Eureka Seven (TV-sorozat; 2005-2006)

Eureka Seven (TV-sorozat; 2005-2006)

Eureka Seven
Eureka Seven TV-sorozat

Az 1998-ban alapult Bones Stúdió már olyan saját gyártmányú sorozatokkal örvendeztett meg minket, mint a Rahxephon (tv-ova-movie), a Wolf’s Rain (tv), a nagysikerű Darker than black (2 tv-sorozat), vagy a 2008-ban futott Bounen no X’amd (X’amd  – The lost memories). E siker szériát gyarapítja az Eureka Seven is, mely a stúdió egyik leghosszabb franchise 2005-2006 között, hiszen 50 epizódot ért meg tv-sorozat formájában, és 2009-ben egy egész estés mozifilm is készült hozzá.

A Bones elég sokszínű stúdió a maga nemében, így elég vegyes műfajú animék animációjáért felelt az elmúlt években pl.: a sci-fi, Clamp adaptáció Angelic Layer (tv), a shounen Fullmetal Alchemist (tv), a shoujo Ouran High School Host Club (tv), a szamurályos Sword of a Stranger (mozifilm), vagy az éppen a magyar Animax-en is futó Soul Eater (tv).

A stúdió saját történetei közül egy csokorba foglalható a Rahxephon, az Eureka Seven és a Bounen no X’amd. Mindegyik történet nemcsak a mecha harcos élvonalat erősíti egy alternatív sci-fi világban, hanem észrevétlenül is felfedezhetőek bennük a Neon Genesis Evangelion-hoz (Hideaki Anno,  Gainax, Production IG, Ghibli) való hasonlatosságok. Ha ezen a “utánzás” gyanús érzésen túllépünk, önmagukban fedezhetjük fel e sorozatokat, és eléggé kellemes élményt adnak, nemcsak pozitív végkicsengésük, hanem a romantikus szerelmi szálak kihansúlyozása miatt is. E sztorikban közös még, hogy egy olyan alternatív jövőben járunk, ahol az emberek háborúznak, illetve különféle földön kívüli lényektől féltik jövőjüket. Ekkor lép a színre a főhős fiú, aki mint a kiválasztott megmentheti a világot, mégpedig egyetlen erős érzelemmel: a szerelemmel, ami általában egy természetfeletti leányzóhoz fűzi.  Ha valaki szereti a háborús, mégis az NGE-nél lágyabb, és kevésbé véres, szerelemmel átszőtt sci-fi történeteket, azoknak ez a 3 anime tökéletes választás lehet a kikapcsolódásra.

 

Az Eureka Seven alkotói: mivel a Bones saját történetéről van szó, így minden része a stúdióban dolgozók keze munkáját, ötleteit dicséri. Ami érdekes lehet, hogy a híres/hírhedt Chiaki J. Konaka (Ghost Hound, Armitage III., Malice Doll) is részt vett egy-két rész forgatókönyvezésében. Akik kiemelhetőek még, az Dai Sato, aki a részek komponálásáért felelt, az epizódok rendezője pedig Tomoki Kyoda volt. Mindketten döntő szerepet játszottak az idei Halo: Legends animesítése során is.

A kellemes, és fülbemászó, élményfokozó zenei aláfestés Naoki Sato munkája (Mouse, X (Tv), Heroic Age). Zenei alapanyaggal felettébb jól el van látva a sorozat, hiszen 50 részes terjedelméhez képest, 4 különböző openinget és endinget hallhatunk. Mindegyik nagyon populáris rockos vagy éppen diszkós dallam. Ezekhez külön animációt is készítettek, elsősorban az endingekhez, az openingek alatt a fontosabb jeleneteket láthatjuk összevágva, illetve kiegészítve pár újabb képsorral.

Az animáció összhatásában elég szép, és részletes, főleg a gyors mozgások és a harci jelenetek látványosak. A karakter dizájn is tetszetős, elég színes.

Történet: Renton Thurston egy 14 éves srác, aki unalommal telve tengeti életét egy Isten háta mögötti kis városban. Egyetlen szórakozása az úgynevezett Trapar-on való „szörfözés”. Édesapja és nővére rejtélyes körülmények között tűnt el, így a fiút mogorva gépszerelő nagyapja neveli. Egyik nap különös teremtény zuhan az égből házukra: egy eredeti LFO (Light Finding Operation). Az óriási mechát, Nirvash Type Zerot, egy fiatal lány, Eureka vezeti, aki mellesleg egy lázadó ex-katonai egységnek, a Gekko State-nek is a tagja. Renton kiugrik örömében a bőréből: nem elég hogy a fiatal leányzóba első látásra belezúg, de megismerheti a Gekko State tagjait, a híres égi „szörfösöket”. Mivel Eureka és a Nirvash is megsérül a hadsereggel vívott egyik ütközetben, ezért Renton nagyapja megszereli a gépet. De a hadsereg nem pihen, és rajta ütnek Rentonék házán. Eureka harcba száll mechájával, de nem bír a túlerővel. Ekkorra Renton nagyapja egy különös szerkentyűt bíz a fiúra: az „Amita Drive„-ot. Renton Eureka mellett harcba száll a támadókkal, az Amita Drive-ot használva, amivel felszabadítja Nirvash igazi, gigászi erejét. Ettől kezdve egyenes az út: Rentonnak választania kell, hogy továbbra is éli átlagos életét, vagy csatlakozik Eurékához, és közösen harcolnak.

A Gekko State igazi küldetése kezdetben elég rejtélyes. A vezető, Holand nagyon kemény Rentonnal, de Eurékát minden áron szeretné megvédeni. Céljuk azzal párhuzamosan, hogy a hadsereg üldözi őket, és feketén különféle megbízatásokat teljesítenek pénzért, megakadályozni a világ pusztulását. Ugyanis, a bolygót furcsa földön kívüli lények árasztják el, a Cornelianok, akiket az emberiség ádász ellenségnek vél, és minden áron el akar pusztítani. Eureka is egy ilyen Cornelian, aki kulcsszerepet tölthet be a világ sorsának alakulásában, az általa kiválasztott személlyel együtt.

Renton és Eureka kapcsolatán/szerelmén túl, megismerhetjük a Gekko State elég nagy számú legénységét. A karizmatikus, végsőkig kitartó vezetőt, Holand-ot, szerelmét, és a hajó vezetőjét, Talho-t (aki előszeretettel űz gonosz tréfákat Rentonon, aki egyébként elveszett nővérét látja benne). Ott vannak még Eureka fogadott gyermekei, a három rosszcsont: Matthieu, Linck, Maeter, akik féltékenyen figyelik Renton minden lépését „Mamájuk”, Eureka felé, és ott tesznek neki keresztbe, ahol lehet. A csapat tagjai mindenféle buta tréfát, ugratást kitalálnak Renton számára, mint „beavatást”, ez biztosítja a harci helyzetek mellett a rendszeres humort. Ehhez még hozzá jön Renton ügytlen próbálkozásai Eureka felé, és önmarcangoló sanyargatásai szívszerelme kegyeinek elnyeréséért. Az élet a Gekko State-n azonban nem fenékig tejfel, hiszen harcolniuk, ölniük kell azért, hogy életben maradhassanak.

Eureka és Renton kapcsolatának hosszú utat kell bejárnia, a kezdeti bonyodalmakat az is okozza, hogy Renton nagyon profin tudja vezetni Nirvasht, Eureka nélkül is, ami kisebb törést idéz elő bimbózó szerelmükben. A harcok, és személyes drámák mellett, megláthatjuk a háború súlytotta városokat, mivel nemcsak a földön kívüliek ellen, hanem egymás ellen is harcolnak az embertársaink. A háború áldozatai, borzalmai, az elhidegülés, és mberségünk elvesztése is fel-felvillan a részek során, ami a történet végére egyre csak sűrűsödik. Rentonnak át kell gondolnia, hogy miért érdemes  harcolnia, s mi a legfontosabb az életében. A sok lelkizés, és önmarcangolás egy idő után túl töménynek hat (főleg, ha egyhuzamban nézzük meg a részeket), de mégis ez is szorosan hozzá tartozik a sorozat hangulatához. És hogy Rentonéknak sikerül-e megmenteni a világot? A sorozat végén (ami váratlan befejezést szült) nyilvánvalóvá válik.

Összegzés: Rengeteg szereplőt felvonultat a széria, jókat és rosszakat egyaránt, de leginkább a jók vannak túlsúlyban. A sorozat erősen épít a kötelesség tudat és végsőkig való kitartás eszméjére, még olyan esetekben is, amikor a szerencsétlen véletlen miatt igaz barátok kerülnek egymással szembe. A sorozat első része nagyon jól sikerült, a befejező részekkel annyi probléma van csupán, hogy néhány következetlenséget vittek bele. Van olyan, hogy ülünk, és nem értjük mi miért történik, pár apróbb momentummal kapcsolatban. De végeredményben, a könnyed vígjátékként induló, sok-sok drámával teletűzdelt sorozat felejthetetlen akciójeleneteivel, és sablonos igehirdetésével újat nem nagyon mutat, de egy kalandokkal teli utazásra kalauzol, ahol megismerhetjük a fontosabb szereplők jellemének mélységeit, sőt, jellem fejlődését is. Bárkinek ajánlom, nemtől, kortól függetlenül, mivel az EurekaRenton szerelmen túl, sok-sok romantikus szál meghúzódik a színfalak mögött, ami a lányoknak, a harc és bajtársiasság a fiúknak imponálhat. A sorozatról még rengeteg mindent lehetne írni, az egyes jellemek ábrázolásával, de nem lövök le minden spoilert, ezt látni kell! 😉

Adatok:

  • Angol cím: Eureka 7 – Psalms of Planets
  • Japán cím:  交響詩篇 エウレカセブン
  • Írta/Történet: Chiaki J. Konaka , Dai Sato, Hiroshi Ohnogi,Ichiro Okouchi, Megumi Shimizu, Shôtarô Suga,Yuuichi Nomura
  • Rendezte: Kazuya Murata, Kenichi Yoshida, Masayuki Miyaji, Norimitsu Suzuki, Satoru Utsunomiya, Tomoki Kyoda,Yasushi Muraki
  • Karakter design: Kenichi Yoshida
  • Megjelenés éve:  2005-2006
  • Típus: TV-sorozat
  • Terjedelem: 50 epizód
  • Műfaj: sci-fi, akció, romntikus-dráma, vígjáték, mecha pszichológiai
  • Stúdió: BONES, Aniplex, Tokyo T.V. Center, Bandai Entertainment
  • Zene: Naoki Sato
  • Hivatkozások: AnimeAddicts (hun), AoiAnime (hun), ANN (eng), AniDB (eng), AnimeNFO (eng), Official site (jap)
(Visited 138 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .