Fan Wu: Február virágai (2008)

Fan Wu: Február virágai (2008)

Fan Wu: Február virágai

Fan Wu műve, a Február virágai, 2008-ban jelent meg az Ulpiusz-ház kiadásában, a Gójátékossal, Égi szerelemmel, és a Jáde átkával egy időben. Az Ulpiusz-ház e sorozata, az eddig elzárkozóttnak, és elérhetetlennek tűnt Kína minden napjaiba, történelmébe enged betekinteni, és elsősorban a nők helyzetére, és a 60-70-es években zajlódó kultúrális forradalom következményeire reflektálnak.

Fan Wu Kínában született, egy vidéki kis faluban, mivel értelmiségi szüleit a kultúrális forradalom miatt telepítették ki. 1985-ben elhagyták ezt a farmot, és Nanchangba költöztek. Ezután a 90-es évek közepén a Yat-Sen Egyetemen kínai nyelv és irodalom szakon diplomázott le, és később, egy Stanford egyetemi ösztöndíjjal jutott ki a lány az USA-ba. Itt kezdett el írni, elsősorban verseket, esszéket, majd első regényét, a debütáló Február virágait, immár angol nyelven írta meg, 2006-ban. Ezt a művét 8 nyelvre fordították le, és díjakat is nyert vele, és ettől kezdve hivatalosan is az írással kezdett el foglalkozni. Angol és kínai nyelven is publikál. Legújabb műve, 2009 során fog megjelenni külföldön, remélem majd ezt is olvashatjuk magyar fordításban.

A Február virágai két lány életét meghatározó találkozásáról szól, egy tiltott, és mind a mai napig ellentétes érzelmekkel kezelt szerelemről. Végig követhetjük, hogy az elvont, magába forduló, jó tanuló, zárkózott, mindig csak az olvasásnak élő, első éves egyetemista Ming, hogyan találkozik a nála 6 évvel idősebb Jennel. Ming a tipikus „jó kislány”, míg Jen, a gyönyörű és csábító szépség, aki egymás után váltogatja a férfiakat, céljai elérése érdekében bármire hajlandó lenne. Mégis, e két teljesen különböző személyiségű lány, egyszerre érez ellenállhatatlan vonzalmat és taszítást a másik iránt.

És bár szerelmük teljesen ártatlan marad, sőt, egyértelműen nem is mondják ki a könyvben, hogy szeretik egymást. Mégis, az a finomság, ahogy Fan Wu leírja Ming érzelmeinek változását, hogy hogyan válik lányból érett gondolkodású nővé, és hogyan emészti fel múltját a benne rejlő, fel nem ismert érzelem Jen iránt. A korabeli lányok egyetemi élete mellett, olvashatunk csalódásokról, tragikusan végződő szerelmi viszonyokról, a diákság hétköznapjairól, és a velük szemben támasztott elvárásokról, és mindazon társadalmi különbségekről, melyek Kína területének különböző részeiről érkezőket érintik.

Nagyon kellemes olvasmány volt, és szívesen kezembe venném az írónő további műveit is. Merem bárkinek ajánlani, aki egy kicsit elgondolkodtató, romantikus regényre vágyik, ami egyben Kína egyetemistáinak életébe is betekintést enged, persze a 80-90-es évek fordulóján zajlik a történet, így nem az aktuális állapotok kerülnek benne előtérbe. De ettől független a társadalmi helyzetek alakulása miatt érdekes olvasmány lehet.

Adatok

  • Cím: Február virágai
  • Szerző: Fan Wu
  • Kiadó: Ulpiusz-ház
  • Készült: 2006
  • Kategória: szépirodalom > romantikus
(Visited 97 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .