Puella Magi Madoka Magica / 魔法少女まどか☆マギカ (TV-sorozat; 2011) – 1-9. ep után

Puella Magi Madoka Magica (TV-sorozat; 2011) – rewrite

Puella Magi Madoka Magica / 魔法少女まどか☆マギカ (TV-sorozat; 2011)
Puella Magi Madoka Magica (TV-sorozat; 2011)

Kislányok a világmegmentés küszöbén? A könnyed köntösű Puella Magi Madoka Magica című anime, nemcsak aranyos karakter dizájnjával és cukros magical-girl álcájával ejti rabul a nézőket, hanem pszichológiai horrorával is csepegtet nedűket az erre szomjazóknak. Kellemesen gyönyörű grafika, és a Kalafina csodálatos muzsikái szolgáltatják a zenei betétet. Kell ennél több?

Shaft a bűvös gyáros

A Hidamari Skecht-et, a Maria Holicot és a Bakemonogatarit is jelző Shaft anime stúdió saját produkcióival tarolt eddig. Hol vicces, abszurd humorú művekkel toborzott rajongókat (Bakemonogatari), hol művész palánták hétköznapi poénkodását vitte vászonra (Hidamari Sketch). Hogy a könnyed formátum az idei Puella Magi Madoka Magicában is folytatódik? Az első 9 epizód alapján már biztosan állítom, hogy az idei év egyik legelszálltabb és legjobban eltalált pszichológiai-horrora ez a sorozat. Az külön jó pont az anime oldalán, hogy Yuki Kajiura (Noir, Hack) szerzi a muzsikáját, a Kalafina (So-ra-no-wo-to, Kara no kyoukai) csodás csapata pedig az endinget adja nekünk (Magia című dal).

A történet főhőse a 14 éves Madoka Kaname (Aoi Yūki), egy kis rózsaszínhajú tünemény, aki karrierista édesanyjával, házias apukájával, és alig totyogó kisöccsével él együtt (ez viszonylag szokatlan családi felállás). Éppen rémálmából ébred a leányzó, ahol egy fekete hajú lány küzdelmét figyeli, míg egy furcsa lény a segítségét kéri, és megkéri kössön vele alkut, hogy magical-girlként harcolhasson a gonosz ellen. Madoka felébred, és rémálmától menekülve kezdi tipikus napjainak egyikét: a suliban 2 barátnője fogadja – a fiúk kedvence Kazuko Saotome (Junko Iwao), és a kicsit fiús Sayaka Miki (Eri Kitamura). Miután kellően kibolondozzák magukat egymás társaságában, beülnek az osztályba, ahol a tanárnéni szokásos félre sikerült randijától vezérelve próbál jobb embereket nevelni nebulóiból, majd bemutatja az új diákot: Homura Akemit (Chiwa Saito), akit Madoka korábbi rémálmában látott.

A hűvös, de mindenben tökéletes  Akemi-chan, nemcsak az iskolában tűnik fel. Suli után Miki és Madoka elmennek plázázni, ahol az álombeli furcsa kisállat kéri újra Madoka segítségét. A kis lény, név szerint Kyubei (Emiri Katou), pont Akemi-chan elől menekül, aki végezni akar vele. Miután Madoka rátalál Kyubei-re, a védelmébe veszi, a mentőakcióba pedig betársul a lányt követő barátnője, Miki is. A kis összezörrenést váratlan dolgok zavarják meg. A világ hirtelen eltűnik, és mint egy rémálomba csöppenve, a lányok különös lények között találják magukat (olyan montázsszerű, pillangók, bizarr tárgyak, élőlények teremnek körülöttük – kifejezetten tetszett ez a látvány). A lányokat hirtelen megtámadják ezek a szörnyecskék, ám egy szőkeség megmenti hőseinket. A megmentő pedig Mami Tomoe (Kaori Mizuhashi), a lányok sulijába jár, s Kyubei „barátja”. Miután átváltozik harcos leányzóvá, megmenti Mikit és Madokát, majd Akemi-chan is belép a képbe. A két harcos lány között (Tomoe és Akemi) érezhető feszültség vibrál, de végül Akemi lelép, és nem támadja meg őket. Kyubei pedig megint előjön az ajánlatával, hogy Madokát, és most már Mikit is magical-girllé változtatja ha segítenek neki, és cserébe teljesíti egy kívánságukat.

Az első 9 epizód után

A fentiek az első epizód langyi indulását szemléltetik, de ne higgyünk az első benyomásoknak. A sorozat lassan átfordul egy erős pszichológiai horrorrá, ahol először Mikit, majd Madokát is megfertőzi Kyubei ármánykodása. A főhős lányok nagyon erős érzelmi drámát kapnak tuningul maguknak. Madoka a tipikus önbizalom hiánnyal küzdő, mindenkin segíteni akaró leányzó, míg Miki iskolai szerelméért bármit megtenne, akár meg is halna a fiúért. Mami Tomoe látszólag kemény magical-gril, aki az úgynevezett boszorkányok ellen küzd életveszélyes harcai során. A boszik az embereket hajszolják öngyilkosságokba, amiben még úgynevezett familiárisaik segítik (hűbéreseik?). Rajta kívül több mahou shoujo is létezik, akik mind ezek ellen a furcsa boszorkányok ellen küzdenek, bizonyos jutalmakért cserébe, sőt a lányok még egymással is versenyezhetnek. Emellett a hűvös Akemi-chan is sokkal többet rejt magában egy jéghercegnő karakternél, úgy tűnik a bűntudat+valami nagyon fontos hajtóerő mozgatja azért, hogy Madokát megvédje valamitől, minden áron.

A sorozatban az igaz barátság is meginog a lányok között, mert az amit Kyubei felajánlj nekik földöntúli erővel, de ugyanakkor magányos elszigeteltséggel is sújthatja őket, hiszen egy kívánságért cserébe kötelességük élet-halál harccal küzdeni a boszorkányok ellen. Érzelmi csaták, lelki válságok, megingások ostorozzák a lányok lelkét, mert egyet kívánni, amit a világon minél jobban szeretnél, bizony nehéz és embert próbáló feladat. És ott van a kétely is, hogy most konkrétan a kívánságodat megbánod-e, tisztában vagy-e azzal, hogy itt tényleg meghalhatsz, mert Sailor Moon most nem fog feltámasztani halálod után.

Alkotók, készítők, etc.

Az animét Akiyuki Shinbo (Moon Phase, Natsu no Arashi) ötletére húzták munka alá, mivel a rendező kifejezetten szeretett volna már régóta egy magical-girl szériával előállni. A projectet Gen Urobuchival (Phantom-Requiem for the Phantom) kezdték el gyártani, majd Ume Aokit (Hidamari Skecht) is bevették a csapatba, aki az eredeti karakter dizájnt is megalkotta. Az animével párhuzamosan már 3 manga sorozatot is bejelentettek / indítottak. Először a három kötetes Puella Magi Madoka Magica indul, mely februárban, márciusban és áprilisban jelenik meg. A manga történetét Masaki Hiramatsu írja, Takashi Tensugi illusztrálja, és a Houbunsha kiadó Manga Time Kirara Forward magazinjában fut. A további mellék történetekről még nincs infó de állítólag Hanokage és Kuroe Mura fogja rajzolni őket, az első sorozat The Innocance Malice alcímet fogja viselni, míg a harmadik manga majd az anime után debütál. Az ending/opening teljesen rendben van, jó animáció, jó zenére (op: ClariS – „Connec”, ed:  Kalafina – „Magia”).

All in all, az idei season egyik legjobb sorozata lett a Puella Magi Madoka Magica. Egyrészt ott van a gyönyörű grafikája, a lányok könnyed karakter dizájnjával, ami egyszerre bájos és vízfestményszerűen egyszerű, másrészt a boszorkányok dimenziója a maga montázsos összetételével bizarr és félelmetes hangulatot nyújt (olyan a kép, mintha sok újságból vágták volna össze az elemeket, és mindegyik darabos, zombis mozgást produkál). A látvány emellett tipikus Shaftos, hol kemény fekete-fehér kontrasztok dominálnak, hol közeli és totál képek extrém beállításait váltogatják. A szinkronok teli találtak, mindegyik megy a karakterek jelleméhez. A harmadik résztől kezdve pedig beindul a fordulatok hulláma, amelyeket minden egyes résszel csak fokoznak a készítők. A zene pedig csodás. Nekem az ending (Kalafina: Magia) ugyan a favorit, de x rész után már az openingbe is beleszerettem, főleg hogy az animáció is rendkívül kreatív alatta.

Úgyhogy aki egy egyedi cukros papírba csomagolt pszichológiai drámára vágyik, ahol vér is lesz bőven, és nyomasztó dráma dögivel, annak tökéletes választás lehet ez az anime. (Egy „dark fantasy magical-girl” sorozat? Ilyet még nem láttunk eddig, az tuti.)

Pillanatképek / Screenshots [nggallery id=120]
Anime adatok
 • Japán cím: 魔法少女まどか☆マギカ
 • Angol cím: Puella Magi Madoka Magica
 • Rendezte: Akiyuki Shinbo
 • Epizód rendező: Yukihiro Miyamoto
 • Forgatókönyv: Gen Urobuchi
 • Karakter dizájn: Takahiro Kishida
 • Eredeti karakterdizájn: Ume Aoki
 • Zene: Yuki Kajiura
 • Megjelenés éve: 2011
 • Típus: tv-sorozat
 • Terjedelem: 12 epizód
 • Műfaj: fantasy, varázslat, magical-girl, iskolai élet, mahou shoujo
 • Stúdió: Shaft, Aniplex, Nitro+
 • HivatkozásokANN (eng); AniDB.net (eng);  My Animelist (eng); AnimeNfo (eng); Wikipedia (eng); MangaFox.com (eng); Baka-Updates Manga (eng); Wikipedia (jp)
(Visited 109 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .