Kelet zsoldosa (2005)

Kelet zsoldosa (2005)

Kelet zsoldosa (2005)

A Kelet zsoldosa magyar dvd-én is megjelent thaiföldi film, ami nem mondható éppen kiemelkedő alkotásnak, sőt, főleg hogy a Returner után néztem meg, egyenesen gyengébb volt mint az említett japán siker film. Pedig a dvd borító, és a filmről olvasható leírások alapján jónak tűnt, de mikor leültem megnézni, tudatosult bennem, hogy inkább egy brazil szappanoperához hasonlított.

A történet bár hiteles történelmi háttérrel bírt (1500-as években járunk, és az egymással háborúzó királyságok korát éljük, ahol Ayuthaya királyának bukását láthatjuk, na meg a felfedező portugáloktól hemzsegő királyságot), na szóval, a hitelesség dacára, maga a történetvezetés nagyon kiszámítható volt, és egy tipikus kaptafára épült, sőt néha még unalmas is volt.

De, hogy a sok negatívum ellenére felhozzak valami jót is a film védelme érdekében, a kimagaslóan gyönyörű látványvilágért érdemes megnézni. Hiszen ritkán láthatunk ilyen egzotikus thaiföldi táj- és városképeket, népviseletet viselő embereket, történelmi személyeket. Ugyan a történet maga közelít a nullához, de a film dokumentum jellegét megőrzi. Ami érdekesség még az alkotással kapcsolatban, az az, hogy több nemzet is képviselteti magát benne, vagy az alkotók, vagy a színészek terén. Pl.: a thaiok mellett kínai, dél-koreai szakemberek segítették a munkálatokat, a színészek között voltak japánok, arabok, indiaiak, és még sorolhatnám. A csábító képek, és szép színészek mellett egyedül a zene volt még említésre méltó. Gyönyörű lírai betétdalok csendülnek fel a film során, és a végén is, ha jól emlékszem egy angol zeneszerző nevét dicsérik ezek a számok. Akkor jöjjön a történetről egy kis ízelítő:

Főhősünket, Fernando de Gammát, hajó törése után, Thaiföldön vetik partra a hullámok, még pedig pont Ayuthaya királyságánál. Hősünkön a szépséges, portugál nemzetiségű Maria kisasszony fog segíteni, aki édesapjával már több mint 9 éve él ebben az ázsiai országban. A portugálok a király szolgálatában állnak, így a közelgő háborúban is részt kell venniük. Fernandónak ezzel még nem is lenne gondja, mivel kiváló katona, csakhogy, Maria édesapja szülei meggyilkolójára emlékezteti valami okból kifolyólag.

De ezekkel a borús gondolatokkal nem sokáig foglalkozik, mert Maria gyönyörű szemei hamarabb elbűvölik, és lassan egymásba szeretnek a lánnyal. Fernando szerencséje még fokozódik, mivel a királyra törő bennszülöttek támadását fékezi meg sikeresen egyik katona társával, Tonggal. Hálából a király személyi testőreivé lépteti elő őket. A két harcos között szoros barátság kovácsolódik, amire szükség is van, hiszen a király életének védelmezése feltétlen bajtársiasságot, és hűséget is igényel tőlük. Erre azért is van szükség, mert a királynő minden áron végezni akar férjével, hogy teljhatalmat szerezhessen birodalma felett, és szeretőjét állíthassa az ország élére. Gonosz, fondorlatos tervei végül célba érnek, aminek beláthatatlan következményei lehetnek.

Adatok

  • Angol cím: The King Maker
  • Magyar cím: Kelet zsoldosa
  • Rendezte: Lek Kitaparaporn
  • Írta: Sean Casey
  • Műfaj: kaland, dráma
  • Megjelenés éve: 2005
  • Terjedelem: 100 perc
  • Szereplők: Cindy Burbridge (Maria), Yoe Hassadeevichit (Királynő), Dom Hetrakul (Tong), Gary Stretch (Fernando de Gamma), John Rhys-Davis (Maria édesapja)
  • Ország: Thaiföld (nyelv: angol)
  • Linkek: IMDB
(Visited 72 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .