Pearl S. Buck: Liang asszony három lánya

Pearl S. Buck: Liang asszony három lánya

Pearl S. Buck: Liang asszony három lánya

Pearl S. Buck utolsó megjelent remek műve, a Liang asszony három lánya, mely méltó bezárása magáról Kínáról, és a kínai emberekről szóló regényeinek.

Hasonlóan korábbi műveihez, e művében is a kínai ember érzései, hazaszeretete, filozófiája kerül kibontásra, a Mao-cetung vezette kommunista uralma alatt élő anya, és három lányának kálváriája során. Az írónő nem akar rosszat mondani ezekről az időkről, vagy elítélni.

Egyszerűen csak feltárja azt, hogy egy szerető anya, azért hogy megvédje gyermekeit, Amerikába küldi őket tanulni. A három lány, annak ellenére hogy az imperialista nyugaton él, és nyugati szellemiséget szív magába, mégis mindenek előtt kínainak érzi magát, és amikor az új kormány haza hívja őket, mint híres tudósokat, hogy Kína jövőjét szolgálják, gondolkodás nélkül engedelmeskednek.

De Kína sokat változott gyerekori emlékeikhez képest, és maga a szerető édesanya, a bölcs, étterem tulajdonos Liang asszony se tudja megelőzni azokat a tragédiákat, melyek majd lányait sújtják. De Liang asszonyt bármilyen bánat is érje, a sorozatos társadalmi atrocitások, és barbarizmus során, finom műveltsége, a kínai nép nagyságába vetett hite, és reménye egy boldogabb jövő eljövetelében, hihetetlen optimizmussal hatja át az egész könyv mondanivalóját. A dicső Kína évszázadokon keresztül a világ legnagyobb birodalma volt, élen járt a tudományok terén, míg nyugaton még a papír és a puskapor sehol sem volt, addig a birodalom évekkel nyugat előtt járt.

Megható, érzékeny, mégis részletes képet fest a kínaiak „zárt”, összetartó civilizációjáról, kitartó értelmiségi emberek küzdelméről, és a szerelemről, hiszen csak 3 fiatal kínai leányzóról van szó.

Linkek: Alexandra | Libri.hu |Tercium kiadó

(Visited 135 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .