Friss mangák, 4 rövid bemutató: Tron, Strings Dolls, Jigokuren, Nightmare Maker

Friss mangák: Tron, Strings Dolls, Jigokuren, Nightmare Maker

Jigokuren - Love in the Hell (manga; 2011)TenManga nagy előnye (ez sokszor a hátránya is), hogy a legfrissebb mangák kerülnek fel az online adatbázisába. Személy szerint szeretem azt, hogy a frissítéseket a manga borítókkal is feltüntetik külön a site-on, így könnyebben tud az érdeklődő a saját ízlésének megfelelően választani olvasnivalót. Bár az áttekinthetőség árnyoldala a nagy mennyiség. Annyi kedvemre való manga lenne, mind grafikai, mind műfaji szempontból, hogy nehéz időben követni, olvasni a frissen felkerült alkotásokat, másrészt a legújabb képregényeket sasolom inkább, amik javarészt 2011-es évjáratúak per pillanat. Ezzel pedig bejön a képbe a legnagyobb szívfájdalom: friss képregény – kevés fejezet – olthatatlan kíváncsiság hármasa (éppen ezért már elhatároztam többször, hogy 6 fejezet alatt nem állok neki mangát olvasni, de mindig megragad valami). 

Washio Naohiro: Tron - Legacy (shōnen manga; 2011)  Hibaru Shunsuke: Strings Dolls (shōnen manga; 2011)  Cuvie: Nightmare Maker (seinen manga; 2008)

Ez a négy új manga azonban egészen ígéretesnek tűnnek a jövőre nézve, de az alapsztorin és a grafikán túl, nagy elemzésekbe nem tudok még belevágni. A rövid ismertető terítékemen így jön egy kis sci-fis virtuális valóság, egy bosszúhadjárat, plusz két erotikus ínyencség a seinen mederből merítve. A mangák sorrendben: Washio Naohiro: Tron – Legacy (shōnen manga; 2011); Hibaru Shunsuke: Strings Dolls (shōnen manga; 2011); Suzumaru Reiji: Jigokuren (seinen manga; 2011); Cuvie: Nightmare Maker (seinen manga; 2008).


Washio Naohiro: Tron – Legacy (shōnen manga; 2011)
Washio Naohiro - Tron: Legacy (manga; 2011)
Washio Naohiro: Tron – Legacy (shōnen manga; 2011)

Ősszel láttam a Tron: Örökség (2010) című hollywoodi sci-fit, ami egy 1982-es filmnek a folytatása ha úgy tetszik. A film különleges látványvilága, egy programon belüli élettel kapcsolatos koncepciója megfogott, bár nem volt végül egy nagy durranás (ezzel biztos ellenkeznének azok, akik moziban láthatták 3D-ben a filmet). Mégis meglepődtem azon, hogy a Walt Disney Pictures (film forgalmazója), belefogott egy manga adaptáció kiadásába.

Disney gyártotta álomgépezet

A film képregényes változatát Washio Naohiro kezdte el rajzolni, teljesen a film látványvilágán alapuló dizájnnal, sőt, még a cselekmények, a párbeszédek is több-kevesebb kihagyással, de ugyanúgy ismétlődnek meg. A grafika hol tetszetős, hol nem. Mégis a kíváncsiság vezérelt abban, hogy mi sülhet ki egy ilyen feldolgozásból. Az első fejezetet olvasva ez jött le: tökéletesen a filmhez ragaszkodik a manga, ami nem jó. Nem ad újat, a filmes látványvilág teljesen übereli a mangáét, pedig a motoros jelenetek, és a főhős srác kifejezetten jól megrajzoltak (a karakterdizájn azonban az idősebb szereplők ábrázolásánál elég gyenge, plusz az eredeti színészek mangásított kiadását kapjuk pl.: Jeff BridgesGarrett Hedlund és Olivia Wilde). A történet már az első részben felvázolja az alapsztorit, és mindössze 60 oldalban eljutunk a fő konfliktushoz. (Mellesleg a film zenéjét a Daft Punk kreálta, ami még rárakott egy lapáttal a különleges hangulatra, ennek hiánya a mangában jócskán megmutatkozik.) Rövid tartalom ismertetése:

Sam Flynn imádott édesapja, Kevin Flynn, az Encom nevű játék és programfejlesztő cég vezető munkatársa. Feltalál egy különleges világot még a ’80-as években, mégpedig az első virtuális valóságot, a Rácsot (Grid). Ám egyik napról a másikra Kevin nyomtalanul eltűnik. Húsz év múlva fia, Sam már dögös fiatalember, akinek a legjobb szórakozása az, hogy az Encom megjelenéseit szabotálja, és apróbb csínyekkel heccelje a részben az ő tulajdonában lévő cég vezetőit. Azonban kap egy üzenetet édesapja barátjától, Alantől, ami nyomán eljut apja egykori titkos fejlesztő bázisára. Itt egy furcsa szerkentyű segítségével váratlanul bekerül a Rács világába, ahol totális diktatúra és gladiátori harc uralkodik a hasznavehetetlen programok, játékok rovására. Ebben a virtuális világban pedig a legnagyobb ellenség a Felhasználó (= hús-vér ember), mint Sam is, így rögtön a gonosz vezető, Clu karmai közé csapódik, aki mellesleg Sam édesapjának a kinézetét vette kölcsön. Clu pedig nem akar mást, mint kijutni a valóságba, és ott kiépíteni birodalmát az emberek felett. Persze Sam megtalálja a Rácson ragadt édesapját is, egy csinos lány társaságában.

Tron: Legacy (mozifilm; 2010)

A mangát tehát vagy Tron fanok olvassák, vagy nem is tudom. Aki kritikus, de érdekli az „újdonság” varázsa a japán képregényekben, vagy pontosabban fogalmazva, szeretne látni még egy példát az egyre gyakoribb nyugati-keleti kölcsönös feldogozásokra – lásd: Supernatural (Odaát), vagy szuperhős animék (X-Men, Penge, Vasember, stb.), azoknak újabb falat lehet ez  a képregény. Nekem erősen bukás gyanús, de hátha legyőzik a rajongók a véleményem. Mindenesetre ha lesz frissítése a mangának, bele-belenézek kíváncsiságból, mivel a japán kultúrát is belevitték az eredeti filmbe egyfajta eye-catching elemként (pl.: Sam igazi apjának új lakhelye keleti ízlésvilágot tükröz). A mangában a motorozás mellett pedig a női karakter is tetszetős, a bishi főhős srácról nem is beszélve.

 Linkek a mangához: TenManga (eng); Baka-Updates Manga (eng)


Hibaru Shunsuke: Strings Dolls (shōnen manga; 2011)
Hibaru Shunsuke: Strings Dolls (shōnen manga; 2011)
Hibaru Shunsuke: Strings Dolls (manga; 2011)

A bosszúálló és játék szimulátor mangák világát bővíti a 2011-es Strings Dolls. A hangulat teljesen a Doubt manga világát idézi, főleg hogy hasonló alapszituból indul ki mindkét képregény. A Strings Dolls főhős fiúja Shiro, aki egyik nap egy furcsa játékot tölt le a mobiltelefonjára. Ez a ‘Strings Dolls’ nevű játék, aminek a segítségével ha videó nézetre vált a telóján, akkor marionett bábukként tudja mozgatni a körülötte lévő embereket. Első vicces próbálkozásai után megtalálja a játék „hasznosabb” alkalmazását. Shiro kishúga ugyanis egy súlyos autóbaleset miatt lebénult, így a játék segítségével kezdi el újra „járatni” húgát, Koyorit. Azonban az ártatlannak induló örömforrás hamar kegyetlenségbe fordul át. Shiro mellett számtalan játékos élvezi a ‘Strings Dolls’ előnyeit, és nem éppen nemes szándéktól vezérelve mutatják meg énjüket. Valaki öngyilkosságra késztet akaratuk ellenére embereket, és ez a személy Koyorit is kórházba juttatja. A bosszúvágy pedig rögtön kivirágzik Shiro lelkében. Új ‘küldetést’ talál magának a tini fiú: megtalálni és megsemmisíteni a tettest. Azonban a ‘Strings Dolls’ világa még tartogat meglepetéseket a számára.

A grafika sokkal jobb mint ezen a mini borítón, főleg a kézzel mozgatjuk az embereket panelek vannak ügyesen megrajzolva. A mangakától egy képregény ismert még, ez a Re:Live című oneshot, amit elvileg le is fordítottak már, úgyhogy érdemes meglesni azt is.

Linkek a mangához: TenManga (eng); Baka-Updates Manga (eng); Mangahelpers.com (eng)


Suzumaru Reiji: Jigokuren (seinen manga; 2011)
Suzumaru Reiji: Jigokuren (seinen manga; 2011)
Az iPod életre kel Rintaro testén!

Ez a legviccesebb és legelképesztőbb manga, amit mostanában olvastam. Azt már régóta tudjuk, hogy a halál után is van élet a Pokolban vagy a Mennyben, de hogy a bűnös lelkek az alvilágba alászállva szexi csinibabák kínzásainak vannak kitéve? Mikor pedig meztelenül magukhoz térnek, akkor egy picurka iPod készülékkel takarják el szemérmüket a biblikus falevél helyett? Egy képtelen komédiában mindez elfér, főleg Suzumaru Reiji beteg humorú, groteszk és vértől, meztelenkedéstől sem mentes seinen mangájában, amely garantáltan könnyeket csal az ember szemébe.

Egy igazi szenvedés történet kezdete

A Jikoruren, avagy költőies angol fordításban „Love in the Hell” (nekem erről a „Love is in the Air” című refrén jutott eszembe egy dalból) bolondos passióként éleszti újjá a fekete humort egy kis Dokuro-chanos „baltával szétverem a fejed, mert rossz voltál” szöveggel tetőzve. Külföldi manga adatbázisokon középkorúnak titulált 27 éves főhőse mangáknak a prózai körülmények között elhunyt Senkawa Rintaro. (Az oké, hogy úgy néz ki, mint egy alkesz hippi, de 27 éves embert még nem neveznék középkorúnak. Ez alapján az ötvenesek már aggastyánok?) Visszatérve Rintaróhoz. Szokásos lúzer, tivornyáktól terhes élete egy egyszerű túl részeg voltam ahhoz, hogy egyensúlyozzak, így szétloccsantottam a fejem a kockakövön című fejezettel ér véget. Azonban a gyors halál után flúgos férfiemberünk nagy megrökönyödésére a Pokol gyötrelmes kertjében találja magát. Természetesen angyali életet élt korábban, így tévedésnek véli az egészet. Az abszurditás érzését erősíti benne újonnan kapott mentorának személye, egy csini démon lányka, Koyori (most tűnt fel, hogy a Strings Dolls szerencsétlen hugicáját is így hívják).

Nem láttam semmit..öhm most egy darabig nem is fogok (Koyori bünteti Rintarót, amiért a férfi ecchi helyzetbe hozta őt.)

Koyori teljesen ártalmatlannak tűnik, egészen addig, míg fel nem dühíti őt begerjedt főhősünk szexuális zaklatásaival és hitetlenkedésével. Koyori a maga kis alma mellű, de egyébként formásan dögös módján rögtön tisztázza a szabályokat Rintaro előtt. Ahhoz hogy hősünk tovább léphessen a reinkarnáció mezsgyéjére, először vezekelnie kell mindazokért a bűnökért, amiket az életében elkövetett. Hogy ez a vezeklés eléggé motivált legyen, a Pokolban való megélhetés alapja a kiállt kínokért cserébe kapott matrica- (pénz) gyűjtemény, amelyért akár ruhákat, házakat is lehet venni. (Az egész alvilág úgy néz ki, mint egy barlangos ősközösség, ahol azért vannak modern cuccok, kaják, csak meg kell fizetni az árát.) Rintaro azonban irtózik a fizikai fájdalom bármely megnyilvánulásától, így a repülő fejek, bőr lenyúzások és koponya kettévágások kellően berezeltetik. És még csak a véres miszó kezdetét látta. A Pokol bizony nem egy édes nyaralás, de nekünk olvasóknak, felejthetetlen, sőt mit több, aktuális poénokat sorakoztat fel a mangaka reflektálva mai társadalmunkra. Mindemellett kapunk jó adag útmutatást az életre, az első az, hogy sose fogd meg a szarvát egy démon lánynak, mert elélvez tőle, utána pedig fél másodpercen belül meghalsz. A második: ne bízz a búskomor öregemberekben, akik szentimentális sztorikkal próbálják meghatni lelkedet pár falat kajáért cserébe. Rintarónak sikerült már belefutnia minden csapdába, de hogy mik várnak még rá? Kíváncsian lesem a folytatást. (Főleg a sejtetett szerelmi szál miatt, na és persze a minden percben állkapcsot törő szado-mazo jelenetek is elég szórakoztatóak.)

A grafika kitűnő, a bőr nélkül szaladgáló húscafatok, vagy repülő testrészek zsigerien érzékeltetik egy bonctanonc minden riadalmát, a gladiátori mérkőzésekről nem is beszélve, ahol démonok és a hozzájuk beosztott bűnös lelkeik versengenek a kínzás mesterségének magas iskolájában. Innen még az inkvizítorok is tudtak volna mit ellesni.

Linkek a mangához: TenManga (eng); Baka-Updates Manga (eng); MangaFoxs.com (eng)


Cuvie: Nightmare Maker (seinen manga; 2008)
Cuvie: Nightmare Maker (seinen manga; 2008)
Cuvie: Nightmare Maker (seinen manga; 2008)

Nem tudsz aludni? Napok óta rémálmaid vannak? Akkor Uchida, a középiskolás feltaláló tudja a megoldást a gondodra. Saját készítésű álomgépével magának szeretett volna édes álmokat generálni, de helyette csak még rosszabb rémálokkal örvendeztette meg lelkét. Amikor azonban a suli nővért, vagy éppen legjobb barátját tette kísérleti alannyá, igazán furcsa események és testnedvek indultak be ezerrel.

Az erotikus álmok mestere

Cuvie 2008-as, eddig 4 kötetes mangája nem éppen egy friss portéka, de csupán most fedezték fel a scanlation csapatok eme ecchi, akár borderline hentaiként titulált kreálmányát fordítani. A Nightmare Maker nem is akar a puszta szórakoztatáson és egy rakat lüke barát hülyülésén túl sok mindent mondani, de ezt kifejezetten színvonalas grafika mellett produkálja. Uchida (a főhős) emlegetett álomgépezete képes édes álmokat csalni az alanyok elméjébe, csak éppen ezek az álmok a legtitkosabb perverz fantáziákból táplálkoznak. A suli nővéren ejtett első kísérlet során kiderült, hogy a bomba testű hölgyemény titkos vágya, hogy jóképű diákjai sorban elmerüljenek édes nedüjében, miközben mellei között bögyörésznek. Uchida haverja pedig viszonzatlan szerelmét orvosolja a kütyüvel, amiben az elérhetetlen lányt annyiszor teszi magáévá, ahányszor csak akarja. Uchida riválisának, az osztályelső pozícióra hajtó lánynak titkos vágya pedig nem más… Ezt inkább olvassátok el. 🙂 Persze nem maradhatnak ki a felvágott nyelvű lányok sem a merész képzelgésekből. Uchida bármennyire is áhítozik arra, hogy tökéletes erotikus álma legyen a hűvös és sértegető, de ugyanakkor bájos Akari-chanról, az álmaiban a lány nem hogy felizgatja, hanem lelombozza főhősünk lelkesedését igazi rémálmok formájában (ezért hiszi azt, hogy nem működik a gépezete, a tökéletesítés miatt pedig inkább másokon teszteli). Azonban akad egy probléma. Ahányan kipróbálják a csodagépet, annyian vágynak átélni újra az általa nyújtott édesen szaftos álmokat, ami lassan ahhoz vezet, hogy nem tudják megkülönböztetni a valóságot a fantáziától.

A grafika a mangaka pályafutását kellően reprezentálja (hentaiban utazik természetesen), de mivel az összes perverz dolog álmokban történik, így nem jön át olyan erősen a szex oldala (bár ki tudja). Egyébként anatómiailag minden stimmel és még esztétikus is mindaz, amit látunk, és talán Akari-chan sem olyan közömbös Uchida irányába, mint ahogy azt mutatja.

Linkek a mangához: TenManga (eng); Baka-Updates Manga (eng); Mangahelpers.com (eng)

(Visited 127 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .