G@me / 写真集 (japán film; 2003)

Szívszorító romantika, vagy nyakatekert összeesküvés elmélet?
G@me 写真集 (japán film; 2003)

Emberrablás, egy véletlen gyilkosság, könnyek, szerelem, és két pallérozott elme végeláthatatlan párbaja. Röviden így lehetne a G@me 写真集 című, romantikával és drámával teli japán thrillert leírni. A film nagyon látványos előzetessel, jó hangzásvilággal, zenei aláfestéssel csábított el, na meg az a tudat, hogy a főhősnőt Yukie Nakama alakította, akit a Shinobi – Heart under blade (2005) óta imádok. A film 2003-ban készült, mégpedig Keigo Higashino regényét adaptálja filmvászonra. A regény 2002-ben jelent meg Game no na wa yūkai címmel. Maga Keigo Higashino megkapta a legrangosabb irodalmi díjakat hazájában, mint a legjobb rejtély, thriller regényíró. A nagy sikerű író regényéből készült filmet Satoshi Isaka rendezte.

A történet főhőse a jóképű Shunsuke Sakuma (Naohito Fujiki),  aki egy nagymenő vállalat éldolgozója. A beruházásokkal, marketinggel foglalkozó, jómódú Sakuma az üzleti életben könyörtelenül az élre tör, egészen addig, míg legnagyobb, és legjövedelmezőbbnek ígérkező projektjét egyszerűen felfüggeszti a vállalat vezetőjének fia, Katsuragi-szan. Az amúgy mindig higgadt, és hűvös, magányos Sakuma ezt a vereséget nehezen viseli. Ám mikor éppen hazafele tart munkahelyéről, megpillantja Katsuragi lányát, amint kilopózik édesapja házából. A fiú követi a lányt, majd mikor látja, hogy ugyan elszökött otthonról, de nincs hova mennie, a férfi a segítségére siet. Mint kiderül, a lány neve Juri, és Katsuragi törvénytelen gyermeke, aki nem bírja édesapja és mostohaanyja hidegségét. A lánynak nincs hova mennie, így Sakuma befogadja egy éjszakára. Úgy tűnik közös vonás bennük a Katsuragi iránti gyűlölet és harag, amikor Juri (Yukie Nakama) furcsa ötlettel áll elő: rendezzék meg a lány elrablását, és a váltságdíjból utazzanak el messzire. Sakuma ostobaságnak tartja az ötletet, de mikor munkahelyén újabb csapás éri, végül elfogadja a lány javaslatát.

Jól indult kezdés, és félidő után lapos végkifejlet?

A vélemények megoszlanak a filmről, az tény, hogy van sok pozitívuma, például a gyors, látványos vágás, a főcím alatt vizuális effektek sora tűnik fel, a történet is kellően romantikus és néhol drámai, sőt, a zene is elsőosztályú (kicsit a modern hollywoodi filmek receptje alapján készült: pop-rap dalok, kicsi rock csendül fel, így mindegyik szám igényes, nyugati ízlésvilágot tükröz). Jók még a váratlan csavarok és fordulatok, melyek a film közepén indulnak be, addig inkább egy romantikus-dráma. De ettől függetlenül a thriller elem nem kerül kellő hangsúlyozásra, inkább a történet elmegy a tiltott szerelem felé (ami nem is lenne baj), és szerintem a feleslegessé vált újabb és újabb fordulatok, egy idő után lapossá teszik a történetet. Spoiler: A sztori egészen addig izgalmas, míg Sakuma egy borba került altatótól „meghal”, de utána elveszíti a történet a „véres” komolyságát. A legjobb jelenetek Sakuma és Juri szerelme, és az emberrablás megrendezésére fordított idejüket jelentik, valamint a nagy leleplezés pillanatai, mikor kiderül, hogy bizony átejtették Sakumát, de nagyon okosan. A dráma ha ott is mozog a felszínen, és van is pár megható pillanat, nem tud kellően kibontakozni, sőt, a vége hiába szomorú, valahogy mégsem ütött meg olyan erősen. (Lehet, hogyha ha a főhősük közül meghalt volna valaki, az hatásosabb, és talán japánosabb is lett volna.)

Összegezve nem rossz film, sőt, nagyon kellemes kikapcsolódást nyújtott, de a vége, úgy az utolsó fél óra kicsit elrontotta az egészet. Ettől függetlenül merem ajánlani bárkinek, aki egy jó kis romantikus-drámára vágyik, csipetnyi összeesküvésekkel a háttérben. Emellett megjegyezném, hogy a film előzetese sokkal jobbra, hatásosabbra sikeredett, mint maga az alkotás, sőt, sok olyan jelenet van benne, ami magában a filmben nem is szerepelt, pedig az előzetes keltette „gyilkos hangulatú szerelem” sokkal komolyabb thrillert sejtetett.

Trailer / Előzetes

ú
Screenshots / Pillanatképek

[nggallery id=20]

m
Adatok

  • Angol cím: G@me
  • Japán cím: 写真集
  • Rendező:Satoshi Isaka
  • Írta: Keigo Higashino
  • Műfaj: romantikus-dráma-thriller
  • Terjedelem: 112 perc
  • Bemutató dátuma: 2003.
  • Eredeti nyelv: japán
  • Ország: Japán
  • Linkek: Wikipedia (eng); IMDb.com (eng); Doramafan (hun)
(Visited 46 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .