Rinne no Lagrange / Flower declaration of your heart (TV-sorozat; 2012)

Rinne no Lagrange /  Flower declaration of your heart (TV-sorozat; 2012)

Rinne no Lagrange (TV-sorozat; 2012)
Rinne no Lagrange (TV-sorozat; 2012)

A Production I.G mintha lejjebb adta volna a színvonalat az utóbbi években, mivel olyan komplex sztorit, mint a Ghost in the Shell-hez készült S.A.C. sorozatok – rég nem adott ki. Legutóbbi produkciója, a Rinne no Lagrange is inkább egy könnyed humorral bíró mecha vígjáték, édes leányzókkal a fedélzeten, kevésbé mély, de mégis szórakoztató történettel. A stúdió korábbi eredeti történeteihez képest belesüllyed a mainstream áramlatba, még ha van is benne egy leheletnyi apokaliptikus zönge. Mindezek ellenére a 2012-es téli évadból az egyik kedvenc sorozatom lett, hogy miért is? 

A három grácia összeállt!

Sokan akarták már megmenteni a világot, a Bleach Ichigójától kezdve egészen a Puella Magi Madoka Magica hősnőjéig. Ezek közül, azonban mindig a csini lányos felállás tetszett a legjobban (természetesen a helyes bishik után). Ebben gyökerezik a Rinne no Lagrange bája is. Három különböző, de alapvetően aranyos lányka talál egymásra egy küldetés során, amelynek nem kisebb a célja, minthogy egy húszezer évvel ezelőtti katasztrófa megismétlődésének útjába álljanak. Közülük először a minden lében kanál, állandóan melegítőben flangáló, extra segítőkész hajlamokkal megáldott Kyōno Madokát (Ishihara Kaori) ismerjük meg. A barna hajú leányzó szülei nélkül cseperedett fel, így magányosan tengeti életét, bár mindenki gondját-baját igyekszik megoldani egyedi klubjában, amelynek frappánsan „sweats” klub (melegítő klub) a neve. Egy végzetes találkozás azonban új lehetőségeket nyit meg előtte.

A magát földönkívülinek tituláló, Fin E Ld Si Laffinty (Seto Asami) – röviden csak Lan-, a hűvös, de határozottan tsundere vénával bíró szépség zaklatása zavarja meg Madokánk nyugis életét, aki rögtön egy furcsa háborúba rángatja bele hősnőnket. Ugyanis létezik három ősi mecha gépezet (Voxok), amelyeket csak a kiválasztottak képesek vezetni. Jelenesetben Madoka közéjük tartozik Lan mellett. Azonban a földön kívülről érkezett Lan birodalmát háború zúzta szét, így a Voxok félelmetes erejére újra szükség van. Csak egy a bökkenő. A Voxok olyan pusztító fegyverek, amelyek képesek előidézni akár a világvégét is.

Madoka Voxjának ereje.

A duo mellé nemsokára beszáll harmadiknak a bögyös, látszólag szeleburdi Muginami (Kayano Ai) is (szintén a földön kívülről érkezett hősnő). Ők hárman jó barátnők lesznek, a harcok és a Voxok is közelebb hozzák egymáshoz a lánykákat, na de a békés és sokszor nagyon is poénokkal teli mindennapjaik gyorsan véget érnek. A galaxisból ugyanis nemcsak olyanok támadnak rájuk, akik a Voxok erejét szomjazzák, hanem akadnak olyanok is, akik el akarják pusztítani őket. Árulás, nevetés (három lüke fiúnak köszönhetően ez messzemenően garantált, ők próbálják meg elpusztítani a Voxokat, nem éppen sikeres módon), látványos robbanásokkal kísért harcok, gyerekkori traumák (éhezés, szeretett emberek elvesztése) kísérik végig a szereplők útját.

Több mint világot mentő akció sorozat

Mivel tinilányok a főszereplőink, így elsősorban az érzelmeken van a hangsúly, tehát a karakterek egymáshoz fűződő viszonyán, ami bármennyire is rózsaszínnek tűnik elsőre a fentiek alapján, egyáltalán nem az. Féltékenység, félreértések, a barátság minden nyűgje és csodája a felszínre kerül, mint az összetartás, egymásban való hit, egészen a fájdalmas veszekedésekig. Az akciójelenetek közül van pár igen szépen kidolgozott pillanat, de határozottan nem ez az erőssége az animének. Sőt, az animáció gyakran ingázik a gyönyörű beállítások és elnagyolt kidolgozottságú képkockák között (legalább a drámai pillanatok vizuálisan is kimagaslóak). Minden epizódban kapunk egy-egy poénhadjáratot, amik kellemes kacagásra generálnak. Én első pillanattól a szűkszavú, komoly arcú Lan rajongója lettem, aki földi köszöntésképpen nyávog mindig egyet, ha pedig fél valamitől, akkor keménykedve tagadja le érzelmeit. Madoka tipikus jó kislány, mindenkinek jót akar, csak a saját önző érzéseivel nem tud egy hamar szembenézni.

A kawaii Lan, imádom!

Muginamiból kihozhattak volna többet is, erre adva volt a lehetőség egy árulással teli szerelmes dráma között, de aztán visszazökkent a maga klisés szerepkörébe (látszólag butuska, életvidám, de vág az esze, ha kell). Mindhárom lány múltbeli tragédiái gyönyörű pillanatokban elevenednek fel, a karakterek jellemének kidolgozottsága így hatalmas erőt ad a sorozatnak.

Lan, Madoka és Muginami

A humor is erős fegyver szerencsére, főleg a 12 részes sorozat vége felé feltűnő loli vezetőnek köszönhetően, aki furcsán vonja magára a lányok figyelmét: vagy gonoszkodó tréfákat űz beosztottjaival, vagy szexuálisan zaklatja őket (nem figyelsz rám? akkor letapizom a kebleidet!). Ilyen perverz lolit én még nem láttam animében! Az egész persze egy ultramodern katonai bázison játszódik, miközben Lan és Muginami Madoka iskolatársai lesznek a tengerparti otthonában.

Alkotók és érdekesebb infó bombák

Az anime openingje és endingje is nagyon megkapó, grafikailag is ötletes kompozíciókat kapunk, a zenei aláfestés terén is inkább a vidám hangulat dominál mindkettőben. Ezeket az aranyos zenéket Nakajima Megumi énekli. A sorozat 24 részes lesz, de két évadra bontva izgulhatjuk végig a csajok kalandjait. Az első évad 12 részét, majd a 2012-es nyári évadban folytatják. A sorozat a Production I.G eredeti koncepciója (azért a Xebec is besegít az animációs munkálatokba), de már egy Media Factorys novella is született hozzá (ez volt az alap is), a 2011 szeptemberében indult manga verzióról nem is beszélve.

Kawaii pici Lan! *_*

Az animét Suzuki Toshimasa (Heroic AgeFafner) rendezi, az eredeti (nagyon édes) karakterdizájnt Morisawa Haruyuki (Toaru Hikūshi e no Tsuioku mozifilm) készítette. Érdekesség, hogy a Nissan Motors is felfigyelt a szériára (végül is az eye-catching mechák kellő alapot adnak hozzá), és pár autójukat átfestették a sorozatbeli mechák megjelenésére, így tettek például Madoka zöld gépezetével (Midori is a neve a Voxjának) – jó kis promóció ez a sorozatnak is, meg persze az autócégnek is. Ez a Lagrange Meets Nissan projekt alatt futó franchise egyébként. A sorozat szerintem azért is érdekes, mert van benne egy pici zöld filozófia is a Föld védelmével kapcsolatban, nem véletlen, hogy a három lány és mecháik a földet, a vizet és a szelet (levegőt) testesítik meg.

Pillanatképek / Screenshots [nggallery id=254]
Anime adatok
  • Japán cím: 輪廻のラグランジェ / Rinne no Lagrange
  • Angol cím: Rinne no Lagrange: Flower declaration of your heart
  • Rendezte: Suzuki Toshimasa
  • Eredeti történet: Production I.G
  • Eredeti novella: Takuguchi Kouhei (Media Factory), Tsukimi Souhei (Rinne no Lagrange), Kanedaichi Takeshi (Media Factory), Misaka Yasuji (Media Factory)
  • Eredeti karakterdizájn:  Morisawa Haruyuki
  • Karakterdizájn: Kobayashi Chizuru, Norita Takushige
  • Zene: Suzuki Saekoi, TOMISIRO
  • Megjelenés: 2012. január
  • Típus: tv-sorozat
  • Terjedelem: 12 epizód
  • Műfaj: sci-fi, akció, ecchi, vígjáték, dráma
  • Stúdió: Production I.G, Xebec
  • HivatkozásokANN (eng); AniDB.net (eng);  MyAnimelist (eng); AnimeNfo (eng); Wikipedia (eng); Hivatalos honlap (jp)
(Visited 92 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Rinne no Lagrange / Flower declaration of your heart (TV-sorozat; 2012)

  1. Ezt nagyon jól megírtad, én is kb. egy véleményen vagyok veled. Nagyon megszerettem ezt a sorozatot idő közben. ^^

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .