Evangelion: 1.0 You Are (Not) Alone (movie; 2007)

Evangelion: 1.0 You Are (Not) Alone (movie; 2007)

Evangelion: 1.0 You Are (Not) Alone

A Neon Genesis Evangelion a veterán anime rajongók körében igazi kultusz sorozatnak számít, melyet az utóbbi időben egyre többször vesznek elő a Felkelő Nap országában. Rengeteg formában adaptálták már Hideaki Anno remekét, készült belőle mozi, manga, doujshinsi, s persze nem olyan rég röppent fel az a hír, hogy Amerikában elkészítik a live-action változatát is, amely reméljük a magyar mozikba is eljut. Érdekes, hogy egyre több japán kultusz animét akarnak az amcsik megfilmesíteni, példa erre a Ghost in the shell is. Talán rájöttek végre nyugaton, hogy nemcsak a saját sablonos, agyon unott filmjeit veszi be a közönség, hanem a keleti szemlélet, látásmód által áthatott filmek is lehetnek ugyanolyan kasszasikerek.

De most visszakanyarodok az aktuális műremekhez, a Rebuild of Eva movie széria első darabjához, melyet 2007. szeptemberében adtak le a japán mozikban, és sajnos csak nagy sokára volt elérhető torrenten egy minőségi mkv változata, megfelelő feliratozással, és szinkronnal. Ez az új remake az eredeti 1995-ös TV-sorozatot dolgozza fel, mégpedig az első hat epizódot. Az eredeti történethez képest történt pár változtatás, de látványvilág terén messze felül múlja elődjét, nem hiába, csak számítógépes grafikát vegyítették a 2 D-és rajzokkal. Az alapsztori tehát azoknak, akik nem tudnák:

15 évvel ezelőtt, az úgy nevezett Second Impact, második nagy robbanás után, 2015-ben az emberiség kétségbe esetten harcol életben maradásáért. Ugyanis a fél világ elpusztult e robbanás következtében, melyet az emberek által elnevezett teremtmények, az Angyalok okoztak. Japán fővárosát, Tokyót is a semmivel tette egyenlővé, mely most az újjáépítés után a Tokyo-3 elnevezést kapta. Azonban az Angyalok váratlan támadása fenyegeti a felszínes békét.

Egy titkos szervezet, a Nerv, melynek bázisa Tokyo szívében található, kidolgozott egy különleges humanoid robot egységet, az Evákat, mellyekkel sikeresen felvehetik a küzdelmet, ezzel megakadályozva egy újabb robbanást. Ennek a projectnek a vezetője a szigorú Ikari Gendo-szan, aki váratlanul, 8 év érdektelenség után, a fiáért, Ikari Shinjiért küldet, hogy azonnal jöjjön a Nerv központjába és csatlakozzon a szervezethez. Ennek egyetlen oka van: valami rejtélyes okból kifolyólag csak 14-15 év körüli fiatalok képesek vezetni az Evákat.


Shinji azonban gyűlöli az apját, sosem jöttek ki jól egymással, Shinjit magára hagyta, csak a munkájával foglalkozott. Mégis Shinji abban a reményben érkezik Tokyóba, hogy talán végre apjának igazán szüksége van rá, és bizonyíthat a számára. Ám ahogy megérkezik, egyből egy Evával kényszerítik harcolni. Az apja ugyanolyan rideg és kegyetlen vele, mint korábban. Teljesen hasznavehetetlennek érzi magát, ráadásul szörnyű dolgokat kell átélnie, míg az Evát vezeti.

Az egész movie az ő érzelmi életére fókuszál, vívódásaira, kétségeire, és jellemfejlődésére. Az önsajnálatban nem hagyják elmerülni azok, akik igazán megkedvelik pl.: Misato hadnagy, a vonzó és sör mániás nő, aki a lakásába fogadja, valamint iskolatársai se, akik a kezdeti ellenszenv után megkedvelik. Shinjinek fel kell fognia azt, hogy nemcsak a saját életéről, hanem az egész világ sorsáról kell döntenie, miközben az Eva 01-et irányítja egy újabb Angyal ellen. Emellett a mindig is magányos fiúnak meg kell tanulnia együtt dolgozni társaival, így Ayanami Rei-jel is, aki az Eva 00 pilótája.

Drámai, művészi megjelenítésű jeleneteknek lehetünk tanúi, melyekben a már ismert párbeszédek mellett új élményt nyújtanak az éles kontrasztok, a gyönyörű színhatások. Nagyszerűen animálták a hátteret, a gépezeteket, az angyalokat. A háttérzene az eredeti sorozat OST-jának átdolgozott változata, mely kellően drámai és hatásos.

Az eredeti történetvezetéshez képest több apró változtatás is megfigyelhető pl.: az Angyalok sorszámában, pár plusz jelenet is belekerült, mellyel sokkal érthetőbbé válik pár dolog a sorozattal kapcsolatban. A fontosabb szereplők közül pl.: Kaworu hamarabb tűnik fel, mint a tv-sorozatban. Sőt az előrejelzések szerint a következő 3 movie már jobban el fog térni a sorozattól, sőt újabb fordulatok lesznek benne. Minden esetre nagyon várom a folytatást, bár sajnos 2008-at tűzték ki ugyan a második rész preimerjének, de amilyen későn jött ki az első is, lehet hogy 2009 is lesz míg mi is belenézhetünk egy élvezhető, minőségi DVD-rippes változatba.


Ui.: Mindig is Rei állt közel a szívemhez, ő a kedvencem, és ebben a moviben kifejezetten gyönyörűre sikerült, ezért van róla olyan sok screenshot. Ayanami Rei daiski! ^^

Adatok

  • Angol cím: Evangelion: 1.0 You Are (Not) Alone; Rebuild of Evangelion
  • Japán cím: Evangelion Shin Gekijoban: Jo
  • Írta/Történet: Hideaki Anno
  • Rendezte: Kazuya Tsurumaki, Masayuki
  • Zene: Shiro Sagisu
  • Karakter design: Yoshiyuki Sadamoto
  • Megjelenés éve: 2007
  • Típus: movie
  • Terjedelem: 110 perc
  • Műfaj: sci-fi, dráma, pszichológiai, mecha, katonai
  • Stúdió: Studio Khara
  • Ending theme: „Beautiful World” ~ Utada Hikaru
  • Linkek: ANN, Hivatalos honlap

(Visited 615 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .