Higurashi no Naku Koro ni Kai (TV-sorozat, 2007)

Higurashi no Naku Koro ni Kai (TV-sorozat, 2007)

Higurashi no Naku Koro ni Kai

A „Higurashi no Naku Koro ni Kai” ugyan nem olyan komor hangulatú, mint az első season volt,  de 2. évad a Kai utónevet viseli, és méltán folytatja, illetve le is zárja az első évadban nyitottan hagyott kérdéseket. Az alkotói gárda maradt a régi, az animáció látványosan jobb lett, a zenék pedig ismét lenyűgözőek. Az opening, mert maga a történet sem volt már annyira zord, már érzékelni lehetett az első pár epizód után, hogy valami jó „is” fog történni a sok gyilkosság és elmebaj után.

Történet: A történet a jelenben indul, amikor is két rendőr, Oishi és Mamoru Akasaka felkerekedik hogy megoldja a hinamizawai katasztrófa titkait… A falu lakói ugyanis 1983-ban meghaltak. A kormány egy természeti katasztrófával magyarázta az incidenst, miszerint a közeli mocsárból vulkanikus gázok törtek fel, amiket belélegezve meghalt a falu 2000 lakója. Mamoru azonban kételkedik ennek az igazában, főleg azért, mert egy gyilkosság is történt az nap: Furude Rikát agyon szúrva találták meg a közeli szentély oltára előtt. Hogy kiderítsék mi is történt a katasztrófa napján, felkeresik az egyetlen „szemtanút”, aki akkoriban kórházi kezelés alatt állt, így éppen nem tartózkodott a faluban a szörnyű estén, mégis mintha előre tudta volna, hogy ez be fog következni: ez a személy pedig nem más, mint Rena-szan, aki immár felnőttként próbálja legyőzni magában a múlt sötét árnyait, és barátainak szörnyű halálának terhét…

Mindeközben ugyanúgy visszapottyanunk a főesemények láncolatába, 1983 júniusába, és újra és újra láthatjuk a Watanagashi fesztiválon történteket, Renát és barátait, de immár elsősorban Rika szemszögéből figyelhetünk meg mindent. Ez az évad kizárólag az ő látás módját és tragédiáját tárja fel. Mint ahogy az első sorozatból kiderült, Rika különleges a többiekhez képest. Nemcsak azért mert ő Oyashiro-szama papnője a faluban, hanem mert mintha előre látná mindig, hogy mi fog történni. Egy megfigyelő, aki nem tud, és kezdetben nem is akar beleavatkozni az események körforgásába. De az értelmetlen áldozatok, és a tény, hogy a Watanagashi fesztivál után mindig megölik őt, cselekvésre kéztetik. Ugyanis mindig miután megölik, a lány újra feltámad, egy újabb Hinamizawába kerül, újra megtörténik minden, apróbb módosításokkal. Újra látja a barátait, akikkel boldog lehetne, de hát ugyan ki tudna önfeledten szórakozni, mikor egy fájdalmas és kegyetlen halál vár rá újra és újra? Miért ismétlődnek vég nélkül ezek az események? És miért pont Rika áll mindennek a középpontjában?

Ha mélyebben elmerülünk a történetben, kicsit a Noein című animére is emlékeztető univerzumot kapunk, amit egymással párhuzamos világok építenek fel. Minden világban bizonyos történések ugyanúgy megesnek, de a szereplők, a karakterek ugyanabban a helyzetben másként reagálnak. És ebben benne van a lehetőség, hogy talán egy jobb és boldogabb eredménnyel bíró döntés szülessen. De a sors, és egy ember akarata két különböző dolog. Rika feladta rég már a reményt, hogy változtathasson  a sors kerekén, pedig a legtöbbet talán ő szenved. Hiszen nem elég, hogy őt is megölik, de előtte végig kell néznie hogy vagy Shion, vagy Keichi, vagy Rena elméje borul el, és öl meg mindenkit, vagy éppen Satokót kínozzák…

Az első évadban misztikusnak, sőt természetfelettinek hit jelenségek, úgymint Oyashiro-sama átka, mind mind értelmes magyarázatot nyernek, és agészen a sorozat utolsó, 24. epizódjáig minden rejtélyre fény derül, a gyilkosságoktól kezdve egészen az eltűnésekig. Ráadásul mindazok a szereplők, akik az első évadban első látásra mellékesnek tűntek pl.: Iriye-sensei, a helyi klinika igazgatója, Takano Miyako, az átok 5. évének áldozata, és nővér a klinikán, Oishi, a nyugdíjba készülő nyomozó. Természetsen a fiatalok sem maradnak ki az események láncolatából: Keichi, a szavak mágusa, valamilyen véletlen folytán emlékszik minden eddigi rémtettére, amit elborult állapotában tett, és immár sokkal megfontoltabb lesz. De nemcsak ő, a társaságból mindenkinek vannak halvány emlékei, álmai, olyan eseményekről, amik nem következtek be… Hogy rájönnek-e arra, hogy együttes erővel kell szembe szállniuk a gonosszal, ami nem Isten, nem is egy természetfeletti erő, hanem a világ egyedüli megrontója: maga az ember.

Minden okozatra megkapjuk a választ, és rájövünk, hogy ki mit, miért tett. Így míg az első évad egy kendőzetlen pszichó-horrornak tekinthető, ez a második már inkább egy bűnügyi-krimi, amelyben főszálat képez Rika megmentése, és a Watanagashi fesztivált követő tragédiák bekövetkezésének megakadályozása, legyen ez akár a fiatal főszereplők életére vonatkózó, vagy a falu sorsát eldöntő esemény.

Összegzés:Nagyon élvezetes és fordulatokkal teli anime volt ez, és a két évad együtt kerek egészben lezárja a történetet. A kivitelezés terén nem lehet panasz, mind a zene és a változékony animáció is magával ragadó. Ezt a szórakozást nyújtó animét bárkinek merem ajánlani, aki kedveli a kicsit borzongatós, bűnügyi-horror, és pszichológiai motívumokat boncolgató alkotásokat.

Anime adatok:

  • Angol cím: When Cicadas Cry 2 (When they cry – Higurashi 2nd series)
  • Magyar cím: Amikor a kabócák sírnak 2. évad
  • Japán cím: Higurashi no Naku Koro ni Kai / ひぐらしのなく頃に
  • Történet/Manga: Ryukishi07 / Seventh Expansion
  • Rendezte: Chiaki Kon
  • Karakter design: Kyuuta Sakai
  • Megjelenés éve: 2007
  • Típus: TV-sorozat
  • Terjedelem: 24 epizód
  • Műfaj: horror, rejtély, krimi, pszichológiai
  • Zene: Kenji Kawai
  • Opening: „Naraku no Hana” ~ Eiko Shimamiya
  • Ending: „Taisho.a” ~ anNina
  • Stúdió: Studio Deen
  • Kapcsolódó oldalak: ANN (eng), AniDB (eng), AnimeNfo (eng), AnimeAddicts (hun), Wikipedia (eng)
(Visited 100 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .