Run Papa Run (2008)

Run Papa Run (2008)

Run Papa Run (2008)

Az egyik legfrissebb kínai triád film, a Run Papa Run, 2008 egyik legjobb filmje számomra. A filmet rendező Sylvia Chang, mint kiváló színésznő, ezúttal rendezőként mutatja meg ismét tehetségét. A kínai, pontosabban hong-kongi gengszeterek életét bemutató alkotás egy hihetetlenül humoros komédiából kibontakozó dráma, mely ráadásul egy nő szemszögén át látatja ezeket a kegyetlennek tűnő gazfickókat. Egyes kritikák vontatottnak ítélik a filmet, ami szerintem egyáltalán nem igaz rá, bár lehet, hogy mint női lélek, kicsit más szemmel néztem a filmet.

Már a kezdés rögtön felkeltette az érdeklődésemet, káprázatos, vicces, ugyanakkor ironikus számítógépes animációval készített, rajzfilmes efektek színesítik a bevezetőt, és mutatják be történetünk gengszter főnökét, Lee Tin-Yunt.

A fiatal, dúrva, folyton bajt keverő, nőfaló triád főnök élete gyökeresen megváltozik az életébe toppanó csinos leányzó, Mable révén. A szerelem villámcsapásként éri, és a korábbi érzéketlen tuskóból lassan levetkőzi magát, majd egészen 20 év múlva sikeresen eléri az érett emberek szintjét is. 🙂

Na, de maradjunk a kezdeteknél. A lírai betétdalokat éneklő ügyvéd kisasszony szenvedélyes románcba bonyolódik tehát az utcán nevelkedett, faragatlan fiúval, és kapcsolatuk gyümölcse hamarosan be is érik. Ám a szívtelen maffiózó nem nősülhet meg! Sőt! Egy rettentően aranyos, szeretnivaló csöpség sem veheti le a lábáról! Vagy mégis?

Lee Tin-Yun igazából jó ember lenne, csak hát a körülmények, és az élet nem éppen a tisztességes emberek útjára sodorta. Fiúként is csak az édesanyja idegeire ment, és nem telt el olyan nap, hogy nem részesült volna „szerető” anyja kedves törődésében :), természetesen pozitív nevelő célzat jóvoltábból, ami végül csak nem érte el hatását. Ám Marble, és a világrajött tünemény közös kislányuk, Hai-Yi felforgatják életét, és olyan érzelmeket keltetenek benne, melyek létezését addig nem is ismerte. Aki kíváncsi arra, hogy egy triád tag apuci, hogy lesz egyetlen lánya rabja, és felesége szófogadó férje, na meg, hogy milyen bonyodalmak származnak egy félelmesetes tigris tetóválásból, annak feltétlenül ajánlom ezt a filmet, mert tényleg egy szokatlan módon közelíti meg az alvilág sötét alakjait.

De, a komédián kivül azért a film elejétől kezdve érik a drámai végkifejlett, mely előre vetíti egy ilyen ember el nem kerülhető sorsát. Főhősünk csak lassan ébred rá a szeretet, a család fontosságára, mely lassan nemcsak „hivatásánál”, de életénél is fontosabbá válik számára. És ahogy Hai-Yi egyre csak cseperedik, a normális élet után vágyó család és „foglalkozása” között az ellentét fokozatosan éleződik ki, ami egyre több családi vezsekedést, vitát szül. Nemcsak egy ember, hanem egy család drámájává érik a film a történet végére, és egy olyan kidolgozott karaktert kapunk, aki bármi rosszat, bármilyen bűnt is követett el, mégis megszeretjük. Aranyos, és szórakoztató, a film vége pedig kifejezetten megható.

A színészek egytől egyig nagyon jól alakították a szerepüket. A főszereplők, a Mabletet játszó Rene Liu, és Tin-yunt megformáló Louis Koo már szerepeltek együtt korábban is, és mindketten nagyon tehetségesek, híresek is. A fiatal Hai-yit alakító Yihan Liu már kicsit névtelenebbnek tűnő, de annál ígéretesebb színésznő. Tin-yun édesanyját Nora Miao játszotta, aki több mint 20 év kihagyása után tért vissza a film vászonra, és korábban harcművészeti, kung-fu filmek nagy csillaga volt. Az általa megformált karakter is rendkívűl bonyolult volt, és teljesen a fiára hasonlított a személyisége.

Hiszen míg Mable inkább egy ártatlan, tiszta, kedves leányzó, teljesen átlagos kis tündérke, addig Tin-yun és az édesanyja komplexebbek. Érzéseiket mindig elrejtik, és mindig az ellenkezőjét mondják ki valódi gondolataiknak. Rettentően féltik, és óvják a szívüket, nem tűrnek semmilyen gyengédséget, szánalmat, inkább harapósan, mogorván bánnak mindenkivel. Az ő kapcsolatuk igaz nem felhőtlen, de nagyon mély, és megható. Talán addig nem is figyelünk fel rájuk, míg állandóan csak veszekednek, hiszen az anya nem ilyen sorsot szánt a fiának, sőt félti az életét, csak éppen nem a legmegfelelőbb eszközökkel próbálja ezt a tudtára adni.

De mikor súlyos beteg lesz az édesanyja, majd meghal, Tin-yun ekkor döbben rá, mennyire is szerette és milyen fontos helyet foglalt el életében. Ez volt a film során az első drámai fordulópont, ami felvillantotta, hogy Tin-yun bármennyire is keménynek mutatja magát, mégis legbelül igazán gyenge, és sebezhető. A lánya, és felesége iránt érzett szeretetével akarja pótolni mindazt, amit gyermekkorában nem kaphatott meg a saját apjától. Bár ezt elég lelkesen próbálja tagadni. No, a történetről nem is írnék többet, mert inkább látni kell, és átélni. Az igazat megvallva, tegnap néztem meg, de nem bírtam ki, hogy ma még egyszer meg ne nézzem. Egyszerűen annyira kedves lett a számomra, és magával ragadott, hogy fel is került a kedvenc filmjeim listájára.

A szereplők mellett a kivitelezésre sem lehet panasz. Bár, az ember meg is ijedhet a film első fél órájában, hogy milyen csilli-villi love story lesz ebből, de utólag teljesen humorosan sülnek el az első percek, még a sok efekt ellenére is. A képi világ szép, és nagyon szépen árnyaltak, világítottak a jelenetek. Többnyire a sötét színek dominálnak, de például vannak olyan részek, ahol vörös megvilágításban látunk mindent, ami a vér, a bűn érzetét kelti. Tin-yun visszatérő rémálmainak animálása pedig lenyűgöző, kellően bizarr, komikus és ironikus. A vágások, a kameramozgások ötletesek. A jelenetek szépen sorban követik egymást, és bár lassan bontakozik ki a történet, számomra ez nem negatívum, még egy mini tv-sorozatot is eltudnék képzelni, ami a család vicces hétköznapjait mutatja be. Összegezve tetszett, a 2008-as filmek színvonalát hozza, kitűnő cselekményű, és felépítésű, kicsit talán a nőktől nőknek készített családi-dráma, melyben a szokatlan szituáció mellett azért egy hétköznapi család problémái is fellelhetőek.

Adatok

  • Angol cím: Run Papa Run
  • Eredeti cím: Yat kor ho ba ba
  • Rendezte: Sylvia Chang
  • Írta: Susan Chan
  • Műfaj: családi-dráma, vígjáték
  • Megjelenés éve: 2008
  • Terjedelem: 115 perc
  • Szereplők: Louis Koo (Tin-yin), Rene Liu (Mabel Chan), Nora Miao (Auntie Ying), Yihan Liu (Hai-yi)
  • Ország: Hong-Kong
  • Linkek: IMDB / Ázsiafilm Kritika (hun)
(Visited 48 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .