Orvosok határok nélkül – House vs Jack Black (összehasonlító cikk)

Orvosok határok nélkül – House vs Jack Black (összehasonlító cikk)

House vs Jack Black
House vs Jack Black

Mi a közös a cinikus, ám életmentő agytröszt, Doktor Ház, és a titokban praktizáló páratlan sebész, Black Jack között? Mindketten öntörvényűen gyógyítanak, hűvös személyiségük álcája mögött pedig az igazságot kutatják, miközben a halálos kórokozóknak hadat üzenve vívják krimibe illő csatáikat. A két nagy múltú karakter közötti párhuzam azonban nem merül ki ennyiben, a továbbiakban szemrevételezzük (pici szubjektív részrehajlás mellett) a hasonlóságokat Japán és Amerika különc kuruzslói között. (Megjelent: Mondo Magazin 2012-es májusi szám; VI. évfolyam, 5. szám)

Csodálatos elmék végzetes nyavalyákkal szemben

Tezuka Osamu harmadik legnépszerűbb karaktere, az 1973 óta babérokra törő Black Jack, ki keresztöltésekkel tarkított arccal, Szörnyella de Frász fodrászától kölcsönzött hófehér melírral kezdte el orvosi tevékenységét Japánban. A több manga-anime feldolgozást megért szereplő, még egy hazánkban megjelent mozifilmet is magáénak tudhat. Ez az 1996-os popcorn ropogtató movie fog alapot nyújtani engedély nélküli műtétetek végző japán hősünk, és ironikus megjegyzéseiről hírhedt Dr. Gregory House géniusz lényének összeméréséhez. Az animében ugyan egy konkrét eset keretében ismerhetjük meg a szuperemberekkel, titokzatos vírussal küzdő dokit, de ez éppen elegendő néhány szemfüles észrevételhez. Dr. House-t pedig nem kell bemutatni, a maga pimaszul pesszimista, „addig kiabálj a beteggel, míg meg nem gyógyul” fricskáival kiegészítve reformálta meg a drámáktól túltengő kórházsorozatok könnyes elmúlásba olvadó tömegét. Briliáns Sherlock Holmes imitátorként, a pácienseit gúnnyal és tömény őszinteséggel terrorizáló figura Hugh Laurie színész alakjában vált modern korunk oknyomozó diagnosztájává. House mögött pedig éppoly fényes pályafutás áll 2004-től kezdve, mint japán vetélytársa esetében, de minden jónak egyszer vége lesz elv alapján, idén 8 évad után a képernyőről sajnos nyugdíjba vonul humoros fapofánk. Hogy mi a titka e két különböző világban élő egyéniség sikerének? Nézzük, mit tudnak ők ketten, amit még a Vészhelyzet szereplői sem pipáltak.


(Kiegészítés, ami nem jelent meg nyomtatásban: 2010-ben a Geneon Universal Entertainment (animációs film stúdió, kiadó, forgalmazó) Japánban elkezdett sugározni egy pár perces reklámot a Felkelő Nap országában. Ebben a reklámban Dr. House és Black Jack először szerepelt együtt, sőt, ez volt az első olyan promóciós anyag, amelyben egy Tezuka figura egy amerikai élőszereplős franchise-zal került egy képernyőre. A minitörténet szerint, Black Jack éppen Amerikába utazik House-hoz, hogy annak diagnoszta csapatának legyen az új tagja. Érdekesség,hogy a Geneon adja ki a Dr. House-t is Japánban, és a reklám után jelent meg nem sokára a sorozat 4. évadja a szigetországban.)


Nem mindennapi szexepilek

Ha már részleteztem Jack Black, alias Hazama Kurō őszbe vegyülő Frankenstein-szerű megjelenését a kezdetekben, akkor House-t sem hagyhatjuk ki a külcsín feltérképezésből. A bozontos bicebócánk, egy elbaltázott műtét miatt sántikálva szeli a kórház folyosóit, így megjelenésének elengedhetetlen kiegészítője laza öltöny-póló kombinációi mellett a bot. Jack Black ugyanakkor mintha egy vámpírfilm elegáns Drakulája lenne, mindamellett a fekete szmokingba hajló szerelésével inkább tűnik alvilági gengszternek, mint tehetséges sebésznek. A megtévesztő külső testi fogyatékkal kiegészülve, így jellegzetes ismertetőjeggyel ruházza fel őket.

A karakterisztikus küllem mellett másik közös pontjuk a magány. House igazi antiszociális lény, emberi kapcsolatai az élcelődő gúny és összeférhetetlenség talaján véreznek el. Jack Black sem bővelkedik barátok terén, egy kísértetháznak is beillő kúriában él sötétségbe burkolózva, amíg hidegen szemléli a környezetében megjelenő embereket, bár House-szal ellentétben a nyílt kedvesség is kenyere, főleg, ha igazságtalanul szenvedőkkel kerül szembe. Azonban a lelkiismeretes orvosok minden eszközt megragadnak, ha egy beteg élete a tét, legyen a módszer éppen illegális, vagy etikailag megkérdőjelezhető. House rejtvényszerű fejtegetései során próbálja megtalálni a páciens szenvedésének rákfenéjét, míg Jack is szívtelen kegyetlenség látszatával feszegeti a fájdalomtűrés határait a megoldás kedvéért. A magának való életvitel mégsem mindig állja meg a helyét, mindkét figura kap maga mellé egy-egy poénforrást egy furcsa baráti összeállításban. Morgó amerikai dokink oldalán Dr. James Wilson oldja a hangulatot, és mint egyetlen House-szótárral bíró egyén bocsátkozik élcelődő szócsatákba és fogadásokba lökött cimborájával. Jack sem marad lelki simogatás nélkül, hiszen a kislány testtel megáldott Pinoko nemcsak biológiai szükségleteiről gondoskodik (pedofil hajlamok szigorúan kizárva, csak House keveredett egy kiskorú flörtölős ostromába).

Mi a helyzet a szerelemmel? Egyik féltől sem kell várni nagy love story-kat, bár House körül döngicsélnek a nők lépten-nyomon (talán a tapló stílus minden hölgy G-pontja?), először a barnából szőkévé transzformálódó Cameron, majd a szabályokat mindig betartó, szexi főnök, Cuddy esik a csapdájába. Jacket egyfajta szentimentális légkör lengi körül, bár hosszabb távú románcok nála se bontakoznak ki, azért egy szőke bombázó kétértelmű közeledését talán nemcsak orvosi képességeinek köszönheti. A hasonlóság nem végső, de egyik jellegzetes momentuma még a zene szerepe e polihisztor észkombájnok életében, ugyanis Jack és House is kitűnően zongorázik (jó, House önmagában egy kisebb zenekart prezentál a ráadás harmonika és gitár skilljeivel).

A test nem hazudik, de az ember igen

House jellegzetes köpéseinek egyike a „Mindenki hazudik.” rövid, de velős kijelentése. Bizalmatlansága az emberek felé munkája során látványosan bontakozik ki, hiszen a ritka kórok specialistájaként nem bíz semmit sem a véletlenre. Fekete Jackünk is inkább a szemének, no meg leendő betegei bankszámlájának hisz, ezért a pénzéhes jelzőt is ráaggathatnánk. Ennek ellenére mindkét figurát egy dolog hozza izgalomba: ha olyan esettel találkoznak, amit nem tudott eddig meggyógyítani senki fia. Jacket sem hagyja nyugodni a tény, ha valaki megmagyarázhatatlan okokból hal meg a kezei között (lásd az animében egy szerencsétlen kislány jut erre a sorsa), hát még House orvosi egóját hogy megrendítik az ehhez hasonló veszteségek.

A két, saját szakterületén vérbeli specialista munkáját ráadásként a magas fokú, orvosi szakszavaktól hemzsegő magyarázatok mellett az emberi bőrön is átlátó felvételek egészítik ki. Ezek olyan egyedi, mikroszkopikus látványvilágot teremtenek, amik tökéletesen modellezik azokat a folyamatokat, mik testünk gépezetében zajlanak. A vérben úszkáló plazmák, az agyban beinduló daganatok, vagy a csontokra feszülő izmok ruganyos működése anatómiai pontossággal elevenedik meg. Mindezek a valóság illúzióját keltik, amiknek hitelességét több dolog is erősíti. Jack esetében az, hogy a teremtője, Tezuka, szintén orvosi diplomával, s pár boncolással gyarapítva tapasztalatait képes a szívizom, vagy akár a tüdő működését illusztrálni (nagy taps az animáción egykor dolgozóknak, akik olyan szépen vászonra vitték mindezt). House megszületéséhez eleve az ihletet egy szokatlan orvosi esetekről készült cikksorozat adta, plusz a forgatások során három különböző orvos ellenőrzi azt, amit a sorozat kreálói megálmodtak (ezt még egy helyszínen dolgozó hivatásos nővér is tetőzi). A testünk belsejét feltáró vizuális effektek pedig orvostanhallgatók számára is tanulságosak lehetnek, ezzel biztosítva kellő mértékű tudományos és racionális támogatást mindkét történetnek.

„Együtt dolgozni nagyszerű és szívás is egyszerre!”

House szólásaival dobálózni talán nem olyan nagy bűn, főleg, ha fenti groteszk szavajárása kiválóan összefoglalja monumentális sorozatának és Jack Black másfél órás kalandjának lényegét. A feketén dolgozó Tezuka szülemény mellől éppen úgy hullanak a halálos fertőzésben szenvedők, mint ahogyan House betegei halálközeli élményük után szállingóznak ki kórtermeik fehérségéből. Jo Carol egyébként különleges kisasszony az animéből, ki éppoly jól kezeli a szikét, mint elborult téveszméit (egyébként House tökéletes női alteregója lenne ebből a szempontból), no meg a zsarolás nagymestereként képes Jacket olyasmire is rávenni, amit egyébként nem vállalna be (így akár Cuddy ősanyja is lehetne). A csendes Jacknek és House-nak azonban van egy kíméletlen fegyvere, a képmutatók és hazugok képébe kérlelhetetlenül kimondják a rút tényeket. Talán az sem véletlen, hogy mindketten nevükkel jelképeznek egy külön világot, miközben körülöttük a legkülönfélébb helyeken is véreznek a kezelésre várók, de hihetetlen megfigyelőképességüknek hála, a legapróbb tünetekből is képesek rögtönzött diagnózissal előállni. Olyan orvosok ők, kiket tehetségük miatt irigység övez, de rosszakaróik között lavírozva járják saját útjukat, hol heccelve a tudatlanokat, hol érzelemmentesen szemlélve halálokat, nem rejtve véka alá bírálatukat az evolúció csúcsaként aposztrofált modern embertársaik iránt.

(Visited 204 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .