Gillian Bagwell: A darling szajha / The Darling Strumpet (könyv; 2011)

Gillian Bagwell: A darling szajha / The Darling Strumpet (könyv; 2011)

Gillian Bagwell: A darling szajha / The Darling Strumpet (könyv; 2011)
Gillian Bagwell: A darling szajha (könyv; 2011)

Középkori szajhák élete, vérbajos grófok, és fergeteges orgiák. Ebben a világban mozgott Anglia egykor élt leghíresebb színésznője, Nell Gwynn, II. Károly (1630-1685) szeretője, aki a színpad fényűző világát hagyta ott több évnyi szegénység, megaláztatás, gyötrelem után a selyem, a titkok, és pajzán életért, és persze a biztos megélhetésért cserébe. A kiszolgáltatott lányból annyi szenvedés után egy érett, a királyt is elbűvölő nő lett, aki igazán tudott szeretni. A darling szajha című könyvben az amerikai származású Gillian Bagwell írja meg Nelly ellentmondásos életét.

Mocsokból a király ágyába

Nelly kicsi lányként osztrigaárusként kereste kenyerét, míg alkoholista édesanyja veréseit kerülgette. Édesapja odaveszett a háborúban, egyedül csodálatos nővérére, a prostituált Rose-ra számíthatott idáig. A lány éhesen, a londoni nyomornegyed legmélyén botorkál, mikor elveszíti az az napi eladandó osztrigát és maradék pénzét is. A kiszolgáltatottság és éhség sanyargatja, míg nagy pompa közepette éppen akkor tér vissza a király Londonba (II. Károly Cromwell uralma után). A lány már ekkor különös vonzalmat érez a magabiztos, nála 20 évvel idősebb férfi iránt. A pompa elvakítja, és pár pennyért odaadja magát az első útjába eső fiatal fiúnak. Ezután egy csapat fiú is megerőszakolja, ami végül szajha életének kezdetét jelenti. A mindig pénz után sóvárgó lány rájön, hogy gyönyörű testével könnyedén élelemhez, szép ruhákhoz juthatna. A szexet legalább elviselhetőbbnek tekinti mint a gyötrelmes utcai munkákat, és anyja veréseit. Így köt ki Rose mellett annak bordély házában, ahol megint ha javul is az anyagi helyzete, teste megsínyli a ráváró kegyetlen éjszakákat. A szajhák élete sem olyan könnyű. Ekkor azonban új dolog idézi meg: a színház. II. Károly a színház nagy támogatója újra megnyitja a színészek számára a lehetőséget, így Gwynnt megigézi a színpadi pompa, a színészek játéka. Ekkor határozza el, hogy ha törik, ha szakad, Anglia első sikeres színésznői közé emelkedik. Ő lesz Nelly a szajha, a komikus a színpadon, ki apród ruhákba bújva villantja meg csodás lábait és kelti fel a király figyelmét is. Azonban a színház és a szerelem között választva, az udvari intrikáktól fűtött lepedők közé keveredik.

Imádtam minden egyes sorát

Kiválóan megírt könyv, a végén még könnyeket is csalt a szemembe, hiszen nem titok, Nelly nagyon fiatalon meghalt. A karakterek jól eltaláltak, és ismerős, meghatározó szereplők is feltűnnek, akik más művekben játszottak főszerepet, mint például az iszákos Rochester grófja, aki élvhajhász, nagy szerető hírében állt (Jonny Deep főszereplésében készült róla egy film is – Rochester grófja – Pokoli kéj / The Libertine, 2005-ben). Mellette kiemelt figura II. Károly, aki a Sturárt-ház uralkodója volt, hosszú ideig nagy szegénységben élt száműzetve Franciaországban, míg odahaza a lordok irányítottak és Cromwell szította a kedélyeket. A férfi azonban mindig is nagy nőcsábász hírében állt, így visszatérte után a parlamentben ülésező erők a szerint választották ki a király szeretőjét, hogy állami, politikai ügyekben nyomást gyakorolhassanak rá. Így kereste fel Nellyt is Buckingham grófja, aki a király ágyába bejuttatta. De Nelly sem színésznőként, sem a király szeretőjeként nem érezhette magát teljesnek. Foglalkozása miatt nem lehetett férje, tisztességes családi élete, hiába szült fiakat a királynak, csak a nemesség látszatával tetszelgett az emberek előtt. Két egymással ellentétes világ között rekedt, hiszen a szegények félelemmel vegyes csodálattal kezelték, de az igazi nemesek lenézték származása miatt. Mégis a semmiből a legfelsőbb körökbe került, de élvhajhász élete miatt tragédiák sora várt rá a gazdagságban.

Érzelmileg teljesen tudtam azonosulni a hősnővel, és igazi katarzis várt rám az utolsó sorokat olvasva. Megsirattam ezt a gyönyörű nőt, akinek nem járt más szerep, csak a férfiakat szórakoztató csinos baba, akit eldobtak, mint egy használt játékot. Akit nem szerettek soha annyira, mint amennyit ő adott saját magából. Értem ez alatt, hogy ő valójában beleszeretett a királyba (a regény szerint persze), de az mindig más nőkkel is megosztotta ágyát, míg Nelly mindvégig hűséges volt hozzá. Akkor ott vannak az angol színészek izgalmas élete, halála, ami mind megrázta hősnőnket. Azonban mindig a színpad volt az, ahol igazán elemében érezte magát, ahol érezte a szeretetet, a ragaszkodást, azt hogy él, és nem hiábavaló az élete. Színpadra, komédiák szatirikus hősnőjének született ő, de a király és a hatalmi sakkjátszmák rákényszerítették egy másik életre, ahol megvetés várt rá és állandó bizonytalanság. Hiszen melyik nő mondhatja el magáról, hogy II. Károly mindvégig kitartott mellette? Mégis, a könyv végére a király számára végül ő lett az egyetlen nő, kinek nevével az ajkán halt meg. Nelly életét így hihetetlen küzdelem, téves döntések, történelmi viharok, érzelmek, erotika hatotta át. Egy olyan nő volt, aki mellett nem lehetett szó nélkül elmenni, és aki e kiváló regény lapjain újra életre kelt.

Link: Libri.hu (hu); Anima Könyvesbolt (hu); Gillian Bagwell (eng);

(Visited 102 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .