Viper’s Creed (TV-sorozat; 2009)

Viper’s Creed (TV-sorozat; 2009)

Pihenő gyanánt a nagy rajz maratonom közepette, belevetettem magam az általam legjobban várt animébe. A Viper’s Creed-et a Sony 2008-ban készítette, és 2009 januárjában kezdték el vetíteni a japán tévékben. Eddig az első 5 része érhető el angol felirattal (12 részes lesz egyébként), és minden van benne eddig, ami a gyengém.

Esti animézésem során egy huzamban ledaráltam ezeket a részeket, és meg kell hagyni nagyon jó benyomást tett rám. Igényes animáció, kifejezetten dallamos zene, sőt még a háttérzenék is kiemelkedőek, és a sztori sem lankad, az események már az első réstől kezdve pörögnek rendesen. Emellett van benne jó adag dráma, a főszereplők magánéleti, múltbéli bűneivel, problémáival kapcsolatban. És a látványvilág… Woa… Igaz a CGI erősen meglátszik rajta, de azért nagyon szép, főleg a karakterek  (akik ugyan tipikusak), adják meg a sorozat hangulatát. Alapvetően nincs benne túl sok újdonság, és hasonlít a Ride Back-hez is egy kicsit, sőt, a hangulata nagyon is, főleg hogy ugyanolyan motorszerű kütyük vannak benne, amik átalakulnak két lábon járó mechává. Ennél pontosabban nem nagyon írhatom körül, nem vagyok otthon a szakkifejezésekben ezen a téren, csak azt tudom, hogy jól néz ki, tetszik, és nagyon is leköt a sztori, sőt, várom már nagyon a következő részeket!

Alkotók: Hát erről túl sok információ nem áll még rendelkezésemre, legalábbis az Anime News Network adatbázisa alapján, máshol meg még lusta voltam utána nézni. Amit tudni lehet, a rendező, Shinji Aramaki olyan műveken dolgozott korábban, mint pl.: AD Police Files (OVA), Applessed moviek, Astro Boy, Bubblegum Crisis, Gasaraki, Fullmetal Alchemist, Soul Eater, Witch Hunter Robin, Wolf’s Rain, stb. Ahogy így elnézem a hosszú listáját, pont a kedvenceimben dolgozott, úgyhogy nem csoda, ha ez a munkája is tetszik ^^. Az Applesseden pedig nem is csodálkoztam, mert a harci jelenetek, és a mechák manöverezései nagyon is emlékeztettek ugyanerre az animére.

Az másik rendező, kivel Shinji Aramaki együtt dolgozik, a szintén a különleges animációjú, és igényes munkáiról ismert Hiroyuki Kanbe – korábbi alkotásai: Afro Samurai, Le Chevalier D’Eon, Cowboy Bebop movie, Chrono Crusade, Saikano, Kite, Jyu Oh Sei, Kurau: Phantom Memory (hinnye ezt még mindig nem néztem végig, pedig már annyi mindenki kapcsán jukattam ki erre az animére).

Az epizódok rendezéséért Masano Akahoshi felelős, az ő neve a Dual Masters, a most is futó To Aru Majutsu no Index és a Zone of the Enders kapcsán lehet ismerős.

Szóval nagyon is figyelemre méltó alkotók, animátorok áltak össze az anime megalkotásához, így szerintem ez is hozzájárul ahhoz, hogy ennyire élvezhető és izgalmas lett, már ami az én értékelésemet illeti ^^.

Történet: A távoli jövőben járunk, ahol a globális felmelegedés következtében, a tenger ellepte a városokat, sok települést elpusztított, így az emberek szinte a levegőben kénytelenek élni. Ám persze ennél sokkal nagyobb csapás is súlytotta az emberiséget, mégpedig III. világháború formájában, aminek elvileg már 8 éve vége van. Hiába azonban a látszólagos fegyverszünet, a terrorista szervezetek és egyéb partizán csapatok, továbbra is folytatják a maguk kis magán akcióikat. Ezek között az állapotok között kötünk ki egy hiper modern városban, ahol a rendet egy különleges katonai szervezet tartja fenn, a PMC, melynek központjában, az Alcon Global Biztonsági cég keretein belül játszódik a történet, még pedig a Viper egységek irányítói a főszereplők. A Viper tulajdonképpen a csapat neve, aminek tagjaival közelebbről is megismerkedhetünk a történet során, és ők használják azokat a különleges mechákat, amiket a fentiekben próbáltam a magam „konyhanyelvén” körbe írni.

A Biztonsági cég érdekessége, hogy nem tartozik sem a rendőrséghez, sem más civil szervezethez, inkább olyan, mint egy őrző-védő cég, mely a fizetés mértékétől függően teljesít szolgálatot a város védelme érdekében. És persze mivel jó nagy csete-patékba szoktak a tagok kerülni, így a békére vágyó lakosság ellenszenvét sikeresen kivívták. Persze a csapattagok is az elvégzett munka arányában kapnak fizetést, így nemcsak a különböző csapatok, de maguk a tagok is versenyeznek egymással. Na, ennyi körítés után jöjjenek a szereplők:

A történet elején a Viperekhez egy új operátor érkezik (ő koordinálja a helyszínen mozgó egységet, végülis a partnere a bevetésen lévő Viper pilótának), Sakurako személyében. Az ő szemén keresztül fogjuk megismerni csapatának többi tagját (egy csapatban 5-en lesznek pilóták, és mindegyikükhöz tartozik egy-egy operátor is). Először is ott van Sakurako partnere, Saiki. Saiki, mint ahogy az el is várható, egy szótlan, elég félelmetes és távolságtartó alak, szemben az életvidám, és hangoskodó Sakurakóval. Saiki a bevetések során még az életét is hajlandó kockáztatni, egy-egy ellenséges mecha megfékezése kapcsán, ami valljuk be, elég ritka a csak pénzzel foglalkozó csapattagjaihoz képest. Nagyon titokzatos egy figura, és elég sőtét, vértől terhes múltja van.

A csapat  szépfiúja, Rudra, a szoknyapecér, mindig viccelődő, ugyanakkor a csatamezőn egykor „Halálistennek” nevezett szőkeség, aki háborús élményei miatt elég nagy kínokat kell, hogy kiáljon, de persze ezt a kis „gyengeségét” jól álcázza lazaságával, na és mesterlövészi képességeivel, ugyanis 3 km-es távon belül, még egy almát is eltalálna. (Kísértetiesen hasonlít a Full Metal Panic! Kurz-éjára.) Az ő operátora, az iránta gyengéd érzelmeket tápláló Kelly, aki Sakurakóval szemben nagyon is ellenséges, és csípős megjegyzésein kívül nem nagyon ad magáról pozitív életjelet.

Persze nem hiányozhat a nagymellű bomba csaj karakter sem egy menő csapatból, ő Norma, akinek ami aszívén, az száján is, és bár elég számító kis pénzéhes dögnek mutatja magát, azért nagyon is érzelgős, főleg a szomorú múltja miatt, és egy elszakadt kötelék is nyomja a lelkét.

A csapat izomagya, Walter azonkívül, hogy mindig édesanyja intelmeit hangoztatja, túl sok mindent még nem csinált eddig. Na, de majd a 6. részben pont ő rajta  lesz a hangsúly, úgyhogy ez a helyzet biztos javulni fog.

A csapat legfiatalabb és legfrisebb újonca, Haruki-kun, aki az édesapja miatt lépett be a csapatba, úgynevezett „blademan„-nek (elfelejtettem, hogy a mechák vezetőit így hívják). Harukinak az édesapja a cég igazgatója, és ő cseppet sem örül annak, hogy a kis fia egy ilyen, a társadalom által „alantasnak” tartott munkát végez. Hát igen, a tipikus apa-fiú konfliktús gyökerei lelhetőek fel kapcsolatukban, és a srác egy-egy kifaakadása kicsit Shinjisre sikeredett a Neon Genesis Evangelionból, de szerencsére hamar kinőtte. Egyébként ő az a tipikus hős, aki még hisz abban, hogy ez a lepusztult világ jó hely, vannak értékes emberek, van becsület, tisztesség, szeretet, és meg ezért meg is akarja védeni a szülővárosát mindenáron. Szerencsére nem is kell kiábrándulnia ebből az illúzióból, mert a csapattagok bármennyire is ellenszevesnek tűnnek kezdetben, ugyanolyan szimpatikusak, és viszonylag összetartóak lesznek.

A történet lényegében a szereplők profilját fejti ki egy-egy epizód erejéig, illetve minden rész epozódikus jellegű (eddig), melyben egy-egy bevetésüknek, megbízásuknak lehetünk szemtanúi. A karakterek jellemének kibontása mellett, persze egy kicsi hangsúlyt kap a háború okozta begyógyítatlan sebek, és egy pusztoló világ, romló, káosszal teli értékei.

Vélemény: Nekem nagyon tetszik, de ezt már említettem egy párszor ^^. Szerintem nem olyan nehezen emészhető alkotás, sőt inkább könnyed szórakozást nyújt, bár az első rész annyira gyors volt, hogy kellett egy kis idő míg ráhangolódtam. De alapvetően, aki egy jó kis akciódus, sci-fi animére vágyik, posztapokaliptikus világgal, drámával, annak jó választás lehet.

Az anime igényességét pedig nem győzőm hangsúlyozni. Az opening és az angol ending, mindkettő fülbemászó dallammal bír, az animációk is jók ez alatt, és remélem, hogy hamar kiadják az Op/Ed singeljét, mert nem győzőm újra és újra meghallgatni. =)

Anime adatok:

  • Angol cím: Viper’s Creed
  • Japán cím: ヴァイパーズ・クリード
  • Írta/Történet: Masano Akahoshi
  • Rendezte: Shinji Aramaki, Hiroyuki Kanbe
  • Típus: TV-sorozat
  • Terjedelem: 12 epizód
  • Műfaj: akció, mecha, sci-fi, terror, robot, dráma
  • Stúdió: Sony Pictures Entertainment (Japan) Inc., Animax
  • Opening theme: „R.O.C.K.” ~ iLL
  • Ending theme: „Ai no Oto (English version)” ~ moumoon
  • Kapcsolódó oldalak: Hivatalos honlap / ANN /
(Visited 49 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .