Kedvenc: Mirai Nikki / Future Diary (TV-sorozat; 2011) ~ 01. epizód / 2011. okt. 09.

Mirai Nikki / Future Diary (TV-sorozat; 2011) ~ 01. epizód / 2011. okt. 09.

Mirai Nikki / Future Diary (TV-sorozat; 2011)
Mirai Nikki / Future Diary (TV-sorozat; 2011)

A túlélős gyilkoló túra végre kezdetét vette! Szerintem sokan várták már Sakae Esuno 2006-2010-ig megjelent mangájának anime adaptációját, ami sokat késett ugyan (volt, hogy nyárra tűzték ki az indulás időpontját), valamint egy pilot OVA 2010 decemberében is kijött már a manga utolsó kötetével együtt, ami tovább csigázta a rajongók kíváncsiságát. Az Asread stúdió nem is adaptálhatta volna jobban a mangát, már az első rész letaglózott a hangulatával, a kiváló minőségével, amit még 25 rész fog követni. Íme, még egy erős induló az őszi szezonból.

Véres csata a hatalomért

A Mirai Nikki (Future Diary) anime tökéletesen hozza manga előzményének hangulatát. A karakter dizájn is teljes mértékben megegyezik az eredetivel, a zenei betétek pedig hátborzongatóan kellemesen fokozzák a pszichológiai-horror hangulatát. Talán a Gantz és a Higurashi óta nem jött ki ilyen vérfagyasztó anime, amiben nemcsak az emberi erkölcsök kérdőjeleződnek meg, de megint egy képtelen szituációba került csapat (pontosan 12 ember) kénytelen egymással harcolni felturbózott mobiltelefonjaikkal – e miatt az elem miatt sokan az  Eden of the East-hez hasonlítják, pedig az Edenhez képest ez az anime sokkal elborultabb, vérengzőbb, ugyanakkor drámaibb lesz, főleg ha a mangát 100%-ban képernyőre tudják majd vinni, ami nem lesz könnyű, hiszen az alapanyag 12 kötetes hosszúságú. Az anime indulása azonban nagyon biztató, sőt, még a 2010-es OVA-hoz képest is tudott új jeleneteket mutatni, új beállításokkal, gyönyörű animációval. A sztorit ugyan már kiveséztem a manga és az OVA bemutatásánál, de most futok még egy kört vele:

Amikor a mobilod nemcsak szórakozást, hanem az életedet jelenti

Amano Yukiteru (Misuzu Togashi) nem egy átlagos tini fiú. Magányos, introvertált, minden idejét mobiltelefonjával tölti és a környezetében tett megfigyeléseit rögzíti vele. Egyetlen barátai a képzeletbeli pöttöm lány Muru-Muru (Manami Honda) és Deus Ex Machina (Norio Wakamoto), aki az Idő és az Univerzum Istene. Egy nap Deus furcsa ajándékot ad kedves barátjának. A fiú új mobiltelefont kap tőle, ami 90 nappal előre írja le a jövőjét. Eleinte a srác teljesen megrészegül a jövő birtoklásának hatalmától: egy matek órai röpdolgozatot gyerekjáték megoldania, hiszen előre tudja naplójából a válaszokat, ráadásul iskolatársai inzultálásait is könnyűszerrel elkerülheti. Ám egy nap a környéket rettegésben tartó sorozatgyilkos őt szemeli ki következő áldozatául, és Yukiteru azt látja, hogy elérkezett számára a Dead End a naplójában (magyarul: meg fog halni).

Yukiteru vidáman fogadja Deus új játék ötletét - eleinte természetesen, amikor azt hiszi, hogy ő az egyedüli naplóhordozó.
Yukiteru vidáman fogadja Deus új játék ötletét – eleinte természetesen, amikor még azt hiszi, hogy ő az egyedüli naplóhordozó.

Ekkor a gyönyörű, mintadiák, de kicsit sem komplett Gasai Yuno (Tomosa Murata) még jobban megrémiszti a fiút. Kiderül, hogy a lány is jövő naplóhordozó, ráadásul Yukiteru minden lépését tudja előre az elkövetkező 10 percben (a lány megszállottan szerelmes a srácba, és igazi stalkerként jegyzeteli a fiú életét). Sőt, a sorozatgyilkos is egy ilyen naplóval bír, ám amikor Yukiteru azt hinné, hogy a komoly pszichés problémákkal bíró Yuno lesz a halálangyala, kiderül, hogy a lány csak meg akarja menteni, de mindenáron. Ehhez a sorozatgyilkos jövőjét tartalmazó mobiltelefont kell csak megsemmisíteniük, ami az életének végét jelenti. A megmenekülés után Yukiteru számon kéri Deustól a történteket, aki csak nevetve üdvözli egy gyilkos játék kegyetlen valóságában. Deus nem képzeletbeli figura, hanem egy létező Istenség, aki trónjának megszerzéséért hirdet harcot 12 kiválasztott között (ebből levonhatjuk a likvidált sorozatgyilkost), akik különböző jövő naplók (mobilok) segítségével kell, hogy egymást megtalálják, majd megöljék a mobiljaik elpusztításával, vagy véresebb módon. Az egyetlen túlélő pedig nagy kegyben részesül: Deus trónját veheti birtokba, így szerezve halhatatlanságot és hatalmat az Idő és az Univerzum felett.

Yukiteru rájön, hogy meg fog halni. Yuno pedig éppen jó szándékkal ugyan, de üldözi.
Yukiteru rájön, hogy meg fog halni. Yuno pedig éppen jó szándékkal ugyan, de üldözi.
Egy kis spoiler és kivitelezés

Akik nem ismerik a mangát, azoknak az anime első pár másodperce nem bírhat túl nagy jelentőséggel. De, akik végig olvasták a mangát, azok tudják, hogy bizony az a pár jelenet lesz mindennek a mozgatója, amit az anime sikeresen sejtet is. *Spoiler* Ezekben a képsorokban Yunot látjuk, amint egy fiú hullája felett zokog (Yukiterujé természetesen), és könyörög annak életben maradásáért, majd megint a lányt látjuk, amint egy sötét ketrecben meggyilkolják. Nem akarom lelőni a poénokat, de annyit megelőlegezek, hogy Yuno lesz a kulcsa az egész tragédiasorozatnak, ami beindul – a kis ártatlan, édes külseje ellenére senki sem gondolná, hogy több „játékon” is túl van, és Deus hatalmával élve ismétli meg újra és újra ezt a játékot, egyetlen céllal, hogy Yukiterut életben tartsa. Ehhez azonban nem kérdés, hogy elég kemény pszichológiai sokkokon kellett átesnie, ami miatt kissé instabil lett a lelki állapota, így a megszállott gyilkolástól sem riad vissza. *Spoiler vége*

Yuno egyik őrülten szexi pillanata. Vajon melyik srác nem örülne ilyen tekintetnek, amint közlik vele, hogy: "Ne aggódj, én mindentől megvédelek!"
Yuno egyik őrülten szexi pillanata. Vajon melyik srác nem örülne ilyen tekintetnek, amint közlik vele, hogy: „Ne aggódj, én mindentől megvédelek!”

Természetesen Yukiteru és Yuno játéka nem páros hadművelet lesz, fognak majd barátokat, ellenségeket, szövetségeseket találni a maradék 9 naplóhordozó között, például kíváncsi leszek Minene Uryuu (Mai Aizawa) színrelépésre az animében, aki terroristaként Yukiteruék iskoláját támadja meg, de majd átáll a jó oldalra a pszichopata csaj, sőt még szerelmes is lesz. Remélem éppen e miatt az említett karakter miatt azt, hogy belemegy az anime majd ugyanúgy a többi játékos személyiségébe, múltjába, mint a magában ez megtörtént, mert hatalmas drámák és fordulatok voltak a képregényben.

Az anime változatra így az első rész alapján nincs panaszom. Az animáció káprázatos, hihetetlenül tetszik Deus lilás, sci-fibe illő világa, valamint a játékosok gyűlésére szolgáló kör alakú tér megvalósítása. A lányok (eddig Yunót láttuk ugyan) nagyon aranyosak, Yuno ennivaló a rózsaszín hajával és bambi szemeivel, amik egyik-pillanatról a másikra képesek hideggé, üressé válni.

Deus lila világa. Mintha egy Ergo Proxy figura lenne.
Deus lila világa. Mintha egy Ergo Proxy figura lenne.

A OVA-hoz hasonlóan a sorozatot is Naoto Hosoda rendezi (Minami-ke: Okawari (TV), Shuffle! TV), a forgatókönyvet Katsuhiko Takayama (Ef-tales of memories/melodies (TV)) írja, míg a manga eredeti karakter dizájnját teljesen hűen Eiji Hirayama (Shuffle!) dolgozza ki. A meglepően gyönyörűre sikerült animációt pedig az Asread stúdió (Kiddy Girl, Minami-ke, Shuffle) gyártja. A kellően bizarr, pörgős és mozis zenei repertoárt az anime alatt Tatsuya Katou komponálja, akinek a műveit a Seikon no Qwaser-ben vagy a Demon King Daimao-ban hallhattunk korábban. Értékelésem az első részre csillagos 5-ös, remélem a folytatás is ilyen lesz. Ui.: egyedüli bajom Yuno szinkronjával van, valahogy furcsa Tomosa Muratát hallani nála, aki másrészről nagyon kevés animében szerepelt eddig, ebből a szempontból jó, hogy nem egy könnyen kiszúrható a hangszíne, de mégis furcsa volt.

Az első csók: Yuno nem tököl ha az érzelmeinek kinyilvánítására kerül a sor.
Az első csók: Yuno nem tököl ha az érzelmeinek kinyilvánítására kerül a sor. Ez később még durvább lesz.

Műfaj: pszichológiai, rejtély, dráma, horror, természetfeletti, fantasy, shounen / seinen
Linkek: AniDB (eng), ANN Encyclopedia (eng), MyAnimeList (eng), syoboi (jap), Wikipedia (jap), Wikipedia (eng), Baka-Updates Manga (eng), TenManga (eng), MangaFox (eng)

Pillanatképek / Srceenshots [nggallery id=225]
(Visited 786 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Kedvenc: Mirai Nikki / Future Diary (TV-sorozat; 2011) ~ 01. epizód / 2011. okt. 09.

  1. Az asread megint bemutatta, micsoda quality-t képes kihozni magából. Nem csoda, hogy a fiaskó-stúdiónak becézik. Egyre jobban összecsapja, sűríti a manga történéseit. Attól tartok, hogy a végére keményen lerontja a sorozat minőségét.

    1. Most nem volt időm csekkolni a Mirait már 3 hete, de ha az van tényleg, amit írsz, akkor csalódni fogok :(((, pedig jól indult.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .