Eureka Seven (movie; 2009)

Eureka Seven – good night, sleep tight, young lovers- (movie; 2009)

Az Eureka Seven 2005-2006-os tv-sorozata után, 2009-ben érkezett meg a mozifilm a Bones stúdió berkeiből (Wolf’s Rain, Darker than Black, Bounen no X’amd, stb). Akik abban bíztak, hogy a kicsit befejezetlenül sikerült sorozat folytatása, végleges lezárása lesz ez, azok tévedtek. Ugyan az eredeti anime sorozat koncepcióját teljesen a feje tetejére állították, tulajdonképpen, egy alternatív elbeszélést láthatunk, szinte ugyanazokkal a képkockákkal. Az Eureka Seven rajongók esetleg csalódhatnak, mivel a tv-sorozat jeleneteit kicsit feljavítva kapják széles vásznon, teljesen más történettel, sőt, még a szereplők motivációt, a jó – rossz oldalt is felkavarták. A 115 perces filmben új Eureka Sevent kapunk, amit megnézhet bárki, az előzetes sorozat ismerete nélkül is.

A történet: Egy olyan 21. században járunk, ahol a Földet az Azo nevű földönkívüli lények támadták meg. Az emberek mindent megtesznek, hogy e “szörnyektől” megszabaduljanak…

Renton Thurston boldogan él egy kutató bázison családjával, és tanítójával. Egy nap véletlenül találkozik a vele egykorú Eurekával (ekkor kb 5 évesek lehetnek), akihez szoros érzelmi szálak kötik. Eureka egy különleges “lény”, kinek testét nem érheti napfény, különben szörnyű fájdalmai lesznek. Együtt nevelkednek ők ketten, de egy nap Eurekát váratlanul elrabolja a hadsereg, Renton szülei pedig meghalnak.

A fiú 9 év múlva belép a hadseregbe, és az Independent Youths Unit 303-hoz csatlakozik különleges tehetségének hála, mecha pilóta lesz. Egyik küldetése során véletlen újra találkozik Eurékával, akit az egysége fel akar használni egy világ méretű katasztrófa, az Ageha, újboli előállítására. (Eurekát eredetileg az Azo-k küldték kémkedni az emberek közé, hogy megtalálja az emberek gyyenge pontját.) Eureka és Renton újra együtt lehet, de dönteniük kell, hogy a világ pusztulását, vagy egy szebb jövő eljövetelét választják.

Akik látták a tv-sorozatot: A fentiekből kitűnik, hogy szinte semmi kapcsolata nincs az eredeti 50 részes szériával. Nincsenek Cornalianok, bár ugyanarról a létformáról van szó. A szereplők közül a Gekko State legénysége, és célja ment át a legnagyobb változáson. Ők alkotják az Independent Youths Unit 303-at. A vezető Holand és társai, olyan 17 éves fiatalok, akik egy korábbi tragédia óta, különös betegségben szenvednek (10-szer gyorsabban öregednek az átlag emberekhez képest). Holand és Talho szerelme még jobban lobog, és az az álmuk, hogy az Ageha tragédiával belépjenek egy olyan világba, ahol megállt az idő. Ehhez akarják Eurekát és Rentont felhasználni, ugyanis létezik egy olyan legenda, mely szerint, ha egy Azo lány kiválasztja emberi párját, akkor ugyanazt az álmot látja majd, mint a fiú, és képesek lesznek átlépni egy másik világba.

Pozitívumok: Az új jeleneteket jó dolognak tekinthetjük, pl.: jó volt látni a kicsi Eurékát és Rentont, ahogy édesen egymásra találnak. A sorozat idegbeteg fúriáját, az Eurékához hasonló „földön kívüli” lányt, Anemonét higgadt, filozófikus köntösben láthatjuk. A sorozathoz képest sokkal véresebb, és erőszakosabb a movie, a Gekko State legénysége se azok a tipikus jó fiúk, még Eurékára is rátámadnak (pl.: Hap).

Érdekes volt a már megszokott karaktereket egy teljesen ellentétes szerepben látni pl.: Renton is kész gondolkodás nélkül gyilkolni Eurékáért, holott a tv-sorozatban pont a halál mentes harc híve volt. Euréka személyisége is átalakult: míg Renton a mecha szakértő, Euréka egy makacs, élénk fiatal lány, aki a világ dolgaival is tisztában van. Új plusz dolog, hogy Nirvash (Eureka és Renton mechája) beszél, és együtt nevelkedik Rentonnal, sőt, Renton fejleszti ki különleges mechává. Ugyan a humor háttérbe szorult a dráma és akció miatt, azért a kicsi Nirvash cuki szótagjaival felejthetetlen perceket szerezhet.

A kapcsolati rendszer is megmaradt, Renton+Eureka és Holand+Talho páros, sőt, Holand sokkal érzelmesebb mint a sorozatban volt.

Negatívumok: A sorozat jó szereplői teljesen nem lettek gonoszak, csak nem tudják eldönteni mi a helyes. Ezzel szemben az egykori sötét oldal képviselői, mind jók lettek. Ez valljuk be, túl nagy csavar, mivel nem egyértelmű, hogy ki ellen kellene szurkolnia a nézőnek (jó az egyértelmű, hogy az Azok, nem koexisztenciára törekszenek). A történet tele van következetlenségekkel, nem mindig egyértelmű az ok-okozati viszony. A túl sok lelkizős jelenet pedig elveszi a történet mondanivalóját, és percenként sír, veszekszik valaki. A mozifilm 80%-a a sorozatban egykor látott jelenetet tartalmazza, ugyanazokkal a beállásokkal, kamera mozgásokkal, csak esetleg a szereplőket cserélték ki (új ruha, új monológ).

Aki a sorozatot nem látta, az találkozhat olyan szereplőkkel, akiknek a jelenete teljesen felesleges a történet komplexitása szempontjából, semmilyen kohéziót nem alkotnak. (pl.: Renton nagyapjának, és Eureka fogadott gyermekeinek az imádkozása.)
Tele van fanservice-szel, és itt nemcsak a Renton és Eureka közötti intim pillanatokra gondolok. (Mondjuk jó pont Eurekát végre hosszú hajjal látni.)

Összegzés: Egyszeri megnézésre alkalmas, de túl sokat nem kell várni tőle. Akik most ismerkednek az Eureka Seven világával, és nem szeretnék a hosszú tv-sorozatot végig nézni, azoknak adhat egy kis ízelítőt, de mindesetre a sorozat sokkal jobb, a mozifilm egyfajta kiegészítés a teljesség igénye nélkül.

Adatok:

  • Angol cím: Eureka Seven – good night, sleep tight, young lovers-
  • Japán cím: Koukyoushihen: Eureka Seven – Pocket ga Niji de Ippai交響詩篇エウレカセブン ポケットが虹でいっぱい
  • Írta/Történet: Hiroshi Haraguchi, Tomoki Kyoda,Yasushi Muraki
  • Rendezte: Tomoki Kyoda
  • Karakter design: Kenichi Yoshida
  • Megjelenés éve: 2009 (04.25.)
  • Típus: mozifilm
  • Terjedelem: 115 perc
  • Műfaj: sci-fi, akció, romntikus-dráma, vígjáték, mecha pszichológiai
  • Stúdió: BONES, Kinema Citrus
  • Zene: Naoki Sato
  • HivatkozásokANN (eng), AniDB (eng), Official site (jap)
(Visited 101 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .