Japán játékok az okostelefonodra 2. rész

Korábbi blog posztomban az okostelefonokra gyártott idolos ritmusjátékokat, a kártyajátékokat és a logikai játékokat veséztem ki. Most a visual novel, a kawaii moe lányok és az angliai gyökerű, de japán hatást tükröző indie játékokkal tértem vissza. Indulhat a mobil nyomogatás?


1. Találd meg az Igazit!
If my heart had wings (Android, iOS, ingyenes)

Egy erotikától megfosztott eroge a láthatáron! Az If my heart had wings (Kono Ōzora ni, Tsubasa o Hirogete) eredetileg a Pulltop és az 5pb. koprodukciójában készült háremjáték, ami 2012-ben jelent meg Japánban. A 18+-os művet 2013-ban kezdték el angol nyelvterületeken is terjeszteni, immár a sikamlós tartalomtól megfosztva és tini korhatárra szabva. A nyugati megjelenést – PC-re és okostelefonra – egy új brand, a Moe Novel vitelezte ki, ami azzal a céllal alakult, hogy megismertesse a japán visual novelleket a nagyvilággal. Hogy ehhez mennyire jó választás volt első címnek az If my heart had wings? Hát nézzük!

Akiknek ismerős az 5pb. munkássága (Chaos;Head, Steins;Gate), annak meglepően tipikus drámának ígérkezhet ez a mű, mivel logikai csavarok, és az időutazás témája sem kapott benne szerepet. Így egy hétköznapi slice-of-life történetről van itt szó, de ami ennek ellenére lehengerlő erővel hathat, az a játék látványvilága. A 2012-ben japán díjáradatban részesített alkotás a legjobb visual novel elismerést is bezsebelte, mert azok közé az úttörő visual novelek közé tartozik, amik kimagasló minőségű animációval, openinggel és HD felbontású rajzokkal készültek. Ráadásul a történet az érzelmességével a férfirajongók mellett számos lányt is megfogott eddig Japánon kívül. Ez azért jelentős siker, mert a japán lakosság körében a visual novel játékosok 90%-a általában férfi.

A játék cselekménye a jövőben indul, egy Kazegaura nevű kisvárosban. Ide érkezik nyári iskolába a főszereplő fiú, Minase Aoi. Édesanyja kérésére a helyi lánykollégium gondnoka lesz, ahol egy tolószékes lány, Kotori és a fiú gyerekkori szerelme, Ageha fogják útját kísérni. Aoi és a lányok végül csatlakoznak egy klubhoz, ahol a tagok egy furcsa szerkezetet építenek azért, hogy az égen repülhessenek és eljuthassanak egy „Morning Glory”-nevű helyre. Vajon sikerül megvalósítani az álmaikat? És milyen személyes tragédiák bontakoznak ki a főszereplő lányoknál?

Akik szeretnének kikapcsolódni egy teljesen ingyenes és egyúttal gyönyörű romantikus játékkal, azoknak jó szórakozást nyújthat az If my heart had wings. A játék egyedüli „limitje”, hogy egy nap csak korlátozott számú „lépést” tehetünk a történetben. Ezt a korlátot vásárlással lehet megszüntetni, de naponta egy fél-egyórás kellemes játékidőt fizetés nélkül is kitesz.


2. Cuki moe lányok zombi-írtó küldetésen
Zombiegal Kawaii (iOS, ingyenes)

A Highschool of the dead jó magasra tette a lécet a zombi apokaliszis animés-mangás feldolgozása terén. Eme erotikus gyilkolászásnak azonban két méltó utódja is akad: a Zombiegal Kawai, és a Zombie Panic in Wonderland személyében. A két játékban közös, hogy kawaii lányokkal kell likvidálni a szintén cuki, vagy éppen nem – attól függ mennyire erős – élőhalott ellenfeleket. Ám a játékmenetét tekintve van nagy különbség a két mű között.

Nézzük először a Zombiegal Kawaii, Otaku saves the world alcímű alkotást. A játékot egy Yanshu Sun nevű cég fejleszti, és 2013-ban jelentette meg. Itt a már említett moe karakterrel kell különféle pályákat teljesítenünk, miközben fehérhajú hősnőnk japán és japános hangzású angol szavakat kiáltozik, például „Fighto!”, „Yamatte!” és „Ah…mo!”. Emellett japán zenék csendülnek fel a háttérben, hősnőnk pedig hol cseresznyevirágzás alatt, hol katonai terepen, hol Tokió utcáin kell, hogy megsemmisítse a zombikat, akik szintén moe alakban támadnak. Ebben a kawaii game-ben a pályák egyre nehezebbek, a komolyabb fegyverekre pedig időt nem kímélve kell aranyat gyűjtenünk – ezt gyorsíthatjuk vásárlással is. A játékban elég fontos a gyorsaság és a tűzerő megfelelő kombinációja is. Továbbá kaphatunk napi jutalmakat, és érhetünk el különféle kitüntetéseket, például a 10. szintért jár a Spoiled Girl plecsni, de a 60. szinten már Queen Samák is lehetünk. Mindezt pedig hihetetlenül szép animáció és grafika kíséri. A lövöldözős, katanás játékok kedvelőit ha nem riasztja el ez a cuki megafaktor, akkor érdemes egy próbát tenniük a Zombiegal Kawaii-val.


3. Cuki moe lányok (és fiúk) zombi-írtó küldetésen
Zombie Panic in Wonderland (iOS, ingyenes)

A másik zombis moe játékunk a Zombie Panic in Wonderland. Meglepő, hogy ezt az ízig-vérig japánnak tűnő játékot egy spanyol cég, az Akaoni Studio fejlesztette, ráadásul elsőként óriási sikereket értek el. A Zombie Panic in Wonderland-del a japán játék-toplisták első helyére kerültek. A népszerűségnek két oka lehet: a karakterek maguk és az árkádjátékok hangulatát idéző, „addig lőj, amíg csak mozgó hullát látsz”- játékmenet. A karakterek között egyetlen fiú hős van, Momotaro, mellette már csak édes lányoknak jutott hely, többek között Piroskának, Alice-nak és Hófehérkének. A csodaország utalás nem merül ki az európai tündérmese hősök szerepeltetésében, mivel mindegyik karakternek van saját pályája. Alice-szal például Csodaországban kell zombit ölnünk, csak ezek az extra pályák is fizetősek.

Hogyan zajlik a játék maga? Először kiválasszuk, hogy melyik karakterrel akarunk indulni – sajnos Momotarón kívül mindenki másért fizetni kell. Ezután egy japán boltban találjuk magunkat, ahol zöld, rothadásnak indult zombik ostromolnak minket minden irányból. Ezt a pályát egy tipikus matsuri fesztiválos színtér követi, majd eljutunk egy templomhoz is és így tovább. Ám egyetlen kellemetlensége a koncepciónak az, hogy ha meghalunk egy pályán, és elhasználtuk az összes próbálkozási lehetőséget, akkor az egész játékot elölről kell kezdenünk – persze, ha fizetünk, ezt elkerülhetjük. A játék egyébként Wii-re jelent meg 2010-ben, majd iOS eszközökre kijött 2013-ban, végül 2014-ben Nintendo 3DS-re is kiadták. Aki szereti a gyors zúzást, annak ez a játék is bejöhet.


4. A papírhajtogatás digitális mesterfoka
KAMI (Android, iOS, 1.99 €)

Ha már a cukiságból elegünk van, kikapcsolódásnak jól jöhet egy kifinomult logikai játék, a KAMI. Ez egy digitalizált origami játék, amiben a megadott színkombinációk alapján kell a lehető legkevesebb lépéssel egyszínűre hajtogatnunk a papírokat. Egyszerűnek tűnhet mindez, de egy idő után annyira bonyolultak és összetettek a feladványok, hogy mennyeien agyfrissítő velük időt tölteni. Ráadásul csodaszép animáció és hanghatások kísérik a hajtogatás lépéseit, nem véletlen, hogy 2013-ban a legjobb logikai játéknak választották meg az iTunes app store-ban. A játék fejlesztője a State of Play Games, ami egy 2008-ban létesült londoni cég. Inkább művészi és indie jellegű játékaik vannak, mint a Lumino City és a Lume. A KAMI pedig határozottan megéri az árát, mert tényleg minőségi szórakozást nyújthat. Gondolkodni és kreatívkodni vágyóknak erősen ajánlott.


5. Egy indie fejtörő a klasszikus japán festészet szerelmeseinek
Tengami (Android, iOS, Windows 7.99€)

A brittekre úgy tűnik a japán művészet a mai napig inspirálóan hat, mert a KAMI után egy másik közkedvelt cím került a játéklisták élére, mégpedig a Tengami. Ez az indie játék olyan, mint egy képeskönyv. Egy japán-kínai, de inkább japán fantasy világban játszódik a története, ahol szamuráj főhősünkkel kell a tájat képeskönyv-szerűen hajtogatni és a különféle rejtélyeket, – például, hogy hova tűnt el a templom harangja – megfejteni. A háttérben klasszikus, japán stílusú zene szól, az animáció szintén elsőrangú. Az alkotók, a Nyamyam fejlesztői csapata 2012-ben indították el különféle nemzetközi versenyeken az alkalmazásukat, és mindenhonnan kitűnő eredményekkel távoztak. A szofisztikált és esztétikailag is elsőrangú játékok, valamint a logikai fejtörők kedvelőinek biztos kellemes pillanatokat szerez majd a Tengami.


Titeket milyen stílusú játékok érdekelnének még? A moes zúzós, a gondolkodós rejtvények vagy a romantikus randi-szimulátorok? Vagy esetleg egy teljesen más műfaj?

(Visited 1 073 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Japán játékok az okostelefonodra 2. rész

  1. Az írásaid mindig elgondolkodtatnak… MOst kaptam ezzel a cikkel egy újabb lökést, hogy (végre neki kezdjek az igazi tesztelésnek :P)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .