I. J. Parker: Sárkánytekercs – Rejtélyes bűnesetek az ősi Japánban (könyv; 2005)

I. J. Parker: Sárkánytekercs – Rejtélyes bűnesetek az ősi Japánban

I. J. Parker: Sárkánytekercs - Rejtélyes bűnesetek az ősi Japánban (könyv; 2005)
I. J. Parker: Sárkánytekercs - Rejtélyes bűnesetek az ősi Japánban (2005)
„A tigrisnél is vészesebb a női szoknya vöröse.”

2010-ben újabb Japánnal kapcsolatos bűnügyi-kaland regény jelent meg magyar nyelven, egy Németországban született író tollából, ezúttal Ingrid J. Parkertől. A hölgy 1997-ben indította útjára a Heian-korabeli  (794 – 1185) Japánban nyomozó fiatal nemesének, Akitadának a kalandjait. Először különféle magazinokban jelent meg egy-egy novellaszerű rövid története, majd 2005-től elkezdte kronologikusan, illetve regény formájában összedolgozni  különös főhősének kalandjait. A regény stílusa Laura Joh Rowland felejthetetlen regénysorozatát idézi, ahol Szano Icsiró nyomoz hasonlóan megoldatlannak tűnő gyilkosságok, bűnesetek után.  A Sárkánytekercs az Akitada regénysorozat első kötete, melyet majd reméljük követni fog a folytatás is: (2) Rashomon Gate, (3) Black Arrow, (4) Island of Exiles, (5) The Hell Screen, (6) The Convict’s Sword.

A történetben megismerjük főhősünket, Akitadát, az Igazságügyi Minisztérium egyik legalacsonyabb rangú, tehetséges hivatalnokát. A nemesi rangba született, egyetemet végzett 26 éves fiú, elszegényedett családja vagyonát, és pozícióját szeretné visszaszerezni, de az önérdeke felett áll hihetetlen éles esze, és az igazság kiderítésének szenvedélye. Ám úgy tűnik hivatalnoki előrelépése még várat magára, ugyanis a fővárostól (Kiotótól) egy távoli tartományba, Kazuszába küldik felettesei, hogy ellenőrizze a tartomány miért nem fizet adót már három éve. Természetesen küldetésétől senki sem vár sikert, Akitada mégis beleveti magát a nyomozásba, melyet különös gyilkosságok kísérnek, és úgy tűnik egy kusza összeesküvés áll a bűnesetek hátterében. A nyomozás során segítségére van mindig okoskodó, öreg szolgálja, a folyton gúnyolódó Szejmej, és igazi hűséges barátra lel, egy jóképű nincstelen, harcos fiúban, Torában. Megmosolyogtató szócsaták, szerelem, összeesküvés, és persze akció kíséri végig hőseink kalandjait.

Egyéni vélemény: jó könyv volt, a bűnösök kiléte ugyan a kezdetektől fogva sejthető, de azért belecsempészett az írónő pár érdekes fordulatot (az tetszett, hogy tudtuk, ki a bűnös, de a bizonyítékok,  a bonyolult kapcsolati rendszer lassan vált nyilvánvalóvá, ami izgalmassá tette a regényt). Így első nekifutásra, nem merem azt állítani, hogy jobb, mint Laura Joh Rowland hasonló stílusú krimi-sorozata, de nem is rossz. Kíváncsi leszek a folytatásra, ha lesz.

Linkek: Bookline (hun); A szerző hivatalos honlapja (eng); Wikipédia (eng)

(Visited 75 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .