Liza Dalby: Gésa

Liza Dalby: Gésa

Liza Dalby: Gésa

„A szerzőnő a gésák titokzatos hétköznapjaiba avatja be olvasóit – de szó esik az öltözködésben, a vallásban, a művészetekben való jártasságukról, a férfiakkal való sokszínű kapcsolatukról, vagy a nemzeti identitástudatukról, hiszen a gésák a mai napig az ősi japán tradíció művelői, a felkelő nap modern és globalizált országában. Liza, egy fiatal amerikai egyetemista Kiotóba utazik, hogy a legendás és titokzatos gésák életét tanulmányozza. Azonban kutatásai eredménytelenek maradnak, pedig ő szeretné első kézből is megismerni ezt a japán kultúrában kiemelt helyen álló „intézményt”. Ezért feladja eddigi életét, kilép a megfigyelő előkelő szerepköréből, és beáll gésának…”

Liza Dalby, az első nyugati gésa, rettentően kitűnő megfigyelő, érdeklődő, s kiválóan ért élmény beszámólójának élvezetes, fordulatos, izgalmas előadásához, jelen esetben megírásához. Rejtett humorral, de ugyanakkor a gésák iránti feltétlen alázattal ír benyomásairól, tapasztalatiról.

S ez a mű tekinthető a legelső alkotásnak, mely hű képet ad a gésák életéről, tanulmányairól, mindenféle túlzás, titokzatosság nélkül, egy nyugati ember szemével láttatva, de ugyanakkor elfogatatva e teljesen idegen, s szokatlan kultúrkör szokásait, hagyományait.

Alapos munkával járt utána a gésaság eredetének, melyre többször is kitér tanulmányai során. Élménybeszámolói olyan hitelesnek tűnnek, mintha mi magunk is ott lennénk mellette, s átélnénk ugyanazokat a megpróbáltatásokat, mely elől egy emancipált nyugati nő könnyen megfutamodhatna.

Liza Dalby követendő példa arra, hogy bármennyire is érdekelhet bennünket egy kultúra, rajonghatunk érte, de lehet, hogyha valóban oda utazunk, s első kézből, a magunk bőrén tapasztaljuk meg a „rideg valóságot”, már nem is tűnhet annyira vonzónak az adott dolog. Szerencsére az írónő nem ilyen érzelmekkel távozott gésaságából, hiszen önszántából vállalta azt a „Nőt” próbáló feladatot, hogy egy év leforgása alatt elsajátít mindent, amit egy hivatásos gésának tudnia kell, s megpróbál érvényesülni, dolgozni egy olyan világban, ahol a művészet, a tehetség és az intelligencia a meghatározója egy nő sikerének.

Ulpiusház, 1983.
Megrendelhető innen.

(Visited 99 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .