Szezonajánló: 2018-as téli animék

Meglepően izgalmas téli szezon elé nézünk – legalábbis, amíg el nem indul, nekem mindig annak tűnik! 😀 Hogy kicsit szűkítsem a potenciálisan nézendő szériák körét, összegyűjtöttem azt a 13+1 új sorozatot, amibe vagy a történet, vagy az animáció (jó esetben mindkettő) miatt érdemes lehet belenézni. Nyilván, az első pár epizód nélkül nehéz eldönteni, hogy melyik fogja beváltani a hozzá fűzött reményeket. Ti mely animét fogjátok nézni a 2018-as téli szezonból? Van még olyan, ami felkerül a listátokra? A komment szekcióba jöhetnek a válaszok! 😉


Kiborg lányok érzelmi felfedező útja

Műfaj: fantasy, dráma; Stúdió: Kyōto Animation; Epizódok száma: N/A; Linkek: ANN, AniDB, MAL, Wikipedia, Hivatalos honlap; Indulás: 2018. január 10. (Anime előzetese)

A KyōAni nagyot tervez durrantani 2018 januárjában! A Violet Evergarden című animéje nem csak pazar animációval fokozza a hype-ot már hosszú hónapok óta, hanem a történetével is! 

Egy olyan év után, amikor a kiborgok emberi érzelmeitől és az embernél is tisztább “lelkétől” zsong a net (lásd. Szárnyas fejvadász vagy a Westworld) – pont jól jön, hogy animében is újra mélyebbre merüljünk ebben a témában. Hogy mennyire lesz “mély” filozófiai értelemben ez a merülés, még kérdéses, de egyelőre a könnyektől kísért dráma garantált.

SZTORI – A Violet Evergarden története az Auto Memory Dolls-okról szól, amiket egy tudós fejlesztett ki, hogy segítse vak feleségét a regényírásban. A dollok, avagy robotizált titkárnők, képesek a kimondott szavakat írás formájában rögzíteni. Természetesen, a dollok nagyszerűségét mások is felfedezték, és hamar elkezdődött a bérbe adásuk. Violet is egy ilyen Auto Memory Dolls, aki megjárta a háborút is, most azonban egy postahivatalnál helyezkedik el. “Hősnőnknek” egyetlen nagy “vágya” van: megérteni azon szavak jelentését, amiket egy számára fontos ember hagyott rá a harcok hevében.

ALKOTÓK – A Violet Evergarden egy mindössze két kötetes light novelt fog adaptálni a TV-képernyőkre. E rövid terjedelem miatt valószínűleg 12 részes sorozatra számíthatunk – ám a poszt írásának pillanatában még nem megerősített ez az információ. Az eredeti light novelt Akatsuki Kana írta és Takase Akiko illusztrálta. (A light novel egyébként egy KyōAni által megrendezett versenyen nyert még 2014-ben.) Az animét Ishidate Taichi rendezi, aki korábban a Kyōkai no Kanata animét rendezte teljes egészében, valamint epizódrendező volt a Clannad, K-On! és Hyōka című sorozatoknál. A sorozatot 2018 tavaszától a Netflix is globálisan elérhetővé teszi online stream rendszerén.


Élet-halál harc a Szent Grálért – újoncoknak is!

Műfaj: fantasy, dráma, akció; Stúdió: Shaft; Epizódok száma: N/A; Linkek: ANN, AniDB, MAL, Wikipedia, Hivatalos honlap; Indulás: 2018. január 27. (Anime előzetese)

A dōjinshi csapatból sikeres franchise építővé váló Type-Moontól újabb Fate széria kap anime-adaptációt – totál alternatív settinggel, így aki eddig nem merült bele a Fate-univerzumba, az nyugodtan kezdheti ezzel az új sorozattal a darálást.

SZTORI – Az anime főhőse az amnéziás Kishinami Hakuno (Ab Atsushi), aki váratlanul egy virtuális világban találja magát, egy véres csata közepén, ami több 100 master és servantja között zajlik a Szent Grálért. A servantok (a mesterek kijelölt harcosai) mindegyike híres történelmi alak mágikus erővel felvértezve. Hakuno servantja Saber (Tange Sakura) lesz, aki ebben a verzióban nem Artúr király megtestesítője, hanem a véres kezű Nerojé, aki a Római Birodalom zsarnokaként – plusz, hírhedt művészi ambícióival – írta be magát a történelemkönyvekbe. Miközben Hakuno arra keresi a választ, hogy ki is ő valójában, neki is küzdenie kell a Szent Grálért, ami teljesíti a nyertes bármely kívánságát.

ALKOTÓK – Az anime megnézése melletti érvek: 1) Az az Akiyuki Shinbō rendezi, akinek olyan pszicho sokk sorozatokat köszönhetünk, mint a Mahō Shōjo Madoka★Magica, a Sayonara Zetsubō Sensei, vagy a Bakemonogatari-szériák. 2) A SHAFT stúdiónál készül az anime, akik nem fognak minket epikus látványorgiától kímélni, ami olyan, mintha egy LSD-n élő művészcsapat látomásai kelnének „életre”. (Már az anime előzetese ad ebből egy jó adag ízelítőt.) 3) Ha nem láttad még a Fate/Stay Night, a Fate/Zero, a Fate/Prototype, a Fate/kaleid liner Prisma☆Illya stb. című animéket: NEM BAJ. Ezt a sorozatot a korábbiak ismerete nélkül is élvezni fogod. 3) További alkotók: a forgatókönyvíró maga Nasu Kinoko, aki az eredeti Fate/Stay Night visuel novelt is írta!!! egyéb (ma már klasszikusnak mondható) TYPE-MOON művek mellett, mint a Shingetsutan Tsukihime. Az opening és ending dalok pedig a T.M.Revolution és Sayuri tolmácsolásában csendülnek majd fel – amik tuti fülbemászóak lesznek.


Szia, helló! Álljunk össze (mechává), mint két kicsi lego

Műfaj: sci-fi, mecha, romantikus, dráma; Stúdió: Trigger, A-1 Pictures; Epizódok száma: N/A; Linkek: ANN, AniDB, MAL, Wikipedia, Hivatalos honlap; Indulás: 2018. január 13. (Anime előzetese)

Egyelőre nem tűnik túl egyedinek a Trigger (Little Witch Academia, Kiznaiver, Kill la Kill) és az A-1 Pictures (Ao no Exorcist, Sword Art Online, Boku dake ga Inai Machi, Kuroshitsuji, Shigatsu wa Kimi no Uso) első közös original anime projektje, a Darling in the Franxx. Miért? Mert egy kis Evangelion-feeling, egy kis Star Driver és egy kis Sōsei no Aquarion áthallás szűrődik ki belőle. 

SZTORI – A távoli jövőben járunk. A világ a pusztulás szélén, az emberiség utolsó morzsája egy mozgó mobilerődben, a Plantation belsejében húzza meg magát. Az erődben gyerekekből harci pilótákat képeznek, hogy a Kyōryū nevű óriási életformákkal harcoljanak gigantikus mechákban, amiket FranXX-nak neveznek. A gyerekek egyike Hiro (Uemura Yūto), akit mindenki csak Code:016-nak hív. Egykor igazi csodagyerek volt, a legjobb pilóta. Ám egyik napról a másikra képtelenné vált a harcra, ami miatt elvesztette létezésének létjogosultságát. Nem harcolni a Franxx-ban egyenértékű a halállal. Egy nap azonban megjelenik előtte egy szarvakkal rendelkező lány, Zero Two (Tomatsu Haruka). Kettejük “összeolvadásából” egy gigantikus mecha születik. (És nem ők az egyetlen pár, akik erre képesek.)

ALKOTÓK – Mitől lehet jó ez a sorozat? A Trigger és A-1 Pictures jó párosítás olyan szempontból, hogy vagy kihoznak egy nagyon fordulatos drámát ebből a sok karakterből és tipikus settingből, vagy szimplán (és lehet, hogy ez már a veteránoknak nem lesz elég) – egy akcióval teli szórakoztató mecha anime lesz, aminek központi rejtélyét a váratlanul megjelenő szarvas leányzó adja – fogadjunk, hogy a Kyōryū nevű idegen életformák félig ember sarja? Ami azonban rögtön megdoboghatja a szívünket, az a dobhártyánkon át támadó opening dal, amit Nakashima Mika (NANA live-action Nanája) – ezer éve nem hallottam róla! – énekel, míg a muzsikát hozzá a L’Arc en Ciel Hyde-ja komponálja. Az alkotók miatt is ígéretesnek tűnik a széria, mert a rendező Nishigori Atsushi (The iDOLM@STER rendezője és a Gurren Lagann karakterdizájnere), a rendező asszisztens Akai Toshifumi (Magi: The Labyrinth of Magic, Sound of the Sky), a karakterdizájner Tanaka Masayoshi (Anohana, Highschool of the Dead), míg az akciójeleneteket Imaishi Hiroyuki felügyeli – ő a Gurren Lagann és a Kill la Kill rendezője volt.


Korhatáros szerelem japán módra

Műfaj: romantikus, dráma, seinen, iskolai élet, slice-of-life; Stúdió: Wit Studio; Epizódok száma: N/A; Linkek: ANN, AniDB, MAL, Wikipedia, Hivatalos honlap; Indulás: 2018. január 11. (Anime előzetese)

A különleges animéknek otthont adó noitaminA programblokk – itt futott korábban a Zankyō no Terror, a Ping Pong, a Paradise Kiss és a Méz és lóhere – most megint egy érzelmes, seinen mangát adaptál animére, ezúttal a Wit stúdió jóvoltából.  Az alapanyag az eddig 9 kötetben megjelent, 2014 óta futó Koi wa Amaagari no You ni című manga. 

SZTORI Tachibana Akira (Watabe Sayumi) egy 17 éves leányzó. Egykor az iskolai sport klub legjobb futója volt, ám egy szerencsétlen sérülés derékba törte sportolói ambícióit. Bánattal telve – és hogy elüsse az idejét – a suli mellett egy családi étteremben kezd el másodállásban dolgozni. Itt beleszeret az étterem vezetőjébe, a szigorú tekintetű Kondō Masamiba (Hirata Hiroaki). Kettejük között egy igen különös, egymást kölcsönösen megértő kapcsolat szövődik.  Ám van egy bökkenő. A férfi 45 éves, elvált, és van egy fia. Vajon hogyan reagál az ártatlan lány szerelmi vallomására? Ráadásul Akirának nemcsak a szerelmi élete okoz fejtörést. Legjobb barátnőjével, a szintén futó Kyan Harukával (Miyajima Emi) és rendeznie kellene megszakadt kapcsolatát, akivel sérülése óta nem beszél.

ALKOTÓK – Tinédzser dráma? Önkeresés? Felnőtté válás? Jó, és tipikus témák egy hétköznapi, coming of age sztorihoz. A már 2018. május 25-én fixen live-action filmet is kapó történet mellé kiváló alkotói gárda dukál, és az anime egyik legjobb erényének ígérkezik, hogy szinte képkockáról képkockára sikerült adaptálnia az eredeti képregény klasszikusabb stílusú karakterdizájnját, ami a Wit stúdió extrémen minőségi kivitelezése mellett igazán különleges vizuális élményt ígér. És ha már alkotók. A rendező Watanabe Ayumu (Space Brothers, Mysterious Girlfriend X, Gurazeni, Ace Attorney), a forgatókönyvíró Akao Deko (First Love Monster, Noragami, Akagami no Shirayukihime), a karakterdizájner Shibata Yuka (Kimi ni Todoke 2. évad) és az anime endingjét a pacsirta hangú Aimer énekli (Fate/stay night: Unlimited Blade Works, Kabaneri of the Iron Fortress, No. 6, Terror in Resonance). Nálam must see lesz.


Az anime, amit együltödben megnézhetsz, mert csak a Netflixen lesz

Műfaj: horror, akció, démonok, természetfeletti; Stúdió: Science SARU; Epizódok száma: 10; Linkek: ANN, AniDB, MAL, Wikipedia, Hivatalos honlap; Indulás: 2018. január 5. (Anime előzetese)

A Lupin the Third: Mine Fujiko to Iu Onna és a Tatami Galaxy vizualitását fogja idézni a Nagai Go manga klasszikusát adaptáló anime, a Devilman: Crybaby. A sorozat a Netflix gyártásában készül, így 2018. január 5-én már 190 országban elérhető lesz mind a 10 része!

SZTORI – Főhősünk, Fudo Akira (Uchiyama Kōki) megtudja legjobb barátjától, hogy ősi démonok térnek vissza a Földre az emberiség leigázása végett. A legjobb barát, Asuka Ryo (Murase Ayumu), azt is elmondja hősünknek, hogy az egyetlen mód a démonok visszaverésére, ha egy démonnal eggyé válva tesznek szert természetfeletti erőkre. Akira megfogadja a tanácsot, és Devilmanné változik, aki egy démon erejével, de egy ember szívével bír. Így veszi fel a harcot a démonok seregével!

ALKOTÓK – Yuasa Masaaki rendezi az animét (Ping Pong the Animation, Mind Game). Okōchi Ichiro írja a forgatókönyvet (Code Geass: Lelouch of the Rebellion, Valvrave the Liberator). Ez a páros tuti mind blowing élményt ígér! Ehhez méltó módon az animáció se lesz piskóta. Amint a lenti pillanatképeken láthatjátok, kissé művészkedő, retro és elég egyedi látványvilágot terveznek az animének.

EREDETNagai Go (1945-) a Kodansha kiadó Weekly Shōnen magazinjában indította el Devilman című mangáját 1972-ben. Ugyanebben az időben startolt el a manga alapján egy anime-sorozat is, ami 39 epizódot élt meg. A franchise annyira népszerű lett Japánban, hogy számtalan spinoff, crossover, remake készült hozzá manga, OVA-k és még live-action formájában is. Nagai Go nevéhez olyan ikonikus alkotások fűződnek még, mint a Cutie Honey vagy a Mazinger Z. A Mazinger Z kapcsán érdekesség, hogy ő volt az első mangaka, aki először rajzolt mechát olyan pilótával, aki belülről irányítja azt. A mecha, a sci-fi, az erotika és a horror műfajának egyik legkiemelkedőbb alakja ő, akinek munkássága olyan alkotások születését is inspirálta, mint például Naoko Takeuchi Sailor Moonja. Nagai 2005 óta karakter dizájnt tanít az Oszakai Művészeti Egyetemen.


Jön a Steins;Gate Ajinnal remixelt utódja? Meglehet.

Műfaj: seinen, akció, rejtély, pszichológiai, dráma, thriller, természet feletti; Stúdió: Geno Stúdió; Epizódok száma: N/A; Linkek: ANN, AniDB, MAL, Wikipedia, Hivatalos honlap; Indulás: 2018. január 7. (Anime előzetese)

Horio Seita hátborzongató mangája, az idő manipulációs, rejtélyekkel és Ajin-szerű szörnyekkel teli Kokkoku kap anime-adaptációt januárban! A sorozatot az Amazon is streamelni fogja. Az eredeti manga 8 kötetben futott 2008-2014 között. (Engem már levett a lábamról a sorozat karakterdizájnja, amit ugyanaz az Umetsu Yasuomi készít, aki a Kite, a Mezzo Forte és a Wizard Barristers: Benmashi Cecil című animékkel hódított anno.) 

SZTORIYukawa Juri (Anzai Chika) NEET édesapjával, testvérével, nyugdíjas nagyapjával, egyedülálló anyaként élő nővérével és fiatal unokaöccsével él együtt. Egy nap, a testvérét és az unokaöccsét elrabolja egy fanatikus vallási csoport. Jurinak mindössze 30 percet adnak, hogy összeszedje a váltságdíjat szeretteiért cserébe. Mivel tudja, hogy nem képes teljesíteni a követelést, ezért egy késsel indul útnak, hogy „rendezze” az ügyet. Ám nagyapja megállítja a lányt. Egy mágikus követ vesz elő, ami generációk óta kíséri végig a család életét, és ami képes megállítani az időt. Juri apjával és nagyapjával belépnek hát a megállt idő világába, azonban észreveszik, hogy rajtuk kívül mások is képesek erre…

ALKOTÓKŌhashi Yoshimitsu rendezi az animét (Witchblade, Sacred Seven, Galaxy Angel), Kimura Noboru írja a forgatókönyvet (Nyaruko: Crawling with Love!, Amagami SS+, Problem children are coming from another world, aren’t they?), míg a már említett Umetsu Yasuomi készíti az eredeti karakterdizájnt (Mezzo, Lily C.A.T., Kite). A thriller műfaj sajátosságai mellett érdemes figyelni, hogy milyen hátborzongató szörnyek fognak majd főhőseink életére törni! (Tiszta Ajin és Szólít a szörny feelingje van így első látásra!)


Egy tinédzser fiú és egy csini robottestbe zárt AI találkozása

Műfaj: akció, sci-fi, romantikus, dráma; Stúdió: diomedea; Epizódok száma: N/A; Linkek: ANN, AniDB, MAL, Wikipedia, Hivatalos honlap; Indulás: 2018. január 12. (Anime előzetese)

Guilty Crown, Harmony, Beatless. Mi a közös bennük? Mindegyik karakterdizájnját a jellegzetesen egyedi stílussal bíró redjuice tervezte. És 2018. január 12-én indul a Beatless, egy új anime-sorozat a művész sajátos karaktereivel felvértezve. Az új anime Hase Satoshi író és redjuice közös regényét adaptálja, ami 2012-2013 között jelent meg. 

SZTORI – Endō Arato (Yoshinaga Takuto) egy átlagos 17 éves srác, egészen addig a pillanatig, amíg nem találkozik a gyönyörű, de titokzatos Laciával (Tōyama Nao). Miért is különleges ez a lány? Mert ő egy mesterséges intelligencia (egy hIE gynoid), aki harcolásra lett kiképezve. Egy óriási koporsóban cipeli magával fegyvereit. Lacia a Memeframe Corporation laborából szökött el, és főhősünktől kér menedéket – konkrétan arra kéri, hogy legyen a „gazdája”. Laciához hasonló, még több mesterséges „lény” lép majd a képbe, cseppet sem békés szándékkal. Egy azonban biztos. Ezek a „gépek” a jelenlegi emberi technológiát jóval meghaladó módszerrel készültek. De hogy milyen céllal léptek most akcióba? Kiderül az anime során, amit még az Amazon is streamelni fog 200 országban a japán vetítéssel egy időben.

ALKOTÓK – A Guilty Crown látványvilágát egyértelműen nem fogja felülmúlni a sorozat – az előzetese is erre enged következtetni (nem annyira részletgazdag és epikus az animáció) – már ebből látszik, hogy ezt az animét nem a Production IG készíti (kár érte). Vannak benne jól elkapott jelenetek (különösen az AI lányoknál), de a karakterdizájn nem annyira ütős, mint az emlegetett elődnél volt. Az anime történetének működőképessége is kétséges. Hiába rendezi a zseniális Seiji Mizushima, aki a felülmúlhatatlan Fullmetal Alchemistet, Un-Go-t és Concrete Revolutiont is rendezte. A mesternek volt már egy nagy mélyrepülése az Expelled from Paradise című mozifilmmel, ami röviden: elég gyenge anime lett. (A rendező mentségére szolgáljon, hogy mozifilm formátumban nincs elég tapasztalata.) A forgatókönyvet Takahashi Tatsuya (The IDOLM@STER Cinderella Girls, Rewrite, Eromanga Sensei) és Go Zappa (Koihime Musō, A Bridge to the Starry Skies, Blend S) írja közösen.


A ninja háború folytatódik – egy régi kedvenc visszatérése

Műfaj: történelmi, akció, dráma, seinen, harcművészeti; Stúdió: Seven Arcs Pictures; Epizódok száma: 24 epizód; Linkek: ANN, AniDB, MAL, Wikipedia, Hivatalos honlap; Indulás: 2018. január 8. (Anime előzetese)

Emlékeztek még a magyarul is megjelent Basilisk című animére? Nos, 2018. január 8-án jön az új évada, a Basilisk: Ōka Ninpōchō! Szerintem sokan kiugrottunk a hír hallatán a bőrünkből. Az már más kérdés, hogy mivel nem a GONZO stúdiónál készül, és nem ugyanaz a rendező/forgatókönyvíró viszi, így úgy járhatunk vele, mint a Pokoli lány új évadával (gyengébb animáció és történet az elődhöz képest). De, maradjunk egyelőre pozitívak.

TÖRTÉNET – A múlt: Az Iga és a Kōga klán 400 évig halálos ellenségei voltak egymásnak. Egyedül Hattori Hanzō fegyverszüneti rendelete tartotta vissza a két klánt attól, hogy totális háborút indítsanak egymás ellen. Most, Tokugawa sógun eltörölte ezt a rendeletet, és a két klánból 10-10 ninjának kell élet-halál harcot vívnia egymással azért, hogy csak egy család maradhasson hatalmon. Ám ezzel nem minden klántag ért egyet, különösen az Iga klán Oborója, és a Kōga klán Gennosukéja, akik egymásba szerettek, sőt, jegyben jártak. Történetük tragikus véget ért, és az új anime 10 évvel később veszi fel újra a fonalat, immár két fiatal örökössel – Iga Hibikivel és Kōga Hachirōval a főszerepben, akiknek folytatniuk kell elődeik csatáját, és végre pontot kell tenniük a véres háború végére.

ALKOTÓK – Az animét Nishimura Junji rendezi (ViVid Strike!, Bakuon!!, GLASSLIP, True Tears), a forgatókönyvíró Onishi Shinsuke (New Getter Robo, Innocent Venus, 009-1). A régi, 2005-ös animéből visszatér az openinget és endinget éneklő páros, így Mizuki Nana és Onmyōza. Az anime előzetese alapján úgy tűnik, hogy visszaköszön a régi hangulat és karakterdizájn – az animáció minősége még eldől a harci jeleneteknél, eddig nem tűnik annyira nagy durranásnak. Ami kifejezetten feltűnő, hogy igencsak lefiatalították a főhőseinket – remélem, csak az első pár rész alatt lesznek ilyen kölykök. Meglátjuk mit hoznak ki belőle.


Egy slice-of-life anime a sátrazásról

Műfaj: vígjáték, slice-of-life, seinen, kaland; Stúdió: C-Station; Epizódok száma: N/A; Linkek: ANN, AniDB, MAL, Wikipedia, Hivatalos honlap; Indulás: 2018. január 4. (Anime előzetese)

Január 4-én indul a Yuru Camp△ – avagy Laid-Back Camp – című anime! Miért lehet érdekes? Hát, mert cuki. Cuki… Cuki… És mondtam már, hogy cuki? A lényeg, kislányok táboroznak benne. Ennyi. Ha már lehet kislányok vidéki életéről animét csinálni (lsd. Non Non Biyori), miért ne lehetne arról, ahogyan sátrat építenek és a természet lágy ölén éjszakáznak, csodaszép természeti képek előtt? Jó, nem az évszázad animéje lesz, de nyugis (netalántán altató) kikapcsolódásnak még jó lehet.  

TÖRTÉNET – A lassú lefolyású, természetben játszódó anime, két fiatalról szól. A szótlan, magának való Rin (Tōyama Nao) szeret egyedül sátrazni a tó-parton, ahonnan a Fudzsi-hegyben is gyönyörködhet. Az élénk és barátkozó Nadeshiko (Hanamori Yumiri) pedig imád biciklitúrákra menni, különösen olyan helyekre, ahonnan a Fudzsi-hegyet minél teljesebb valójában csodálhatja meg. Miután a két lány találkozik, együtt indulnak közös kalandokra. Sőt! Csapatuk bővül majd további három leányzóval, még pedig: a cicás ajkú Inuyama Aoival (Toyosaki Aki), a kiskutya-fan Saitō Enával (Takahashi Rie) és a szigorú tekintetű Ōgaki Chiakival (Hara Sayuri).

ALKOTÓK – Az animét Kyōgoku Yoshiaki rendezi (Kuroko’s Basketball, Robotics;Notes, Tokyo Ghoul című animéken is dolgozott, de a Yuru Camp△ lesz az első önálló rendezése). A forgatókönyvet Tanaka Jin írja (Kirakira ☆ Precure a la Mode, Anne-Happy), míg a karakterdizájnt Sasaki Mutsumi készíti (Dragonar Academy, Chaos;HEAd, Phantom ~Requiem for the Phantom~). Az anime alapjául szolgáló mangát a dōjinshi alkotó, AFRO írta és rajzolta – olyan szériákhoz adott már ki dōjinshit, mint a Mahō Shōjo Madoka★Magica és a Yumekui Merry – ezekből messziről sikít, hogy a „kawaii kislányok cuki dolgokat csinálnak a szabadidejükben” téma a kedvence.  A Yuru Camp△ manga egyébként 2015 óta fut, és eddig 5 kötetben jelent meg, úgyhogy nem igen kell egy hosszú anime-sorozatra számítanunk belőle.


Félig állatbőrbe bújt csajok és pasik küzdelme az életben maradásért

Műfaj: akció, horror, ecchi, fantasy, iskolai élet, seinen; Stúdió: LIDENFILMS; Epizódok száma: N/A; Linkek: ANN, AniDB, MAL, Wikipedia, Hivatalos honlap; Indulás: 2018. január 12. (Anime előzetese)

A véres-darálós-ecchi sorozatok kedvelőinek jön a Killing Bites című anime, ami szőrös állatbőrbe bújt badass (elsősorban) női (de akadnak itt azért férfiak is) karakterek karmolós csatározásáról szól. Rossz hír: lesz cenzúra. Jó hír, a japán vetítéssel egy időben fog startolni a director’s cut verzió az Amazonon. Ha esetleg a 2017-es őszi szezonos Jūni Taisen meghozta a kedveteket a félig állat, félig ember karakterekhez, akkor itt az  utánpótlás a helyére. 

TÖRTÉNET – Tehetős emberek a saját szórakozásukra ember-állat hibrideket tenyésztenek. A “lényeknek” ketrecharc-szerű küzdelmek során kell egymással megmérkőzniük. Itt csak egy maradhat, a vért szomjazó közönség pedig fogad a lehetséges nyertesre. Eközben történetünk főhőse, az egyetemista Nomoto Yūya (Hatano Wataru), egyik haverja kérésére sofőr lesz egy „lány-felszedős” akcióban. Mint kiderül, pont egy ilyen félig állat, félig ember hibridet készülnek erőszakkal elrabolni, de pont az egyik legveszedelmesebb egyedet sikerül kiszemelniük! (Yūya erről természetesen mit se tudott.) Az elrabolt lány, Hitomi (Amamiya Sora), egy méhészborz, aki elrablói közül – Yūya kivételével – mindenkit megöl. Ám, ennek eredménye az lesz, hogy Hitomi Yūya személyes testőrévé lép elő, hiszen a lány szökésben van, a fiú segít neki meglépni, de a lány „alkotói” ezt cseppet sem nézik jó szemmel.

ALKOTÓK – Az anime alapjául szolgáló manga 2013-ban indult, és eddig 8 kötetet tudhat magáénak. Az alkotói Murata Shiinya író és Sumita Kazuasa rajzoló – utóbbi a  Witchblade mangát jegyzi rajzolóként, így innen a karakterdizájn ismerős lehet. (Plusz, aki szerette az említett sorozatot, annak valószínűleg ez is tetszeni fog.) A Killing Bites anime-adaptációjának a viszonylag pályakezdő Nishikata Yasuto a rendezője (korábban csak epizódrendező volt a The Heroic Legend of Arslan és a The Seven Deadly Sins című animéknél), az anime forgatókönyvírója Akashiro Aoi (Classroom of the Elite, Fūka), míg zeneszerzője Takanashi Yasuharu (Naruto Shippūden, Fairy Tail).


A horror mestere végre sorozatban is tolhatja groteszk történeteit

Műfaj: horror, dráma, pszichológiai; Stúdió: Studio Deen; Epizódok száma: 12; Linkek: ANN, AniDB, MAL, Wikipedia, Hivatalos honlap; Indulás: 2018. január 5. (Anime előzetese)

Idén ünnepeli munkásságának harmincadik évfordulóját a zseniális mangaka, a horror történetek mestere, Itō Junji! A Studio Deen többek között e miatt indít egy anime-sorozatot a mangaka legismertebb műveiből 2018. január 7-én! Na de, ki is az az Itō Junji?

EREDET – Itō Junji (1963-) a japán horror legbizarrabb, de egyúttal legnagyobb karriert befutó műveinek kiötlője. Tomie, Uzumaki, Gyo – csak pár ikonikus mű tőle, ami live-action filmek és sorozatok tucatját termelte ki. Sőt, ha emlékszel az elektronikus csápokon rohangáló, zombi-hal apokalipszist bemutató Gyo (2012) animefilmre, akkor tudod miről ismerhető fel az ő stílusa. Ő az az alkotó, aki a japán horrorban egy annyira elvetemült pszichológiai vonalat képvisel, amiben a bélgáztól lufiként szétpukkanó emberek, vagy a vallási fanatizmustól bekattant falusiak jól megférnek egymás mellett. Egyszerűen elképesztő mennyire beteg, hátborzongató és kiszámíthatatlan minden egyes története!

TÖRTÉNET – A januárban induló anime-sorozatnak, ami több munkáját is életre kelti, a 11 kötetes “Itō Junji Kessaku-shū” (Junji Ito Masterpiece Collection) és a “Fragments of Horror” című mangák adnak alapot. Főbb karakterei, akik feltűnnek majd az animében: Tomie, Fuchi, Sōichi, Oshikiri és Yūko. Mivel a sorozat inkább rövidebb történetek adaptálására fókuszál majd, így eléggé valószínű, hogy epizodikus jellegű lesz.

ALKOTÓK – Ez egy nagyon réteg anime lesz nem vitás – már eleve a mangaka munkái is ebbe a kategóriába esnek. Ennek ellenére borítékolható, hogy a mester rajongói nem fognak csalódni. Az anime rendezője és egyúttal karakterdizájnere Tagashira Shinobu (Diabolik Lovers), aki a mangaka művein nőtt fel, és bevallása szerint egy álom vált számára valóvá azzal, hogy ő adaptálhatja kedvenc mangakája műveit animére. Ráadásul, maga Tagashira ötlete volt megvalósítani ezt az anime-projektet!


Ébredő nosztalgia erő – A Record of Lodoss War írójától

Műfaj: fantasy, akció, kaland; Stúdió: A-1 Pictures; Epizódok száma: N/A; Linkek: ANN, AniDB, MAL, Wikipedia, Hivatalos honlap; Indulás: 2018. január 5. (Anime előzetese)

Nem mondom, a Record of Lodoss War bennem nagyon erős nosztalgiát kelt. A light novelből videojáték, majd anime-adaptációt kapó franchise nem a világ legjobb története, de! A ’90-es években futott anime-adaptációi (13 részes OVA és 27 részes TV-sorozat) annyira jó, klasszikus fantasy élményt adtak anno elfekkel, sárkányokkal és a középkori settinggel, a légies karakterdizájnról nem is beszélve, hogy már ezek együttes hatására gondoltam úgy, megéri próbát tenni az eredeti író egy másik művével, a Grancrest Senkivel is. Főleg, hogy januárban ez alapján indul anime.

TÖRTÉNET – A fantasy akciótörténet egy káosz uralta kontinensen zajlik. Az emberek különféle természeti katasztrófáknak vannak kitéve, de a kontinens urainak van egy szent pecsétje, amivel lecsillapíthatják a természet pusztító erőit. Azonban az urakban felébred a hatalomvágy, és egymásnak esnek. Egymás szent pecsétjeire fáj a foguk, hogy teljhatalmat gyakorolhassanak. A történet főhősnője Siluca Meletes (Kito Akari), egy varázsló, aki megveti az urakat, amiért elvette eszüket a hatalomvágy. A lány találkozik egy vándorló lovaggal, Theo Corneroval (Kumagai Kentarō), aki azért indult útnak, hogy jobb harcossá váljon, mivel szeretné felszabadítani szülőfaluját a zsarnoki uralom alól. Ők ketten szövetségre lépnek egymással egy közös célért: megreformálni a kontinenst, amit jelenleg háború és káosz ural.

ALKOTÓK – Az anime az A-1 Pictures-nél készül – az animáció az anime előzetese alapján ennek ellenére nem tűnik annyira epicnek, bár a karakterdizájn szép, de sajnos elég klisés. Nekem hiányoznak az elf fülek…) Az anime rendezője Hatakeyama Mamoru (Shōwa Genroku Rakugo Shinjū, Sankarea: Undying Love) – miatta még kisülhet valami jó a sorozatból, mert a Shōwa Genroku Rakugo Shinjū című anime zseniális volt tőle. Őszintén, amíg nem láttam az anime előzetesét, sokkal érdekesebbnek tűnt, szimplán leírás alapján. (A bemutatott jelenetek annyira tipikus, mai fantasy animét sejtetnek, ami nagyon távol áll a ’90-es évekbeli elődtől.) Egy próbát azért megérhet.


Nyugi, ez az anime nem az evésről szól!

Műfaj: akció; Stúdió: Satelight; Epizódok száma: N/A; Linkek: ANN, AniDB, MAL, Wikipedia, Hivatalos honlap; Indulás: 2018. január 12. (Anime előzetese)

Jó krimi animére vágyom. És ha már egy anime címében benne van a „csont” szó (angolul Hakata Pork Bones Ramens ennek az animének a címe), és a története sorozatgyilkosok utáni nyomozásról szól (elvileg), akkor pont azt kapom, amire számítottam. Vagy éppenséggel nem… 

TÖRTÉNET – A történet Fukuoka városában játszódik, ami látszólag békésnek tűnik. De mint tudjuk, a látszat sokszor csal. A város alvilági élete rendkívül élénk, itt mindennapos az emberrablás és a bűnözés. Kiváltképp a Hakata nevű negyed itt a legveszélyesebb. Ez nyújt otthont a profi gyilkosoknak, a bosszúállóknak, olyanoknak, akik mesterei a kínzásoknak és még sok minden más, aljas tevékenységnek. Az egyik helyi legenda szerint, van itt olyan sorozatgyilkos is, aki gyilkosok megölésére specializálódott. (Gyilkosok gyilkosa – tiszta Dexter.) És amikor elindul a mészárlás, mindenki kíváncsi arra, hogy vajon ki lehet a tettes.

ALKOTÓK – Az anime egy light novel-sorozatot adaptál, ami 2014-ben indult és 2017. december 22-én jött ki a nyolcadik kötete. Az anime rendezője Yasuda Kenji (Arata The Legend, Croisée in a Foreign Labyrinth – The Animation), a forgatókönyvírója Yasukawa Shogo (Terra Formars, Alderamin on the Sky) és a zeneszerzője Nakagawa Kotaro (Code Geass: Lelouch of the Rebellion, Hayate the Combat Butler). Egyetlen „gondom” akadt ezzel az animével is. Az előzetese nem azt a hátborzongató hangulatot sugározza, amire a leírás alapján számítottam volna – kb. mindenki csak beszél, ide-oda járkál, a legdurvább dolog, ami egy karakterrel történhet az, ha gyomorszájon vágják. Plusz, míg a karakterdizájn a promóciós anyagokon szépnek tűnik, addig a tényleges videó előzetesben már eléggé közepes minőségűre sikeredett. Lehet, hogy jó anime lesz (a forgatókönyvíró miatt drukkolok neki, hogy az legyen!), de hogy alacsony költségvetésből készül, az egyszer fix.


Te voltál valaha kíváncsi a Déli-sarkra?

Műfaj: slice-of-life, dráma, vígjáték, kaland; Stúdió: MADHOUSE; Epizódok száma: N/A; Linkek: ANN, AniDB, MAL, Wikipedia, Hivatalos honlap; Indulás: 2018. január 2. (Anime előzetese)

Erről az animéről nem terveztem ismertetőt írni. Aztán véletlenül megnéztem az előzetesét, és elállt a lélegzetem. Komolyan. Elsőre úgy tűnhet nem sokban különbözik a már bemutatott Yuru Camp△- től. Ugyanazokat a karaktertípusokat vonultatja fel, és ugyanúgy kawaii lányokról szól, akik kawaii dolgokat csinálnak. De! A Yuru Camp△ inkább egy nyugodt vígjátéknak ígérkezik, míg az Uchū yori mo Tooi Basho egy izgalmasabb, karakterdrámával és kalanddal teli anime lesz!

TÖRTÉNET – A MADHOUSE saját gyártású, eredeti története lesz ez, aminek egyik hősnője Tamaki Mari (Minase Inori). A mindenben kiválóan teljesítő lány, annak ellenére, hogy sokan felnéznek rá, egyszerűen nem találja a helyét a világban. Tele van kíváncsisággal a világ felé, de gyávasága megakadályozza abban, hogy bármit is változtasson az életén. Kobuchizawa Shirase (Hanazawa Kana) egy csodabogár. Nehezen tud kommunikálni másokkal, és ha megszólal, azzal akaratlanul is megbántja társait. Ám édesanyja három évvel ezelőtt eltűnt egy déli-sarki expedíció során. Hősnőnk úgy dönt, ha törik, ha szakad, utánamegy! Miyake Hinata (Iguchi Yuka) kíváncsiságtól és életerőtől túltengő, vidám lány. Mindig kész volt vállalni tetteiért a felelősséget, igazi vezető típus. Ám egy nap otthagyja a középiskolát, és egy boltban kezd el dolgozni. Shiraishi Yuzu (Hayami Saoiri) nem tud barátokat szerezni. Az udvarias és rettentően csendes lány gyerekkora óta a szórakoztatóiparban dolgozik, ezért nem volt ideje kortársaival közelebbi kapcsolatot kialakítani. Ezt a négy lányt hozza össze a sors, szétszakíthatatlan barátságot szőve közéjük. A közös (és felettébb extrém) cél is adott: utazás az Antarktiszra. 

ALKOTÓK – Kell ennél több egy coming of age sztorihoz? Feldolgozni egy anya elvesztését, rájönni arra, hogy ki is vagy, merre tartasz az életben, levetkőzni a gátlásaidat, megnyílni másoknak önmagadat elfogadva és felvállalva. Erről fog szólni ez a rettentően ígéretesnek tűnő anime, amit már 100%, hogy követni fogok. A MADHOUSE az animáció terén kitett magáért, egyszerűen szemet gyönyörködtető az anime előzetesének minden egyes képkockája. A készítők sora pedig a No Game, No Life alkotóbrigádjából áll. A rendező Ishizuka Atsuko, a forgatókönyvíró Hanada Jukki, a karakterdizájner Yoshimatsu Takahiro (Hunter × Hunter 2011, Trigun).


Az alábbi, már ismert sorozatok, új évadot kapnak ebben a szezonban

Cardcaptor Sakura: Clear Card-hen; Gintama – Gin no Tamashii-hen; Overlord II; Nanatsu no Taizai: Imashime no Fukkatsu, Yowamushi Pedal: Glory Line, Saiki Kusō no Ψ-nan 2, Gin no Guardian 2, Zoku Tōken Ranbu: Hanamaru, Hitori no Shita: The Outcast 2, Ling Qi: Bond of the Underworld, Hugtto! Precure

Mozifilmek téli Blu-ray/DVD megjelenése

(Visited 37 677 times, 1 visits today)

3 thoughts on “Szezonajánló: 2018-as téli animék

  1. Hát abban biztos vagyok,hogy a Violetet te tuti nézni fogod XD Érzem….

    Ami pedig engem illet számomra a Junji Ito Collection a legvárósabb mert már régóta vártam erre márcsak Ito mester miatt is. Utána jön a Tonkutso Ramens mert már egy ilyen Durarara feelingü animére is vágytam már és aztán a Darling in the FranXX, a Devilman és végül a Kokkoku.

  2. Hát a Yuru Camp-et kissé lehúztad, de melléfogtál mert mindenki oda meg vissza van tőle a MAL-on, a Reddit-en is, pedig még csak 5 rész jelent meg belőle, egyesek már ARIA összehasonlítást tesznek! Messze kimagaslik a szezononként szokásos mennyiségben termelt beteg perverz és hulladék, egy kaptafára készült anime közül. LoveRain is jó lett, egyáltalán nem annyira bizarr, mint amitől tartottak és történetben, művészileg színvonalas. Hakumei és Mikochi, Violent Evergarden messze túl van hype-olva, egyik se nagy szám, a Beatless meg egyelőre hülyeségnek néz ki 4 rész után.

    1. Tévedhetek. 😉 Meglepődtem én is, hogy mennyire befutott, egyes szezon kedvence szavazásokon első helyre tették. Legtöbb ismerősöm is, aki nézte, a szezon legjobbjának tartotta. Nálam az Uchū yori mo Tooi Basho és a Koi wa Amaagari no You ni lett messzemenően a kedvencem a szezonból. Violet Evergarden nekem tetszik, bár nem tenném be a szezon legjobbjának. Inkább az első két animét, abból is átgondolva, az Uchū yori mo Tooi Basho nálam a befutó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .