Bishoujo Senshi Sailor Moon (japán musical, 2002)

Summer Special Musical Bishoujo Senshi Sailor Moon (japán musical, 2002)
Mugen Gakuen -Mistress Labyrinth- (無限学園~ミストレス・ラビリンス~)

SeraMyu

Naoko Takeuchi felejthetetlen képregényéből (mangájából) számtalan adaptáció készült, a kilencvenes évek elején animeként (japán animációs film)látott napvilágot, 2005-ben live-action tv-sorozatként (erről tavaly írtam) is futott, és most felfedeztem egy újabb változatát: egészen 1993-tól 2005-ig, aszínházakban is bemutatták musicalként. A musical SeraMyu néven vált ismertté az interneten (rövidítés a Sailor Moon Musical kifejezésből). A Sailor Moon anime, és mangát ötvöző musical, 29 külön álló darabot szült, melyek 800 előadást értek meg 1993 nyarától kezdve, több szerep osztással. A musicalek zenéit Akiko Kosaka szerezte, a dalszövegeket Kayoko Fuyumori és Junya Saiki írták.

A musicaleket a Bandai produkciójában készült, és minden évben háromszor került bemutatásra a japán iskolai szünetekkel egy időben. Télen általában a Sunshine Színházban mutatták be (Tokió, Ikebukuro negyed), nyáron pedig egy turné keretében nagyobb Japán városokban került bemutatásra. A musicelek és az eredeti manga és anime között sok a hasonlóság, bizonyos jeleneteket, dalokat átvettek (pl.: La Soldier, Ai no Senhsi, Salior War), de sok volt az újítás is, főleg, hogy 1 évben többször is bemutatásra került a darab, így a készítők kisebb-nagyobb változásokat eszközöltek rajtuk. Szinte az összes előadásból készült videó felvétel, és a darabokban elhangzott dalok 20 albumot is szültek.

A musicaleket 3 „stage”-be sorolták, a színészek alapján. Általában az alapján, hogy ki játszotta a főszereplőt, Sailor Moont. Az első stage Anza Oyama címszerepével kezdődött, ő volt egyben a legtovább Sailor Moon, 5 évig láthatta a japán közönség színpadon, utána énekesi karrierbe kezdett (de ő is a leghíresebb Sailor Moon karakter). A második stage-ben először Fumina Hara volt Sailor Moon, mindössze 2 évig, őt követte Miyuki Kanbe 2000-ben, majd 2001-től, 2005-ig Marina Kuroki vette át a staféta botot, aki szintén sokáig játsotta szerepét, mellesleg ő volt a legfiatalabb Sailor Moon 12 évesen! A harmadik stage már maradt Marina Kuroki címszereplésével, és ebben csak 3 záró darab került bemutatásra, mely egyben a darab futásának végét is jelentette.

Linkek: SailorMoon Musicals (Wiki); SeraMyu (Wiki); Dalszövegek/Musical adatok (eng); SeraMyu videók (eng).

Nekem a 2002-ben bemutatott Mugen ~ Gakuen – Mistress Labyrinth- alcímmel ellátott darabhoz volt szerencsém. A történet a Salior Moon anime sorozat 3. évadának idején játszódik, azaz a Sailor Moon Super-ben, amikor is Uranusz, Neptun, Szaturnusz tündérek színtérrre lépnek, illetve a Death Bustersek megérkeznek a földre, hogy Paranoia 90-ennel elpusztítsák a bolygót. Az alap szituáció maradt, de pl.: új karakterek is kerültek a darabba egy komikus földön kívüli család személyében. A színészi játék nekem nagyon aranyos volt, pl.: a Sailor Moont alakító Marina Kuroki nagyon tetszett, a hangja is bájos, és Usagi stílusát idézte a megjelenése is.

A táncok, illetve színpadi mozgás nekem kicsit kevésnek tűnt, de voltak gyönyörű dalok. Mamorut is kellően jóképű, és jó hangú színész alakította Kenji Urai személyében. Pl.: Uránusz (Nao Takagi) és Neptune (Yuuka Asami) dalai meghatóak, és
csodás hangzásúak voltak, látszott is rajtuk, hogy érettebb és idősebb színészek, mint a darab többi szereplője. A Death Bustersek is kiemelkedőek voltak, náluk a tánc is látványos volt. (Szereposztás itt.) A körülbelül 2 órás darab nagyon kellemes élményt nyújtott, hol komikus volt, hol megható. A darabhoz „Behind the Stage” címen találhatóak making of videók, és ott is szimpatikusak a szereplők, látszik hogy milyen nagy lelkesedéssel, és odaadással készültek a szerepükre. Screenshottok a darabból:


Ezen kívül a Shin Kaguya Shima Densetsu (Kaiteiban) – Marinamoon Final (2005, Winter Special, 新かぐや島伝説(改訂版)-ból tudtam pár jelenetet, sőt, youtube-on is lehet belőle találni részleteket (íme egy pár). Ebben a darabban Enternal Sailor Moonként tűnik fel Marina Kuroki, és a ráadásban láthatunk tőle egy megható búcsút,

mivel ez volt a SerMyu Musical sorozat utolsó, záró darabja. A Sailor Moon musicalekben szereplők közül sokan karriert futottak be a könnyű zenében, vagy idolokká, zenészekké váltak. A SeraMyu musicalek megtekintése a nagy Sailor Moon fanoknak ajánlott. Srceenshottok a darabból:


Japanese Cast Musical / Macskák (2009. november 11 – 2010. március 31.)

Ha már a japán musicalek világába kalandoztam egy kicsit, véletlen láttam egy előzetest az új Macskák musical japán átdolgozásáról (a Trapeze című anime egyik része végén), melynek 2009. november 11-én volt a premierje Yokohamában, és egészen 2010. március 31-ig lesz látható. A darab szenzációja az, hogy a Canon Cats Színházban kerül bemutatásra, mely egy speciálisan erre tervezett, egy emeletes, 1100 férőhelyes csoda építmény, extravagánzs díszletekkel, melyet teljesen úgy alakítottak ki, mintha egy macska perspektívájából látnánk egy várost.

És miért pont Yokohamába épült fel? Pusztán azért, mert már van itt pár ehhez hasonló épület, pl.: a Yokohama Chinese dumpling lunch box, vagy a Yokohama F-Maroins megaphone. A Macskákat először 1983-ban mutatták be Japánban, és 8 nagyobb városban játszották folyamatosan, ami 7308 előadást ért meg, ezzel a legnépszerűbb darab is egyben Japánban. Hogy a darabot még közelebb hozzák a közönséghez, minden dalszöveg, és párbeszéd japán nyelvre került átfordításra. A darab professzionilátását mutatja, hogy rendkívül kiváló táncosokat, színészeket, és lenyűgöző látványvilágot vonultat fel. Ebből a szempontból sokkal, de sokkal érettebb, kidolgozottabb alkotás, mint a fenti SeraMyu.

A Youtube-on találhatunk is belőle előzeteseket, illetve a zseniális táncosok próbáiról is néhány felvételt.

Linkek: topix.com (news from Japan); Yokohama official page (eng); examiner.com (eng); Youtube (előzetes); Yokohama új színházának bemutatása, és előzetes a Macskákból:

A Macskákon kívül még lehet nézegetni más japán musical részleteket pl.: az Oroszlán királyból,  a Szépség és szörnyetegből YouTube-on (link), valamint zárásképp egy kis extra infó: a Death Note rajongóinak figyelmébe ajánlom, hogy e nagyszerű anime sorozat filmes adaptációjában látott Tetsuja Fujiwara a Rómeó és Júlia című darabban is láthattuk, mint a címszereplő hős szerelmes. Íme a Youtube-ról egy szívszorító jelenet vele:

(Visited 35 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .