Ian Buruma: A kínai szerető (könyv; 2008)

Ian Buruma: A kínai szerető (könyv; 2008)
Ian Buruma: A kínai szerető (2008)

Yoshiko Yamaguchi (1920- ) életéről, és pályafutásáról már írtam egy rövid szösszenetet korábban (link). A japán származású egykori színésznő, énekesnő, újságíró, politikus iránti érdeklődésemet e könyv keltette fel Ian Buruma tollából. Bár a Viktória Kiadó jóvoltából jelent meg e regény, a kiadvány minőségére lehet panasz. Egyrészt a könyv lapjai nagyon vékonyak, eléggé vigyázni kell rá, másrészt elgépelési hibáktól hemzseg, és a kínai, japán helyszínek magyarosítása mindig más. Ezt leszámítva egy érdekes, történelmi alapokon nyugvó utazásra hívja az olvasót e regény.

Yoshiko Yamaguchi Mandzsúriában látta meg a napvilágot, és itt vette kezdetét színészi karrierje is. A tehetséges japán kislány a politika játékszerévé válik, a japánok által megszállt területen. Kínaiaknak szánt propaganda filmekben kell játszania, és megszerettetni a japánokat. A fiatal színésznőt ekkor mindenki Ri Kouranként ismeri meg. Igazi származását letagadva kínaiként kell élnie, viselkednie, és olyan hős szerelmes kínai leányokat alakít, akik japán katonákba szeretnek bele. Leghíresebb filmje, a Kínai éjszakák címet viseli. Ekkori pályafutását egyik mentora szemszögéből követhetjük nyomon, aki apja helyett apja volt, és a kínai kultúra elkötelezett híve. Ám a II. világháború az ő életét  is tönkre teszi. Szeretett Kínáját örökre el kell hagynia, és Ri Kouran jelképesen meghal.

Ekkor születik meg Yoshiko Yamaguchi, aki az amerikai megszállás idején építi lassan filmes karrierjét Japánban. Ekkor szoros barátságot köt egy amerikai fiatalemberrel, aki a japán filmek cenzúrázásával foglalkozik. Ám az 50-es években örökre elbúcsúzik színészi pályafutásától, és immár régóta dédelgetett álmát váltja valóra: az újságírást. Egy japán forgatókönyvíróval karöltve kezdik el forradalmian új műsorukat, a palesztin terroristák körében készítenek interjúkat. Így elevenedik meg az olvasó előtt e fordulatos, és kalandokkal teli csillag élete, 3 különböző férfi visszaemlékezései során. De Yoshiko életén kívül betekintést kapunk egy kicsit az ázsiai politikába, a Közel-Keleten folyó háborúba, és abba, hogy a palesztin szabadságharcosok között japánok is találhatóak. Az egész könyvet áthatja a mozifilmek iránti szeretet, legyen az akár amerikai, vagy ázsiai, de ugyanakkor kicsit pesszimista felhangon ír a színészekről, akik a politika, vagy a propaganda örök játékszerei. Emellett deviáns szerelmi légyottok, férfi-férfi, férfi-női kalandok is megelevenednek a könyv oldalain, de a magasztos, rózsaszín szerelem helyett, sokkal racionálisabb oldalról közelíti meg az író e világot.

Ian Buruma angol-hollandíró, akadémikus, Ázsia nagy tudós doktora. Kutatási területei elsősorban Japán 20. századi történelmére, és kultúrájára terjednek ki. Kínai irodalmat, és japán filmtörténetet tanult a tokiói egyetemen. Nem véletlen tehát, hogy A kínai szeretőben olyan híres személyek is feltűnnek, mint Akira Kurosawa (japán filmrendező), vagy Truman Capote (amerikai újságíró, író). Aki kíváncsi egy izgalmas múltú japán színésznő kalandos életútjára, annak tökéletes választás lehet ez a könyv, és japán történelmén, a propaganda filmek gyártásán túl, mélyebben beletekinthet Ázsia kultúrájába, és politikájába.

Linkek: Ian Buruma hivatalos honlapja (eng); Wikipedia (eng); Libri.hu (könyv); Wikipédia: Yoshiko Outake (életrajz, filmjei); YouTube (dalok, film részletek); Miyazaki Blogja (leírás Ian Buruma Kínai szerető című könyvéről); Ri Kouran (a 2006-os életrajzi film hivatalos honlapja); A Japán Birodalom 1937-1945 (Japán történelme); A császárság restaurációjától (1868) és a kapitalizmus kialakulásától napjainkig (Japán történelme); Li Xianglan élete (történelmi személyek).

(Visited 78 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .