Picograph: Tailenders / テイルエンダーズ (mozifilm; 2009)

Tailenders / テイルエンダーズ (mozifilm; 2009)

Tailenders / テイルエンダーズ (mozifilm; 2009)
Tailenders / テイルエンダーズ (mozifilm; 2009)

Csini de érthetetlen. Ritkán szoktam ilyen jelzőkkel felkelni egy anime elől, de a Tailenders eme tulajdonságok tökéletes egyvelege. A menő animáció ellenére tömény 28 percet szántak erre a mozifilmre (amit nem értek, mert 28 percből mit lehet kihozni?) Oké, voltak erre precedensek, de ez a film egy akkora nagy mondanivalót akart magának, amiből végül semmi sem jött át.

Száguldás, porse, szerelem

Egy jó kis akcióval teli versennyel indul a film, lényegében az egész erről a versenyről szól, amiben egy Forma 1-hez hasonló járgányokkal száguldoznak Star Wars-os futamként a világ legnagyobb rekordjának megdöntése érdekében. Itt ismerjük meg az egyik versenyzőt, Shirot (Wataru Hatano), aki egy végzetes balesetben majdnem meghal, ám egy csini leányzó, Tomoe (Ryoka Yuzuki) egy motorszívet ültet a testébe (Vasember effekt?), és mint egy kis kiborg, hol egy Forma 1-es járgányként, hol mechaként tud a versenyben részt venni. A történet extra csavarja, hogy Loser Kinget (vesztesek királya? vicces név) akarják legyőzni, aki már 100 éve száguldozik egy másik dimenzióban.

E katyvasznak a tálalása gyönyörű, dömperként mozgó városok, folyamatos földrengések (ironikus előrejelzés a Japán katasztrófára, bár a film 2009-ben készült). Lényegében minden pusztul, a természet akarja átvenni az irányítást, míg ezek az őrült versenyzők csak azért küzdenek, hogy valami szellemként létező legendát lekörözzenek. Aztán elcsattan egy csók, fájdalmas búcsú, és a főhősünk elhúz a nagy semmibe. What? Történet? Jól indult, de értelme nincs. Karakterek? Semmi extra, a csaj dögös, meg olyan Furi Kuris kis agresszor cica, Shiro meg egy Dead Leavesből szalajtott vörös emberke, aki minden áron nyomatja a padlógázt. Zene? Na, az már kifejezetten jó, de nem dominál (az ending nagyon jó kis rock muzsika Tomisiro „Destination Unknown”). A rajzstílus viszi el a prímet, olyan már említett Dead Leaveses és Trava Fist Planetes, vagy még a Furi Kuri (FLCL) nyomait is fel lehet benne fedezni. Az egészet egy no name anime stúdió csinálta: Picograph és a Think Corporation. Azért érdekes, hogy például az ügyvezető produceri székben Hiroaki Takeuchi (Cencoroll, Animatrix) ült, aki azért egész színvonalas művekben vett részt eddig. Vagy nekem volt túl elvont, gyors ez a „film”, vagy csak egy eye-catching cuccot akartak eleve kihozni belőle, szóval vizuális orgiának nagy élmény, de ezentúl nem ad túl sok mindent. Mint egy fél órás music videó olyan, kissé visszafogottabb zenékkel, de az ending fergeteges.

Pillanatképek / Screenshots [nggallery id=150]
Anime adatok
  • Japán cím: テイルエンダーズ
  • Angol cím: Tailenders
  • Megjelenés éve: 2009
  • Ügyvezető Producer: Yuji Mori, Hiroaki Takeuchi
  • Forgatókönyv: Yoshihiko Tomisawa, Seiichi Horiguchi
  • Promotion: Hiromi Kai
  • Producer: Kei Shozuzawa, Yuji Kaise
  • Picograph animáció: Makoto Ota, Masaru Kawahara, mebae, Hisashi Sasaki
  • Típus: mozifilm
  • Terjedelem: 28 perc
  • Műfaj: sci-fi, cyberpunk, akció, kaland, verseny
  • Stúdió: Picograph
  • HivatkozásokANN (eng); AniDB.net (eng);  My Animelist (eng); Anime-planet (eng); Wikipedia(eng); Imdb (eng); Baka-Updates Manga (eng); Allcinema (jp); AnimeNfo (eng); AnimeAddicts (hu); Aoi Anime (hu)
(Visited 142 times, 1 visits today)

3 thoughts on “Picograph: Tailenders / テイルエンダーズ (mozifilm; 2009)

  1. Holá!

    Trava Firts Planetes – Trava Fist Planet az, csak elgípelted. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .