Ursula Richter: A gésa mosolya (Titkok a fehér maszk mögött)

Ursula Richter: A gésa mosolya (Titkok a fehér maszk mögött)

A gésa mosolya

„Vajon mi lehet az oka annak, hogy manapság egyre több könyv és film foglalkozik a gésák titkával? A gésa a nyugati ember számára titokzatos és legfőképp megközelíthetetlen lény. Az utóbbi években megjelent, könyvek, filmek többsége is ezt a hagyományos elképzelést erősített. De vajon milyennek látják maguk a japánok a gésákat?

Netán kifinomultabb ízlést kiszolgáló exkluzív örömlányok lettek belőlük? Egyáltalán mitől válik egy gésa olyan különleges valakivé, hogy a vele eltöltött este akár egy kisebb vagyonba is kerül. Az írónő annak bemutatására vállalkozott, hogy századok folyamán miként, milyen változásokon ment keresztül a gésarendszer, és mit képvisel a mai időkben.”

A regények sorát Ursula Richter munkája követi, mely inkább hivatalos dokumentum jellegű. Az írónő pontosan próbált utána járni a gésák életének valódi rejtelmei után, így hiteles információk tárházának tekinhetjük könyvét. Nemcsak történeti áttekintést nyújt a gésák eredetével, múltjával kapcsolatban, hanem kitér művészeteikre, szolgáltatásaikra, illetve arra is, hogy a mai japán társadalom hogyan viszonyul hozzájuk.

Egy kultúrtörténeti utazás lehetőségét kecsegteti meg előttünk az írónő, mely során mindent hiteles dokumentumokkal támaszt alá, de egyúttal izgalmas és szokatlan témákat is felvetve. A regényt több fejezetre bontja, s szociológiai, pszichológiai és filozófiai szempontból is próbál válaszokat találni a gésákat körüllengű misztikumra, rejtett erotikára.

Trivium Kiadó, 2005.
A könyv itt megrendelhető.

(Visited 123 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .