Liza Dalby: Muraszaki meséje

Liza Dalby: Muraszaki meséje

Muraszaki meséje

Muraszaki a XI. században élt udvarhölgy, aki első személyben meséli el kalandos életét, amelyben megelevenednek a hétköznapok és a császárság ünnepi pillanatai is, és természetesen maga a Gendzsi, minden idők leghíresebb japán regénye, amely különös módon mindenki életén úrrá lett, aki csak olvasta. A szerző számos országban sikerkönyvnek számító regénye korhű és szenvedélyes „keleti szőttes” a császári udvar életének intrikáiról, a korabeli Japán politikai és szerelmi cselszövéseiről; humorról és költészetről, és nem utolsósorban a szerelem művészetéről, úgy ahogyan azt a Távol-Keleten művelik.”

Liza Dalby második best sellere a Muraszaki meséje. Bár nem a gésákkal foglalkozik ez a műve, de mégis kapcsolatba hozható velük, hiszen a gésák is, mint a regény hősnője, Muraszaki, művészi tehetséggel, intelligenciával rendelkeznek, s a férfiak szórakoztatása, kiszolgálása a feladatuk. Muraszaki csak abban különbözik tőlük, hogy ő a 11. századi Japánban, a császári udvarban élt, mint udvarhölgy. Fenn maradt napló töredékeiből alkotta meg Liza Dalby e visszaemlékezésszerű önéletrajzi regényét, mely egy érzelmekkel teli nő életébe enged bepillantást.

Ki ne hallott volna még a világirodalom első romantikus-kalandregény sorozatának tartott Genji Monogatariról (Gendzsi Regénye). Liza míg Japánban gésaként hódította a férfi szíveket, s keményen képezte magát, még ideje jutott arra is, hogy a Gendzsi Regényének feltételezhető írónőjéről részletes kutatásokat végezzen. A regényének megírása azonban nem csak hiteles dokumentumokon alapszik, hanem saját tapasztalatait is beleszőtte a könyv történetébe.

Gendzsi Regényét akár Krúdy Gyula Szinbád novelláihoz is hasonlíthatnánk, hiszen Gendzsi ugyanúgy mint Szinbád, folyton a szerelem ösvényén bojongott, egyre több női szívet hódított meg, s tört össze. A császári udvar törvénytelen hercege, ki az apai kegyből kiesve csak szeretői, ágyasai számának gyarapításával foglalkozott, erotikus és titokzatos légkör lengte körül.

A Muraszaki meséjében e regény keletkezésének lehetséges története elevenedik meg, egy olyan nőt állítva a középpontba, ki a császári udvar intrikái elől menekül az írásba, s bár művelt, intelligens, a férfiak uralta világban nem tud másképp érvényesülni csak elbeszélései révén. Fantázia világa határtalan, s élete se mondható egyhangúnak. Vajon tényleg ő a híres Gendzsi regények megalkotója? Első személyben meséli el életét, s a regényének történetét is egyben, mely nem egy, hanem több tucat ember életét változtatta meg, s befolyásolta. Izgalmas, lebilincselő olvasmány.

Liza Dalby további művei: Kimono: fashioning culture (1993), East wind melts the ice (2007)

Ulpiusház, 2000.
Megrendelhető innen.

(Visited 145 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .