Hellsing Ultimate (OVA; 2006-2012)

Hellsing Ultimate (OVA; 2006-)

Hellsing Ultimate (OVA)
Hellsing Ultimate (OVA)

Kouta Hirano igazi kultuszt teremtő alkotása a Hellsing manga, mely 10 kötetével ért véget 2008-ban. Az 1997-ben induló manga sorozat nemcsak rajongók tömegeit mozgatta meg, különlegesen, félelmetes mégis abszurd humorú gyilkos vámpírjával Alucard-dal, hanem több adaptáció megalkotására is sarkallta Japánt.
Először a szerző indított egy újabb Hellsing manga sorozatot 2001-ben, Hellsing: The Dawn címen, mely még a mai napig tart, majd ugyanebben az évben napvilágot látott egy 13 részes anime sorozat is, a Gonzo stúdió jóvoltából, és a híres neves Chiaki J. Konaka rendezésében. A tv-sorozat kiváló zenei aláfestésével, a Hellsing univerzumának igazi hangulatát adta vissza, a Gonzo-hóz várható igényes karakter dizájnnal.

A rajongók örömére halhatatlan vámpírunk, Alucard és bájos Draculinája, Seras Victoria, valamint Alucard mestere, Integra Hellsing ismét visszatért 2006-ban debütáló OVA sorozat keretében. Az OVA kiváló zenei aláfestésével és animációjával örvendeztette meg a rajongókat, arról nem is beszélve, hogy az epizódok játékideje 50 percre nőtt. Az eddig 7 epizódot megért sorozat tényleges terjedelméről biztos információ még nem lelhető fel, de annyi bizonyos, hogy évente átlagban 2 rész jelent meg belőle, és a legutóbbi, 2009. 12. 28-án megjelenő 7 epizódnak még lesz folytatása, legalábbis nagyon reméljük. Az OVA sorozat teljes mértékben az eredeti mangát adaptálja a korábbi tv-sorozathoz képest.

Alkotók: Az OVA a State Light és a Madhouse Studió (Death Note; Aoi Bungaku; Black Lagoon; Boogiepop Phantom; Gungrave; Gunslinger Girl; Nana; Kurozuka; Metropolis; Paprika; stb.) berkeiben készül, bár a Madhouse az 5. epizódtól szállt be a munkálatokba. A rendezői széken Hiroyuki Tanaka (rendezései: Claymore; The Gokusen; Chobits) és Tomokazu Tokoro (rendezései: Earth Girl Arjuna; Macross Zero OVA; Haibane Renmei) osztozkodik. Az eredeti manga karakter dizájnját, Ryoji Nakamori adaptálta animációra, korábbi munkálatai: Angel Sanctuary OVA; Monster; Bleach; Great Teacher Onizuka; stb. Az animáció egyébként az első résztől kezdve folyamatosan fejlődik. A karakter dizájn és a totál képek rendkívül részletesen kidolgozottak, a színek terén a komplementer és kontrasztos színek dominálnak, mint pl.: vörös és fekete.

A zenei produkció külön kiemelendő, egyúttel teremti meg a sorozat bórus, drámai, néhol félelmetes, kegyetlen hangulatát, míg máshol könnyed stílusban úszik. A zenéket Hayato Matsuo szerezte (korábbi munkái: Hainted Junction; Kamen Rider 555;). A zenék a klasszikus komoly zenétől, egészen a kemény rockig terjednek. A klasszikus zenék az 1-5. epizódban dominálnak, melyet a Lengyel-Varsói Filharmonikus Zenekar ad elő. Ez a stílusú zene egy történelmi színezetű hangvételt ad a műnek, nem véletlen, mivel alternatív világában, pont a második világháborús emlékek, ideológiák ébrednek újjá.

ED zenék epizódonként változnak: 1th ed: „Gradus Vita” / 2th ed: „Merche Funebre„. E két dal Hayato Matsuo és a Varsói Filharmonikus Zenekar produkciója. 3th ed: „Letze Batallion” szintén Hayato Matsuo komponálásban. 4th ed: „Das Engellandlied” Hermann Lons-tól. 5th ed: „A Patriot with No Name„.

Külön kiemelendő még a 6-7. epizód végén felcsendülő dallamok, melyek a Suilen nevű elektronikus duo művei. A „Magnolia” (6th ED) és a „Shintou Shite” (7th ED); már a sorozatban is beállt drámai fordulatokat közvetítik (nem is beszélve a megszeretett szereplők hullásáról).

Az endingekhez hozzákapcsolódik, hogy mindig az adott epizódban szereplőről láthatunk egy rövid visszatekintést, akár a szereplő múltjára, akár valami külön kis történet, vagy kimaradt jelenetet.


Történet: Angliában járunk egy alternatív világban. A Hellsing nevű titokztaos szervezet már több mint 1 évszázada védi az angol monarchiát és a protestáns egyházat a vámpíroktól és más természetfeletti lények fenyegetésétől. E természetfeletti teremtmények, és az élőholtak létezése titok a nagyvilág előtt, és a szervezet mindent meg is tesz, hogy ez így is maradjon. A szervezet vezetője Sir Integra Fairbook Wingates Hellsing, egy rendkívül kemény, céltudatos nő, aki a végletekig hű az angol koronához. A szervezet a vámpírok elpusztítására specializálódott, mégis legfőbb fegyverük egy vámpír. Integra Hellsing ura és parancsolója a világon élt leghatalmasabb vámpírnak: Alucardnak. (A valóságban ő III. Vlad Dracula, Románia egykori ura.) Alucard elképesztő képességekkel bír, ami más vámpírokra nézve hihetetlennek tűnik. Mi is lenne alkalmasabb fegyver az élőhalottakkal szemben mint egy legyőzhetetlen vámpír?

Hellsingnek azonban az utóbbi időben meggyűlik a baja a sorozatosan, a megszokottnál gyakrabban felbukkanó vámpírokkal és az általuk megharapott (nem szűz) emberekből lett zombikkal. Alucardot Integra éppen egy vidéki kis faluba küldi, hogy pusztítson el egy elszabadult vámpírt, aki az egész közösséget már zombivá tette. A tehetetlen rendőrség pedig embereit sorozatba veszti el. Itt találkozik először Alucard és a helyi rendőrség szőke leányzója, Seras Victoria. A szűz lányt éppen megerőszakolni, és szolgává tenni készül a vámpír, mikor Alucard végez vele, de ehhez a lányt is megöli. Seras Victoria minden erejével küzd az életéért, és az állandóan unatkozó Alucard rejtélyes okokból megmenti, és vámpírrá teszi.

A történet előre haladtával bonyolódnak a szálak, mely már nemcsak az embereket fenyegeti, hanem magát a Hellsing szervezet jövőjét is veszélyezteti. Integra főhadiszállását váratlanul egy csapat vámpír támadja meg, és mint kiderül az emögött az esetek mögött egy szervezet áll, mely magát Milleniumnak nevezi. A Millenium célja: a Hellsing szervezet, Alucard és egész Anglia elpusztítása. A Millenium (ezer éves birodalom) tagjai egykori náci katonák, akik újra világuralomra törnek, káoszt és halált hozva a világra. Ezt pedig különleges, vámpírrá vált katonák ezreivel kívánja elérni. E harcba a Vatikán sem maradhat tétlen, hiszen itt az alkalom ősi ellensége, a protestán Anglia elintézésére. Egy speciális 13. keresztény szekta, az Iscariot is beszáll a küzdelembe, élén egy hatalom éves vezetővel, Archbishop Enrico Maxwell-lel, és a szervezet lererősebb emberének személyével, Paladin Alexander Anderson-nal. Az igazi véres háború csak most kezdődik.


Szereplők / Karakterek:

Alucard (アーカード): A Hellsing szervezet titkosfegyvere, aki vámpír. Démoni erejét csak a vér iránti szomja múlja felül. Imádja a háborút. Kegyetlen szeszélyből alakította át Seras Victoriát Draculinává. Különös módon Integra Hellsing parancsainak engedelmeskedik, más részt Anglia királynőjéhez is lojalitás fűzi. Hogy múltja mélyén milyen titkok rejtőznek, egyenlőre rejtély. Szinkronja: Jouji Nakata.


Sir Integra Fairbrook Wingates Hellsing (インテグラル・ファルブルケ・ウィンゲーツ・ヘルシング): A szervezet vezére. Ha kell könyörtelen, igazi vezető, az embereiért bármikor kész kiállni. Nehezen lehet ráijeszteni, parancsoló és hideg természete mögött azonban igazi érzelmek is megbújnak. Mérhetetlenül tiszteli egykori édesapját, Sir Hellsing. Apja halálakor, igen fiatalon kellett átvennie a szervezet vezetését. Azonban nagybátjának nem tetszett egykori testvére végakarata, és meg akarta ölni Integrát. A lány szűzi vérével ekkor ébresztette fel védelmezőjét, Alucardot, és egyben meg is ölte az akaratának ellenszegülőket. Szinkornja: Yoshiko Sakakibara.


Seras Victoria (セラス・ヴィクトリア): egykor angliai rendőrlány. Bár Alucard vámpírrá tette, sokáig nem hajlandó vért inni, mert fél, hogy elveszíti emberi énjét. Miután csatlakozik mestere, Alucard mellett a Hellsing szervezethez, elsősorban céllövői adottságait fejlesztik, és morbid poénból valahogy mindig a testénél kétszer akkora fegyvereket szánják neki. Kedves, őnzetlen, és feletteseinek mindig engedelmeskedik. Félelmei és kitartó szelleme mögött egy tragikus gyermekkori emlék áll, amikor is rendőr édesapját és édesanyját a szeme láttára ölték meg. Szinkronja:  Fumiko Orikasa.


Walter C. Dolnez (ウォルター・C・ドルネーズ): A Hellsing család inasa, és személyes testőre. Integra édesapját is már szolgálta, bár már az idő vasfoga őt sem kíméli. A második világháborúban Alucard mellett harcolt. Különleges képességei miatt egykor ő is profi vámpírvadász volt, a Halál Angyalának is nevezik. Szinkronja: Motomu Kiyokawa.


Pip Bernadotte: Azután jelenik meg, hogy Integra összes emberét megölik a németek. Ő egy zsoldos katona, csapatának, a Wild Geese-nek a  kapitánya. Kiváló harci stratéga, a humor érzéke is  isteni, sőt,  Victoriával is egész közeli kapcsolatba kerül. Szinkronja:  Hiroaki Hirata.


Paladin Alexander Anderson (アレクサンド・アンデルセン): Az Iscariot rendjének profi gyilkológépe. Örömét leli a vámpírok kiírtásában, természetfeletti képességekkel bír, pl.: hihetetlenul gyorsan képes regenerálódni akár egy fejlövésből is. Méltó ellenfele a legyőzhetetlen Alucadrnak. Bár a 13. rend tagja, a vezető, Maxvell tetteivel nem ért egyet, ezért néha kisegíti Hellsingék munkáját. Persze első prioritása végezni Alucarddal. Szinkronja: Norio Wakamoto.


Összegzés: A Hellsing OVA méltó adaptálása Kouta Hirano mangájának. Az animáció, a történet sodró lendülete magával ragadja a nézőt. Érdekesség, hogy az első két rész tartalma már az előző 13 részes tv-sorozatban is látható volt, így ebben még túl sok újdonság nincs. De a későbbiekben rendkívül izgalmas harcoknak, és morbid poénoknak lehetünk tanúi, egy fergeteges, vérfürdőkkel teli alkotás során. Erőszak és a sok-sok vértől vissza nem riadó, 16 éven felüli nézöknek ajénlott ;). Bár a Bruce Willist, mint a fegyverek lelkét, is megidéző vicces jelenetek bárkinek kellemes perceket szerezhetnek, Alucard sátáni kacajáról, Victoria kétbalkezességéről, és Integra tanárnénis pirulós-szigoráról nem is beszélve.

Anime adatok

  • Angol cím: Hellsing Ultimate OVA
  • Japán cím: Hellsing
  • Írta/Történet: Kouta Hirano
  • Rendezte: Hiroyuki Tanaka; Tomokazu Tokoro
  • Karakter design: Ryoji Nakamori
  • Megjelenés éve: 2006-
  • Típus: OVA
  • Terjedelem: 7 epizód (eddig)
  • Műfaj: horror, vámpírok, akció, dráma, természetfeletti
  • Stúdió: Madhouse; Statelight
  • Zene: Hayato Matsuo
  • Hivatkozások: Anime Addicts (hun), ANN (eng), AniDB (eng), AnimeNFO (eng), Wikipédia (eng), Hivatalos honlap (japán)
© Kouta Hirano. SHONEN GAHOSHA Co.,LTD./WILD GEESE
(Visited 430 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .