Halo Legends (OVA; 2009-2010)

Halo Legends (OVA; 2009-2010)

Halo Legends
Halo Legends OVA

Bár a videójátékok terén teljesen analfabéta vagyok, mégis fülembe jutott, hogy újabb amerikai-japán közös produkció készül. Az Animatrix és a Batman: Gotham Knight – hoz hasonlóan, ismét össze fogtak Japán legnagyobb anime stúdiói, hogy az amerikai tervezőkkel közre működve animációs filmre adaptálják az elmúlt 10 év egyik klasszikus sci-fi-akció játékát, a Halo-t.
A Halo egy sci-fi videójáték, melynek első része, a Halo: Combat Evolved –  2001 november 15-én jelent meg. A játékot eredetileg Bungie készítette, és a Microsoft Game Studios tulajdonában áll jelenleg is.
A játékból több széria is készült, melyeknek közös főszereplője Master Chief, egy kibernizált emberi szuper katona, valamint csinos mesterséges intelligencia társa (AI-ja): Cortana. A játék egy távoli jövőben játszódik, melyben az emberek folyamatos háborúskodást folytatnak ősi ellenségükkel, a földönkívüliek milliónyi csapatából álló Covenant-tal (szörnyszerű alienek, akik kétéltű hüllőkhöz hasonlatosak).
A Halo kifejezés pedig olyan különleges gyűrűkre vonatkozik, melyekkel több ezer éve pusztították el a Forerunners-ek (nemes, elit emberek) a Flood-ot és önmagukat. Ugyanis még a Covenant-nál is félelmetesebb, elpusztíthatatlan szörnyek fenyegették az emberiséget, őket nevezték Flood-nak.

Hogy ezeket a lényeket végleg elpusztítsák, illetve elzárják, az emberek megépítettek egy óriási gyűrűt az űrben, mely egy szem pillantás alatt elpusztított minden életet a Földön és egyúttal az Univerzumban. A szörnyeket pedig elzárta egy külön univerzumba. A játék jelenében az emberek technikailag már annyira felfejlődtek, hogy képesek világok között utazni, akár a Star Trek-ben, vagy a Star Wars-ban. Több bolygót is meghódítottak, és teljesen szérszóródtak az Univerzumban, miközben folyamatosan háborúztak egymással és a Covenant-tal.

Az anime verzió 8 epizódban próbálja vissza adni a Halo világát, különleges animációkkal játszva, hiszen minden részt más és más japán stúdió animált, magán viselve a készítők stílusjegyét. Az animációért olyan stúdiók feleltek, mint a Production IG, a Bones, a Studio 4ºC, a Toei Animation és a Casio Entertainment. A rendezői székben olyan nagy nevek is helyet foglaltak, mint Mamoru Oshii, vagy Aramaki Shinji. Az OVA sorozatként debütáló sorozat Blue-Ray-es változata 2010. február 16-án jelent meg. A következőkben ez alapján a lemez alapján mutatom be az epizódokat, melyeknek a sorrendje eltér az eredeti sugárzási sorrendtől.


# Origins I.

A „nyitó epizódot” a Studió 4°C készítette (Mind Game, Steam Boy, Genius Party Beyond, Kid’s Story, így a Batman Gotham Knight-ban és az Animatrix-ban is közre működött). A rendező Hideki Futamura volt, aki korábban a Limit Cycle (movie), Beyond (OVA) és a JoJo’s Bizarre Adventure (OVA)-t rendezte, emellett animációs munkákat végzet a Detective Story (Animátrix), Junkers come here (movie), Perfect Blue (movie), Vampire Hunter D: Bloodlust (movie) során.
Az animáción első pillantásra látszik a Studió 4°C védjegye, és talán ez az epizód hasonlít leginkább a megszokott amerikai rajzfilmek erős kontrasztos ábrázolásához. Az Origins-ben megismerhetjük a Halo Legends univerzumának kezdeteit, és több évezredes távlatból jutunk el a játék „jelenéig”.


# Origins II.

Szintén a Studió 4°C és Hideki Futamura munkája, ami folytatja az Origins I. történetét. Grafikailag megcsillantja a stúdió, hogy tud gyönyörűen animált, részletekbe menően kidolgozott háttereket és figurákat is kreálni. Akinek szemet szúr Cortana (hologramban élő, mesterséges intelligencia) erős hasonlósága egy bizonyos őrnagyhoz a Ghost in the Shell szériából, ne lepődjön meg, elvileg a Production I.G. egy későbbi részt készített (legalábbis az anime hivatalos honlapja szerint).
Itt már megtudjuk azt is, hogy az emberek miért harcolnak a Covenant-tal, illetve egy hosszú monológot hallhatunk az emberek állandó terjeszkedési vágyáról, és háború szeretetéről.


# The Duel

Nos ha van negatívuma a szériának, akkor talán ez a rész kapná meg azt a bizonyos fekete pontot. A Duel egy Covenant-beli katonai vezető „lázadásáról” szól, aki feljebbvalóival szembe fordult egy felsőbb jó védelme érdekében. A történet hangulata teljesen egy középkori szamuráj sikertelen, de hősies harcát jeleníti meg, amit a jellegzetes zenei aláfestés is igazol. Ami nem igazán „jött be”, az az erős számítógépes grafika. A karakterek olaj festmény szerűek, és darabosan mozognak, de mégis olyan sötét és gyakran nehezen élvezhető látványvilág szempontjából a rész. Persze egyéni vélemény és ízlés kérdése a dolog,de valahogy ezek a földönkívüli páncélos szörnyek stílusához nem illett ez a nagyon japános atmoszféra.
A részt  a Production I.G.! készítette (Blood: the last vampire, GITS, Real Drive), és kreatív tanácsadóként Mamoru Oshii (The Sky Crawlers, GITS) is közre működött (mondjuk a sztori nagyon drámai volt tényleg). Hiroshi Yamazaki rendezőként szerepel, korábban zenei rendezőként tüntették fel: a Captain Tsubasa-ban, Mister Ajikko-ban. Rendezett még egy-két epizódot a Karas (OVA), és az Eden of the East (TV) során.


# Homecoming

Ez a rész az úgynevezett Spartan-ok „eredetét” mutatja be, egy lány szemszögéből. A Spartanok az emberek különleges fegyverei, akiket genetikailag felfejlesztettek ki, és ember feletti erővel láttak el. Ám ehhez gyermekként elrabolják a kiszemelt „példányokat”, majd egy beteg klónt (tetsileg fogyatékos) raknak a helyükre egykori családjukba. Főszereplő leányzónk is így lett Spartan, és az ő szívszorító drámája elevenedik meg a szemünk előtt.
A sztorit Production I.G. készítette, a rendező munka közös produkció eredménye Koichi Mashimo-tól (ő korábban a BeeTrain anime stúdiónál dolgozott, de 2006-tól a Production I.G.-nél vállalt munkálatokat, rendezései: Meine Liebe, Phantom- Requiem for the Phantom, Tsubasa: Reservoir Chronicle, Noir, Madlax, .Hack szériák) és Koji Sawai-tól (kisebb munkákat végzett korábban, de pl.: a Ranma 1/2-őt, ő rendezte).


# Odd one out

Vigyázat, a Toei Animation újra támad! Na igen, ez a rész egyben volt paródia, és humorzsák, a tipikus hősi mecha beállásokkal, és látványos ütések mellé szőtt szósszal.Mi történik ha egy lüke Spartan lepottyan a dinók és „ősemberek” közé, és egy gyenge elméjű Covenant-beli szörnyet küldenek a likvidálására?
Animáció: hátterek szépek, de a karakterek néha elcsúsztak, de ez megbocsátható még. A rendezői székben Daisuka Nishio foglalt helyet, dobpergés: a Dragonball hosszúra nyúlt sorozatának egykori rendezője, epizód rendezője, a 3×3 Eyes, Air Master, One Piece című műveket is ő rendezte.


# Prototype

Újabb hősi dráma, egy kiemelkedő karakterrel, a Ghost-tal. Egy névtelen katona, akit csak Ghost-ként emlegetnek a csatamezőn, mindent megtesz hogy csapatát kimentse a Covenant inváziójából, de nem jár sikerrel. Ez a múltbéli seb, oly erősen nyomja a szívét, hogy mikor hasonló helyzetbe kerül, embersége utolsó cseppjeivel áldozza fel magát társaiért.
Ez a rész a Studio Bones (Eureka 7, X’amd lost Memories, Darker than Black) gondozásában készült, Shinji Aramaki (ő egyébként a komplex Halo Legends kreatív tanácsadója is, korábbi rendezései: Appleseed (movie), Appleseed: Ex Machina) a produkciós dizájnerként vett benne részt, a rendezők pedig: Tomoki Kyoda (Eureka 7 tv+mozi, Rahxephon OVA+mozi) és Yasushi Muraki (kulcs animátor volt: Cowboy Bebop (tv), Metropolis, GITS mozi, Gasaraki, Code Geass, Armitage III, Macross Zero/Pluss, stb).


# The Babysitter

Újabb Studió 4°C-és munka, eztúttal Toshiyuki Kanno rendezéséből. Korábbi animációs rendezései: Aquarian Age – Sign for Evolution (tv), Black Lagoon (tv), Ninja Srcoll (tv), Zone of the Enders (ova).
A történet a Spartanok és a szimpla emberi katonák közötti ellenérzésekről szól. Ez a tipikus „Melyikünk a nagyobb legény, és nem szeretünk, mert te már nem vagy ember” szlogennek feleltethető meg. A sztoriban egy elit katonai alakulat kap egy különleges küldetést: likvidálniuk kell a Covenant-ok vezetőjét, ehhez be kell venniük a buliba egy Spartant is, ami senkinek sem tetszik. Egyikük egy O’Brian nevezetű srác, aki különösképp utálja a Spartanokat, és bár ez a páncéltestű nagy mamlasz többször megmenti az életét, és az utolsó pillanatban rá is döbben, hogy emgmentője milyen értékes is volt…


# The Package

Az mondom woa! CGI és más számítógépes grafika nyomul ezerrel ebben a részben. A Halo Legends egyik fő karaktere, Master Chief küldetését, és embereinek élet-halál harcát láthatjuk. A hátterek, és a csaták lélegzet elállítóak (persze nem hiányozhatnak a lassított felvételek sem), a karakterek testbeszéde és arcjátéka ugyan szegényes egy kicsit, és eléggé látszik hogy minden „mű” (a Final Fantasy Advent Childrenjét nem múlja felül), de azért kellemes élmény volt.
Dai Sato írta hozzá a forgatókönyvet (Eureka 7, Wolf’s Rain, Ergo Proxy, GITS sorozatok kapcsolódnak a nevéhez), és a már említett Shinji Aramaki rendezte.


Adatok:

  • Angol cím: Halo: Legends
  • Producers: Bonnie Ross; Kevin Grace; Alison Stroll
  • Rendezte: Mashimo Koichi; Nishio Daisuke; Futamura Hideki; Kyoda Tomoki; Tanaka Eiko; Ishikawa Mituhisa; Aramaki Shinji; Mamoru Oshii
  • Megjelenés éve: 2009-2010
  • Típus: OVA
  • Terjedelem: 8 epizód
  • Műfaj: sci-fi, seinen, akció, dráma, háborús, űrlények
  • Stúdió: Bones; Casio Entertainment; Production I.G.; Studio 4ºC; Toei Animation
  • Hivatkozások: AniDB (eng); AnimeNFO (eng); Hivatalos honlap (jap); Wikipedia (eng); Wikipédia (hun); Gamepod.hu (hun)
(Visited 65 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .