Norman Mailer: A hóhér dala I.

Norman Mailer: A hóhér dala I.

A hóhér dala
A hóhér dala

Norman Mailer életéről, és egyik leghíresebb regényéről, a Meztelenek és holtakról, már írtam egy bejegyzést az előző hónap végén (sőt, ez volt az utolsó bejegyzés a 2009-es őszi archívumban). A múlt héten egy újabb művét vettem a kezembe: a Gary Gilmore életét, és halálát feldolgozó, két kötetes A hóhér dala című regényét. A hóhér dala, eredeti címén „The Executioner’s Song” 1979-ben jelent meg az USA-ban, és Mailer ezzel a regényével 1980-ban Pulitzer díjat is nyert.

Egy újabb tényregénnyel van dolgunk, Capote Trumantól a Hidegvérrel című alkotáshoz hasonlítható. Norman Mailer ezúttal nem saját tapasztlatait, és fantáziáját használta fel a regény megírásához, hanem egy megtörtént rabló gyilkosságnak, és annak elkövetőjének, Gary Gilmore-nak a tetteit, személyét mutatja be, akit két rendbeli előzetesen eltervezett gyilkosság miatt halálra ítéltek Utah államban, és kivégeztek 1977. január 17-én.

A történethez a családtagokkal, ismerősökkel, rendőrökkel, a bírósági tárgyalásban résztvevő felekkel készített interjúkat használta fel az író. A regény első kötete a gyilkosságokhoz vezető utat mutatja be, részletes leírásokkal, és Gary ismerőseinek bemutatásával. A második kötet már Gary kivégzéséről, és családtagjainak érzéseiről szól.

Ez a könyv is elgondolkodtató volt, mivel az elkövető, Gary, fél életét börtönben töltötte, hiszen fegyveres rablásért 20 éves korában több mint 10 év börtön bűntetésre ítélték. A börtönben depresszióra való hajlama miatt egy elég erős mellékhatásokkal bíró gyógyszerrel is kezelték, így mire 35 évesen szabadult, kisfiú lélekkel, és a börtönhöz szokott durva, vad életmóddal került ki a való életbe. Hiába segítette odaadóan a családja, a barátai, mégsem tudott beilleszkedni a társadalomba, és előre lehetett látni, hogy a sorozatos kudarcok végén, valami nagy balhét fog elkövetni. És igen.
Amint kikerült a börtönből, azonnal akart magának családot, munkát, hasznos akart lenni a családjának. Ezért kérdőjelezhető meg a büntetőjog, hogy oké, elkövetett valamit, x évre leültetik, de a börtönben a kemény élet, a kegyetlenség, tönkre teszi egy fiú fiatalságát, és jellemét, mégha nagyon intelligens, éstelmes srácról is van szó. Gary magas intellektuális tudással rendelkezett, de a börtönön kívüli életről semmit sem tudott. A sok feszültség, alkoholba folytott bánat, az erőszak vezetett tettéhez, hogy két családapát kegyetlen hidegvérrel végzett ki.

Mindezt Norman Mailer nagyon valósághű, részletes leírásokkal gazdagított tolmácsolásában olvashatjuk. Azt hiszem, ezzel a regényével, és a Meztelenek és holtakkal a kedvenc írómmá nőtte ki magát. 🙂

Link: libri.hu (könyv).

(Visited 152 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .