Animekritika videóverseny: a zsűri véleménye (2017. ősz)

Hogyan véleményezte idei animekritika versenyünk videóit a zsűri? Mennyire sikerült megfelelni a versenykiírásban megfogalmazottaknak? Milyen tippeket javasolnak szaki YouTubereink arra, hogy miként érdemes a nevezőknek tovább fejlődniük? Ki volt a zsűri kedvence és mivel lopta be magát a zsűri tagjainak szívébe? Szöveges értékeléseikből minderre választ kaptok! Jöjjenek is a vélemények!


#1-es számú nevező: Tomyx20 – Pupa kritika

Animegyetem: Tomyx már negyedszerre tér vissza a versenybe úgy hogy szinte már-már meghatározó jellegzetessége annak, nélküle nem lenne ugyanolyan. 😀 Komolyra fordítva a szót, nekem még mindig nagyon tetszik Tomyx humora, nem csak az eredeti mű gyengeségeit találta meg ügyesen, de önreflexív módon saját magát is kifigurázza, ami dupla poénforrás. A humor kreatív, a csúnya szavak pont elegendőek, a videó pont jó hosszúságú és dinamikájú. Még a fekete keret is – ami elsőre zavart – a végén értelmet nyert, mint újabb poénforrás és én az elcsúszott kisípolást is szándékos bakinak láttam, ami megint csak ügyes. Tök jó, hogy végre megmutatta magát és nem csak a hangját hallottuk.  Összességében tetszett, jól szórakoztam, talán az egyik, hanem a legjobb Tomyx20 videó idáig.

Animológia: Láttam én is korábbi alkotásaidat, és való igaz, észrevehető a fejlődés. Bár számomra kicsit zavaró volt a cenzúra, a fekete csík az arcodon, mert eltakarta a mimikádat, amire viszont kíváncsi lettem volna. De végül is nem nagy hiba és értem a célját. Ami viszont valamivel jobban zavart az a „sípoló” hang, amit a nem megfelelő szavak kiiktatására használtál volna. Egész jókat mondtál, én mondjuk a humorodat nem értettem, de értékelendő az igyekezet. Kis beszéd és tartalomfejlesztés még és jó lesz ez. Csak így tovább!

BenyoBoy: Nem tagadom, hogy a magához képest folyamatosan fejlődő Tomyx videóit várom versenyről versenyre a legjobban, aki kreativitásával, és humorával mindig le tudja kötni a figyelmem. Legújabb videója nem csak technikai szempontból ugrott előre hatalmasat. A videóban is említett freddyD-hez köthető, „klasszikus” YouTube aranykor ugrott be, amikor az önjelölt kritikusok egyszerre tudtak szórakoztató, kreatív és egyben informatív kritikákat videós formában kiadni. Az alapanyagot sajnos (vagy inkább szerencsére?) egyáltalán nem ismerem, de egy jó videó akkor igazán jó, ha egy laikust is le tud kötni teljes egészében, amit nálam el is ért. A poénok (és azok felvezetései) nálam nagyon működtek, végig mosolyogtam az egészet, az animéről pedig egy kifejezetten részletes beszámolót kaptunk, mely a karaktereket, a grafikát, az alapanyagot és a részeket is egyaránt jól bemutatta. Külön tetszett, hogy sok bevágást használtál az animéből és a mangából is, amik még jobban kidomborították a kettő közti különbséget, ami az összehasonlítások alatt pláne jól működtek. A fekete cenzorcsíkot én elhagytam volna (szerintem nincs élő ember, aki ennek az animének a grafikája után ne vállalhatná fel büszkén magát), illetve nem tudom, hogy ez az anime hibája-e, de a sztori nekem egyáltalán nem függött össze, így a videó közel negyedét lefedő bevezetésből picit faragtam volna, és kifejtettem volna, hogy amúgy mi lett volna a sztori (lehet én vagyok nettó hülye, de nekem ugyanis nem jött le). Szerencsére én nem vagyok a proli humor ellenzője, így a csúnya szavak sem tudtak zavarni, úgyhogy csak annyit tudok mondani, hogy szép munka!

Daisetsu: Ez a videó nekem nagyon átlagos volt. Elvileg neked több videóid is volt itt, de én természetesen nem emlékszem rájuk. Nem azért, mert nem bírlak (:’D), csak már annyi vidit láttam… nem maradnak meg az emberek. xD Na… *köhöm*, de akkor a videódról: A Pupa számomra egy jó anime volt. Én szerettem, cenzúrával és anélkül is megnéztem. A részenkénti 4 perces játékidőt azt felfogtam a jó mangák átkának. Sem a Berserk, sem az Ajin, se a Pupa nem kapott jó feldolgozást. Valamit elszúrnak cgi-vel, valamit pedig lerövidítenek vagy szarrá cenzúráznak. A Pupa is egy ilyen áldozat lett. A kannibálos téma nekem tetszett, az alap koncepció se rossz, valamint voltak itt is brutális részek. (Pl. oniiii-chan kínzása nekem 4 percben is elég hátborzongató volt.) A karakterdizájn és az anime környezete nekem szintén tetszett. Lehet ez szubjektív, de sok mindenre azt mondtad, hogy „sz*r”, ami szerintem nem az. Szerintem a Pupa baja összesen annyi volt, hogy rövid és összecsapott lett. 25 perces részekkel ez egy tök fasza darab lehetett volna, de mint mondtad: nem lett. A kritkáról annyit mondanék, hogy elég monoton volt a hangod, arcod te se vállaltad (vicces volt, mert néha kilógott az arcod a cenzúrából, valamint mókás volt, hogy kezed az egész videó alatt ugyanazt a mozdulatot csinálta. Ezek miatt nem lett nagy durranás számomra ez a kritika. Viszont jó dolgaid is voltak, hiszen a mangával is összehasonlítottad az animét, ami számomra egy komoly szempont (végül is azaz eredeti forrás). Jó próbálkozás volt, de van még mit fejleszteni. És plusz jópont, hogy nem csak a szád járt és tényleg felgyújtottad a CD/DVD-t.

Krisz: Végre megmutattad magadat (kár azért, hogy kitakartad az arcodat) és még vicces is voltál! A Watchmanes rész konkrétan mosolyt csalt az arcomra. Ami viszont probléma,hogy a hanglejtésed még most sem az igazi és még most is túl hosszú a kritika. KRITIKA = !ELEMZÉS!


#2-es számú nevező: Gegory – Death Note kritika (Netflix adaptáció)

Animegyetem: Gregory hozta a tőle megszokott minőséget: a hang és a kép remek, ügyesek és igényesek a vágások, valamint Gregory beszéde is választékos és érthető. Ugyanakkor kissé rövidnek éreztem a kritikát, úgy érzem annak minden aspektusa csak a felszínt kapargatta. Egy ilyen témában – a legrosszabb élménye valaminek – a humor és kifigurázás adja magát, Gregory viszont inkább komolyra vette a dolgot, ami nem baj, csupán komoly elemzésként viszont kevésnek éreztem. Emellett többször is kifejezted, hogy azért nézhető a dolog, emiatt az a gondolatom támadt, hogy ez nem a „legrosszabb élményed” csak egy szimpla rossz alkotás. Összességében nem volt benne az az átütő erő, ami kellett volna.

Animológia: Kicsit olyan volt ez a videó, mint ahogy a filmet jellemezted, kusza… Nem is annyira a rövidségével van gond, hanem hogy elhallgattam volna még a véleményedet, mert jól beszélsz és kíváncsi voltam még mit emelsz ki ebből a „remekműből”. Jó sok hibája volt a filmnek, ami belőlem heves érzelmeket váltott ki, és csodálkoztam is, hogy te ilyen végtelen nyugodtsággal tudtad elmondani, amivel legalább valamennyire objektív tudtál maradni. Bár igazság szerint nem mondtál se igazán rosszat, se igazán jót a filmről, olyan bemutató jellege volt inkább. Ezzel nincs is probléma, csak sajna nem ez volt a feladat. A technikában nem volt kivetnivalóm, a minőség remek. Egy kis kreativitást vagy humort elbírtam volna még, de így se volt rossz.

BenyoBoy: Gregory is már kvázi rutinos nevezőnek számít, és amikor megtudtam a mostani verseny témáját, biztosra vettem, hogy a Netflixes Death Note feldolgozás is elő fog kerülni, ami valljuk be, egyszerűen adja magát. Ez a ziccer nem is lett kihagyva, azonban maga a videó inkább egy elszalasztott hárompontos dobásnak tűnt, mintsem egy palánktörő zsákolásnak. Két és fél perc nem sok idő egy közel két órás film bemutatására (még ha kőbuta is), és nézőként sajnos sok szempontból is az út szélén lettem hagyva. Egy összehasonlítást nagyon szívesen hallottam volna az eredeti művel vagy más feldolgozásokkal, és a hibákra (vagy akár pozitívumokra) is jobban kitértem volna. Ugyan mindenből kaptunk egy kicsit, a különböző szempontok csak érintőlegesen lettek előhozva. Az is zavart okozott a rendszeremben, hogy míg azzal kezded a videót, hogy „nem lett rossz a végeredmény”, a lezárásnál már „kitörölném az emlékét ennek a filmnek a fejemből” lett, a két és fél perces videóban felhozottak alapján pedig igazából egyik álláspont mellett sem tudtam letenni a voksom.

Daisetsu: Rád viszont emlékszem. Szinte mindig csinálsz vidit. Ezúttal sem csatlakoztál a bőbeszédű versenyzők közé. A videód informatív volt és érdekes. Viszont nem éreztem benne semmi olyan extrát, amitől úgy kéne éreznem magam, hogy dobáljam a pontokat. Így is kaptál eleget tőlem, mert a kritkádat átlagosnak semmiképpen sem mondanám. Élveztem, jó volt nézni, csak valami pluszt (poénokat, néhány állítás bővebb kifejtését) még elbírtam volna. A videónak így talán egy baja van: számomra rövid volt. De tetszett, ügyes munka. Bár tőled ezt már megszokhattuk. 🙂

Krisz: A-a, nem ez volt a feladat. Végig azon gondolkoztam, hogy most mit is nézek: ajánlót, ismertetőt, kritikát vagy csak valakit, aki marhára unatkozott? A hangminősége hagy némi kívánnivalót maga után, sokszor alig hallottalak, de ezt leszámítva a technikai rész rendben volt. A videó viszont azt hiszem, hogy csak egy gyorsan összecsapott …mit is mondott Goldblum?


#3-as számú nevező: Alen – Boku no Pico kritika

Animegyetem: A Boku no Pico egy kétélű fegyver, hiszen noha az egyik leghírhedtebb anime, ami telis teli van magas labdákkal, sokan és sokszor kritizálták már. De kellő kreativitással sokat ki lehet hozni belőle. Ez a videó sajnos minden értelemben gyengélkedett. A kép és hangminőség tragikus volt – noha ez mindig kicsi hiba, hiszen nem lehet mindenkinek csúcsfelszerelése – és ez erősen rontott az élvezhetőségen. A beszéded artikulátlan volt, kusza és akadozó, úgy tűnt inkább rögtönöztél és kevesebb felkészülés volt az egész mögött. A poénok nálam nem igazán jöttek át, a csúnya beszéd pedig itt nem lett jól hasznosítva. Nem baj ez, innen van hova fejlődni. Készülj legközelebb sokkal többet, írd meg előre a szöveg magját és a poénokat. Próbáld el többször, forgass ablakkal szembe, hogy jobbak legyenek a fények, és ami a legfontosabb: gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj!

Animológia: Várható volt, hogy benne lesz a listában ez az alkotás (szerencsére csak egyszer), de azért az alapvető, sokak által már rongyosra ismételt dolgokon kívül lehetett volna valami mást is kiemelni, de tudom, hogy ez nagyon nehéz, mert tényleg rengetegen elemezték már ezt az animét. Amit javasolnék, hogy legyél kicsit összeszedettebb szövegileg (írd akár meg előre a szöveget), mert az, hogy a negatív elemeket felsoroljuk egy műnek, az még nem számít kritikának. Kellenek tények, összehasonlítások, vélemények és az, hogy ez „szar” (persze ez jogos), az nem vélemény, csak egy tényközlés. A technikai résszel vannak kivetnivalóim, de persze nem lehet mindenkinek kamerája, lámpái, mikrofonja, stb… Viszont a fényeket kicsit jobban megtolhattad volna (hacsak nem az inkognitó volt a lényeg), hogy jobban lássuk a reakcióidat, amire személy szerint én kíváncsi lettem volna.

BenyoBoy: Úgy látom a hírhedt Boku no Pico sem kerülhette el a vesztét, azonban a 10 perces videóban sem találtam túl sok pozitív és maradandó élményt. Amit mindenképpen kiemelném pluszként, hogy „azokat” a részeket szerencsére nézőként nem kellett újraélnem, sőt, a kézzel eljátszott megoldást kifejezetten kreatívnak véltem (nekem eszembe se jutott volna ez áthidaló megoldásként). Sajnos azonban a cselekmény kifejtése túlzottan belement a részletekbe, míg az összeszedetlen és néha összefüggéstelen beszéd, és a felkészületlen előadás egy nagyon rossz kombinációt adott, amin a kásás, sötét facecam sem segített.

Daisetsu: Hűha. Ez kemény volt. Amúgy te Animekommentár fan vagy? Az első mondataid mintha az én videómból lettek volna ctrl+c-vel kopizva. No mindegy… Kicsit azért örültem. A videókritkád elég érdekes lett. Olyan volt, mintha gyorsan megnézted volna a lényegét a cselekménynek és utána elmondtad azt, ami épp eszedbe jut. Az értékelés viszont így sokszor megakadt és indokolatlan káromkodásokba ment át. Nem mutattad be az animét túl szakszerűen. Inkább elmondtad a wtf jeleneteket és utána fogtad a fejed. Így ez a videó nem annyira kritikus, inkább csak reakcióvideónak mondanám. De az sem volt, mert számomra az a reakció, amikor valóban az első érintkezésünket mutatjuk meg egy animével. Voltak itt jó lehetőségek (pl. mikor a rendezőt parodizáltad, hogy mit is mondhatod az anime megjelenése után), de ezek se voltak jól összerakva, csak úgy mint ez az egész videó. Sajnálom, ez nekem gyenge…

Krisz: A bevágott „kakik” miatt kaptál kettőt a kreatív elemekre.A „kritikád” azonban nem értékelhető, mert ez nem kritika. A kritika egy logikusan, érvekre felépülő vélemény, ahol mindent meg tudunk magyarázni.


#4-es számú nevező: Ambivalentina – Battle Royale live-action kritika

Animegyetem: Nina szokás szerint kiváló minőségű videót tett le az asztalra. Kép és hangtechnikailag remek, a beszéde pedig szokás szerint érthető, igényes és választékos, ami megteremti a komoly kritika hitelességét. Tartalmilag is szépen fel volt építve és ki volt fejtve, hosszra is megfelelő volt. Esetleg azokat a mondatokat érdemes lenne újra felvenni, ahol nem sikerült egyben felmondani, mert így volt olyan hosszabb mondat, ami 5-6 vágással tudott megszületni, ami darabossá tette a beszédet. Több vágókép is gazdagabbá tette volna, illetve egy csipetnyi humorral érdemes lett volna fűszerezni. A végén a pozitívum kikerekítése egy picit ambivalentinessé tette a kritikát. Összességében nagyon igényes és profi videót kaptunk, amin csak icipici finomhangolás szükséges.

Animológia: Nagyon jól beszélsz, és a technikai részben sincs kivetnivalóm, jó volt nézni. A tartalommal sem volt nagy bajom, néha a kisebb-nagyobb felütéseket hiányoltam legyen az pozitív vagy negatív. Viszont, kicsit ellentmondásos volt számomra, hogy a végén el kezdted dicsérni az alapművet, mert így nem kapott akkora hangsúlyt a negatív élmény kritikája. Amúgy rendben volt és potiívum, hogy végig lekötötted a figyelmem.

BenyoBoy: Amikor Timi megemlítette, hogy nevezett valaki egy Battle Royal live action kritikával, nagyon fellelkesültem. A könyv az egyik személyes kedvencem (nagy büszkeségem, hogy egy hétvége alatt ki is olvastam anno, annyira beszippantott), azonban a feldolgozásai már kevésbé tetszettek. Sőt, igazából semennyire (fun fact: van belőle egy manga adaptáció is, ami hasonlóan minősíthetetlen). A kritika szerintem remekül fel lett építve, a történetről pont annyit tudtunk meg, amennyi a videó további részéhez szükséges, és nem lett feleslegesen túlvesézve (a párhuzamot az Éhezők viadalával viszont maximum 1-2 mondatban is le lehetett volna tudni). Tetszett, hogy az értékelési szempontjaid pontokba lettek szedve, amiket nagyon jól meg is magyaráztál, hogy mi miért nem jó (pl. a zenénél, amit egy profi kritikus sem fogalmazhatott volna meg jobban), viszont a filmes bevágások mennyiségét kevésnek éreztem, pedig néha szívesen néztem volna még párat a mondandód szemléltetésére (pl. második pontban az akciójelenteknél: „sokszor rossz volt nézni”, „ez a jelenet pocsék”). A beszéd kifejezetten összeszedett és lényegre törő volt, nem volt sok elkalandozás, és összességében egy teljesen jó videó volt!

Daisetsu: Ez jó volt. Szeretem az olyan videókat, amikor azt tudom mondani: ez ezerszer jobb, mint az Animekommentár 10-20 videója együtt. Ez a darab is ilyen lett. Szép, folyamatos beszéd, jól összeszedett gondolatok. Nináról lerí, hogy valóban ától-cettig ismeri a BR világát. Tetszett, hogy összehasonlította a filmet a könyvel és még a második részt is megemlítette (ami lehet gáz, de én nem hallottam róla). Igazából még tudnám a kritikus hölgyünket még dicséreni, de inkább elmenekülök a fényezéstől és rövidítek: ez a videó jó volt. Nina jól megkritizálta a live-ot, úgy hogy az érdekes és figyelemfelkeltő legyen. (Plusz pont a videó felbontásért, a plusz képekért és Doge-ért!!) Most már tudom miért nem jó ez a live action, most már csak a végére kéne érnem a filmnek :’D .

Krisz: A technikai részben nincs kivetnivaló…máshol azért találni bőven. A humor abszolút hiányzik a kritikából, ami nem lenne probléma, ha lekötnéd az ember figyelmét, ami sajnos nem történik meg. Túl vannak magyarázva a dolgok és nem kritikát fogalmazol meg legtöbbször, hanem panaszkodsz. Btw…olvastad mi volt a feladat? Akkor mi volt ez a végén? „Én ettől függetlenül nagyon szeretem a filmet…” -> WTF? 😀


#5-ös számú nevező: Gerusz – Neon Genesis Evangelion

Animegyetem: Gerusz számomra az a jelentkező, aki mindenben jó alapokkal rendelkezik, de ezeket még alaposan ki kell csiszolni. A kép és a hang elég gyenge volt, ami nehezítette a megértést és rontotta az összhatást de a szoba és a beszélő kompozíciója tetszett. Látszik, hogy értelmesen és választékosan beszélsz, de még a folyamatosságot, artikulációt és határozottságot gyakorolni kell. A humor is jó volt, de lehet még finomítani. Sok volt benne a vágás és képanyag, ami jó, de ezek megvalósítása már kevésbé. A kritika felépítésével szintén hasonló a helyzet: nem volt rossz, de lehet ez még sokkal összeszedettebb és kidolgozottabb. Összességében tehát azt ajánlom, hogy gyakorold a dolgot, mert jók az alapok, amiket fejlesztve ügyes videókat fogsz csinálni a későbbiekben.

Animológia: Sajnos hiába nyomtam fel kokszra a hangerőt még így is sok esetben csak zajos volt, mintsem érhető. Sokat visszavetett az élvezhetőségből a hang és a képi megjelenítés, ami érdekelt volna, mert amit hallottam az nem tűnt rossznak.

BenyoBoy: Az NGE egy olyan anime, ami attól függetlenül, hogy megosztónak is számít, azért az animés szubkultúra szerint (már ha így ki lehet jelenteni) egy meghatározó, kult anime. Emiatt meg is lepődtem a nevezésen, de még nagyobb meglepetésemre pozitívan csalódtam, hiszen a te videód döbbentett rá az egyértelműre: nem feltétlenül kell egy egész sorozatot a porba alázni, a verseny kiírása akár egy jelenetre is alkalmazható, hiszen az is beletartozik az „élmény” kategóriába, egy pár másodperces valami is okozhat élményt. Szintén ehhez köthető pozitívum, hogy egy kedvenc animédől választottál egy jelenetet, ami ebből a szempontból még érthetőbb (ha egy jónak induló animét barmolnak el egy-két butasággal, az mindig jobban fáj, mintha valami konstans fostenger lenne). A beszédkészség a helyén volt, jól, érthetően, összefüggően beszéltél, azonban magára a negatív élményre jobban is kitérhettél volna. Viccesen, poénosan lett előadva, hogy mi vezethetett arra, hogy elszúrták az anime végét, de hogy konkrétan mi lett elszúrva, az miért nem tetszett, csak egy-két mondat erejéig szerepelt, pedig a te előadásodban szívesen hallgattam volna egy részletesebb rantet.

Daisetsu: Gegory videójával ellentétben ez az alkotás hiába lett rövid, a mély tartalmak, a hibák felsorolása nem volt olyan hatásos, hogy azt mondhassam: Gerusz jó munkát tett le elénk. Bár próbálta a vlogosunk összehozni az animéjét más alkotásokkal (érts: sorozat, filmek, manga), de mégsem éreztem azt, hogy most egy legrosszabb animés élményt mutat be. Mondott hibákat, de azokat nem fejtette ki. Amiket felhoztál, azokat csak felületesen érintetted és nem töltötted ki lényegében semmi hasznossal a videót, mint vetélytársad, aki 2 percen keresztül valóban kritizált. Ha még két percet adtál volna magadnak akkor ez a videó kicsit maradandóbb lett volna számomra, de így sajnos ez kevés.

Krisz: A videó legélvezetesebb része a beépített aerobic! Nem tudom, hogy feltűnt-e, de minden vágásnál csinálsz egy felülést, ami egyébként egy jó dolog, hiszen törődsz a testeddel. Sajnos a „kritika” ebben az esetben sem kritika. Ja…és a hang..a hang szörnyű.


#6-os számú nevező: Krisztfo – Bakemonogatari kritika

Animegyetem: Mindig is lenyűgöztek az animációs alkotások, tekintve, hogy egy nagycsoportos óvodás szintjén rajzolok, így a te videód vizualitása is egyből megfogott. Érezni rajta, hogy sok munkaóra volt benne és nem egy összecsapott alkotásról van szó. Tartalmilag viszont gyengébbnek éreztem. Nem igazán tudtál érvelni amellett, hogy miért életed legrosszabb animéje – azt leszámítva, hogy unalmas volt – így inkább egy egyedi bemutató lett, mintsem a verseny követelményeinek megfelelő kritika. A hang felvételén és a beszéden is érdemes még csiszolni, hogy érthetőbb és élvezhetőbb legyen. Összességében tehát azt mondanám, hogy vidd tovább ezt az animációs vonalat, mert király nagyon, és a tartalmi részébe is ölj bel annyit, mint az animációba, és bitang jó videókat fogsz tudni csinálni.

Animológia: Nagyon tetszett a megjelenítés, jó ötletnek tartottam, hogyha már a saját arcodat nem akarod megmutatni, akkor egy frappáns grafikával, animálással készíted a videót. Ezeket azért is tartom különlegesnek, mert szerintem nagyon sok időt vesznek igénybe, főleg ha te magad készíted minden részletét és remélem ez itt is így volt. Viszont a tartalomi részével már nem volt ennyire elégedett, mert inkább csak bemutató jelleget kapott. Ha annyi időt és energiát fektetsz legközelebb a tartalomra is, mint a kivitelezésre remek videó kerekedhet ki belőle.

BenyoBoy: Nagyon vegyes érzelmeim vannak a videóval kapcsolatban. Amennyit hozzá tudtál rakni egyik kezeddel (kreativitás, egyéniség), a másik kezeddel el is vettél valami mást. A saját animáció nemcsak nagyon ötletes, hanem igényesen kivitelezett is lett, ami rengeteget dobott a videón, ezzel szemben pedig a gyatra hangminőség áll, amin az sem segített, hogy nagyon motyogva és hadarva beszéltél. Sokkal jobban kellett volna artikulálnod, mert nagyon nehezen lehetett érteni, amit mondtál, ráadásul a háttérben hallható zene is nagyon-nagyon hangos volt a beszédhez képest, erre semmi szükség nem volt. Tök érdekes és jó dolgokat mondtál az animéről, tetszett a közvetlen, személyes stílusod, viszont sok konkrétum nem hangzott el az animével kapcsolatban, és a negatívumokat is nagyon hamar letudtad. Tetszettek a diavetítésszerű kiemelések is, de az alul olvasható „Animációs kép” feliratok szerintem feleslegesek voltak, valószínűleg véletlenül is maradtak benn. A történetet is tök jól összefoglaltad az előzetessel, és még külön szinkron is készült hozzá, ami szintén segített az egyik legkreatívabb videóvá tenni a tiédet a mezőnyből… viszont erre meg nem volt akkora igényem, hiszen hiába mutattad be a történetet tök jól, ha a fő téma alig lett érintve.

Daisetsu: Furán érzem magam. Jó ez az anime, csak nekem unalmas. Ez volna a legfőbb érved az anime ellen, hogy elmond miért is rossz? Jópár animét láttam éltemben és én is láttam olyan darabokat, amik unalmasak. Viszont a lassú történetvezetés nem feltétlenül egyenlő azzal, hogy egy anime rossz volna. Sőt… Inkább egy olyan animéről kellett volna beszélned, amit utálsz és meg tudod indokolni az érzéseid, az érveid. Itt ez nem történt meg. Viszont rendkívül alapos munkát végeztél a videód elkészítésével. Tutira nem 5 percig dolgoztál rajta, szinkronizáltad (igaz hadartál), vágtad össze. Ez mindenképpen dicséretes. Eddig te okoztad a legnagyobb csalódást, mert ha ennyit időt belefektettél a munkádba akkor valószínőleg többre is képes lettél volna. Én imádom a Bakemonogatari szériát és nem győztél meg arról, hogy ez valóban rossz darab. Az, hogy „unalmas” nem elég az érvelésnél. Nagyon nem…

Krisz: Nagyon jó ötlettel kezdted, amit egész jól megvalósítottál. Sajnos itt sem tudom értékelni a művet, mint kritikát. Marhára örülnék, ha a videód elején lévő koncepciót átemelnéd majd a későbbi versenyekre…mert az ötlet és a megvalósítás marha jó, ami a technikai részét illette.


#7-es számú nevező: Kyra – Death Note kritika (Netflix)

Animegyetem: Ismét egy olyan versenyző, aki jó alapokkal rendelkezik, de az egyes komponenseket érdemes még sokat fejlesztgetni. Érdekes döntést volt a vágást, mint olyat teljesen ignorálni és egyben elmondani az egész videót, ami ugyan amolyan „baráti beszélgetés” hangulatát keltette, de le is lassította azt. Szépen és választékosan beszélsz, ráadásul egyfajta „színészi vénát” is látok benned, egész jól kifejezed az érzéseidet, de kicsit azért még egy kezdő dráma szakkörösre emlékeztetett. A gondolataidat jól összeszedted és szépen párhuzamba állítottad az eredeti művel. A képen és a hangon természetesen érdemes fejleszteni, de az legyen a legnagyobb probléma. Ami viszont nagyon hiányzott, az a vágóképek használata. Ez nem csak ingergazdagabbá és érdekesebbé teszi a videót, de egy live-action összehasonlítás esetében szinte esszenciális, hogy lássuk, hogyan néznek ki az animéből ismert kedvenceink.
Alapvetően nem volt rossz, a vágást ki kell tanulni, az egészet felgyorsítani, tömörebbé, de ingergazdagabbá tenni és jó lesz ez. Várunk vissza legközelebb is!

Animológia: Tetszett, hogy összehasonlítottad az eredeti művel a filmet, esetleg még különálló filmként is értékelhetted volna, mert ez egy adaptáció, így nem feltétlen kell, hogy hű legyen az eredeti történethez. Bár sok esetben egyetértek az észrevételeiddel. A tartalommal nagy gondom nem volt, viszont úgy éreztem magam, mint egy prózamondó versenyen, ami nem feltétlen rossz, de egy videó esetében nem annyira előnyös. Vághattál volna a gondolatmeneteid között, illetve be is illeszthettél volna a filmből jeleneteket szemléltetve/kihangsúlyozva a jó kis mondandódat. Bevallom (sokszor ismétlődő szó a videód elején) kezdetnek nem rossz ez a videó, egy kicsit dinamikusabb, érhetőbb beszéddel és vágásokkal, technikával dúsítva elég jó lehetsz szerintem.

BenyoBoy: A Netflixes Death Note egy nagyon hálás választás volt, és láthatóan jól fel is készültél belőle. Maga a kritika része jól fel lett építve, sok szempontot vettél figyelembe, és az eredeti művel történt összehasonlítás is jól működött. Az is figyelemreméltó, hogy gyakorlatilag 1-2 kisebb bakit eltekintve folyamatosan tudtál beszélni. Persze puska használata mellett, ami amúgy egyáltalán nem gond, de mivel csak téged láttunk a képernyőn, egy idő után túlzottan feltűnő volt, hogy el-elnéztél a kamerától. És ez is volt a videóval a legnagyobb problémám: nem volt egy jelenet sem a filmből, ami a mondandódat szemléltette volna, emiatt pedig egyáltalán nem tudott lekötni. Az előadásmód is egy irodalomórás versmondásra emlékeztetett, illetve túlságosan terjengős is lett a beszéd, ennyire nem volt szükséges szerintem belemenni a legapróbb részletekbe, és szinte minden képkockát külön kielemezni. Összegezve, ezt inkább olvastam volna el egy blogposztként, mintsem videóként végignézni (de ettől függetlenül nem volt rossz kezdetnek).

Daisetsu: Ez nagyon unalmas volt. Nem mondanám kritikának, mert a videó 2/3-a inkább csak arról szólt, hogy mit tartalmaz a film cselekménye. Örültem, hogy figyeltél a szövegedre, viszont ez a figyelmesség a hátrányod lett: unalmassá vált az egész mondanivalód, agyhangú és lassú lettél. Sem a látványban nem ütötted meg a mércét, sem a tartalomban. Sajnos nagyon alul kellett pontoznom az alkotásod.

Krisz: A technikai résznél vannak problémák.. ahogy az előadásnál is. Először is, sokszor olyan, mintha elsírnád magad, megbicsaklana a hangod, lepausálnál… Nos, legközelebb legyél magabiztosabb és próbáld magad előadni. Ne ismertetőt csinálj, kritikát. Hasonlítsd össze a két művet, emeld ki a hibákat, mondd el miért rossz a whitewashing és stb…


#8-as számú nevező: Fomalhaut – Aria, Haikyuu!!, Fate/Zero kritika

Animegyetem: Érdekes választás volt nem egy, hanem 3 animét bemutatni, viszont az, hogy ebből kettőnek csak az első részét láttad, rögtön le is rombolta annak hitelességét. Az egy dolog, hogy valami nem fog meg első rész alapján, viszont „legrosszabb anime élmény” videóba betenni ennyi tapasztalással teljesen irracionális dolog. A választott animékből inkább kiragadtál egy-egy elemet, minthogy tényleges kritikának vetetted volna alá, és megindokoltad volna a döntésed. A tartalom mellett viszont az előadásmódod dicsérni való. Bátran beszélsz a kamerába, játszol a hangoddal és erőteljesek a kifejezéseid. A humorod is működőképes, vágóképeket is használtál(bár valamivel lehetett volna több) és látszik, hogy nagy tapasztalatod van az animék terén. Én azt mondanám, hogy őrizd meg az előadásmódot és legközelebb egyetlen műre koncentrálva hozd ki magadból a tartalmi maximumot és tök jó lesz.

Animológia: Nem tudom hova tenni ezt a videót, persze pozitív értelemben. Rendkívül jól szórakoztam a mondandódon, ami mondjuk nem annyira volt kritika, mint inkább negatív véleménykifejtés. A technikai részeken lehetne kicsit még csiszolni, mert apróbb vágási hibák akadtak. A labdákat szerintem legközelebb hagyd ki, mert ugyan okos ötlet, hogy szemléltetni akarod a mondandódat, de sajnos általában a mozgó dolgok elvonják a figyelmet az előadó mondandójáról, így érdemes mellőzni ezeket. Különben jól beszélsz, van egy határozott véleményed és egész jól elő is tudod adni, úgyhogy meg ne hátrálj.

BenyoBoy: Rendesen meglepődtem ezen a nevezésen, mivel nem egy, hanem rögtön három anime is bekerült a „legrosszabb animés élmény” videóba, de szerencsére hamar tisztázva lett a videóban a döntés, ami teljesen logikusnak tűnt. Az nyilvánvaló, hogy az animékhez nagyon értesz, rendkívül jól tudsz beszélni és jól tudod kifejezni magad, mindezt egy érdekes és szórakoztató előadásmóddal egyetemben. Jól ki is tudtad emelni a negatívumokat, de maga a kritika felépítése elég randomnak tűnt. Attól függetlenül, hogy a három anime külön pontokba lett szedve, a negatívumok inkább kohézió nélküli felsorolásnak tűntek. Az előadással nem volt bajom, és tök ötletes volt, hogy a három anime kibeszélése közben épp az adott animéhez kapcsolódó dologgal babráltál (pl. Vaporeon plüss), viszont ezek néha belehallatszódtak a videóba, és el is vonták a néző figyelmét (az ötletért piros pont, de én mondjuk a háttérbe raktam volna őket, mint valami easter egg). A hanggal nem volt gond, de a vágásokon picit finomítottam volna, ha pedig már vágás: a videó elején picit kevésnek éreztem a bevágott jelenetek számát, a Fate/Zero-nál tök jól belőtted.

Daisetsu: Ez mi volt? Számomra nagyon fura volt, hogy 3 animéről is beszélni akartál. A csattanóra pedig nem kaptunk semmilyen kritikát. Az elsőben elmondtad, hogy nem szereted az anime kabaláját (amúgy meg dicsérted az animét), a másodikban lényegtelen dolgokat soroltál fel, a harmadik animénél pedig egy karakterrel való ellenszenvedet fejezted ki. Hol volt itt az ANIMEKRITIKA? Nem tudom. A videó összevágása az állandó villogásokkal zavaró volt, nem tetszett, hogy mindig dobálgattál valamit a kezedben, a kamerád eléggé meg volt döntve és szerintem túl közel is álltál hozzá. Ez az alkotásod nekem nem jött be, legközelebb találj ki valami élvezhetőbbet. Sajnálom.

Krisz: A kritika tényleg szubjektív…de amúgy, melyik nem az? Beszélni azt tudsz és látszik, hogy van szókincsed, csak éppen a kritikát nem értettem. Az elsőnél például nem is a művet véleményezted, hanem egy bizonyos figurát. A másodiknál már kitértél más dolgokra is, de azért ott sem vitted túlzásba a valódi kritikát. A harmadiknál úgy kezdted, hogy tetszett, de itt pont az lett volna a lényeg, hogy ne olyan animékről beszélj, amik elnyerték kegyeidet. 😛


#9-es számú nevező: Viga – Boruto: Next Generation kritika

Animegyetem: Viga rengeteget fejlődött az első nevezett videója óta. A videó elején lévő szösszenet kreatív nyitány volt, az érvelés pedig egészen a videó végéig le tudott kötni. Pont annyi háttérinfót mondtál a sorozatról, amennyi szükséges volt, és rátértél a lényegre: az anime gyengeségeire.
Ügyesen és korrekten érveltél, alátámasztottad a véleményed. Egyetlen téren gyengélkedik a videó, az a technikai része. A nyilvánvalóan gyengécske kép és hang mellett (képzeld el ugyanezt a videót Nina minőségben milyen ütős lenne) érdemes lenne a vágásokat finomhangolni és kicsivel több vágóképet is elbírt volna a videó. Ez viszont olyan dolog, amit könnyedén lehet fejleszteni a legfontosabb dolgok rendben voltak. Míg Tomyx20 videója volt a legviccesebb és legszórakoztatóbb a tiéd volt a „legkritikásabb” kritika a mezőnyben. Nagyon szép munka.

Animológia: Nagyon jó volt a bevezetés, a továbbiakban is néztem volna még ilyen jól szemléltető jeleneteket a véleményedről. Amúgy a tartalom rendben volt, a kiírásnak is jól megfelelt szerintem. A hang és a képi megjelenítés nem volt a legmegfelelőbb, az autófókusz kicsit zavaróvá tette, valamint egy kicsivel több bevágást is el tudtam volna viselni, de azért így se volt rossz. Élvezhető, jól összeszedett videó lett, bár a gondolatmenet néha kicsit elakadt. Kis technikai javítás és apróbb csiszolgatás után igazán jó lesz ez.

BenyoBoy: Viga is már rutinos versenyzőnek számít, akire mindig úgy tekintettem, mint egy nagy potenciállal rendelkező videós, akinek csiszolatlan gyémántként még nem volt alkalma megmutatni, mire is képes. Bár korábbi videóiban azért akadtak hibák, a szakmaiság (persze animés szempontból), a részletekre való ügyelés és lelkesedés eddig is megvolt. Most viszont sikerült nagyon durrantania nálam ezzel a videóval. Tomyx mellett nem csak ő fejlődött a legtöbbet, hanem a mezőny egyik legerősebb videója is az övé lett. Amikor megtudtam a témát, nyakamat tettem volna rá, hogy valaki úgyis beválaszt valami közönség kedvenc animét (pl. One Piece, Bleach, Naruto) trollkodásból, és a Borutónál valami ilyesmire is számítottam. De egyáltalán nem így lett, sőt, hatalmas, pozitív csalódás lett a vége. Már az elején is, a rövid élőszereplős felevezetés megadta a hangulatot (én finoman szólva nem vagyok nagy Narutós, így a gúnyos, „úgy hallottam szereted a Narutót” mondattal jól tudtam azonosulni, miközben szegény kritikusunkat audiovizuális kínzásra kényszerítik), ráadásul tök ötletesen is lett belefűzve a rendes kritikába. Ami viszont egy valódi kritika volt! A kritika felépítésében nem találtam kivetnivalót, minden fontosabb elemet érintett, amit kell érinteni ilyen téren, arról nem is beszélve, hogy teljesen jogos kritikák érték a sorozatot, amik röviden, tömören, de mégis közérthetően lettek kibontva és elmagyarázva, megindokolva. A jó beszéd és az előadásmód végig lekötötte a figyelmem, az összefüggések, a hibák leírásai kifejezetten tetszettek, a végén pedig az összefoglaló is hasznos volt. Egyszerre tudott okosan szubjektív véleményt tükrözni, de egyben objektív is tudott maradni. Nagyon élveztem a videót, csak így tovább!

Daisetsu: Ez egy jó videó volt. Erre rá tudom mondani: kritika. Jól kifejtetted azt miért nem szereted a Borutót. Bár nem tértél ki minden egyes részletre, de így is elég sok mindent érintettél, ami mindenképpen pozitívum. Nem csak leszóltad a Borutót, hanem nomrálisan meg is indokoltad, hogy hol, milyen problémáid vannak vele. Laikusként én ezeket az állításaidat el is hiszem, mert jól adtad elő magad. A videó elején levő bejátszás jó ötlet volt, csak nem voltatok túl hangosak és elharaptátok a mondataitokat, így nem igazán értettem minden szót. Ez pár pontodba került, de sebaj: így is a te videód az egyik kedvencem ebben a versenyben. Szép munka!

Krisz: Igen, ez egy kritika! A probléma az, hogy ugyanazt a dolgot, többször is elismétled a videóban, ettől pedig egy ideő után vontatott lesz, pedig…te értetted a feladatot! Még jobb lenne, ha nem húznádd túl a dolgokat, nem ismételnéd magadat (ahogy most én is teszem) és egy kicsit több vágást alkalmaznál a beszéded közben. Az eleje zseniális a videódnak! Amit én szeretnék tőled látni legközelebb: maximum 5-8 perc, nem ismétled önmagadat, több vágás. Oh, és ne hasnzálj olyan jeleneteket, ahol bent maradt a felirat…zavaró. Törekedj arra, hogy az animékből felhasznált jelenetek, lehetőleg ugyanolyan minőségben és felbontásban legyenek, mint amilyenben az általad készített felvételek is vannak.


#10-es számú nevező: Flash – Corpse Party kritika

Animegyetem: A videó indítása király volt, aztán picit leült MAL-os résznél, az utána lévő rész viszont kárpótolt érte. A verseny kiírásának nem teljesen felelt meg, hiszen kritikának nem lehet mondani, inkább humoros bemutatónak. Tetszett ez a „don’t give a shit” stílus, ahogy szarkasztikusan, már-már unottan újra elmesélted a történet egyes részeit, jót derültem rajta. A hang minősége sajnos gyenge volt, ami itt különösen fontos lett volna, hiszen csak a hangoddal dolgoztál. Érdemes lenne a jövőben ezt a stílusú jelenet bemutatást a hagyományos kritikai nézőponttal ötvözni és akkor nagyon érdekes és humoros alkotást lehetne összerakni.

Animológia: Szerintem ez inkább volt szarkasztikus, mint kritikus. De így legalább szórakoztatóra sikerült, jót derültem a nagy részén. Csak kár, hogy nem értettem mindig, mit mondasz a technikai hibák miatt. Az élvezhetőséget pedig tovább rontotta a folyamatos kattogó zaj, ami vagy az egér volt vagy nem tudom, de nagyon zavart. Az elején a karakterek bemutatása jó pofa volt. Csiszolgatni kell ugyan még a tartalmat és a struktúrát, de a humorfaktor ott van és ez nagy előnyöd lehet.

BenyoBoy: Ez abszolút kimerítette nálam a guilty pleasure fogalmát. A Baccano! openingjére hajazni akaró intróval hamar megfogott a videó, de utána a MAL-os rész szerintem teljesen felesleges volt, talán 10 másodperc elég lett volna abból. Igazából a kritika is kimerítette azt, hogy kvázi zanzásítva megkaptuk a cselekményt egy kommentárral, pár különösen gagyi rész kiemelésével. De a stílus, a duma és az előadás engem azonnal megvett. A lassú beszéd a legelső, korai freddyD-s videókra emlékeztetett (és azóta nem is nagyon hallottam ilyet), az őszinte poénok és beszólások pedig egyszerűek voltak ugyan… De nem tudom, nekem tetszett, én végig mosolyogtam az egészet, a legvégén hallható hasonlat (ami számomra teljesen újnak hatott) annyira váratlan volt, és emiatt akkorát ütött, hogy röhögés közben még a könnyem is kicsordult. A videó alapján a Corpse Party (nem láttam) egy ZS-kategóriás gagyinak tűnt, és maga ez a videó is olyan volt, mintha a kolesz szobában valaki felvett volna egy videót a haveroknak, vagy beszámolt volna róla nekik. Lehet közel sem ez volt a cél és én gondolom túl (meg lehet túl késő is van a zsűrizéshez, mert e sorok írása közben hajnali 1 órát ütött pont az óra), de szerintem vitathatatlanul egy szórakoztató videó lett, minden hibájával együtt, így a pontszámot is ebben a tudatban vegye mindenki figyelembe.

Daisetsu: Flash ismént egy szórakoztató művel pályázott. A Corpse Party valóban egy borzalmas anime, közel sem méltó sem a játékhoz, sem a mangához, amik ezerszer tartalmasabbak alkotások. A kritikában voltak szórakoztató elemek, amik valamikor nagyot ütettek. Bár – sajnálatos módon – olyan poén is volt, ami számomra nem ütötte meg a mércét. A videó összevágásával komoly gondjaim nem voltak, a videó szerkesztése nekem bejött. Az anime fő lényegét jól össze rakta Flash, amiket olykor a költői megjegyzésekkel egészített ki. A videó talán kicsit poénosabb akart lenni, mint amit elvártunk, így vesztett a videós némi pontot (kicsi komolytalanságot éreztem). Ugyanakkor Flash nem vállalta most se az arcát, így ez is elszomorított egy picit. A videónál viszont nem vágtam fel az ereimet, ami – a kritikaversenyeknél – elég gyakori esemény nálam. Köszönöm, hogy néhány ér épségéről gondoskodtál!

Krisz: Nos, ez megint csak nem kritika… Kb végignézhettük, ahogy a windows asztala panaszkodik arról, hogy mennyire nem szereti a Corpse Party című animét. A technikai megvalósítás rossz, a kommentár rossz és olyan, mintha magadat is untatnád.


Ezek után már csak egy kérdés maradt: vajon a pontok alapján ki nyerte idei versenyünket? (Aki szemfüles volt, az talán már utánajárt  a közönség szavazás eredményének YouTube-on. ) A zsűri kedvencéről azonban holnap, az animés kerekasztal keretein belül lerántjuk a leplet! Lehet izgulni! : ) Mikor is kerül

(Visited 407 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Animekritika videóverseny: a zsűri véleménye (2017. ősz)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .