Enjoujo Maki (japán képregény rajzoló) + 5 manga ismertető (josei; romantikus)

Enjoujo Maki (japán képregény rajzoló)

Mayu Shinjo, Kayono, hogy csak a kedvenc mangakáimat említsem. Hogy mi a közös bennük? Mindannyian vagy a „josei„, vagy a „shoujo” műfajain belül alkotnak, kifejezetten hölgyeknek/lányoknak szóló, romantikus történeteket, egy csöppnyi egészséges erotikával. Az ő csoportjukat egészítette ki számomra új felfedezettem: Enjouji Maki (円城寺マキ), aki elsősorban a „josei” berkein belül kalandozik. A mangaka 2004-ben debütált a „Fu Junai” munkájával. A Tokióban született mangaka a „josei„-jen túl alkalmaz humort, bőséges romantikát a műveiben, ebből a szempontból nagyon hasonlít a stílusa Yoshihara Yuki-éhoz, bár Yoshihara műveiben több az obszcén humor. Maki-szan szép karaktereket rajzol, melyek rendkívül esztétikusak (főleg a férfiak szemet gyönyörködtetőek, ami egyenesen látvány orgiához is vezethet ^^).

Az útobbi időben kimondottab kedvelem a „josei” műfajú műveket, mivel ezek már nem azok a tipikus iskolás szerelmek („shoujo”), hanem vagy egyetemistákról, vagy már dolgozó hölgyekről, a tipikus OL-ekről (Office Lady-kről) szólnak. A „josei” mangákat érettebb lányoknak, nőknek készítik nők általában, a férfi párja a már említett „seinen. A josei‘Ladies’ Comics” jelentése nő, eredetileg a néven futott ez a műfaj, de lerövidíttek a sokkal egyszerűbb, és találóbb „josei„-re. A történetek általában egy nő hétköznapi szerelmi életét, a munkáját, kitörési lehetőségeit bontakoztatja ki. Szólhatnak persze főiskolás, egyetemista, vagy fiatalabb lányokról is, de általában minden ilyen manga középpontjában a nő áll, és az ő érzésvilága, problémái. Sokkal realisztikusabb, és földhöz ragadtabb műfaj a „shoujo„-hoz képest, nemcsak történetileg, hanem a rajzolást is tekintve is pl.: a szemek kisebbek, és inkább valósághűbbek, persze vannak kívételek bőven. A „Josei” mangák a szerelmet sokkal hétköznapibb értelemben ragadják meg, nem idealizálnak, pl.: a testi kapcsolatra is hangsúlyt fektetnek, mellyel szintén eltér a tipikusabb „shoujo” mangáktól.

Enjouji Maki mangái:


Private Prince / 我的男友是王子 (5 kötet, 2005)
Private Prince

Azért e 2005-ben megjelent művével kezdem Enjouji Maki munkáinak ismertetését, mert 1. ez lelhető fel végig angol fordításban az interneten, 2. ez volt az első mű, amit tőle olvastam, és nem utolsósorban annyira addiktívan hatott rám, hogy két nap alatt végeztem is vele (5 kötetében kb.: 24 fejezet van egy ráadással). A Private Prince-ben van minden: töménytelen mennyiségű szépfiúk, romantika, nyálcsorgató jelenetek, humor, úgyhogy a női olvasók ingényeit minden szempontból kielégíti, főleg hogy a karakterek rettentő szerethetőek, a történet fordulatos, és egészségesen perverz is egy kicsit. Ha még ez sem volt elég egy jó josei mangára vágyónak, akkor íme a történet dióhéjban:

Adott egy egyetemista leányzó, Sakuragawa Miyako, aki minden idejét, minden percét a történelem és irodalom tanulmányozásának szenteli, és a tudományos világot megmozgató tanulmányán dolgozik, melynek témája Istria legendás japán származású királynője, Ritsuko élete. És a szerencsés véletlen, hogy éppen e gyönyörű asszony egyenes ágú leszármazottja, a mindenki által kedvelt Wilfred herceg érkezik tanulni a lány egyetemére. Persze Miyako kapva kap az alkalmon, és azonnal a herceg privát szféráját rohamozza meg, még több információ szerzésének reményében. Barátnője tanácsára, női adottságaiból kíván előnyt kovácsolni, hogy fehívja a szőke dalia figyelmét, csak éppen túl jól sül el a dolog. Kiderül, hogy az udvariasnak, nemesnek tűnő herceg, egy nagy mell fétissel megáldott szexőrült, aki bármit hajlandó lenne Miyako testével kapcsolatban megtenni, csak éppen a tanulmányaiban nem akar segíteni. A csalódott Miyako már éppen feladná a reményt, mikor a herceg furcsa ajánlattal áll elő:

Ha Miyako belészeret, akkor hajlandó lesz segítenki neki. Miyakó-nak azonban esze ágában sincs újra szerelmbe esni, egy régi, fájdalmas csalódás miatt. Ráadásul Miyako problémáit tetőzi, hogy édesanyja kitagadja családi házukból, mivel Miyako nem hajlandó átvenni helyét családi szállodájuk örököseként. Ám mielőtt észbe kapna, e szállodában kötnek ki egymás mellett a herceggel, aki az első adandó alkalommal már ágyába csábítja a lányt, aki bármennyire is próbálja eltitkolni, mégis a srác vonzerejébe kerül. Hogy összejön-e humoros kis pároncskák, és milyen akadályok állnak egy egyszerű lány és egy herceg szerelme közé? Kiderül a történet végén. Nevetőgörcsökre előre nem árt felkészülni ;). A rajzolás, a karakterek nagyon szépek (főleg a fiúk) ^^.

Linkek: Baka-Updates (manga infó); MangaFox.com (manga angolul); Manga.hu (manga magyarul.


Atashi wa Sore wo Gaman Dekinai / あたしはそれを我慢できない(2004)
Atashi wa Sore wo Gaman Dekinaki

Na ez egy nagyon furcsán idnuló, csattanós, és kicsit szadista sztori volt, 2 fejezet terjedelemben. XD Az rejtély, hogy most ez a sztori egy oneshot gyűjtemény darabja-e, bár feltételezhető, mindenesetre a MangaFox.com-on úgy van feltűntetve, hogy még lesz folytatása.

Mahiro Yano-szan egy szorgalmasan dolgozó OL (Office Lady) egy multinál, és szenvedélyes viszonyba bonyolódik egykori egyetemi szaktársával, Kyoichival. A férfinak elég perverz és a normálistól eltérő ízlése van a szex terén, és Yano-chant egyenesen a rabszolgájáva teszi. Mégis, megmagyarázhatatlan oknál fogva, Yano-chan szerelmes ebbe a szívtipró, kegyetlen macsóba. Kapcsolatukban „csak” 1 bökkenő van: Kyoichi-szan házasember… És Yano-channak kezd elege lenni egy másik asszony gondolatától, akivel kénytelen megosztozni e szép ördög testén… A szakítás, és egy másik, kedves! férfi karjaiba való menekülés vajon elegendő megoldás hölgyeményünk szerelmi bánatára?

Linkek: Baka-Updates (manga infó); MangaFox.com (manga angolul)


Fu Junai / 不・純愛 (2004)
Fu Junai

2004-ben ezzel a one-shot gyűjteménnyel debütált a mangaka. A rajzoláson meglátszik, hogy korábbi munkája, de egyébként is hasonlít kicsit a karakter dizájnja Yoshihara Yuki munkáira. Sajnos ebből a kötetből egyenlőre 1 fejezet érhető el, mely nagyon drámáian indul, de a végén egy igazi paródiát kapunk:

Onasaka Kumiko egy csinos fiatal, OL, mottója, hogy a munkát és a magánéletet szigorúan el kell egymástól választani, ezért még azzal a kollégájával sem volt hajlandó randizni, akibe egyébként fülig szerelmes volt. Nos, egyik nap, ez a volt kollégája várja a lakása előtt, és kétségbeesve kér tőle menedéket, mivel halálos beteg. A lányban felébrednek a régi érzelmek, és a szerelem hullámaiban a férfi karjaiba veti magát. Idillikus viszonyukat csak a halál érintése, és egy titokzatos bűnsorozat zavarja meg, melyben egy férfi, magát betegnek kiadva férkőzik be fiatal, jómódú nők életébe, majd egyszer csak lelép a vagyonukkal. Kumiko zsaru bátja se nézi jó szemmel a kapcsolatukat. Vajon Kumiko egy jól eltervezett színjáték része, vagy tényleg mély érzelmeket táplál irányába e jóképű fiatalember?

Linkek: Baka-Updates (manga infó); MangaFox.com (manga angolul)


Tsuiteru Kanojo / ツいてる彼女 (2004)
Tsuiteru Kanojo

Végre egy spirituális történetet is üdvözölhetünk a mangakától. Az 1 kötetes terjedelmű sztori, egy szűz OL-ről, Yukimi-ről szól. A szegény lányt állandó balszerencse üldözi, és egy védő szellem jótékony hatása miatt, eddig egyetlen barátjával sem jutott el az ágyig, mivel mindig a döntő pillanatban elvesztette az önkontrolt, és agyon verte a mit sem sejtő „áldozatot”. Végső megoldásként egy szelleműző paphoz fordul, aki a környékbeli templomban él. A vad kinézetű fiú, amellett hogy végtelenül jóképű, perverz is, és egyből egy házassági ajánlatért cserébe hajlandó segíteni a lánynak. Yukimi persze nem tehet mást, végül alá veti magát a procedúrának, sőt, még imponál is neki a srác, és a szívét is megdobogtatja. Mielőtt észrevenné belészeret, és nemcsak hozzá költözik a templomba, hanem testét is neki ajándékozza. Ám ifjú pároncskáknak nemcsak a lányt megszálló újabb szellemek hadával kell szembe nézniük, hanem nézeteltérésekkel, és apróbb-nagyobb konfliktusokkal is meg kell bírkózniuk, ami bármely hétköznapi pár életében előfordulhat.

Linkek: Baka-Updates (manga info); MangaFox.com (manga angolul); Manga.hu (manga magyarul)


Yoru Cafe. / ヨルカフェ。 (2008)
Yoru Cafe

Ebből a vizsonylag friss, 2008-as alkotásból egyenlőre csak 5 fejezet olvasható angolul, de még ez is megéri kis ízelítőül. Enjouji Maki kívételesen egy hárem alkotással rukkolt elő. A főhősnő, Hina Takato-chan, éppen megözvegyült. A megboldogult férje, aki több mint 20 évvel volt idősebb nála, hosszú betegség után halt meg. A lány teljesen összetört, nagyon szerette a férjét, aki minden vagyonát rá hagyta.

Hina-chan a végkimerülés szélén áll, rendszertelen életmódot folytat, és egyik nap elájul az utcán. Egy fiatal srác találja meg, és a munkahelyére viszi, a Queen Café-ba. Mint kiderül, pont ennek a kávézónak lett új tulajdonosa Hina-chan, egykori férje jóvoltából. Hina-chan így megismerkedik az őt megmentő fiún kívül még két másik alkalmazottjával, akik mellesleg rendkívül sármos fiatalemberek. Mivel Hina-chan a kávézó feletti lakóházba is beköltözik, így a fiúk szomszédja is lesz egyben. Hina-chan mint új családjára tekint a fiúkra, és nem is áll szándékában egykori férjén kívül más férfit az élete részévé tenni. A fiúk azonban érzik, hogy egy elbűvölő, gyönyörű nő, akinek nehezen tudnak ellenállni. Ráadásul egyiküket, Soushi-kunt, egy csókkal is megajándékozza egyik italtól megrészegült pillanatában, amitől a srác fülig beleszeret.

Linkek: Baka-Updates (manga infó); MangaFox.com (manga angolul)


(Visited 206 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .