választottját elhappolják előle. A Tamako Market ezekkel az ennivaló karakterekkel, valamint még további szereplővel várja a KyoAni rajongókat 12 epizód erejéig, ami pont kellemes terjedelemnek tűnik e bohózathoz.

A szerelmes szomszédfiú pedig csak ábrándozik.Az animáció sokkal színesebb és viszonylag egyszerűbb, mint a KyoAni korábbi animéiben. Az opening nagyon mulatságos, igazi színkavalkád villan fel benne, egy kis bűvészkedéssel, tánccal, és a Tamakóék üzletének helyet adó negyed lakóival kiegészülve. Az ending zenei aláfestését tekintve tipikusabb KyoAni cucc, ez a Neguse című dal, amit j-popos, kicsit diszkós stílusban énekel Suzaki Aya (Tamako szinkronja, az openinget is ő énekli). Az animáció alatta most mást egy kicsit, mint a fentiekben említett KyoAni animékben, zenés videoklip jellege mellett inkább aranyos mozdulatokat, virágokat, pofikat mutat be, illetve a női karaktereket vonultatja fel. Az anime rendezője Yamada Naoko, aki a K-ON! animéket is rendezte korábban, valamint epizódrendező volt a Clannadban, a My Ordinary Life-ban és a Lucky Starban. A forgatókönyvet Yoshida Reiko írta (Bakuman.Chu-Bra!!D.Gray-manMaria Watches Over UsRomeo × JulietK-ON!Kaleido Star), karakterdizájnt Horiguchi Yukiko készítette (K-ON!Lucky StarKokoro Connect).

Pillanatképek / Screenshots [nggallery id=315]
Anime adatok
  • Japán cím:  たまこまーけっと
  • Angol cím: Tamako Market
  • Rendezte: Yamada Naoko
  • Forgatókönyv: Yoshida Reiko
  • Eredeti alkotó:  Kyoto Animation
  • Karakterdizájn: Horiguchi Yukiko
  • Zene: Kataoka Tomoko
  • Megjelenés: 2013
  • Típus: tv-sorozat
  • Terjedelem: 12 epizód
  • Műfaj: vígjáték, hétköznapi történet, slice-of life
  • Stúdió: Kyoto Animation
  • HivatkozásokANN (eng); AniDB.net (eng);  MyAnimelist (eng); Hivatalos honlap (jp); Wikipedia (eng)
(Visited 174 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Tamako Market / たまこまーけっと (TV-sorozat; 2013) ~ 01. epizód alapján

  1. Bele se merek gondolni, hogy ez már hányadik ilyen KyoAnis 100% moeblob – 0% értelem próbálkozás… ^^”

    Az utolsó előtti képen a csaj tiszta Chitanda (Hyouka).

    1. Igen, teljesen Chitanda a csajszi, de egyébként nagyon cuki az egész nekem :D. Egyedül a K-On!-t untam meg anno, a többit szerettem. Aranyosság itt a lényeg, nem kell ide értelem :D.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .