Jézus sírja Japánban lenne?

newspic_1 (5)Egy japán faluban, Shingóban, másképpen ismerik a keresztény Messiás történetét. Egy helyi legenda szerint Jézus 106 éves korában halt meg itt, helyette pedig öccsét, Iszukirit feszítették keresztre a Közel-Keleten. Annak ellenére, hogy Japánban igen sok vallás keveréke él, közülük is a sintoizmus és a buddhizmus a legelterjedtebbek, mégis e falucskába évente húszezren zarándokolnak el a „Megváltó” sírjához.

,
Egy szokatlan japán legenda nyomában
Jézus sírja Shingóban
Jézus sírja Shingóban

Franz Lidz, a Smithsonian online újságírója járt utána egy érdekes legendának Japánban, amely szerint egy hegyvidéki, viszonylag zárt közösséget magának tudható faluban, név szerint Shingóban, található Jézus sírja. A legenda elmondása alapján Jézus kétezer évvel ezelőtt érkezettShingóba, ahol fokhagymatermelőként telepedett le, majd feleségül vette egy helyi földműves lányát, Miyukót, akitől három gyermeke született. Jézus, a faluban Daitenku Taro Jurai néven élt, a Közel-Keleten folyó keresztényüldözésből kimaradván, békés életet folytatott, és végül 106 éves korában hunyt el. Sírja a faluban egy domb tetején található ma, amit évente húszezer japán zarándok keres fel. A népi hiedelmek alapján így Jézus nem a Golgotán vesztette életét, hanem helyette öccse, Iszukiri áldozta fel magát, akinek levágott fülét, Szűz Mária hajtincsével együtt szintén e faluban temették el.

Jézus csodás megmenekülése a keresztfától

Shingóban Jézus története ekképpen él jelenleg: A Megváltó először 21 éves korában érkezett az országba, hogy teológiát tanuljon. Ekkor találkozott egy japán tanítóval a Fudzsi lábánál, aki a japán nyelvre és a keleti kultúrára oktatta. 33 éves korában végül visszatért Júdeába Marokkón keresztül. Itt azonban összetűzésbe került a római hatóságokkal, akik letartóztatták és kereszthalálra ítélték. Fogva tartói elől azonban sikeresen megszökött úgy, hogy helyet cserélt vele szeretett öccse, Iszukiri. Jézus öccse levágott fülével és édesanyjának, Szűz Máriának a hajtincsével visszatért négy évig tartó, Szibériát és Alaszkát is érintő bolyongása után Japánba. Végül Shingóban telepedett le, ahol új névvel és családdal élte békésen, boldogan hátra lévő napjait. Halála után négy évig hagyták a falu lakói kiterítve a holttestét egy dombtetőn. A legenda szerint Jézus csodákat nem művelt, azért elgondolkodhatunk azon többen is, hogy vajon képes volt-e a vizet szakévá változtatni.

Vallási turizmus japán módra
Útmutató tábla a sírhoz.
Útmutató tábla a sírhoz.

Shingó lakói falujukat Jézus otthonának nevezik, azaz japánul Kirisuto no Satonéven emlegetik. Érdekesség, hogy Franz Lidz látogatásakor egyetlen keresztény hívő élt csupán a faluban, a 77 éves Sato Toshiki, valamint 30 mérföldes (körülbelül 48 kilométeres) távolságban egyetlen templom sem volt, így a falu lakói inkább turisztikai látványosságként értékelhetik a sírokat. Ennek érdekében kiváló infrastruktúrát építettek ki a sírok könnyebb megközelítése céljából, valamint a helyi Legend of Christ Múzeum, 100 jenes belépődíj ellenében prezentálja Jézus Japánban töltött életét. Emellett emléktárgyakat, ereklyéket árusítanak itt, valamint egy rendszeresen megrendezésre kerülő ceremónia keretében, a tavasziKrisztus Fesztiválon kimonóba öltözött helyi asszonyok táncolják körbe az ikersírokat, miközben egy háromsoros litániát énekelnek ismeretlen nyelven. A rituálét 1964 óta űzik azért, hogy vigaszt nyújtsanak Jézus szellemének.

A japánok körében a buddhizmus és a sintoizmus a legelterjedtebb vallások, a lakosságnak mindössze 1%-a vallja magát kereszténynek, mindemellett számtalan más vallás keverékére akad példa. A princetoni egytem tudósa,Richard Fox Young szerint ez nem meglepő a japán kultúrában, ahol a lelki békét az emberek egyfajta eklektikusságon keresztül lelik meg, azáltal, hogy egyszerre érezhetik magukat közel Jézushoz, Buddhához és még számtalan más istenséghez, akik iránt ugyanakkor nem kell vallási elkötelezettséget tanúsítaniuk

Lehetséges magyarázatok az igazságról

Clip_10A népi hiedelmek szerint, az ősi időkben a helybeliek teljesen más szokásokat gyakoroltak, mint Japán más részein. A férfiak a bibliai Palesztinára jellemző tógát, a nők fátylat hordtak, a csecsemőket pedig fonott kosárba tették. Az újszülötteket Dávid-csillagra hasonlító mintával hímzett pólyába bugyolálták, homlokukra pedig talizmánként szénnel keresztet rajzoltak.

Valójában az első keresztény misszionáriusok a 16. században érkeztek Japánba, de 1614-ben megtiltották a vallás gyakorlását (egészen 1868-ig). A hívőknek ezért rejtőzködniük kellett, így kerülhettek keresztény szokások Singóba is. Egyes elképzelések szerint Jézus nyughelye valójában 16. századi hittérítők sírja.” Forrás: Origo.hu

shingói Krisztus-kultusz hátterében egy ősi tekercs áll, amelyet Jézus „végrendeletének”, illetve szentírásnak tartanak a faluban. Egy csoport régész, akiket a helyi múzeum az ősi irodalmak nemzetközi hírnevű kutatóinak titulál, 1936-ban fedezte fel az iratot, amelyet állítólag egy sintó pap talált meg eredetileg. Ezen a tekercsen olvasható a japán Jézus története.

ForrásOrigo.huSmithsoniansnopes.comPrinceton EgyetemShingo faluThe Japan Times

(Visited 133 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .