Yomigaeru Sora – Rescue Wings – よみがえる空 (TV-sorozat; 2006)

Yomigaeru Sora – Rescue Wings – よみがえる空 (TV-sorozat; 2006)

Yomigaeru Sora - Rescue Wings - よみがえる空 (TV-sorozat; 2006)
Yomigaeru Sora – Rescue Wings  (TV-show; 2006)

A Yomigaeru Sora – Rescue Wings – egy nagyon kellemes, teljesen kikapcsoló, végig izgulós életmentős anime a J.C. Staff, a Lantis és a Bandai Visual közös termék kosarából. A történet ugyan epizódjellegűen csordogál előre, de az igazi Japán Önvédelmi Erő mindennapjaiba, feladataiba tekinthetünk bele.

Az emberi élet érték – a légi mentők mottója

Kazuhiro Uchida hadnagy kissé letörten érkezik újoncként a Komatsu nevű légi központba. Az ifjú kadét minden álma volt, hogy vadászpilóta lehessen, ám ehelyett a Japán Önvédelmi Erő (JASDF = Japan Air Self-Defense Force) Mentőszolgálatához osztják be, mint helikopter pilótát. Az egysége teljes neve: Komatsu Air Rescue Wings. A srácot egyből bedobják a mély vízbe, bár még éles mentésen nem vezetheti a gépüket, egy  UH60-at, de csapatát el kell kísérnie a bevetésekre. Az egység fő feladata a helyi vadászpilóták/gépek kimentése baleset, harci helyzet esetén, de emellett bevonják őket a környéken történt természeti katasztrófák, egyéb balesetek áldozatainak kimentésébe. Kazuhiro eleinte teljesen letör az emberi élet törékenysége, és a lelkileg nehezen viselhető mentési akciók miatt, de lassan rájön, hogy itt a helye, és igenis fontos feladatot kapott, melyet élete árán is teljesítenie kell. Kiképzői pl.: a mogorva, mindig csipkelődő Shuujirou Hongou őrnagy kemény kézzel, és hideg szavakkal ébreszti rá fiatal hősünket, hogy a helikopter pilótán nemcsak a megmentett emberek élete múlik, hanem a gépen tartózkodó legénységé is.

A 2006-ban megjelent anime sorozat Tommy Ohtsuka manga sorozatát dolgozza át (ő rajzolta pl.: a Slayers mangákat, vagy a Diamond Dust Dropsot). A mangájának egy alternatív feldolgozása ez a tv-sorozat, hiszen az eredeti sztori egy pilóta lányról szól, akinek a történetét 2009-ben készítették el live-action mozifilmben (Rescue Angel alcímen). A filmet Masaaki Tezuka („Godzilla Against MechaGodzilla”, „Sengoku Jieitai 1549”) rendezte, a főszerepet a modell-színésznő Yuuko Takayama alakítja. Tommy Ohstuka, a manga alkotója, egyébként bedolgozik az amerikai Marveles manga kiadásokba, pl.: Pókember átdolgozásokat is rajzolgat.

Vélemény

Az anime nekem nagyon tetszett, két-három részen át tudtam végig izgulni egy-egy élesebb, drámaibb bevetést, és szerintem a főbb szereplők jelleme, hétköznapjai is kibontásra kerültek: pl. Kazuhiro és szerelmének a kapcsolata is. Ugyan pár részenként kapunk akció jeleneteket is, mégis teljesen slice of life stílusú az egész anime, Kazuhiro szemszögéből látjuk, és éljük át vele együtt az eseményeket. Ami külön tetszett, az az anime gyönyörű animációja, a helikopterek, a gépek, az egyenruhák, hihetetlen pontossággal és hitelességgel vannak megrajzolva. Emellett külön piros pont a zenei aláfestésért. Igazán hangulat fokozó dalok csendülnek fel a fontosabb, drámaibb pillanatokban (amúgy is a gyengém az ilyen életmentős dráma), lehet ez akár klasszikus, vagy valami szívbe markoló popos, rockos dalocska.

Alkotók

Az animét Katsushi Sakurabi rendezte pl.: Asatte no Houkou, Uraboku, Tsukihime Lunar Legend. A karakter dizájn Tetsuya Takeuchi munkája, pl.: ő készítette a Nurse Me! (OVA) karakter dizájnját, vagy a Kite Liberator kulcs animációját. A csodás zenét Hayato Matsuo komponálta, pl.: Hellsing Ultimate (OVA) – innen volt ismerős a sok német opera részlet és gyönyörű zongorajáték :). Az anime a J.C. Staff (pl.: Azumanga Daoh, Nodame Cantabile) , a Lantis (pl.: Chrono Crusade, Genshiken) és a Bandai Visual (pl.: Angel Sanctuary, Galaxy Angel) együtt működése révén látott napvilágot. Az openingben Aki Misatótól a „Don’t Stop Tomorrow” című muzsika csendül fel, míg az endingben a veterán anime rock csapat, a JAM Project (pl.: Ex-Driver, Gravion, SoulTaker, MazinKaiser) dalol egy szívszorító balladát, melynek a címe: „Na mo naki Eiyuu-tachi„.

Hasonló művek: Tokyo Magnitude 8.0, Blue Submarine No 6, Saikano – She the Ultimate Weapon (animék); vagy egyik kedvenc j-doramám az Umizaru (Sea Monkey) is teljesen ilyen hangulatú.

Adatok
  • Japán cím: Rescue Wings – よみがえる空
  • Angol cím: Yomigaeru Sora -Rescue Wings-
  • Forgatókönyv: Fumihiko Takayama, Seishi Minakami
  • Eredeti manga: Tommy Ohtsuka (?)
  • Rendezte: Katsushi Sakurabi
  • Zene: Hayato Matsuo
  • Karakter dizájn: Tetsuya Takeuchi
  • Megjelenés éve: 2006
  • Típus: TV-sorozat
  • Terjedelem: 12 epizód + 1 ep DVD special + Reascue Angel anime előzetes
  • Műfaj: dráma, seinen, akció, tragédia, természeti katasztrófa, katonai, hadsereg
  • Stúdió: J.C. Staff, Bandai Visual, Lantis, SANZIGEN Animation Studio, Studio Aoi, Sound Box, Techno Sound
  • Hivatkozások: ANN (eng),  Wikipédia (eng), Anime Addicts (hun); Anime Nfo (eng); AniDB.net (eng); Hivatalos honlap (jp); Live-aciton adaptáció (hír); Tommy Ohtsuka honlapja (jp)
(Visited 94 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .