20th Century Boys Movie Part 1. (2008; live-action)

20th Century Boys Movie Part 1. (2008; live-action)

A 20th Century Boys a legizgalmasabb manga, és live-action mozifilm, amivel most összeakadtam. Az eredeti képregényt Naoki Urasawa írta, 2000-2006-ig futott, és 22 kötetet ért meg. Ráadásul a történet népszerűsége miatt, még ráadásként jött a 21th Century Boys is 2 kötetével.

A pszichológiai, sci-fi, akció, rejtély műfajokkal fényjelzett alkotást a mozivászonra Yukihiko Tsustumi vitte fel. A trilóga első filmjének preimere 2008 augusztusában volt, mely a The Beginning of the End alcímet viseli. DVD-én idén május környékén adták ki a filmet, és a film trilógia 2. részét (Last Hope) 2009 januárjában mutatták be, bár sajnos ennek a DVD kiadása még kicsit messze lesz. A harmadik film pedig, ha minden igaz, 2009 augusztusában kerül a japán mozikba.

A film trilógia talán az egyik legnagyobb költségvetéssel készült japán film az elmúlt időkben, nem is beszélve arról, hogy több száz színész tűnik is fel benne. Ráadásul a legtehetségesebb színészek fordulnak meg a filmben, és hihetetlen az a pontosság, ahogy a manga karaktereknek megfelelő szereplőket össze tudták válogatni. Mind kinézetben, mind színészi játékot tekintve követik az eredeti képregényt. A The Beginning of the End, az eredeti manga sorozat első 5 kötetének tartalmát dolgozza fel. A több mint két órás film kellemes hangeffektekkel, és háttérzenével bír. Érdekesség, hogy mind a film, mind az eredeti manga a rock&roll körül is forog egy picit, főleg, hogy a képregény címét a Marc Bolan és T.Rex közös dala, az 1973-ban megjelent, azonos című, 20th Century Boys adta, valamint a manga, film főhőse többször utal erre a muzsikára, és a rock felszabadító erejére. (Ez a film főzenéje is.)

Szerencsére a humoros, és fordulatos fontos eseményeket, párbeszédeket átvették a képregényből, így a film cselekménye cseppet sem unalmas, és ez kárpótol minket a kicsit közepes látványvilágért, ami a japán filmek sajátja. A vágások és a flashbackek viszont nagyon jól sikerültek. Ami furcsa, az a szokásos valószínűtlen vérfürdős jelenetek XD. De ez nem újdonság hogy a japánok kicsit eltúlozzák a véres jeleneteket… Vannak azért kifejezetten szép, számítógéppel készített jelenetek pl.: robbanások esetén. A múltat idéző jelenetek pedig szépia, azaz meleg barnás színárnyalatot kaptak.

Történet: 1999-et írunk. Kenji Endo, egy 30-as évei végén járó fiatalember, a családi szupermarketben dolgozik. Életét a sorozatos kudarcok jellemzik… Gyerekkori nagy álma vot, hogy híres rock sztár lehessen, mint Marc Bolan és T.Rex. Ám álmai a semmibe vesztek, ráadásul szeretett nővére is lelépett otthonról, és maga után egy édes kisbabát hagy, a lányát, Kannát. Kenjinek fel kell nőnie, és komolyan venni új feladatait: felügyelni a családi vállalkozást és gondozni, nevelni a kis Kannát.

Egy nap, Kenjit általános iskolai osztálytalálkozóra hívják. A kezdeti összemelegedések, és visszaemlékezések után egy furcsa téma kerül azonban terítékre. Az utóbbi időkben sorozatos halálesetek történnek Japánszerte, emnerek tűnnek el, és mind ez egy titokzatos szektához kapcsolódik, melynek a vezetője „Barát„. Ráadásul olyan tragédia sorozatok veszik kezdetét, amik Kenjinek és barátainak nagyon is ismerősek…

1979-ben, Kenji és 8 barátja, az általános iskolában, különös történetet talált ki 9 hősről, és a világ végét előidéző szekta, halálos vírus, gyilkos robotok, terroristák megjelenéséről. Történetüket egy könyvbe  írták le, és egy különös szimbólumot készítettek védjegyüknek…Most a régi barátok újra találkozván, és felelevenítvén ezeket az emlékeket, rájönnek, hogy a a titokzatos szekta, egykori szimbólumukkal bír, és ami régen egy gyerek fantáziája volt csupán, most minden valóra válik. Kenji kénytelen felvenni a harcot az ismeretlen gonosz ellen, aki egykori barátai közül lehet valaki… Az idő pedig fogy, mivel gyerekkori történetükben, 1999. december 31-én vége lesz a világnak…És hogy Kenji meg tudja-e barátaival akadályozni a végzetet? Ki lehet a „Barát„, aki egy álarc mögé bújva irányítja a szálakat a háttérben, és magát a nemzet hősének állítja be? Kenjinek nemcsak vele, de ismerősei halálával, és a Kannát fenyegető titokzatos veszéllyel is meg kell mérkőznie…

Nagyon fordulatos, és több szálon futó történet, melyben felváltva játszódnak a jelen és a múlt eseményei. Minden egyes visszaemlékezéssel visszarepülünk a főhős gyermekkorába. Ami nagyon érdekes volt, hogy „Barát” kiléte egy nagy talány. Ráadásul, ahogy haladunk előre, egyre furcsábbá, és bonyolultabbá válik a cselekmény.

A mozifilm megnézése után kedztem el olvasni a mangát (és még mindig olvasom), de az biztos nagyon összett, és több évtizedet átölelő történet ez, melyet a karakterek csak még inkább színesítenek. Kenji egy tipikus lúzer, mégis a sorozatos harcok, és megmérettetések igazi férfit faragnak belőle. Mellette rengeteg főbb szereplő tűnik fel, egyrészt ott vannak a gyerekkori barátai, valamint a „Barátot” körül vevő új arcok, mind az „ellenség” és a jó oldalán újabb és újabb karakterek bukkanak fel. És ugyan a képregény története hosszú, mégis a fordulatok, a váratlan események nem hagyják lankadni a figyelmet egy cseppig sem.

A live-action első mozija szerintem tökéletesen visszaadja a manga hangulatát, és kiváló csalógató lehet a képregény elolvasására is. Én is csak nagy nehezen bírtam magam elszakítani a mangától XD, így is nagy ugrásokkal jutottam el az ötödik kötetig. Az eredeti képregény grafikája sokat fejlődött a 22 kötet alatt, és a történet komolyságához mérten, az ábrázolás mód rendkívül realisztikus lett. Talán éppen ezért nem volt nehéz a karakterekhez hasonló színészeket találni. Nekem rettentően megtetszett ez a világ és a hangulata is. Aki egy kicsit elborult, de izgalmas olvasmányra és filmre vágyik, én merem ajánlani mindkettőt. 😉

Adatok:

  • Cím: 20th Century Boys
  • Japán cím: 20-seiki shônen: Honkaku kagaku bôken eiga
  • Forgatókönyv: Yasushi Fukuda; Takashi Nagasaki
  • Manga: Naoki Urasawa
  • Rendezte: Yukihiko Tsutsumi
  • Zene: Ryomei Shirai
  • Premier: 2008.08.30. (Japán)
  • Műfaj: sci-fi, akció, fantasy, rejtély
  • Terjedelem: 145 perc
  • Stúdió: NTV
  • Ország: Japán
  • Nyelv: japán
  • Szereplők: Toshiaki Karasawa (Kenji Endo), Ersushi Toyokawa (Otcho), Takako Tokiwa (Yukiji), Teruyuki Kagawa (Yoshitsune), Takashi Ukaji (Mon-chan), Katsuhisa Namase (Donkey), Kuranosuke Sasaki (Fukubé), Hidehiko Ishizuka (Maruo), Kanji Tsuda (Moroboshi)
  • Linkek: Keleti Szél (hun), Imdb (eng), ANN (live-action), ANN (manga), Wikipédia (eng), Love HK films (eng), Official Site (eng), 4digitalMedia (eng), YouTube (előzetes)
(Visited 102 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .