Mase Motoro: Ikigami / イキガミ / Death Paper / The Ultimate Limit (manga; 2005)

Mase Motoro: Ikigami / イキガミ / The Ultimate Limit (manga; 2005)

Mase Motoro: Ikigami / イキガミ / The Ultimate Limit (manga; 2005)
Mase Motoro: Ikigami / イキガミ (manga; 2005)
Hogyan öljünk törvényesen?

Ha közeleg a világvége, az emberiség elmerült a bűn és fertő mételyében, akkor az utolsó lehetőségünk: egy alapos tisztogatás a társadalomban. A rosszakat szelektáljuk, a jókat lehetőleg életben hagyjuk. E szent célt érdemes törvényekkel is megerősíteni. Mase Motori ki is találta ennek a tökéletes módját.

Ha felnősz, meghalhatsz

Az Ikigami című manga, 2005-ban kezdte el mesélni világmegváltó történetét. A cím nem véletlen, ugyanis a képregény egy olyan alternatív jelenben játszódik, ahol a bűnözést, züllést, és általános társadalmi romlást Japánban, egyetlen törvénnyel akarja a kormány megfékezni: minden 6. életévébe lépő kisgyermek kap egy oltást, mely egy kapszulát juttat a szervezetükbe. A kapszula 18-24 éves koruk között felrobban, de a kapszulák közül csak pár tartalmaz egy végzetes vírust, amely a felrobbanás után szinte azonnali halált okoz. A halálra ítélt fiatalokat – 24 órával a végső sötétség előtt – levélben (=Ikigamiban) értesíti a kormány. E törvény célja kordában tartani a fiatalságot, és arra ösztönözni őket, hogy mindenféle bűn nélkül éljenek teljes életet. Így a törvény bevezetése óta rohamosan nőtt a születések száma, Japán gazdasági helyzete is javult. De, egy ilyen társadalomban vajon mi számít igazán helyesnek? És mi van akkor, ha pont a jók halnak meg? Mi történik akkor, mikor egy eddig gondtalanul élő fiatal felnőtt váratlanul szembesül azzal, hogy 24 órán belül véget ér az élete?

Az Végső Ítélet hírvivője
Hidekazusan a hírnök
Hidekazusan a hírnök

A képregény epizodikusan veszi szemügyre egy-egy fiatal utolsó 24 óráját. Van itt állandóan cikizett, élete során csak megaláztatásban fürdő srác, egy zenész páros utolsó megható dallama, vagy egy ápoló fiú, aki testestül-lelkestül csak a munkájának él. Felváltva kapunk jó és rossz karaktereket. A mangaka, Mase Motori érdekes pszichológiai esettanulmányként szemléltei mindegyikük döntését, és tetteit: indulhat vérengző bosszúhadjárat, vagy önmarcangoló, múltbéli hibákat találó hulla jelölt. E fejezeteket köti össze egyetlen szereplő, Hidekazusan, aki egy 25 éves hivatalnok, és az a feladata, hogy az Ikigamikat (Halál Leveleket) kiszállítsa a halálra ítélteknek. Az ő szemén át veszíti el fokozatosan a rendelet az ésszerűségét. A férfi lassan jön rá, hogy lelkiismeretes munkájában az a legjobb, ha mindent és mindenkit hidegen szemlél, el kell temetnie érzelmeit, és magán véleményét. Ugyanis, akinek ellenvetései vannak a rendelettel szemben, azt rögtön likvidálják.

A jelenleg 7. köteténél járó képregény népszerűsége nemcsak e furcsa, és megrázó történeten alapul, hanem kiváló grafikája miatt is dicsérik. A realisztikus karakterek, felfokozott, érzelmekkel teli rajzokon elevenednek meg, ahogy próbálnak boldogulni ebben az abszurd világban. A rajzoló kiemeli arcukat, mimikájuk minden egyes rezdülését, mély és sötét árnyékolással ábrázolja a megrázó pillanatokban. Mikor egy karakter kétségbeesetten tekint ki a panelekből, szinte úgy érezzük, hogy maga a lap is sikolt. A firkaszerű tónusozás egészen szoborszerűvé teszi a karakterek arckifejezéseit, mintha óriási kivetítőn merevítenék ki azt a rettenetet, amit átélnek. A háttér, környezet aprólékos részletezése, nemcsak a látványt emeli, hanem a szereplőket is valósághűen jellemzi. Az anatómiai (test arányok) és térbeli ábrázolás (felül nézet, alul nézet, perspektíva) pedig szinte tökéletes, úgyhogy az igényes grafikára vágyóknak igazi csemege lehet.

„A rajzoló kiemeli arcukat, mimikájuk minden egyes rezdülését, mély és sötét árnyékolással ábrázolja a megrázó pillanatokban…A firkaszerű tónusozás egészen szoborszerűvé teszi a karakterek arckifejezéseit, mintha óriás kivetítőn merevítenék ki azt a rettenetet, amit átélnek.”

Terjedés és gyökerek

A képregényt Amerikában, Franciaországban, sőt, még Spanyolországban és Itáliában is kiadták, így nem véletlen, hogy live-action adaptáció is készült belőle Japánban. Az azonos című mozifilmet 2008-ban mutatták be, a főszerepben Matsuda Shoutával, aki alakításáért több díjat is kapott. A seinen célközönségnek szánt manga, a Shogakukan kiadónál fut jelenleg is, mégpedig a Big Comic Spirits lapjain (korábban a Young Sundayben jelent meg). Mase Motoro munkáira érdemes lesz odafigyelni, hasonlóan erős dobásnak ígérkezik tőle a HE∀DS* című manga sorozat, amely ugyan korábban (2003-ban) debütált, de új, hátborzongató oldalát mutatja meg az alkotónak egy sci-fi+akció történetben.

(*HE∀DS: Jun Naruse élete boldognak mondható: csinos barátnője van, jó állása. Ám egy nap, egy lövöldözésben megmenti egy kislány életét, csak éppen a csetepatéban végzetes sérülést szenved: agyának a fele súlyosan roncsolódik, ezért átültetésre van szükség, egy névtelen donortól pótolják ki a megsérült agyat. Naruse gyorsan felépül, és úgy tűnik minden rendben, de a fiú egyre furcsábban kezd el viselkedni.)

Manga borítók [nggallery id=71]
Adatok
  • Eredeti cím: Ikigami / イキガミ
  • Angol cím: Death Paper / The Ultimate Limit
  • Rajz/történet: Mase Motoro
  • Terjedelem: 7 kötet eddig (hazájában)
  • Megjelenés éve: 2005
  • Műfaj: dráma, pszichológiai, thriller, mature, rejtély
  • Kiadó: Shogakukan
  • Magazin: Big Comic Spirits, Young Sunday
  • Célcsoport: seinen
  • Link a magához:  Wikipedia (manga); Baka-Updates Manga (manga); MangaFox (manga); Anime News Network (eng)
  • Linkek a filmhez: Dorama.hu (ismertető); Doramafan (ismertető); AsianMedia Wiki (eng); IMDb (eng)
(Visited 74 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Mase Motoro: Ikigami / イキガミ / Death Paper / The Ultimate Limit (manga; 2005)

  1. a filmet imádom, többször is megnéztem már, ha még nem láttad akkor pótold 😀
    nagyon drámai, nagyon jó

    1. oké, köszi, amint tehetem bepótolom. Korábban láttam a movie poszterét, de valahogy akkor nem fogott meg, de a manga után, meg ha szted is jó, tutko megnézem már.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .