Rainbow – Nisha Rokubō no Shichinin (TV-sorozat; 2010)

Rainbow – Nisha Rokubō no Shichinin (TV-sorozat; 2010)

Végre kapunk most tavasszal valami egyedit, különlegeset, és kőkemény történelmi  drámát a nagy sikerű Madhouse stúdiótól. Az Angel Beats!, a Senkou no Night Raid mellett ez a harmadik, amire azt mondom, hogy hűha, ez rajta van nálam a siker gyanús kult listán, már maga a történet és a kivitelezés miatt is.

A Rainbow – Nisha Rokubō no Shichinin (röviden Rainbow) -hoz hasonlót én még nem láttam animében, mangában már igen, ott többször találkozik az ember ilyen mély, történelmi drámával. Sőt, a történet különlegessége maga a helyszín és a szereplők, akik egy börtönben kénytelenek sínylődni, mint elítéltek. A hangulatát talán az ismertebb amerikai kult filmhez, az Oszkár díjas Halálsoronhoz tudnám hasonlítani Tom Hanks főszereplésével. Nagyjából talán még egy időben is játszódnak, mivel a Rainbow sztorija az 1950-es években veszi kezdetét.

Történet: 10 évvel a II. világháború után, Japán még mindig nem heverte ki súlyos vereségét. A gazdaság holt pontra jutott, rengeteg gyár, munka lehetőség szűnt meg, és az utcákat egyre több nincsetelen, hajléktalan ember lepte el. Az éhezés a társadalom minden rétegét érintette, nehezen került sor háromszori étkezésre az otthonokban. A véres bukást néhány katonai, politikai vezető döntése idézte elő, mégis az egész társadalomnak kell viselnie a következményeket. Az embereknek nincs más választásuk, el kell fogadniuk sorsukat, és néma csendben tűrni a szenvedést. E kaotikus állapotok közepette követhetjük nyomon 6 fiatal életútját, akik zsenge serdülő fiúként börtönbe kerülnek.

Egy esős napon, hat fegyenc érkezik a rideg börtönbe 1955-ben. Testüket láncra verve vonszolják, fejükön sötét csuklya. Végállomásukhoz egy nyilvános buszon kénytelenek utazni, tűrve a többi utas megalázó megjegyzéseit. Amint leszállnak, az egyik agresszív őr agyba-főbe veri őket. De még nem tudják mi vár rájuk… A shioi fiatalkorúak börtönébe érkeznek meg, ahol meztelenül kell felsorakozniuk a kéjenc főorvos előtt. A hájas vénember, perverz örömét lelve legelteti szemét a friss jöveményeken, majd megrázó tortúrának veti alá őket, elsöpörve mindezzel önbecsülésüket, büszkeségüket, és emberi méltóságuk utolsó pillérjét is.

A fiatalokat reményvesztve vezetik közös cellájukba, ahol egy furcsa fegyenccel találkoznak. Rokuto Sakuragi, egy titokzatos 18 éves srác, aki pár box mozdulattal ver újra életet beléjük, és kezdi el egyengetni férfivá válásukat, az igaz barátság, és összetartozás ösvényén. Így hozva szívárványt a fiatal fiúk sokat gyötört lelkébe, és pillanatnyi békét, melegséget nyújtva egy olyan világban, ahol a dúrvaság, az erőszak uralkodik.

Szereplők: A történet előre haladtával, megismerjük a hat fiú múltját, és szeretteit, valamint személyiségüket, jellemüket, és hogy miért kerültek bötönbe:

Mikami Mario (17)

Vád: gyilkosság. Halálra verte tanárát, mikor a férfi megpróbálta megerőszakolni a fiú egyik osztálytársát. /Mario vad, zabolátlan, de a szíve a helyén van. A fiúk közül a legbüszkébb, és legkitartóbb, de hamar elveszti önuralmát. Az ökle hamar eljár, ha igazságérzetével valami ütközik. /

Toyama Tadayoshi (17)

Vád: halálos fenyegetés, a társadalmi béke veszélyeztetése. Egy verekedés során súlyos sérüléseket okozott egy családját zaklató másik embernek, pedig édesanyját akarta megvédeni. A bíróság a jogos önvédelmet figyelembe vette.

Nomoto Ryuuji (17)

Vád: Csalás, lopás. A legtöbb bűncselekményt Kiotó alvilági negyedeiben hajtotta végre, a rendőrség gyanúja szerint még tiltott szerencsejátékokkal is foglalkozott. /Hűvös, és bizalmatlan, eddig az eszéből élt meg, nem is érti társai verekedés mániáját./

Matsuura Mansaku (17)

Vád: súlyos testi sértés. Alkohol befolyása alatt, sokszor részegen kezdeményezett verekedést./Tipikus butuska izomagy, és mellette lassú felfogású is./

Yokosuka Jo (16)

Vád: súlyos testi sértés, a társadalmi morálok megsértése. Majdnem halálra vert egy férfit, aki meg akarta erőszakolni, a bíróság szerint ezzel túllépte a jogos önvédelem hatáskörét. /Ő a  tipikus kék szemű szép fiú, akit minden perverz kecske megkíván. Gyenge fizikumú, lányos. Édesanyja kiskorában elhagyta őt és kis hugát, akit a végletekig imád. Az árvaház igazgatónője kemény szexuális játékokat űzött vele, azért cserébe, hogy hugával ne adja őket örökbe./

Maeda Noboru (16)

Vád: sorozatos lopás, tolvajlás. /A csapat legkisebb, de egyben legravaszabb tagja. A fogai, akár az acél, és tökéletesen meg tudja magát védeni, ha kell. Kicsi a borsó, de erős. /

Alkotók: A animáció nagyon szép, szebb mint a manga, bár van egy jellegzetes stílusa, amit szerencsére meghagytak az animében is. A már említett Mahouse (Hellsing OVA, Kurozuka, Death Note) stúdió berkeiben készül a sorozat, melyet Hiroshi Koujina (Area88, Kiba, Fighting Spirit) rendez, a karakter dizájnt Ai Kikuchi (Inuyasha, Cowboy Bebop, Grenadier) készíti. A történet az eredeti 2003-ban indult manga sorozatot adaptálja, melyet Masasumi Kakizaki rajzolt, és a sztorit George Abe írt.

Szerencsére a Manga Fox-on a történet első három fejezete is olvasható angol fordításban, amihez egyébként az anime nagy körvonalakban ragaszkodik, mivel finomítottak az erőszakos jeleneteken, illetve megvariáltak bizonyos szituációkat. A manga a japán eladási listákon márciusban a 29. helyen szerepelt (ott van így az első 30 legnépszerűbb manga között), hetente kb 34 ezer példányban kelt el. A képregény eddig 20 kötetben jelent meg a Shogakukan kiadó gondozásában a Big Comic Spirit és a Young Sunday magazinokban.

Ami rendkívül jól sikerült még az anime adaptációban azaz opening és az ending. Az op alatt felcsendülő kis rock szám nagyon fülbemászó, és az animáció is lenyűgöző, az endingben pedig egy szomorkás melódia szólal meg, mely szintén hatalmas piros pont. Az animációban egyébként a sötét színek dominálnak, ami még inkább rá tesz egy lapáttal a komor hangulatra.

Anime adatok:

  • Angol cím: –
  • Japán cím: Rainbow – Nisha Rokubō no Shichinin
  • Történet: George Abe; Masasumi Kakizaki (rajz)
  • Rendezte: Hiroshi Koujina
  • Karakter design: Ai Kikuchi
  • Megjelenés éve: 2010. tavasz
  • Típus: tv-sorozat
  • Terjedelem: 13? epizód
  • Műfaj: történelmi, dráma, seinen
  • Opening: „We’re not alone” by coldrain
  • Ending: „A FAR-OFF DISTANCE” by Galneryus
  • Stúdió: Madhouse
  • Kapcsolódó oldalak: ANN (eng); AniDB.net (eng); AnimeNfo (eng); Hivatalos honlap (japán); MangaFox.com (online fejezetek angolul); Baka-Updates (eng)
(Visited 40 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .