Mardock Scramble: The First Compression (anime mozifilm; 2010)

Mardock Scramble: The First Compression (anime mozifilm; 2010)

Mardock Scramble: The First Compression (anime mozifilm; 2010)
Mardock Scramble: The First Compression (mozifilm; 2010)

Nagy lelkesedésem kifizetődött. Kiderült, hogy a napokban jelent meg neten is az első anime mozifilm a Mardock trilógiából, és még jobb lett, mint amire számítottam. A pszichológiai drámát jól kihasználták, a mangához képest sötétebb a hangvétel, sőt, sok minden teljesen más (mintha egy alternatív feldolgozás lenne – lényegében az is). Sok benne a meztelenkedés, a szexualitás (father rape, etc.), úgyhogy jó kis felnőtt anime lett belőle, csak kár hogy ilyen rövid volt az első rész (60-70 perces volt kb, és a legjobb résznél hagyták abba, remélem nem kell várni egy évet hogy lássam a folytatást, ami a Mardock Scramble: The Second Combustion lesz, ennek lesz a premiere 2011. szeptember 9-én Japánban.

I’m messed up, and the world is messed up too

„Miért lettél prostituált?” – „Mert nem vagyok már szűz.” – „Ej, és ki volt az a szerencsés flótás aki elvette?” – „Az apám, 12 éves koromban…”

Futurisztikus jövő, csodás sztrádákkal átszelt nagyvárosi kép. Egy menő limuzin száguld a sötétségben, a belsejében egy fiatal 15 éves lány szeretkezik egy sráccal. A száguldás egy elhagyatott folyóparton ér véget, ahol egy búcsú csókot int a fiú a kétségbeesett lánynak, majd rázárja az ajtót és felrobbantja… Rune Balot (Megumi Hayashibara) egyik legszörnyűbb éjszakája volt ez. Az apai nemi erőszakot, a prostitúciót megjárt lány a jóképű Shell-ben (Kazuya Nakai)  látta utolsó reményét a boldogságra, erre a fiú hidegvérrel végez vele és elhagyja. Balot szerencséjére Dr. Easter (Hiroki Touchi) pont megfigyelést végzett a helyszínen (momentán Shell újabb bűncselekményét követte nyomon), és rögtön megmenti a lányt. Balot egy kiborgként ölt újra testet (képes az elektromos készülékeket uralni, és emberfeletti erővel bír), mocskos múltjával és jelenével kap egy új lehetőséget: Dr. Easter és egy titkos katonai fegyver, az egér alakú Œufcoque Penteano (Norito Yashima) szövetséget ajánlanak a lánynak, akinek védelmet ígérnek azért cserébe, ha Balot bíróság elé áll Shell ellen vádat emelve, felvállalva ezzel múltját, és segít nekik rács mögé juttatni a gonosztevőt, aki a maffia pénzmosója, mindemellett számtalan lány életét oltotta már ki. A baj csak az, hogy Œufcoque korábbi társa, a rettenthetetlen Dimsdale Boiled (Tsutomu Isobe) Shellnek dolgozik. Boiled pedig azt a feladatot kapja, hogy likvidálja a lányt, minden áron. Megkezdődik a harc. Először egy idióta bagázs kerül a bérgyilkosi székbe, akiknek a mániája a szervátültetés (valakinek az egész testét szemek borítják, valakinek női nemi szerv van a tenyerén – kéz perverz bagázs komolyan). Balot pedig a harcok közepén találja magát Œufcoque oldalán.

No a film végre magyarázatot adott több dologra is. 1) Balot lelki oldala, személyisége elég komplex. Tömören, annyit szenvedett már a csaj, hogy csoda hogy nem végzett eddig magával. Egyszerűen csak arra vágyik, hogy valaki szeresse végre, önző érdek nélkül, és megvédje. Erre úgy tűnik Œufcoque tökéletesen alkalmas. 2) Œufcoque nem egyszerűen bármilyen alakot felvevő kis egérke. Egy igazi védelmi organizmus, ami a partnerével eggyé válva képes küzdeni, de csak egy valaki irányíthatja. Ez az egy valaki úgy tűnik, hogy Balot lesz. A harcban azonban van egy szabály: a Œufcoque-t irányító személy semmilyen körülmény között nem gyilkolhat, különben a lény elutasítja (egyfajta tiszta lélek kell a működtetéséhez). Balotban pedig annyi rejtett indulat fortyog, hogy nem csoda ha a film végére tökéletes gyilkológép lesz, és elveszti a fejét… (folyt. köv. a második mozifilmben)

Hát azta. A grafika nagyon ott van, bár a CGI néhol engem zavart, de legalább a karaktereket meghagyták „hagyományosabb” formájukban. A szinkronok, a háttérzenék pöpecek. Az eredeti regény trilógia írója, Tow Ubukata készítette a Heroic Age anime alapsztoriját és a (Le) Chevalier d’Eon-t is, úgyhogy rossz dolog ebből nem sülhet ki. Ahogy említettem a manga változatnál, a GoHands anime stúdió kitett magáért, remek látványvilágot kaptunk, azokról a lenyűgöző videó effektektről nem is beszélve. Ha ez egyszer AMV alapanyag lesz, túl sok effektet nem kell bepakolni hozzá, mert minden egyes filmkockája csodaszép. A színek, a beállítások nagyon drámaiak, mint egy jól komponált, popcorn ropogtatós hollywoodi filmben. A rendező Susumu Kobo, A káprázat lángjairól ismertebb nálunk, a karakter dizájner Jun Nakai (Tokyo Majin, Kekkaishi) és Shingo Suzuki (My Hime, Trinity Blood).

Ui.: A második film előzetese alapján a sztori még ezután fog igazán beindulni. Virtuális világ csak majd eztán jön, de dögivel.

Pillanatképek / Screenshots [nggallery id=192]
Anime adatok
  • Japán cím: マルドゥック・スクランブル 圧縮
  • Angol cím: Mardock Scramble: The First Compression
  • Rendezte: Susumu Kobo
  • Forgatókönyv: Tow Ubukata
  • Eredeti történet: Tow Ubukata
  • Karakter dizájn: Jun Nakai, Shingo Suzuki
  • Zene: Conisch
  • Megjelenés: 2010
  • Típus: mozifilm
  • Terjedelem: 70 perc
  • Műfaj: sci-fi, cyberpunk, akció, dráma, pszichológiai
  • Stúdió: GoHands, Aniplex
  • HivatkozásokANN (eng); AniDB.net (eng);  MyAnimelist (eng); Wikipedia (eng);  Hivatalos honlap (jp)
(Visited 541 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .