Kishi Torajirō mangaka nyugatias stílusa és munkássága

Kishi Torajirō mangaka nyugatias stílusa (csak 18 éven felülieknek)

Kishi Torajirō "önarcképe"Különleges mangakára (japán képregényrajzolóra) bukkantam tegnap. Kishi Torajirō történetei nem egy nagy durranások, főleg yuri és shōjo amiben munkálkodik, tehát lány-lány szerelemben, leszbikus kapcsolatokban akár josei (nőknek szánt mangák) akár seinen (férfiaknak szóló képregények) szintjein, már-már a hentai (pornó képregények) felszínét kapirgálva. Mégis ő a legnyugatiasabban rajzoló japán, akivel valaha találkoztam, éppen ezért a stílusa megérdemel egy misét. Képregényei ugyan eléggé eldugottak a internet szférájában, de kellő keresgélés után rájuk lehet akadni. Négy mangáját sikerült is levadásznom, de erősen 18 éven felülieknek ajánlott a tovább gombra kattintás.

Mell, mell és bugyi, jah és színek!

Ha a tipikus, avagy mainstream mangakák munkásságához hasonlítom őt, akkor a következőeket tudnám elmondani róla: a rajzstílusa nagyon letisztult, stilizált karakterek helyett inkább anatómiailag teljesen hű, „emberibb” figurákat rajzol. A képkockák keretezése zárt, avagy panel rendezése az amerikai comics világát idézi. Ritkán él montázs technikákkal, a karakterei nem lépnek ki a téglalapokból, kevesebb sebességvonalat is használ. A mangáktól eltérően inkább a nyugati perspektívákat preferálja, például szobabelső bemutatásához felülnézetet használ csupán, nem megy bele több nézőpontos szemlélődésbe, emellett kevesebbet fókuszál rá a tárgyakra. A cselekmény rajzolásánál sem bonyolítja túl a dolgokat, gyakran hagy csupán utalásokat, nem részletezi szájbarágósan azt, hogy mit történik.

Bloody MaryMaka Maka Virgins Empire Mars no Kiss

A legkülönlegesebb dolog pedig a Bloody Mary (Véres Mária) és a Maka-Maka mangáiban látható, ugyanis ezeknek minden egyes oldal színezve van. Sőt, a Bloody Mary belső címoldalán fel is van tüntetve külön (ami a mangák céhes üzemi gyártásánál igen ritka), hogy ki dolgozott a mangán: Kishi Torajirō írta a sztorit, ő rajzolta, húzta kis tussal, színezte, míg Kobayashi Mitsuru készítette a dizájnt és tervezte az oldalakat. Ami megmaradt mangásnak, azaz expresszív érzelem kifejezések a karaktereknél, sok arc közeli jelenettel, a jobbról balra való olvasásirány, a tipikus mangás hangeffektek – bár csendesebbek -, kivéve természetesen a hentai jellegű munkáiban. Egyik seinen, ecchi, vígjáték, szatíros művéből 16 részes anime adaptáció is készült, ez a Colorful 1997-ből (sajnos nem találtam meg online, pedig ez a leghosszabb mangája 7 kötettel). Különleges alkotása a Devil (2010) egy OEL (Original English Language) képregény, amit az amerikai Dark Horse ad ki, a sztorit pedig a Madhouse anime stúdió stábja írja. A történet genetikailag előállított vámpírokról szól egy sci-fi, detektív drámába helyezve, amelynek helyszíne természetesen Tokió. Az i.d. (2008) című munkája erotikától mentes harcművészeti alkotás egy nővel a középpontban, aki életének értelmét egy dōjōban találja meg (egyelőre több infó nincs erről). Akkor ott van még a Speed Master (2007), amelynek tőle szokatlan módon férfi főhőse van. Az egy kötetes sztorit ezen kívül homály fedi.

Online, angol fordításban pedig következő munkái olvashatóak (én ebben a sorrendben csaptam le rájuk): Bloody Mary (2002), Virgins Empire / Otome no Teikoku (2010), Mars no Kiss (2008) és Maka-Maka (2003).


Bloody Mary (seinen manga; 2002; 4 kötet; befejezett)
Bloody Mary (2002; 4 kötet)
Bloody Mary (seinen manga; 2002; 4 kötet)

Először a cím fogott meg, nem az azonos nevű koktél miatt (pedig a manga tartalma erősen ilyen „ízű”), hanem I. Mária angol királynő véres életére asszociáltam, akiről készítettek történelmi filmet is pl.: The Twisted Tale of Bloody Mary (2008) vagy azonos című horror filmet pl.: Bloody Mary (2006), amelyben egy kísértet história ébred újjá egy halált hozó gyönyörű nőről (egyébként ez a gonosz szellem karakter még a Supernatural (Odaát) tv-sorozatban, animében is megjelent). Ezt a mészárszékes hangulatot idézi Kishi Torajirō Bloody Mary-je is, amiben Marikoként ismerjük meg a japán Maryt, aki ezúttal nem szellem, hanem démon.

Szexszel teli feltöltődés

Mariko Shibuya utcáit járó démon nőci, aki szexen keresztül táplálkozik, amiért cserébe csupán az aktus közben kiszívja a férfiak életenergiáját (leaszalódott zombik lesznek végül). Vadászata azonban kellemetlen közjátékokkal jár a hozzá hasonló dögös démon csajokkal, ugyanis mint a kan kutyák, folyamatosan küzdenek a területükért. A démon lányok természetesen a csinos külsejük mögött nem éppen vonzó szörnyecske alakkal bírnak. Bár Mariko kevésbé esztétikus oldalát nem ismerjük meg, mivel a démonok között is ő a legerősebb, erejét pedig különös piercingjei tartják féken. Azonban a képbe jön egy helyes punk srác, aki kihozza belőle az igazi nőt az érzelmein, no meg egy egyszerű orgazmuson keresztül, valamint egy titkos nyomozó csoport, akik már régóta követik őt. (Mariko olyan mint egy Succubus, csak ezek a legendás démonnők nem a valóságban jártak-keltek, hanem a férfiak álmában hoztak halált, további olvasmány róluk: Wikipedia.)

A sztori véres, erotikus, sok benne a meztelenkedés, a szex, az akció. Sajnos a 4 kötetes műből csak az első fejezet olvasható angolul eddig (Deja vu chapter), de lesz még folytatása. Mivel minden oldala színes, ezért gondolom nem tipikusan magazinba szánta a Shueisha kiadó, valamint erre a mangára nagyon erősen igaz a comics hatás (zárt panelezés, kevesebb nézőpontos ugrálás, egyszerű, tiszta rajzstílus, stb.), erre mutatok néhány kedvcsináló képet is, íme: [nggallery id=233]

Linkek a mangához: MangaFox (eng); Baka-Updates Manga (eng)


Virgins Empire / Otome no Teikoku (seinen manga; 2010; 1 kötet eddig)
Virgins Empire / Otome no Teikoku (2010)
Virgins Empire / Otome no Teikoku (2010)

A 2010-ben indult shōjo ai és ecchi sztori egy seinen képregény a mangakától, és ezúttal fekete-fehér rajzokon keresztül élik meg hősnői epizodikusan, mindig körszerűen visszatérve az első szexuális élményüket, szerelmüket. Van itt mell nyomkodás, popsi kukkolás, egymásra beinduló csajok, akik a maguk ártatlan és „vigyorgó” módján hülyülnek egymás testével és érzelmeivel. Kommersz, de a grafika, a lányok teste anatómiai szempontból nagyon el van találva, az arcjátékok pedig rendkívül bájosak, még annak ellenére is hogy milyen képtelen szituációkban képesek egymással „játszani” (tipikus férfi fantázia). Persze az egész egy lány iskolában játszódik (végül is ha nincsenek pasik, csak egymásra izgulhatnak, nem?)

Amikor megláttam őt, tudtam hogy meg akarom érinteni

A mangában tálalt mindegyik kapcsolat középpontjában a szexualitás áll, a „mi van a melltartó alatt és bugyiban” címszóval kiegészítve. Azért egy kis romantikus érzelmi szál is van benne, pl.: Ayano és Miyoshii (ők vannak legelöl a borítón) a legjobb barátnők, de furcsa módon tudnak egymással viccelődni. Folyton zavarba jönnek, a kapcsolatukban ugyan Miyoshii a nyomulósabb pasi karakter, míg a fekete hajú és komoly szépség, Ayano, inkább tűri (élvezi) barátnője felfedezéseit (bár van amikor hülyülésből ő kezdeményez). Akkor ott van a pláza cica Chie, aki gyűlöli a tökéletes, osztályelső (mellesleg lapos deszka) Okayamát. Bár valamiért Chie begerjed a rivális kis melleire, és úgy gondolja, hogyha barátnők lesznek, letapizhatja őket. Közben nem veszi észre, hogy mennyire közel kerülnek egymáshoz (érzelmileg), aztán mell ügyileg is, mivel Chie telt kebleit Okayama irigyli. Aztán ott van a diáktanács ördögi elnöke, Onoda, aki igazi geek férfiként kukkolja lány osztálytársait, meglesve azok bugyijait, intim pillanatait, majd komikusan vívódik magában e szörnyű tisztátalan gondolatok felett. Végezetül pedig ellátogatunk az irodalmi klubba is, ahol a hűvös és komoly, mégis morbid humorú Asami-senpai iránt rajongó Ichinose villantja meg aranyos oldalát. A kis lelkes Ichinose le se tagadhatja mennyire szerelmes mentorába, édes diáklányként pirulgat, majd szalad el egy-egy intim célzás miatt. Ha választani kell, ők a kedvenc „párom” a mangából.

Összegezve a műfaj színvonalait nagyon igényesen hozza, bájos és perverz az egész. Aki szereti az ilyeneket, annak jó étvágyat hozzá. Nem egy mély drámát kell tőle várni, hanem gyakran igazi humorba hajló szatírát, legalábbis én így néztem, ebből a szempontból tetszett, annak ellenére, hogy nem vagyok a shōjo ai fogyasztója. (A manga jelenleg is fut, első kötete/ 5 chaptere olvasható online angol nyelven.) Képek: [nggallery id=234]

Linkek a mangához: Baka-Updates Manga (eng); Kawaii Scans (manga angolul)


Mars no Kiss (josei manga; 2008; 1 kötet; befejezett)
Mars no Kiss (josei manga; 2008; 1 kötet)
Mars no Kiss (josei manga; 2008; 1 kötet)

Végre egy komoly, érzelmes josei képregény, ilyen mesteri grafikával! Bár az első fejezetét lehet csak olvasni (megint csak), az egyébként teljes egészében 1 kötetes mangának, de az érzelmi mélységeit már megcsillantotta. A kicsit ecchi körítés még ártatlan mederben marad, és klasszikusabb shōjo ai hangvételű, ami üdítő falánkság a szerzőtől, tinis problémákkal és iskolai gondokkal körítve.

A jó és a rossz lány

Yukari tipikus „rossz kislány”. Azért hogy az őt túlféltő, és idegesítő édesanyját bosszantsa, befesti a haját, a körmét, több évvel idősebb sráccal jár, akivel a kapcsolata csak szexből áll. Az érzelmileg sérült, és gonoszkodó lány pont az általa gyűlölt, tipikus „jó kislány” mellé kerül egy osztályba. Ő Miki, a babaszépségű, éltanuló, zárkózott, folyton könyveibe burkolózó lány. Azonban egy titok megváltoztatja a távolságtartó kapcsolatukat. Miután Yukari a tanári szobában köt ki egy jó kis fejmosáson (ugye a menő rossz lányok nem kapcsolják ki a mobiljukat óra alatt), éppen hazafele kullogna szomorúan, amikor meglátja Mikit a művész klubban. Itt éppen a hűvös szépség érzékien megcsókol egy férfi szobrot. Yukari szíve heves dobogással kezd el vágtatni, ám hirtelen egy tanár leplezi le őket: a csókoló Mikit és a kukkoló Yukarit. A kellemetlen helyzet közelebb hozza egymáshoz a két lányt, és talán tinis problémáik is megoldódnak.

Az menti meg  a sztorit a túl klisés iskolai love sztoritól, hogy már az elején megmutat pár fájdalmas emléket Yukari múltjából. Ezek a flashbackek felfedik a lány zárkózott, pimasz, nagyszájú és rosszindulatú énjének komplexusait, az édesanyjával való konfliktusait. Az anyja valami borzalom, hogy milyen egy rátelepedő nőszemély, ezek után kíváncsi vagyok Miki traumatikus titkaira, mert biztos vannak neki is. Az sejthető, hogy a közös balsors közelebb hozza majd egymáshoz a két karaktert egy keserédes szerelemben. Ha már josei, akkor töménytelen drámát várok tőle, ami a grafika mellett nagyon feldobná a manga színvonalát.

Linkek a mangához: Baka-Updates Manga (eng); MangaHere (eng)


Maka-Maka (seinen; hentai manga; 2003; 2 kötet; befejezett)
Maka-Maka (hentai manga; 2003; 2 kötet)
Maka-Maka (hentai manga; 2003; 2 kötet)

Egy manga a leszbi szexről. Kiváló, színes grafikával, két teljes köteten, 24 chapteren át. Na jó, azért több egy kicsit a szexnél, legalábbis próbál annál több lenni. Érdekes, hogy a férfiakat mocsok, aljas szexgépként állítja be a történetben Kishi Torajirō, akik érzéketlenek, kihasználják a nőket, ezért a két hősnőnk csak egymásban találja meg a szexen túl azt, akivel önmaguk lehetnek, akit feltétel nélkül szerethetnek, kicsit felvillantva hétköznapi életüket, pillanatnyi drámájukat.

Szex, élet, kommunikáció

A kommunikáció elég halványan jelenik meg a képregényben, legalábbis a testi kommunikáción túl. A manga két álmait hajszoló lányról, Junról és Nenéről szól, akik azért többek, mint legjobb barátnők. Jun nem bízik a férfiakban gyerekkori rossz pillanatai miatt, ezért egyszerre 3-4 sráccal is kavar. Nene csak az igaz szerelemre vár, de amint bevallja az érzelmeit az adott fiúnak, az igazi macsóként dobja, mint egy használt rongyot. A két érzelmileg megviselt lány könnyek, vallomások, vigasztalások közben talál egymásra, főleg, hogy mindketten imádják a szexet, akkor a pasijaik mellett miért ne csinálhatnák egymással is? Ez eléggé explicit módon zajlik le közöttük, néha romantikától mentesen, mintegy öncélúan. Van, hogy nyilvános helyeken indulnak be, van hogy szobájuk magányában. Egy pornó mangánál nem látok többet benne, de aki akarja dicsőítheti a szereplők érzelmi hullámvölgyét, a karakterek drámáját, amiből inkább a sorozat vége felé jut ki elég. Mikor végre eljutottam oda, hogy talán lesz ebben valami mély is, mégsem csendültek meg a meghatottság csengői. Voltak benne a karakterek szempontjából érdekes párbeszédek, de mindegyik fejezetnek egy volt a célja: a szex. Persze kicsit megható volt pl.: Nene pocsék szülinapja, amikor szinte megerőszakolják, és érzelmi támaszért hívja barátnőjét, aki köszönetet mond neki azért, hogy megszületett. Az ilyen mondatok adtak volna esélyt arra, hogy valami katarzis szülessen, de aztán valahogy nem jött össze. Van benne potenciál, de nem elég ahhoz, hogy kiszakadjon a hentai műfajából. [nggallery id=235]

Linkek a mangához: Baka-Updates Manga (eng); MangaHere (eng)

(Visited 120 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .