Stephenie Meyer: Twilight (Alkonyat)

Stephenie Meyer: Twilight (Alkonyat)

Twilight

A vámpíros könyvek, filmek iránti kutatásomat ezúttal aTwilight indította be, avagy magyarul az Alkonyat. A mozikba 2008-ban került be a film, mely a saga regénysorozat 1. kötetét adaptálja,  az TwilightAlkonyatot. A regényt Stephenie Meyer írta 2005-ben. A regény folytatása már magyar fordításban is kapható: New Moon (Új hold), valamint az Eclipse, ráadásul nem sokára jön a történet folytatását adaptáló újabb mozifilm.

A regény sorozatot annyian dicsérték,  szinte a csapból is ez folyt, úgyhogy gondoltam megér egy próbát. Barátnőm kölcsön adta a könyvet, melyből még mindig van hátra 20 oldal…  Hát igen a könyv… A nagy terjedelem miatt (nagyon vastag könyv), egyből neki is estem, gondoltam egy ilyen vastag könyvben csak sok minden történik. De az igazat megvallva csalódtam benne. Jó, persze romantikus, mellesleg a vámpírokat kicsit másképp ábrázolja, mint amit megszoktunk: nem árt nekik a napfény, csak gyémántként ragyog a bőrük tőle, de ugyanúgy, mint a True Blood-ban, itt sem használ ellenük a kereszt és a szentelt víz, csak az ezüst, valamint a foghagymára érzékenyek.

A történet úgy indul, hogy a fiatal Bella Swan édesapjához költözik egy vidéki, kis unalmas városkába, Forks-ba, ahol mindig esik az eső. A lány cseppet sem lelkes a lehangoló környezet változás miatt. Tanulmányait is a helyi gimnáziumban folytatja. Bár nehezen nyílik meg új iskola társai előtt, mégis hirtelen ő lesz a figyelem középpontjában. A floridai lányhoz mindenki közel akar kerülni, főleg a fiúk. Azonban már az első nap is felfigyel Bella egy különc csoportra a suliban. 5 gyönyörű, 17-18 évesnek tűnő fiatal, akik egymás fogadott testvérei, ők Cullenék.

Cullenék úgy látszik nem nagyon érintkeznek a többiekkel, sőt, csak egymással állnak szóba. De a mozgásuk, a bőrük látványa megdöbbenti Bellát. Ráadásul az egyik Cullen fiú, Edward, izző gyűlöletet áraztó tekintettel követi a lány minden mozdulatát. Ez a hirtelen jött harag megdöbbenti Bellát, és fogalma sincs, hogy ilyen helyzetben mit is kellene tennie. De, ami még ennél is furcsább, egyik nap megmenti Edward az életét, és ettől kezdve nem tudja kiverni fejéből a szívdöglesztő fiút. Természetesen nem kerülik el Bella figyelmét Edwárd különleges képességei, hihetetlen gyorsasága, jéghideg bőre, és ahogy kutatni kezd ezek magyarázata után, rájön hogy ő egy vámpír. De már nincs visszaút, a szívét már elnyerte a fiú…

Igen, romantikus tini regény ez, ami nagyon lassú tempóban halad előre. A True Blood se volt nagyon mozgalmas, de azért az adaptált tv-sorozatban pörögtek az események. Az Alkonyatnál ez még a filmnél sem mondható el. Ha nem olvastam volna a könyvet, végig untam volna a filmet, amiben minden olyan vontatott volt. Ráadásul a nagy terjedelem ellenére tényleg nem történik sok minden, csak Bella önmarcangolását és gondolatait olvashatjuk több oldalon keresztül, és mire a könyv végére érünk, hirtelen történik valami, ami egy kis akcióra adna lehetőséget, de ez se jön át igazából.

A filmhez visszatérve, meg kell nézni a színészi játékot is. A könyv alapján én nem ilyen Edwardot képzeltem el. A  kinézetével nincs semmi gond, hanem inkább a magatartásával. A filmben sokszor ökög-makog, állandóan zavarban van, míg a könyvben inkább egy macsónak tűnt, aki mindenkit lehengerel. De ezt ellensúlyozza Robert Pattinson megjelenése (valamelyest), ő alakítja Edwardot a filmben (néztem is hogy honnan olyan ismerős, aztán eszembe jutott, hogy a Harry Potter és a tűz serlegében ő volt Cedric is). Szerencsére Bella, az őt alakító Kristen Stewart tökéletes választás volt, ő tényleg olyan Bellás.

Összegezve: a tévedés elkerülése végett, nekem tetszett a film is, és a könyv is. De olyan, egyszer megnézem, elolvasom kategóriába sorolnám be. Ha a True Blood és a Twilight között kellene választanom, akkor bizony a True Blood-ra voksolnék. Okok:

  1. A True Blood: sokkal komolyabb, felnőtesebb hangvételű, természetesen a világa így közelebb van ahhoz a korosztályhoz amiben már benne vagyok. A Twilight jellegzetesen fiatalabb generációnak szól, és ezért nem is baj, hogy lassú ütemű, egyáltalán nem erőszakos, csak gyendég és finom. A fenti „hibák”, csak az én ízlésem bökték.
  2. A vámpírokhoz azért erősen hozzákapcsolódik a szexualitás is, úgyhogy a True Blood ezzel is viszi a pálmát. Bár romantikus ömlengésekben ott sincs hiány, de mindenesetre kevesebb, mint a Twilight

Adatok

  • Eredeti cím: Twilight
  • Magyar cím: Alkonyat
  • Preimer: 2008. november 21.
  • Hazai bemutaó: 2009. február
  • Könyv szerzője: Stephenie Meyer
  • Könyv sorozat kötetei: 3 jelent meg magyarul
  • Rendező: Catherine Hardwicke
  • Forgatókönyvíró: Melissa Rosenberg
  • Terjedelem:121 perc
  • Műfaj: természetfeletti, vámpíros, romantikus- dráma, tinédszereknek
  • Linkek: Wikipédia, Imdb.com, YouTube (előzetes), Port.hu
(Visited 77 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .