Time shigan (2006)

Time shigan (2006)

Time shigan (2006)

A Bin-Jip (Lopakodó lelkek) alkotójának legújabb filmje a 2006-os Time shigan. A Bin-jip-et a magyar televízióban is láthattuk nem is olyan rég.

Az alkotó, Kim ki-duk, híres mély filozófiai mondanivalóval rendelkező, tragikus szerelmi történetet megfogalmazó műveiről. Filmjeire a nyers valóság megjelenítési módja jellemző, s nem is annyira mozgalmas alkotások ezek, nem az esemény dús filmek kategóriájába tartoznak. Inkább az érzelmek, az emberek pszichés oldala, tettei, s a mögöttük rejlő indok kap hangsúlyt.

E filmjében arról számol be, hogy egy tökéletes szerelmi kapcsolat hogyan is mehet tönkre a folytonos féltékenység, s meg nem értés. Talán arra is keresi a rendező a magyarázatot, hogy mai világunkban mennyit adnak a fiatalok a külsőségekre, s a plasztikai sebészeknek, orvosoknak mennyi joga van változtatni az embereken, mely révén akár személyiségük is torzulhat. Emellett az emberi kapcsolatok rejtelmeibe is betekintést ad a rendező, kicsit groteszk módon, s egy kis őrültséggel telítve, a vad szexualitáson keresztül.

Két fiatal Seh-heen és Ji-woo szeretik egymás, s tökéletes párt alkotnak. De mégse ismerik egymást eléggé, s saját korlátaik akadályozzák meg abban, hogy jobban megértsék a másik rezdüléseit. Itt szerepet játszik az együtt töltött hosszú idő is, ami lassan, de kiölte kapcsolatukból az izgalmat. Emellett She-hee nem viseli el, hogy nála csinosabb lányok után fordulgat Ji-woo. Féltékenysége elszánttá és szinte őrültté teszi…Végső kétségbeesésében egy hátborzongató döntésre szánja el magát, ami akár mindkettejük életébe is kerülhet…

Tényleg ennyire elszánttá tehet valakit a szerelem? Akibe első látásra beleszeretünk, s együtt vagyunk már egy ideje, biztosak lehetünk-e abban, hogy ismerjük? Nincsenek-e rejtett dolgai? Ha elkezdünk egy kapcsolatot biztosak lehetünk-e abban, hogy tényleg boldogok leszünk? Vagy felhőtlen boldogság nem is létezik? Az igaz szerelem szenvedés, bánat, könnyek nélkül nem is működik? Főleg ha két látszólag egyforma, mégis ellentétes személyiség találkozik?

Hát bennem ilyen kérdéseket indított el ez a mű. Előre szólok, a filmet csak erős idegzetűeknek ajánlom…kicsit van benne vadság, s komolyság…

Jah, a félreértések elkerülése végett: ez nem egy japán, hanem koreai alkotás, szóval ne lepődjön meg senki a szinkron hallatán ;).

(Visited 42 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .